Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το Πεκίνο θέλει να ανακτήσει «ειρηνικά» την Ταϊβάν, αλλά στέλνει προειδοποιητικά «χτυπήματα» στις ΗΠΑ

Το Πεκίνο θέλει να ανακτήσει «ειρηνικά» την Ταϊβάν, αλλά στέλνει προειδοποιητικά «χτυπήματα» στις ΗΠΑ

Οι κινεζικές επιθέσεις αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για τη διάδοση πανικού στους Αμερικανούς, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Μπορεί στη σύνοδο κορυφής στο Σαν Φρανσίσκο 0 Σι Τζινπίνγκ να είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι θα επανενώσει την Ταϊβάν με την Κίνα ειρηνικά και όχι με τη βία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βελτιώνονται οι αμυντικές τους δυνατότητες.

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε ευθαρσώς στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι θα επανενώσει την Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα, αλλά ότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ο Σι είπε στον Μπάιντεν σε μια ομαδική συνάντηση στην οποία συμμετείχαν δώδεκα Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι ότι η προτίμηση της Κίνας είναι να καταλάβει την Ταϊβάν ειρηνικά, όχι με τη βία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο Κινέζος ηγέτης αναφέρθηκε επίσης σε δημόσιες προβλέψεις στρατιωτικών ηγετών των ΗΠΑ που λένε ότι ο Σι σχεδιάζει να καταλάβει την Ταϊβάν το 2025 ή το 2027, λέγοντας στον Μπάιντεν ότι έκαναν λάθος επειδή δεν έχει θέσει ένα χρονικό πλαίσιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, ο κινεζικός στρατός έχει βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά του να βλάψει κρίσιμες αμερικανικές υποδομές, όπως επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και ύδρευσης, καθώς και συστήματα επικοινωνιών και μεταφορών.

Ειδικότερα, οι ειδικοί υποστήριξαν ότι χάκερ που σχετίζονται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας (PLA) έχουν παραβιάσει τα συστήματα υπολογιστών σχεδόν δώδεκα μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων τον περασμένο χρόνο.

Όπως είπαν, οι επιθέσεις αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για τη διάδοση πανικού και σύγχυσης ή παρεμπόδιση εφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων σε περίπτωση σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας στον Ειρηνικό.

Οι οντότητες περιλαμβάνουν μια επιχείρηση ύδρευσης της Χαβάης, ένα σημαντικό λιμάνι της Δυτικής Ακτής και αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, είπαν στο WaPo άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Γιατί το ενδιαφέρον με Χαβάη;

Οι χάκερ επιχείρησαν επίσης να εισβάλουν σε ξένα ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς πολλά δίκτυα, όπως του Τέξας, λειτουργούν ανεξάρτητα από τα ηλεκτρονικά συστήματα στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, καμία από τις επιθέσεις δεν προκάλεσε ζημιά ή διακοπή των συστημάτων βιομηχανικού ελέγχου που λειτουργούν αντλίες, ή οποιαδήποτε άλλη κρίσιμη λειτουργία.

Ωστόσο, πιστεύουν ότι το ενδιαφέρον του κινεζικού στρατού στη Χαβάη υποδηλώνει ότι η στρατηγική του είναι να περιπλέξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να στείλουν στρατεύματα και εξοπλισμό στην περιοχή εάν ξεσπάσει σύγκρουση για την Ταϊβάν.

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής στο Σαν Φρανσίσκο

«Είναι σαφές ότι οι κινεζικές απόπειρες να υπονομεύσουν κρίσιμες υποδομές είναι εν μέρει για να προετοιμαστούν για να μπορέσουν να διαταράξουν ή να καταστρέψουν αυτήν την κρίσιμη υποδομή σε περίπτωση σύγκρουσης, είτε για να αποτρέψουν τις ΗΠΑ από το να μπορέσουν να προβάλουν ισχύ στην Ασία ή να προκαλέσουμε κοινωνικό χάος εντός των ΗΠΑ – να επηρεάσουν τη λήψη των αποφάσεών μας γύρω από μια κρίση», είπε ο Μπράντον Ουέλς, εκτελεστικός διευθυντής της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

«Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή από την κινεζική διαδικτυακή δραστηριότητα από επτά έως 10 χρόνια πριν, η οποία επικεντρωνόταν κυρίως στην πολιτική και οικονομική κατασκοπεία», υποστήριξε ο Ουέλς.

Κυβερνοεκστρατεία Volt Typhoon

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, οι πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα δίνουν μια καλύτερη εικόνα της κυβερνοεκστρατείας Volt Typhoon, η οποία εντοπίστηκε αρχικά από τις αμερικανικές αρχές πέρυσι.

Ο Morgan Adamski, διευθυντής του Κέντρου Συνεργασίας για την Κυβερνοασφάλεια της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA), επιβεβαίωσε ότι η δραστηριότητα του Volt Typhoon «φαίνεται να επικεντρώνεται σε στόχους εντός της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Χαβάης».

Οι αναφορές δείχνουν ότι οι χάκερ προσπάθησαν συχνά να κρύψουν τα ίχνη τους δρομολογώντας τις επιθέσεις τους μέσω αβλαβών συσκευών, όπως δρομολογητές στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας, πριν φτάσουν στα θύματά τους. Ωστόσο, αρκετές από τις μεθόδους εισαγωγής τους δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Ο Τζο ΜακΡέινολντς, μελετητής σπουδών ασφαλείας στην Κίνα στο Ίδρυμα Τζέιμσταουν, μια δεξαμενή σκέψης ασφαλείας, είπε ότι οι χάκερ αναζητούν μια τεχνική για να μπουν και να παραμείνουν χωρίς να εντοπιστούν, την οποία μπορούν αργότερα να χρησιμοποιήσουν για επίθεση.

Ο ερευνητής απειλών Jonathan Condra της εταιρείας ασφαλείας Recorded Future, που ανακάλυψε το Volt Typhoon να διερευνά το δίκτυο του Τέξας αυτό το καλοκαίρι, είπε ότι οι Κινέζοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις με μυστικότητα, κάτι που διαψεύδει κάθε ιδέα ότι ήθελαν οι ΗΠΑ να γνωρίζουν τις δυνατότητές τους.

inView

Η viral φωτογραφία του Τραμπ πριν τη νικητήρια ομιλία του

Στη νικητήρια ομιλία του από τη Φλόριντα ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε να βοηθήσει «τη χώρα να γιατρευτεί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2024