Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σε τι είναι λίγο καλύτερη η Τουρκία από τη Β. Κορέα και χειρότερη από τη Ρωσία, χάρη στον Ερντογάν;

Σε τι είναι λίγο καλύτερη η Τουρκία από τη Β. Κορέα και χειρότερη από τη Ρωσία, χάρη στον Ερντογάν;

Η θύελλα γεγονότων που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία το 2016 δεν άφησε ανεπηρέαστη την ακαδημαϊκή ελευθερία

Τον παγκόσμιο πάτο στην ακαδημαϊκή ελευθερία κατάφερε να πιάσει η Τουρκία την τελευταία δεκαετία, χάρη στις πολιτικές των κυβερνήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Δείκτη Ακαδημαϊκής Ελευθερίας (AFI), για τον Δεκέμβριο του 2022, η Τουρκία βρίσκεται στην 166η θέση μεταξύ 179 χωρών, σημειώνοντας χειρότερες επιδόσεις από το Τατζικιστάν, τη Ρωσία και το Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με την Δείκτη AFI που εκπόνησαν Γερμανοί και Σουηδοί μελετητές -και χρηματοδοτείται από το γερμανικό Ίδρυμα Fritz Thyssen- η Τουρκία βρίσκεται στο κατώτερο 10% και βρίσκεται λίγο πιο πάνω από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Το AFI αξιολογεί την ακαδημαϊκή ελευθερία μέσω πέντε βασικών δεικτών, ο καθένας με εύρος βαθμολογίας από 0 έως 4.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη, η Τουρκία έφτασε στο 0,43 το 2012, με την ποσοτικοποιημένη αξία της ακαδημαϊκής ελευθερίας να μειώνεται περισσότερο από 80% σε 10 χρόνια.

Το AFI αξιολογεί την ακαδημαϊκή ελευθερία μέσω πέντε βασικών δεικτών, ο καθένας με εύρος βαθμολογίας από 0 έως 4.

Από την έρευνα/διδασκαλία και τις ανταλλαγές μεταξύ πανεπιστημίων, μέχρι την αυτονομία, την ακεραιότητα της πανεπιστημιούπολης και την ακαδημαϊκή και πολιτιστική έκφραση, η ελευθερία τείνει να γίνει μια ξεχασμένη έννοια στην Τουρκία. Όλα καταγράφουν πτωτική τάση.

Τούρκοι πολίτες δίπλα σε ένα άρμα μάχης, την νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στις 16 Ιουλίου του 2016.

Η θύελλα γεγονότων που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία το 2016 δεν άφησε ανεπηρέαστη την ακαδημαϊκή ελευθερία. Περισσότεροι από 30.000 δάσκαλοι και 7.000 ακαδημαϊκοί απολύθηκαν, με πολλούς να αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες, ακόμα και φυλάκιση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016 να καταργήσει τις ενδοπανεπιστημιακές εκλογές για την επιλογή πρυτάνεων πανεπιστημίων, αντικαθιστώντας τες με απευθείας προεδρικούς διορισμούς. Αυτή η πολιτική έχει αντιμετωπίσει ευρεία κριτική για την υπονόμευση της ανεξαρτησίας των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον συγκεντρωτικό έλεγχο στα χέρια της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Turkish Minute

InView

«Θα διαφυλάξουμε την ελευθερία» - Το πρώτο μήνυμα της Μελάνια μετά τη νίκη Τραμπ

Η Μελάνια Τραμπ απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό από την προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της ενώ δεν παρακολούθησε κανένα από τα δύο προεδρικά ντιμπέιτ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024