Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: «Αφήστε τα πάρκα και τα πεζοδρόμια και αγοράστε τεθωρακισμένα»

Ουκρανία: «Αφήστε τα πάρκα και τα πεζοδρόμια και αγοράστε τεθωρακισμένα»

Ένα περίεργο κίνημα έχει ξεπεταχτεί στην εμπόλεμη Ουκρανία τους τελευταίους μήνες

Μπορεί ο πόλεμος να μαίνεται στην Ουκρανία, αλλά είναι μακριά από πολλές μεγάλες πόλεις, με τους πολίτες να έχουν επιστρέψει στη κανονικότητα, πηγαίνοντας στη δουλειά και στα σχολεία τη μέρα και σε εστιατόρια και μπαρ τη νύχτα.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που δεν συμμερίζονται αυτόν τον εφησυχασμό, ειδικά τώρα που η ουκρανική αντεπίθεση έχει αποτύχει και η Ρωσία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, εκατοντάδες Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έξω από το Δημαρχείο του Κιέβου, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Δεν θέλω πάρκο» και «Γιατί χρειάζομαι πλακόστρωτα;» ζητώντας να παγώσουν έργα υποδομής στη πόλη για χάρη της πολεμικής προσπάθειας.

Η διαμαρτυρία για την ανακαίνιση της πόλης μπορεί να φαίνεται πολύ ασυνήθιστη, ειδικά σε μια χώρα της οποίας ο πρόεδρος εξελέγη πριν από τέσσερα χρόνια με την υπόσχεση να επισκευάσει δρόμους. «Αυτά τα χρήματα πρέπει να δαπανηθούν για την αγορά όπλων», είπε η Yevheniia Klyshal, μια 29χρονη διατροφολόγος που κουνούσε μια ταμπέλα που έγραφε: «Οι νέοι δρόμοι δεν θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο».

«Τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σιντριβανιών, διακοσμήσεων και τοποθέτησης πλακιδίων θα πρέπει να ανακατευθύνονται απευθείας στο ταμείο εθνικής άμυνας».

Παρόμοιες διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, όπως η Οδησσός και το Λβιβ, απαιτώντας να αγοραστούν όπλα και πυρομαχικά σε μια περίοδο που αυτά έχουν εξαντληθεί κατά τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

«Ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ», είπε η Iryna Ignatovych, ιδρύτρια του Money for the A.F.U. που είναι πίσω από τις διαδηλώσεις στο Κίεβο. «Η Ρωσία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα με πολλούς πόρους. Η Ουκρανία δεν είναι τόσο μεγάλη, οπότε για να κερδίσουμε πρέπει να ανακατευθύνουμε όλες τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε τον στρατό μας. Το πίσω μέρος πρέπει να στηρίζει μπροστά».

Τι να σου κάνουν 16 εκατομμύρια

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου στην Οδησσό, όταν μερικές δεκάδες Ουκρανοί ζήτησαν να δαπανηθούν για τον στρατό τα χρήματα που προορίζονταν για την επισκευή ενός δικαστικού μεγάρου. Η πρωτοβουλία χτύπησε πολλούς πολίτες και το κίνημα εξαπλώθηκε γρήγορα σε άλλες πόλεις. Στο Κίεβο, διαδηλωτές συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο από τα μέσα Σεπτεμβρίου κάτω από το σοβιετικού τύπου κτίριο της τοπικής διοίκησης της πόλης για να πιέσουν για αλλαγές στις δημόσιες δαπάνες της πόλης.

Ουκρανοί στρατιώτες δίπλα από πυροβόλο στον μέτωπο.

Μεγάλο μέρος του θυμού τους έχει κατευθυνθεί στον προϋπολογισμό της πόλης του Κιέβου για το 2024, ο οποίος περιλαμβάνει 1 εκατομμύριο δολάρια για την ανοικοδόμηση ενός σταυροδρόμι και 670.000 δολάρια για την ανακαίνιση ενός πάρκου που άνοιξε μόλις πριν από πέντε χρόνια. «Είναι απλώς πολυτέλεια», είπε η κυρία Ιγκνατόβιτς.

Ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του Κιέβου υποστηρίζουν ότι δεν είναι κύρια αρμοδιότητα της πρωτεύουσας να χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια και ότι έχουν ήδη διατεθεί σημαντικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση του στρατού. Ωστόσο, για πολλούς τα 27 εκατ. δολ. που διαθέτει το Κίεβο για το 2024 στη πολεμική προσπάθεια είναι αστείο ποσό. Έτσι, αν και ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διαθέσει επιπλέον 16 εκ. δολ. δεν κατάφερε να πείσει τους διαδηλωτές.

«16 εκατ. δεν είναι αρκετά!» φώναζαν οι διαδηλωτές, ζητώντας να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων, την κατασκευή καταφυγίων και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στους τραυματίες στρατιώτες.

Λες και δεν έχουμε πόλεμο

«Είναι εντάξει να κάνουμε την πόλη μας άνετη και ωραία, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή είναι η κύρια ανάγκη μας τώρα», είπε η 24 χρονη διαδηλώτρια Liena Kyrylovska. Όπως οι περισσότεροι διαδηλωτές, πίστευε επίσης ότι η χρηματοδότηση της αστικής ανάπτυξης θα οδηγούσε σε τέτοιου είδους προγράμματα διαφθοράς μαστίζουν εδώ και καιρό την Ουκρανία.

Η αλήθεια είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, οι πολίτες δεν βιώνουν τα δεινά του πολέμου. «Μερικές φορές, όλα μοιάζουν σαν να ζούμε σε μια χώρα χωρίς πόλεμο» είπε ο Yevgen Dykyy, πρώην διοικητής ουκρανικού τάγματος. Είπε ότι είχε σοκαριστεί όταν είδε «εκατοντάδες παρτέρια, πεζοδρόμια, πεζογέφυρες και σιντριβάνια» που είχαν πληρωθεί από τους φορολογούμενους και τα οποία απλώθηκαν σε όλο το Κίεβο.

«Έχουμε ήδη κερδίσει τον πόλεμο;» ρώτησε ο κύριος Dykyy και προσθέτει πως «σήμερα, όλα τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σιντριβανιών, διακοσμήσεων και τοποθέτησης πλακιδίων θα πρέπει να ανακατευθύνονται απευθείας στο ταμείο εθνικής άμυνας».

Ο Myroslav Havryshchuk, ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων στο Κίεβο, είπε ότι η τοποθέτηση της χώρας σε πολεμική βάση είχε γίνει ακόμη πιο επείγον ενόψει της φθίνουσας υποστήριξης της Δύσης στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας. «Πρέπει να σκεφτόμαστε στρατηγικά και να αρχίσουμε να βασιζόμαστε στον εαυτό μας», είπε.

Must in

Ολυμπιακός: Στην Ελλάδα ο Μενσά (vid)

Ο Γκανέζος σέντερ ήρθε στην Ελλάδα για να ενσωματωθεί στις προπονήσεις του Ολυμπιακού και να τεθεί στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο