Βασίλης Καρράς: Ο «ψυχολόγος» της πίστας γιάτρευε την καψούρα
Η βραχνή και χαρακτηριστική φωνή του ήταν εκεί, πίσω από κάθε χωρισμό, κάθε έρωτα, κάθε συναισθηματική ήττα ή νίκη.
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Δως’ μου ένα τσιγάρο δανεικό
βάλε ένα ποτό να ξεχαστούμε
κλείσ’ τη πόρτα μη μας δει κανείς
και έλα τα παλιά να θυμηθούμε
Ο Βασίλης Καρράς συνδέθηκε με το λαϊκό τραγούδι με δυνατό δεσμό –σχεδόν το ίδιο δυνατός όσο και ο έρωτας, η καλύτερα η καψούρα, την οποία και εξύμνησε.
Ο «Βασιλιάς της Πίστας» όπως τον έλεγαν είχε φάει τη ζωή με το κουτάλι –ειδικά τη νύχτα. «Έχω ζήσει πολύ καλά πράγματα, κακά, ταλαιπωρία, δόξα. Πράγματα που δεν περίμενα να ζήσω. Έζησα δυο απαγωγές. Φοβήθηκα. Καθόλου δεν προσέχω. Ο ίδιος είμαι. Δεν έχω πειράξει ποτέ άνθρωπο στη ζωή μου οπότε γιατί να στεναχωριέμαι;», δήλωσε παλαιότερα.
Παράλληλα, έχει πει ότι κινδύνευσε από πλημμύρες, σημειώνοντας: «Επτά φορές πήρε το ποτάμι το σπίτι μου στη Σταυρούπολη, δεν έχουν μείνει ούτε παιδικές φωτογραφίες να θυμάμαι, τα είχε πάρει επτά φορές ψυγεία, κουζίνες…».
Ωστόσο, δεν αποκάλυψε πολλά για τις τρεις απαγωγές, οι οποίες έγιναν υπό την απειλή όπλων, δηλώνοντας σε συνέντευξη πώς γι’ αυτά θα μιλήσει στην αυτοβιογραφία του «αν ποτέ την γράψω».
«Έχω ζήσει πολύ καλά πράγματα, κακά, ταλαιπωρία, δόξα. Πράγματα που δεν περίμενα να ζήσω. Έζησα δυο απαγωγές. Φοβήθηκα. Καθόλου δεν προσέχω. Ο ίδιος είμαι»
«Εγώ αγάπη μου, εγώ»
Ο Βασίλης Καρράς εννήθηκε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, στις 12 Νοεμβρίου του 1953. Είχε δύο αδέρφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία. Όταν ήταν 10 χρόνων πήγε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη.
Το πραγματικό του όνομα είναι Βασίλειος Κεσογλίδης.
Το 1969, σε ηλικία 16 χρονών, έκανε την πρώτη του μουσική εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, την δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι.
Είχε εργασθεί στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνεται στο τραγούδι του «Εγώ αγάπη μου, εγώ».
Ποιος χαράματα την πόρτα σου χτυπάει,
ποιος τους φίλους του για σένανε ρωτάει,
ποιος ανέβαλλε το γάμο του για σένα,
ποιος γονάτισε πες μου μπροστά σε σένα,
Εγώ αγάπη μου εγώ,
τα έκανα για σένα,
τα πάντα τα θυσίασα,
χαλάλι όλα για σένα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα στη Θεσσαλονίκη και κάθε φορά που ανέβαινε από την Αθήνα στην πόλη του Βορρά οι πίστες έπαιρναν φωτιά.
Οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι, ενώ η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος «Μ’ έχεις Κάνει Αλήτη», που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Είχε συνεργαστεί με μια σειρά ονομάτων από συνθέτες και στιχουργούς, όπως ο Δημήτρης Ρακιτζής Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης και ο Σπύρος Γιατράς, η Εύη Δρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας, ο Χρήστος Δάντης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Ηλίας Φιλίππου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι.
Είχε κάνει ντουέτα με πολλούς τραγουδιστές όπως η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, η Άντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, η Δέσποινα Βανδή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης καθώς και με τον Γιώργο Κακοσαίο.
Με τους περισσότερους από αυτούς έχει συνεργαστεί σε πολλά ζωντανά προγράμματα. Επίσης, ήταν ο ίδιος συνθέτης και στιχουργός και είχε γράψει τραγούδια για πολλούς τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού.
Ακούστε το «Δημήτρη Χάνομαι»
Η συγκινητική ιστορία του Βασίλη Καρρά πίσω από το τραγούδι «Δημήτρη Χάνομαι»
Ο Βασίλης Καρράς, με μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές του ελληνικού πενταγράμμου και με κόσμο που παραληρεί σε κάθε του εμφάνιση είχε κάποια χαρακτηριστικά τραγούδια που συνόδευαν τη φήμη του. Ένα από αυτά είναι το «Δημήτρη χάνομαι».
Ο Βασίλης Καρράς, όμως, κάθε φορά που ο κόσμος του ζητούσε να το ερμηνεύσει, ερχόταν σε δύσκολη θέση γιατί από τη μια δεν ήθελε να χαλάσει το χατίρι του κόσμο και από την άλλη δεν μπορούσε να το τραγουδήσει. Ο λόγος; Όπως αποκάλυψε ο τραγουδιστής σε παλιότερη ραδιοφωνική του συνέντευξη, το συγκεκριμένο τραγούδι το έγραψε για ένα πολύ καλό του φίλο ο οποίος έφυγε από τη ζωή και ένιωσε την ανάγκη να του αφιερώσει ένα τραγούδι σε ένα του άλμπουμ.
Δημήτρη χάνομαι σε νύχτες κι αναμνήσεις
Και σε παρέες που μου κλέβουν τη ζωή
Δημήτρη χάνομαι σε λάθος συζητήσεις
Που δίχως νόημα με φτάνουν στο πρωί
Δημήτρη Δημήτρη χάνομαι
Με αυτό τον τρόπο ένιωθε πως θα τον έχει για πάντα κοντά του, δίπλα του, να τον συνοδεύει. Παρόλα αυτά, δεν άντεχε να το τραγουδάει μπροστά σε κοινό γιατί λύγιζε, δάκρυζε, δεν μπορούσε να ξεπεράσει το χαμό του φίλου του.
Ο Καρράς θεωρούσε το «Ασ’ την να λέει» πολύ «ροκ» για τα δικά του δεδομένα και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πειστεί
Ακούστε το «Ασ’ την να λέει»
Ο όρος που έβαλε ο Καρράς στους Πυξ Λαξ για να τραγουδήσει το «Άσ’ την να λέει»
Σου είπε έτσι πρέπει γεια χαρά
Εσύ δακρύζεις
Σου είπε πως επέρασε πολλά
Θέλει να φύγει
Δεν έμαθε ποτέ της ν’ αγαπά
Και είναι μόνη
Δεν έμαθε ποτέ της να πονά
Και σε πληγώνει
Άσ’ την να λέει άσ’ την να λέει
Εκείνη μόνο ξέρει και μέσα της θα κλαίει
Ο Μάνος Ξυδούς αρχικά έγραψε το τραγούδι «Άσ’ την να λέει» για τον Στράτο Διονυσίου, αλλά δεν πρόλαβε να το τραγουδήσει γιατί έφυγε από τη ζωή, έτσι επέλεξαν τον Βασίλη Καρρά.
Ο Καρράς θεωρούσε το τραγούδι πολύ «ροκ» για τα δικά του δεδομένα και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πειστεί.
Η δισκογραφική εταιρεία τους είχε προειδοποιήσει ότι η επιλογή ενός λαϊκού τραγουδιστή θα ζημίωνε την καριέρα τους και θα μπέρδευε το κοινό τους. Όσο για τον Καρρά πείστηκε και κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα πραγματοποιώντας την ηχογράφηση ξενυχτισμένος και υπό έναν όρο. Στο στούντιο να τον περιμένει ένα ουίσκι. Το κομμάτι ηχογραφήθηκε μέσα σε μόλις έξι λεπτά και κι έκανε γνωστούς τους Πυξ Λαξ στο ευρύ κοινό.
Τα παιδιά θα ήταν ικανοποιημένα με 300.000 δραχμές. Τότε εκείνος φωνάζει τον συνεργάτη του, τον Λέλεκα, και του λέει «κόψε ένα χαρτί». Όταν λέμε «ένα χαρτί» εννοούμε ένα εκατομμύριο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Μάνος Ξυδούς σε συνέντευξή του στον Κώστα Μπαλαχούτη, για το περιοδικό «Όασις» είχε πει: «Εμείς τότε είχαμε κάνει αυτό το τραγούδι με το συγκρότημα και θέλαμε κάποιον λαϊκό τραγουδιστή. Είχαμε στο μυαλό μας τον Βασίλη Καρρά αλλά ήταν δύσκολο να τον πλησιάσουμε. Μεσολάβησε ο Αχιλλέας Θεοφίλου -σε αυτόν οφείλεται η παραγωγή του τραγουδιού- που το βρήκε καλή ιδέα. Θέλω να πω κάτι που έζησα όσον αφορά τον άνθρωπο Βασίλη Καρρά.
»Αν κάποιος γεμίζει ένα μαγαζί, δε λέει τίποτα. Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, ο Καρράς εμφανιζόταν σ’ ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη. Ένα βράδυ στο καμαρίνι έτυχα μάρτυρας μιας σκηνής που αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια τη θυμάμαι πολύ έντονα. Ήρθαν τρία άτομα από τον σύλλογο παιδιών της Βέροιας με προβλήματα για να μιλήσουν για μια συναυλία που θα συγκέντρωναν χρήματα. Τους άκουσε και στο τέλος τους ρώτησε με πόσα χρήματα θα ήταν ευχαριστημένοι από τα έσοδα της συναυλίας.
»Τα παιδιά θα ήταν ικανοποιημένα με 300.000 δραχμές. Τότε εκείνος φωνάζει τον συνεργάτη του, τον Λέλεκα, και του λέει «κόψε ένα χαρτί». Όταν λέμε «ένα χαρτί» εννοούμε ένα εκατομμύριο. Έδωσε την επιταγή στο ένα παιδί και είπε «αν μάθει κανείς τίποτα θα σου κόψω το λαρύγγι». Από ‘κεί και πέρα δεν μπορεί να μου πει κανείς τίποτα για τον Βασίλη Καρρά».
Η τελευταία του συνέντευξη στο Fame Story
Από τις πίστες στα χωράφια και την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων
Το 2020 έγινε γνωστό μέσα από πολλά δημοσιεύματα και συνεντεύξεις του ίδιου του τραγουδιστή ότι το Farm Karras ήταν η νέα του πίστα. Όσο για εκείνη τη σοδειά, έβγαλε από ελιές και σταφύλια έως κεράσια, καρύδια και σύκα.
Το 2010, περίπου, ο δημοφιλής καλλιτέχνης άρχισε να κάνει αργά και σταθερά τα πρώτα του βήματα στον χώρο του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, μαζί με τον τουρισμό είναι οι μόνες βαριές βιομηχανίες της Ελλάδας.
Έξω από το Κοκκινοχώρι Καβάλας, τον τόπο καταγωγής του, μετέτρεψε ένα άγονο μέρος σε έναν «πράσινο παράδεισο», δημιουργώντας ακόμη και τεχνητές λίμνες. Κι εκεί, χωρίς να έχει πάρει καμία επιδότηση, όπως ο ίδιος φρόντισε να ξεκαθαρίζει, άρχισε έναν νέο επαγγελματικό αγώνα.
«Βλέποντας ότι η δουλειά μου τα τελευταία χρόνια παίρνει τον κατήφορο, ήθελα να ασχοληθώ με τον αγροτικό τομέα, γιατί πιστεύω ότι η χώρα μας αυτό έχει να δώσει – και τον τουρισμό. Τίποτε άλλο…» δήλωσε ο Βασίλης Καρράς σε συνέντευξή του.
«Ευτυχώς δεν έχω πάρει ποτέ κανένα φράγκο επιδότηση από το κράτος και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι φροντίζει τα προϊόντα του να έχουν τα ελάχιστα δυνατά φάρμακα στην καλλιέργειά τους. «Κάνω τον αγώνα μου προσπαθώντας όσο μπορώ να μη ρίχνω φάρμακα που βλάπτουν τη δημόσια υγεία, μόνο όσο πιο ελαφριά γίνεται. Θα κάνω τον αγώνα μου και πιστεύω θα πετύχω».
*Ο Βασίλης Καρράς πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου του 2023 μετά από μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία. Ήταν παντρεμένος κι είχε μια κόρη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις