Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες που θα ταξιδέψουν με το κατοικίδιο τους
Μετακίνηση και μεταφορά του σκύλου και της γάτας στο εσωτερικό της χώρας. Τι ορίζει ο νόμος. Πότε επιβάλλονται πρόστιμα
- Η σχέση Τουρκίας – Συρίας και οι ανησυχίες σε Ελλάδα και Κύπρο
- Στο «κόκκινο» η γρίπη και ο RSV στην Ευρώπη – Προειδοποίηση ECDC για τις γιορτές
- Ο Έλον Μασκ «βάπτισε» σωτήρα της Γερμανίας το ακροδεξιό κόμμα AfD - «Μπορεί να σώσει τη χώρα»
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
Δεν είναι λίγοι οι κηδεμόνες σκύλων και γατών, που θα ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας παρέα με το ζωάκι τους, προκειμένου να περάσουν παρέα τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Γι΄αυτό, καλό είναι να μην αγνοούν τις διατάξεις που προβλέπονται στον νόμο 4830 για τη μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών). Γιατί επιβάλλονται πρόστιμα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «Αργος» και λοιπές διατάξεις», ορίζονται τα εξής:
● Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς, δηλαδή εκείνων που δεν ξεπερνούν τα 10 κιλά, επιτρέπεται σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς. Όπως, και στα ταξί, αλλά και στα επιβατηγά πλοία. Με την προϋπόθεση, ότι τα ζώα θα μεταφέρονται σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και θα συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.
Εάν ο ιδιοκτήτης του ζώου συντροφιάς δεν το τοποθετήσει μέσα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ ανά ζώο.
Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς πρέπει να έχει μαζί του τα ανάλογα πιστοποιητικά καλής υγείας και εμβολιασμού του ζώου
Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, επιτρέπεται να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που τα ζώα μετακινούνται ή μεταφέρονται από και προς τα κτηνιατρεία, τις κτηνιατρικές κλινικές και τα καταφύγια,εντός της Επικράτειας.
Επιβατικά πλοία
● Οι ιδιοκτήτες που ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία παρέα με το ζώο συντροφιάς τους, για να μην πληρώσουν πρόστιμο 500 ευρώ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
– Η μετακίνηση ζώου συντροφιάς στο κατάστρωμα επιβατών του πλοίου επιτρέπεται μόνο με ιμάντα/λουρί υπό την εποπτεία και την ευθύνη του συνοδού του.
– Απαγορεύεται η παραμονή των μεγαλόσωμων ζώων συντροφιάς εντός των κλειστών κοινόχρηστων χώρων ενδιαίτησης επιβατών και των κλειστών χώρων όπου στοιβάζονται οχήματα.
– Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς πρέπει να έχει μαζί του τα ανάλογα πιστοποιητικά καλής υγείας και εμβολιασμού του ζώου.
Τα δρομολογιακά επιβατηγά πλοία μπορούν να διαθέτουν ειδικές καμπίνες, στις οποίες μπορεί να παραμείνει το ζώο συντροφιάς με τον συνοδό του – καμπίνες κατοικιδίων (pet-cabins).
Ζημιές που τυχόν προκαλέσει το ζώο σε είδη επίπλωσης ή ιματισμού της καμπίνας, βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του.
Σε όλους τους κοινόχρηστους ανοικτούς και κλειστούς χώρους του πλοίου μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πιστοποιημένοι σκύλοι που συνοδεύουν τον ιδιοκτήτη τους. Δηλαδή, οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης. Οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και τις διωκτικές Αρχές της Α.Α.Δ.Ε. και του υπουργείου Οικονομικών. Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας.
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους τα πιστοποιητικά που θα αποδεικνύουν την ιδιότητά τους, την καλή υγεία και τον εμβολιασμό τους. Επίσης, θα πρέπει να τους φορούν ιμάντα/λουρί.
Με τη σύμφωνη γνώμη του πλοιάρχου, τα μικρόσωμα ζώα συντροφιάς (έως 10 κιλά) μπορούν να συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους σε όλες τις κατηγορίες των επιβατηγών πλοίων. Όπως, και σε όλους τους χώρους ενδιαίτησης επιβατών, ανεξαιρέτως (κλειστούς και ανοικτούς). Μεταφέρονται σε ειδικούς κλωβούς και θα διαθέτουν τα ανάλογα πιστοποιητικά καλής υγείας και εμβολιασμού τους.
Εάν παραπονεθούν/ διαμαρτυρηθούν συνεπιβάτες για τον σκύλο σε κλειστό χώρο του επιβατηγού πλοίου, ο πλοίαρχος, ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν αξιωματικός, αναλαμβάνουν τη διευθέτηση του θέματος.
Ο συνοδός του ζώου οφείλει να σεβαστεί τις υποδείξεις και τις εντολές του πλοιάρχου, ή του αξιωματικού.
Εμβόλιο λύσσας
● Οι σκύλοι και οι γάτες θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας. Εκτός κι αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, σύμφωνα με γνωμάτευση πιστοποιημένου κτηνιάτρου.
Στην περίπτωση που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, η χρηματική ποινή είναι 500 ευρώ.
Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η κατώτατη ηλικία που μπορεί να εμβολιαστεί το ζώο κατά του ιού της λύσσας, είναι οι 12 εβδομάδες.
● Κλείνοντας, απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικά και άλλα λεωφορεία. Το πρόστιμο φτάνει τα 1.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις