Ολυμπιακός τρόμος έχει καταλάβει τους Παριζιάνους μαγαζάτορες
Έμποροι, εστιάτορες και επαγγελματίες φοβούνται ότι θα πάθουν ανεφοδιαστικό έμφραγμα την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Παρισιού, η Ένωση Τεχνιτών και Επαγγελματιών της ευρύτερης περιφέρειας της γαλλικής πρωτεύουσας και ο Δήμος του Παρισιού έσπευσαν να καθησυχάσουν τους εμποροβιοτέχνες που έχουν κατάστημα στο κέντρο της Πόλης του Φωτός ότι «όλα θα πάνε καλά» το επόμενο καλοκαίρι. Διότι σε έρευνα που διεξήγαγε το Επιμελητήριο διαπιστώθηκε ότι οι 4 στους 5 έχουν καταληφθεί από τρόμο για την «επιβίωσή» τους από τα μέσα Ιουλίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η ήδη κορυφαία σε επισκεψιμότητα μεγαλούπολη στον κόσμο θα υποδεχθεί επιπλέον τις Ολυμπιακές αποστολές και βέβαια τα μιλιούνια των φίλων του κλασικού αθλητισμού.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το 79% των επαγγελματιών φοβούνται ότι με τις ζώνες απαγόρευσης και άλλες απρόοπτες ρυθμίσεις της οδικής κυκλοφορίας, τα δρακόντια μέτρα ασφαλείας, την υποχρέωση των καταστημάτων να ανοίγουν και τις Κυριακές και επίσης με την εκτίναξη της καταναλωτικής ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ημερών απλά επειδή θα ξεμείνουν από πρώτες ύλες και εμπορεύματα.
Κυκλοφοριακό μπάχαλο
Πέραν αυτού, το 62% των ερωτηθέντων ανησυχούν για τα προβλήματα μετακίνησης που θα έχουν οι υπάλληλοί τους και αυτοί οι ίδιοι βέβαια, αφού ακόμα και το πυκνότατο δίκτυο του μετρό θα έχει κατακλυστεί από επιβάτες – σημειωτέον ότι η απόσταση από τον ένα σταθμό του παρισινού μετρό στον άλλο κυμαίνεται, τουλάχιστον στο κέντρο, από 3 έως 7 λεπτά με τα πόδια.
Τέλος, ένα 44% των ερωτηθέντων ανησυχεί μήπως λόγω της κοσμοσυρροής από τους ξένους επισκέπτες χάσει την τακτικήκ του πελατεία. Διότι δεν είναι λίγοι οι Παριζιάνοι που σχεδιάζουν να φύγουν για διακοπές τις ημέρες διεξαγωγής των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων (όσες περισσότερες μπορέσουν) για να γλιτώσουν από τον εφιάλτη των τουριστών – θα γίνουν είναι εξάλλου μέσα στο κατακαλόκαιρο οι Αγώνες.
«Ας παραμείνουμε θετικοί»
«Οι δυσκολίες φαίνεται να συσσωρεύονται όσο πλησιάζουμε στους Αγώνες, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε τη θετική μας διάθεση», δήλωσε ο υπεύθυνος για θέματα αθλητισμού και βέβαια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αντιδήμαρχος του Παρισιού, Πιερ Αμπαντάν.
«Σχεδιάσαμε τους Αγώνες έτσι ώστε να διεξαχθούν σε ένα ζωντανό Παρίσι και όχι σε μια κλειστή και αργοκίνητη πόλη. Η ποικιλομορφία και η συμπαγής λειτουργία των επιχειρήσεων της πόλης μας πρέπει να δει τους Αγώνες σαν μια ευκαιρία, σαν γιορτή», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος, ζητώντας από τους επαγγελματίες και τους πολίτες της πρωτεύουσας να κάνουν υπομονή έως τα τέλη Ιανουαρίου για να ακούσουν τις αποφάσεις για «ολυμπιακές παρεμβάσεις» που θα λάβει ο Δήμος έπειτα από διαβούλευση με τη Νομαρχία του Παρισιού.
«Ένας από τους στόχους μας είναι να περιορίσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στους κατοίκους και τους εμπόρους του Παρισιού και να κινητοποιήσουμε τις πολύ μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, τα καταστήματα κάθε μεγέθους και τους τεχνίτες κάθε ειδικότητας της πόλης μας ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα για μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου του Παρισιού Σουμιά Μαλενμπόμ.
«Θεματικές τουριστικές διαδρομές»
Εκπρόσωποι από τον κόσμο του εμπορίου και της βιοτεχνίας εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για την σχεδιαζόμενη εξαίρεση από την υποχρέωση λειτουργίας τις Κυριακές των καταστημάτων που βρίσκονται σε πέντε από τα 20 διαμερίσματα του Παρισιού. Ο Πιερ Ραμπαντάν τους διαβεβαίωσε ότι αυτό «είναι ένα από θέματα που θα συζητηθούν σύντομα με τον περιφερειάρχη». Διότι οι κάτοικοι των διαμερισμάτων αυτών ίσως μετακινούνται σε γειτονικά για να ψωνίσουν, επιτείνοντας έτσι το κυκλοφοριακό.
Ο Ραμπαντάν, που είναι επίσης πρόεδρος του Παρισινού Γραφείου Τουρισμού, μίλησε για τη δημιουργία «θεματικών τουριστικών διαδρομών» για τους επισκέπτες, διαδρομές στις οποίες θα δοθεί ξεχωριστή έμφαση στην προβολή των τοπικών επιχειρήσεων ως πολιτισμικών χαρακτηριστικών της πόλης.
Κρατούν μικρό καλάθι
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συνδυάζεται με αυτή του προέδρου του Τεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου του Παρισιού Φρανσίς Μπουσιέρ και η οποία αφορά την ανάπτυξη «διαδραστικών χαρτογραφήσεων» στις οποίες θα προβάλλονται οι χαρακτηριστικές τοποθεσίες, τα μουσεία και διάφορα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της πρωτεύουσας.
Όσο για τη Σουμιά Μαλενμπόμ, υπενθύμισε στους Παριζιάνους εμπόρους και επαγγελματίες ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι «συνώνυμοι με την οικονομική ανάπτυξη επειδή οι τουρίστες θα έρθουν να ξοδέψουν χρήματα». Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2023 (έναν ακριβώς χρόνο πριν από τους Αγώνες δηλαδή) το Εμπορικό Επιμελητήριο σε 184 Παριζιάνους εμπόρους, μόνο το 40% εξ αυτών δήλωσε ότι αναμένει αύξηση του τζίρου τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις