ΣΥΡΙΖΑ: Στήνει οχυρωματικά κατά των αλλαγών
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι ιεραρχεί κυρίως το θέμα από τη μεριά του Συντάγματος ακριβώς για να ενοποιήσει τη δική του δομική αντιπολίτευση σε ένα πεδίο Δημοκρατίας και μαζικού μετώπου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
- Η Χεζμπολάχ απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ - Στον Λίβανο ο Χοχστάιν για να «κλείσει» συμφωνία
Στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά ΑΕΙ, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα κινηθεί αρνητικά και ιεραρχώντας το Σύνταγμα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όσες νομικές αλχημείες και να απεργάζονται οι «άριστοι» της ΝΔ, δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια ισοπέδωσης της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση
«Επί του πρακτέου, λοιπόν, αυτό που προοιωνίζεται το «ελεύθερο» πανεπιστήμιο του κ. Μητσοτάκη, είναι ένα ακριβό, κατευθυνόμενο από την αγορά ίδρυμα, με πολύ αμφίβολη ποιότητα εκπαίδευσης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όσες νομικές αλχημείες και να απεργάζονται οι «άριστοι» της ΝΔ, δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια ισοπέδωσης της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και σταθερά θα υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα και την αναβάθμισή της», ήταν μια αποστροφή και μόνον από τη ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας της Κουμουνδούρου.
Αν αρχικώς με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στο τιμόνι του κόμματος ή με τις τότε δηλώσεις στελεχών όπως του βουλευτή Κιλκίς Πέτρου Παππά αφηνόταν ένα παράθυρο στήριξης σε ρύθμιση υπέρ των μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, τώρα η στάση του κόμματος είναι σαφής και κάθετα αρνητική.
Είναι για πολλούς και μια εκ των αμυνών και ταυτοτικών γραμμών απέναντι σε φυγόκεντρες δυνάμεις που θα έβλεπαν τη μεταστέγασή τους στη Νέα Αριστερά ή στο ΚΚΕ.
Η ομάδα των 11 της νέας ΚΟ έχει σκληρή στάση κατά του νομοσχεδίου, ενώ ο Περισσός, με ένα βήμα ακόμη πιο προωθημένο, θέτει τις δικές του δυνάμεις σε διάταξη μάχης για ένα μαζικό πανεκπαιδευτικό κίνημα που θα εναντιωθεί σε όποια αλλαγή φέρει η κυβέρνηση από τον νέο χρόνο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι ιεραρχεί κυρίως το θέμα από τη μεριά του Συντάγματος ακριβώς για να ενοποιήσει τη δική του δομική αντιπολίτευση –όπως θέλουν οι επιτελείς του– σε ένα πεδίο Δημοκρατίας και μαζικού μετώπου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το δικό του σήμερα «όχι» έχει να κάνει και με την πιο αμφίσημη στάση του ΠΑΣΟΚ, όπως λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαμορφώνει όρους διακριτότητας από τη Χαριλάου Τρικούπη και στο εσωτερικό του «προοδευτικού τοπίου» καθιστά εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ σαφή πόλο εξ αριστερών.
Η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη σχολίασε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει «καμία έγνοια για τη δημόσια Παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια Υγεία. Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Ολα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη».
«Ελεύθερο πανεπιστήμιο για τον κ. Μητσοτάκη, όμως, είναι το εξαρτώμενο, από τα ιδιωτικά συμφέροντα, πανεπιστήμιο, τα οποία άλλωστε θα το χρηματοδοτούν», συνοψίζει το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η γραμμή εντός Βουλής και εκτός από τη νέα ηγετική ομάδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις