Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η αγάπη περνάει και από το πορτοφόλι

Η αγάπη περνάει και από το πορτοφόλι

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην έκδοση οικογενειακής βίζας στη Μ. Βρετανία: Όποιος μετανάστης θέλει στο εξής να φέρει την οικογένειά του, πρέπει να πληρώνεται καλά.

Σε περίπτωση που η Ινδή σύζυγος του Ρίσι Σούνακ ήθελε να έρθει τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ο Bρετανός πρωθυπουργός έβγαλε άλλωστε εκατομμύρια ως τραπεζίτης πριν την πολιτική του καριέρα. Αλλά σε αντίθεση με τον Σούνακ, δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί με αλλοδαπoύς συντρόφους βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον.

«Can’t Buy Me Love» – Η αγάπη δεν αγοράζεται, τραγουδούσαν κάποτε οι Beatles. Αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αγάπη περνάει και από το πορτοφόλι: Η συντηρητική κυβέρνηση του Σούνακ αυξάνει σημαντικά την ελάχιστη προϋπόθεση στα εισοδήματα, που καθιστούν εφικτή την επανένωση των οικογενειών. Στο μέλλον, θα απαιτείται ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 29.000 λιρών, που ισοδυναμεί σε περίπου 33.000 ευρώ. Μέχρι πρότινος το όριο ήταν οι 18.600 λίρες ετησίως – ένα μεγάλο εμπόδιο ήδη για ορισμένους.

Στόχος η δραστική μείωση του αριθμού των μεταναστών

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ήθελε αρχικά να θεσμοθετήσει το ποσό στις 38.700 λίρες, όπως είχε ανακοινώσει στις αρχές Δεκεμβρίου. Τώρα όμως ανακοινώθηκε ότι το πρώτο βήμα θα είναι η αύξηση του ορίου στις 29.000 λίρες.

Το μέτρο αποτελεί μέρος ενός πακέτου με το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει δραστικά τον αριθμό των μεταναστών. Το απαιτούμενο ετήσιο εισόδημα των αλλοδαπών ειδικευμένων εργατών πρόκειται να αυξηθεί από 26.200 σε 38.700 λίρες. Διαφορετικά δεν θα τους επιτρέπεται να παραμείνουν εργαζόμενοι ή να προσληφθούν καν. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων προειδοποιούν ότι αυτό θα θέσει τις επιχειρήσεις υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Βέβαια αυτό το μέτρο θα επηρεάσει οπωσδήποτε και τομείς όπως η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, καθώς θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο να προσλάβουν ειδικευμένους ξένους εργαζόμενους.

Υπάρχει βέβαια και το παρασκήνιο: Οι Συντηρητικοί υποσχέθηκαν ότι το Brexit θα έφερνε καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους Βρετανούς. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τη διάρκεια του 2022 μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο 745.000 άνθρωποι – ένας αριθμός σαφώς μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνους πριν από το Brexit. Και ενώ ο αριθμός πολιτών της ΕΕ ανάμεσα στους μετανάστες μειώνεται, χάρη σε ένα νέο σύστημα, πολλοί έχουν έρθει από χώρες της Κοινοπολιτείας, όπως η Ινδία. Στόχος τους να εργαστούν κυρίως σε τομείς με μεγάλη έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τους επικριτές της απόφασης, το γεγονός ότι το απαιτούμενο ποσό είναι τώρα κάπως χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο που είχε αρχικά ανακοινωθεί, μικρή διαφορά θα έχει. Από την άλλη ο εκνευρισμός απέναντι στον πρωθυπουργό υπάρχει και εντός του κόμματός του, απειλώντας έτσι να καταστήσει δυσάρεστη την έναρξη του νέου, εκλογικού έτους 2024 για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Must in

Η Τσέλσι των «16», οι 15 με… εισιτήριο και ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο βήμα

Από τις 36 ομάδες της διοργάνωσης, μόνο η Τσέλσι διατηρεί το απόλυτο της συγκομιδής με πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, ενώ άλλες δύο ομάδες -Γκιμαράες και Σάμροκ Ρόβερς- παραμένουν αήττητες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο