ΠΑΣΟΚ: Αμφισβητεί τις κυβερνητικές προθέσεις
Η ενόχληση, ως προς τη διαχείριση της κυβέρνησης, εντοπίζεται από τη Χαριλάου Τρικούπη όχι στον τρόπο που η ΝΔ βρίσκει για να κινηθεί εντός συνταγματικού πλαισίου, αλλά γιατί προλαμβάνει το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης, θέτοντας ζήτημα «ασφάλειας δικαίου»
Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν στο ΠΑΣΟΚ τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας σε όλους τους τόνους πως από την πλευρά τους δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Εν αναμονή του νομοσχεδίου, ώστε να μπορέσουν να το μελετήσουν και να καταθέσουν βελτιωτικές προτάσεις, στη Χαριλάου Τρικούπη στέκονται στην επικοινωνιακή εξαγγελία της μεταρρύθμισης και στον μικρό χρόνο διαβούλευσης που έχουν μπροστά τους, καθώς το νομοσχέδιο κατατίθεται προς ψήφιση εντός Ιανουαρίου.
«Δεν μπορεί η Βουλή να ψηφίζει κρατικό προϋπολογισμό με χρηματοδότηση παιδείας, που φτάνει οριακά το 5%, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρέπει αυτά να τα δούμε κατά προτεραιότητα με το δημόσιο πανεπιστήμιο στην προμετωπίδα»
Επισημαίνουν, δε, πως για να πετύχει η αλλαγή, αυτή πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και προϋποθέτει και την αντίστοιχη συζήτηση μεταξύ των κομμάτων.
«Κάλεσα θεσμικά τον κ. Πιερρακάκη να μας ενημερώσει αναλυτικά για το περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών, που προτίθεται να αναλάβει, καταθέτοντας προ διμήνου σχετικό αίτημα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.Απάντηση δεν έλαβα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας Στέφανος Παραστατίδης, τονίζοντας ότι το πραγματικό ερώτημα στο οποίο στέκεται το ΠΑΣΟΚ είναι αν με αυτές τις αλλαγές ενισχύεται όντως το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών, όμως αν η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση ένα πλαίσιο που «θα υπονομεύει το δημόσιο και κάνει τα πτυχία εμπόριο μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια», τότε η πασοκική πλευρά θα πει «όχι» στις αλλαγές.
Για την ώρα, σημειώνουν κεντροαριστερά στελέχη, νομοσχέδιο επί τάπητος δεν υπάρχει, παρά μόνο οι 19 ερωταπαντήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη μεταφορά ήδη υφιστάμενων πόρων «σε έναν «τιμοκατάλογο» με τα ποσά που προτίθεται να μοιράσει στα ΑΕΙ η κυβέρνηση».
Η ενόχληση, ως προς τη διαχείριση της κυβέρνησης, εντοπίζεται από τη Χαριλάου Τρικούπη όχι στον τρόπο που η ΝΔ βρίσκει για να κινηθεί εντός συνταγματικού πλαισίου, αλλά γιατί προλαμβάνει το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης, θέτοντας ζήτημα «ασφάλειας δικαίου».
Για την αναθεώρηση του άρθρου 16, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μάντζο, οι δύο βασικές προϋποθέσεις που θέτει το ΠΑΣΟΚ είναι ο ανταγωνισμός που θα υπάρξει ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια να είναι ρυθμισμένος «με αυστηρή εποπτεία και να μην αφήνει πίσω τα δημόσια πανεπιστήμια υπέρ των ιδιωτικών», καθώς επίσης να υπάρξει πραγματική χρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου.
«Δεν μπορεί η Βουλή να ψηφίζει κρατικό προϋπολογισμό με χρηματοδότηση παιδείας, που φτάνει οριακά το 5%, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρέπει αυτά να τα δούμε κατά προτεραιότητα με το δημόσιο πανεπιστήμιο στην προμετωπίδα» εξήγησε (ΑNT1) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
- Αξιοποιείται εγκαταλελλειμένο κτίριο στην Κηφισιά
- Φεμινισμός; Ποτέ! H Barbie της Κίνας φέρνει τοξικό πόλεμο ανάμεσα στα φύλα
- Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025
- Μοχάμεντ Σαλάχ: Υποκλιθείτε στον «Φαραώ»
- Παναθηναϊκός: Πρωταθλητής των καθυστερήσεων
- Οδηγίες του ΕΦΕΤ για τα Χριστούγεννα – Τι να προσέξουμε στην αγορά και κατανάλωση τροφίμων