Οι ευρωεκλογές καμπή για την Αριστερά, εντός και εκτός των τειχών
Η Αριστερά, εντός ή εκτός κοινοβουλίου, θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει τα καλά ποσοστά που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου
- Χάος για ένα εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα, ουρές και ταλαιπωρία
- EDF: Σε πλήρη λειτουργία ο στόλος των πυρηνικών σταθμών της στη Γαλλία
- Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα
- Το σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα αφάνιζε το λιγότερο 100 εκατ. Ευρωπαίους
Για τις επερχόμενες ευρωεκλογές οι αναλύσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι αποτελούν ορόσημο για τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και τα κοινοβουλευτικά κόμματα που ανήκουν σε αυτόν, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αντίστοιχα, όμως, αποτελούν καμπή για την εντός και εκτός των -βουλευτικών- τειχών Αριστερά και κρίνουν το κατά πόσο θα μπορέσουν οι σχηματισμοί της να επωφεληθούν από την κρίση που παρουσιάζεται στην Κεντροαριστερά.
Έχοντας ως εφαλτήριο την ανοδική πορεία που κατέγραψαν οι πολιτικοί φορείς της κομμουνιστογενής Αριστεράς στις πρώτες εκλογές του 2023, οι ευρωεκλογές, με βάση την πιο «χαλαρή» ψήφο που τις διακρίνει αλλά και λόγω της πολιτικής συγκυρίας, ευνοούν τις συγκεκριμένες δυνάμεις για την περαιτέρω εκλογική άνοδό τους.
Έχει δημιουργηθεί πολιτικό κενό που οι σχηματισμοί της Αριστεράς θέλουν να εκμεταλλευτούν
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η περίοδος διακυβέρνησης της ΝΔ, που, παρότι πήρε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις εκλογές του 2023, είναι πρώτης τάξης ευκαιρία για διάφορα τμήματα της κοινωνίας που πλήττονται να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για την κυβερνητική πολιτική.
Τί είχε καταγραφεί στις εκλογές του Μαΐου
Το ΚΚΕ στις εκλογές του Μαΐου ανέβασε κατά 1,93% το ποσοστό του που σε απόλυτο αριθμό αντιστοιχεί σε 127.120 ψήφους, ενώ, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου κέρδισε έξι δήμους, με συνολική άνοδο στις ψήφους σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές του 2019.
Τα τέσσερα κόμματα/σχηματισμοί της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που κατήλθαν στις εκλογές του Μαΐου κατέγραψαν αύξηση και στον απόλυτο αριθμό των ψήφων που έλαβαν αλλά και, τρία από αυτά, ανέβασαν τα ποσοστά τους. Επιμέρους κατέγραψαν σημαντικά ποσοστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις εκλογές του 2019, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έλαβε 0,54, ποσοστό αυξημένο κατά 0,13%, και συνολικά 8.507 ψήφους παραπάνω σε σχέση με το 2019. Το ΚΚΕ (μ-λ) έλαβε 0,22% από 0,14% στις προηγούμενες εκλογές και αύξησε τις ψήφους του κατά 5.013. Από την άλλη πλευρά το Μ-Λ ΚΚΕ έλαβε 0,07%, ποσοστό αυξημένο κατά 0,02% και συνολικά 1.220 ψήφους παραπάνω, ενώ η ΟΚΔΕ έλαβε το ίδιο ποσοστό με τις εκλογές του 2019 (0,03) αλλά έλαβε 374 ψήφους παραπάνω.
Όμως, στις περασμένες εκλογές του Μαΐου, υπήρχε η εξαίρεση του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη (ΛΑΕ-ΑΑ και ανένταχτοι), που ως το 2023 ήταν στη Βουλή. Ο συγκεκριμένος σχηματισμός ήταν ο μοναδικός που υπέστη βαριά ήττα, χάνοντας επί του συνόλου (ΜέΡΑ25+ΛΑΕ-ΑΑ) σε σχέση με το 2019 1,09% και σε απόλυτο αριθμό 55.103 ψήφους, μένοντας εκτός Βουλής.
Η πολιτική κατάσταση του σήμερα
Οι πολιτικές συνθήκες από τις προηγούμενες εκλογές έχουν αλλάξει συνταρακτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποστεί μια συντριπτική ήττα, άλλαξε πρόεδρο με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και πέρασε για ένα μεγάλο διάστημα μια κρίση που επέφερε και τη διάσπασή του.
Οι αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η λεγόμενη ομάδα Αχτσιόγλου-Χαρίτση και η «Ομπρέλα», δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά, που στόχος τους είναι, όπως διαμηνύουν, η «συγκρότηση ενός πολιτικού κόμματος ο συνδυασμός του οποίου θα είναι έτοιμος για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Με βάση τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, και την προσπάθεια προσέλκυσης νέου ακροατηρίου στο Κέντρο του πολιτικού σκηνικού, δημιουργείται ένα κενό από το οποίο οι συγκεκριμένοι σχηματισμοί θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν.
Οι κοινοβουλευτικοί
Το ΚΚΕ θα επιδιώξει δυναμικά την άνοδο των εκλογικών ποσοστών του. Ο στόχος του είναι να απευθυνθεί σε μεγαλύτερα ακροατήρια από τα ήδη υπάρχοντα, εξού και η πρόσκληση του Δημήτρη Κουτσούμπα σε απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πραγματοποίησε προ ημερών από τη Θεσσαλονίκη.
«Όσοι εμπιστεύτηκαν, ψήφισαν, πίστεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έχουν επιλογή: Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ. Και όσοι θέλουν να δεχτεί ισχυρό πλήγμα η κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν επιλογή να πάρουν τη θέση τους μέσα στο κίνημα, στα εργατικά σωματεία, στους συλλόγους και τους φορείς, δίπλα, μαζί με τους κομμουνιστές», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η Νέα Αριστερά από την πλευρά της επιχειρεί να συγκροτηθεί και ακολούθως να καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο του 3%. Αναμένεται στις ευρωεκλογές να συμμαχήσει με «πράσινες» και οικολογικές δυνάμεις. Τέτοιοι ενδεχόμενοι σχηματισμοί/φορείς που θα μπορούσε να συνεργαστεί είναι πέντε, που, όμως, όλες δεν έχουν μεγάλο αποτύπωμα, όσον αφορά τις ψήφους που λαμβάνουν.
Ο συγκεκριμένος φορέας, δεδομένα, θα συγκεντρώσει κομμάτια ψηφοφόρων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τμήματα της επιρροής του. Βέβαια, σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση, στόχος της Νέας Αριστεράς είναι να εκπροσωπήσει «αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες», διευρύνοντας δηλαδή τους ορίζοντές της προς το κέντρο και τα εκλογικά ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Οι εξωκοινοβουλευτικοί
Ο μεγαλύτερος εξωκοινοβουλευτικός πόλος της Αριστεράς, το ΜέΡΑ25, το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε σε διεργασίες, πραγματοποιώντας το 2ο διαβουλευτικό συνέδριό του.
Με βάση τις αποφάσεις του, θα βρίσκεται σε συζητήσεις για τις ευρωεκλογές με τις οργανώσεις Ξεκίνημα, Αναμέτρηση, ΛΑΕ-ΑΑ και ΔΕΑ, όλες από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με σκοπό να εισέλθει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και να δώσει μήνυμα γρήγορης επανόδου.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όμως και τα υπόλοιπα -πιο μικρά- κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΚΚΕ μ-λ, ΕΕΚ, Μ-Λ ΚΚΕ, ΟΚΔΕ) θα επιχειρήσουν να αντλήσουν ψήφους από τον Αριστερό κόσμο που αποσπάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν πείθεται από τη Νέα Αριστερά. Προς το παρόν δεν αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί κάποια εκλογική συμπόρευση ανάμεσά τους στις ευρωεκλογές. Έχει όμως σημασία το ποσοστό που θα καταγράψουν, που, ενδεχομένως, να δημιουργήσει νέες συνθήκες την επομένη των εκλογών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις