Βρετανία: Ποινική έρευνα από την αστυνομία για απαγωγή του Άλεξ Μπάτι – Είπε ψέματα για την απόδρασή του
Ο 17χρονος ξεκουραζόταν τη μέρα και περπατούσε τη νύχτα προκειμένου να μην γίνει αντιληπτός. Είχε πάνω του 100 ευρώ σε μετρητά και τρεφόταν με οτιδήποτε έβρισκε σε χωράφια και κήπους
- Η δυσαρέσκεια εργαζομένων χτυπάει κόκκινο, πιθανότητα μαζικών παραιτήσεων
- Έρωτες, χρήματα και τραγωδίες: Η πολυτάραχη ζωή της Gloria Vanderbilt
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την έναρξη ποινικής έρευνας για την απαγωγή του Άλεξ Μπάτι, του Βρετανού εφήβου που εμφανίστηκε ξανά στη Γαλλία μετά την εξαφάνισή του πριν από έξι χρόνια.
Ο 17χρονος -σήμερα- εξαφανίστηκε το 2017 σε ηλικία 11 ετών κατά τη διάρκεια διακοπών με τη μητέρα και τον παππού του στη Μάλαγα της Ισπανίας.
Η αστυνομία, η οποία είχε δηλώσει ότι η μητέρα του θα ήταν αντικείμενο οποιασδήποτε έρευνας διεξαχθεί, ξεκίνησε σήμερα επίσημη έρευνα έπειτα από την ανάκριση του Άλεξ, μετά την επιστροφή του στη Βρετανία.
#BREAKING British police said on Friday they had launched a criminal investigation into the alleged abduction of Alex Batty, a British teen found in France after going missing abroad for six years pic.twitter.com/K5AtFRoUvo
— AFP News Agency (@AFP) December 22, 2023
«Έχω πει ψέματα για να…»
Ο Μπάτι έδωσε επίσης συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «The Sun», η οποία δημοσιεύεται σήμερα.
Σε αυτή περιέγραψε τι έκανε τα τελευταία έξι χρόνια και παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα για τις λεπτομέρειες της απόδρασής του, προκειμένου να προστατεύσει τη μητέρα και τον παππού του από την αστυνομία.
Ο 17χρονος είπε ότι κατασκεύασε μια ιστορία, λέγοντας ότι ταξίδευε επί τέσσερις ημέρες, με την ελπίδα να εμποδίσει την αστυνομία να εντοπίσει τη μητέρα και τον παππού του.
Ο νεαρός εντοπίστηκε από έναν Γάλλο διανομέα να περπατά σε δρόμο κοντά στην Τουλούζη. Το αγόρι τού είπε αργότερα ότι είχε φύγει από απομονωμένη ορεινή κοινότητα στα Πυρηναία.
«Ανησυχούσε ότι αν γυρνούσα πίσω στην πατρίδα και ανακτούσα την ταυτότητά μου θα με αναλάμβανε η Πρόνοια»
Επίσης, είπε ότι η μητέρα του τον πήρε μαζί της σε κατοικίες στην Ευρώπη επί έξι χρόνια και ότι ο ίδιος έφυγε μετά από τον τελευταίο τους καυγά.
«Έχω πει ψέματα για να προστατέψω τη μαμά και τον παππού μου, αλλά συνειδητοποιώ ότι πιθανότατα θα εντοπιστούν ούτως ή άλλως», είπε στη Sun.
«Δεν χάθηκα. Ήξερα ακριβώς πού πήγαινα» πρόσθεσε, περιγράφοντας το ταξίδι του ως μια διήμερη πεζοπορία, πρώτα προς την πόλη Κιγιάν, όπου προσποιήθηκε πως έψαχνε για οδηγίες, και μετά προς την Τουλούζη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η φιλοδοξία του να σπουδάσει στο κολέγιο ώθησαν στην απόφασή του να εγκαταλείψει τον τρόπο ζωής τους στα γαλλικά Πυρηναία.
«Συνειδητοποίησα ότι αυτή η ζωή δεν ήταν και η καλύτερη για το μέλλον μου… Δεν ήξερα πώς θα ήταν το μέλλον μου αν παρέμενα με τη μητέρα μου, αλλά κρίνοντας από τα περασμένα χρόνια είχα μια εικόνα για το πώς θα ζούσα. Θα γυρνούσα από εδώ και από εκεί, χωρίς φίλους, χωρίς κοινωνική ζωή. Μόνο δουλειά, δουλειά χωρίς σπουδές», είπε ο 17χρονος.
Και συμπλήρωσε: «Έτσι φαντάζομαι ότι θα ήταν η ζωή μου αν έμενα μαζί με τη μαμά μου. Πάνω στα βουνά, στην ερημιά. Χωρίς άτομα στην ηλικία μου. Έτσι όταν έφτασα τα 16 μίλησα στον παππού μου για την επιθυμία μου να γυρίσω στην Αγγλία».
Αν και ο παππούς του, Ντέιβιντ, έδειξε κατανόηση, η μητέρα του ήταν τελείως αντίθετη στην ιδέα. «Ανησυχούσε ότι αν γυρνούσα πίσω στην πατρίδα και ανακτούσα την ταυτότητά μου θα με αναλάμβανε η Πρόνοια. Το σλόγκαν της ήταν ότι δεν ήθελε να γίνουμε «σκλάβοι του συστήματος»», δήλωσε ο Άλεξ στη συνέντευξή του.
Τελικά τα μεσάνυχτα της 11ης Δεκεμβρίου το έσκασε από την αγροικία, που έμεναν, στη νότια Γαλλία.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο 17χρονος ξεκουραζόταν τη μέρα και περπατούσε τη νύχτα προκειμένου να μην γίνει αντιληπτός. Είχε πάνω του 100 ευρώ σε μετρητά και τρεφόταν με οτιδήποτε έβρισκε σε χωράφια και κήπους.
Πλέον, ο νεαρός έχει επιστρέψει στη Βρετανία και στους συγγενείς του και, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της αστυνομίας του Μάντσεστερ, προτεραιότητα θα δοθεί στο να διασφαλιστεί η ευημερία του και η επανένταξή του στην κοινωνία το ταχύτερο δυνατό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις