Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Το Ιράν απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ μετά τη δολοφονία του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης

Live: Το Ιράν απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ μετά τη δολοφονία του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα στη Γάζα, όπου το Ισραήλ πλήττει και «ασφαλείς» περιοχές - Λιμός και ασθένειες απειλούν τους επιζώντες Παλαιστινίους

Συνεχίζεται για 80η μέρα το σφυροκόπημα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τουλάχιστον τις 20.674, ενώ οι επιζώντες είναι στα όρια του λιμού.

Τα Χριστούγεννα είναι πένθιμα για τους Παλαιστίνιους της Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ στη Λωρίδα 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό σε «ασφαλή» περιοχή, στον καταυλισμό προσφύγων αλ-Μαγκάζι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στη Χαν Γιούνις (νότια).

Η Αίγυπτος έχει ρίξει στο τραπέζι μια νέα πρόταση για εκεχειρία. Οι Χούθι κατήγγειλαν αμερικάνικη επίθεση σε αναγνωριστικό αεροπλάνο τους στην Ερυθρά Θάλασσα, με τον φόβο για κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή να αυξάνεται.

Σκοτώθηκε διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στη Συρία, με τον Ιρανό πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσί να τονίζει ότι το «Ισραήλ θα πληρώσει».

Δείτε live

Live οι εξελίξεις στο in

06:08 Διαδήλωση στη Νέα Υόρκη

Νεοϋορκέζοι σε μια θάλασσα χρωμάτων από κόκκινο, πράσινο, λευκό και μαύρο – τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας – διαδήλωσαν κέντρο της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα, είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πλατεία Ροκφέλερ και ορισμένοι μετέφεραν άγαλμα που παρίστανε μια Παλαιστίνια να κρατά ένα μωρό, ανάμεσα στα ερείπια.

«Αν ο Ιησούς γεννιόταν σήμερα στη γενέτειρα του Χριστιανισμού, θα γεννιόταν στα ερείπια ή κάτω από ισραηλινούς βομβαρδισμούς», ανέφερε η οργάνωση Within Our Lifetime που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, σε ανάρτησή της που περιγράφει τη διαμαρτυρία.

05:10 Ισχυρές εκρήξεις κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ

Βίντεο που τραβήχτηκε από το Al Jazeera και αναρτήθηκε στο X δείχνει μια μπάλα φωτιάς, ακολουθούμενη από δυνατές εκρήξεις, μετά από ισραηλινό χτύπημα κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ της πόλης Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα.

Πολλές περιοχές της πόλης έχουν γίνει στόχος μιας σειράς ισραηλινών επιδρομών τις τελευταίες ώρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα.

Μερικοί από αυτούς που τραυματίστηκαν σοβαρά, ανάμεσά τους και παιδιά, μεταφέρθηκαν επίσης στο Νοσοκομείο Νάσερ εν μέσω συνεχόμενων βομβαρδισμών.

03:46 Ζυγίζουν πρόταση ανακωχής

Η κυβέρνηση πολέμου του Ισραήλ αναμένεται να ζυγίσει πρόταση της Αιγύπτου η οποία προβλέπει να κηρυχθεί καταρχήν ανακωχή για δύο εβδομάδες και κατόπιν να «τερματιστεί» ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε χθες Δευτέρα η εφημερίδα Jerusalem Post, καθώς Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί μετρούν τα κόστη της ένοπλης σύρραξης, η οποία εισέρχεται στην 81η της ημέρα.

Γαζαίοι αναζητούν πτώματα στα συντρίμμια αφού το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινός βομβαρδισμός στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγάζι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους.

Η ηγεσία της Χαμάς ανέφερε εξάλλου πως ο στρατιωτικός της βραχίονας έχει καταφέρει βαριές απώλειες στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, κάτι το οποίο μερίδα του δυτικού Τύπου εκτιμά πως αληθεύει.

Οι προσπάθειες των μεσολαβητών συνεχίζονται εν μέσω των αιματηρών βομβαρδισμών και εχθροπραξιών (περισσότερα εδώ).

03:01 «Σπαρακτικές» μαρτυρίες στελεχών του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρθηκε σε «σπαρακτικές» μαρτυρίες που συγκέντρωσε χθες Δευτέρα ομάδα του σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου διακομίστηκαν θύματα του βομβαρδισμού στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγάζι.

«Ομάδα του ΠΟΥ άκουσε σπαρακτικές αφηγήσεις από το ιατρικό προσωπικό και θύματα για τα δεινά που προκάλεσαν οι εκρήξεις», ανέφερε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, μέσω X (περισσότερα εδώ).

02:26 Ραγίζουν καρδιές…

«Από το Ramallah Friends School σε όλο τον κόσμο, μοιραζόμαστε την εκδοχή μας για το διαχρονικό “Μικρό Τυμπανιστή”. Οι καρδιές μας ενώνονται σε προσευχή για την ασφάλεια των παιδιών στη Γάζα.

»Είθε οι κοινές μας προσευχές ν’ αντηχήσουν για ειρήνη και δικαιοσύνη, υφαίνοντας έναν ιστό ελπίδας που ξεπερνά τα σύνορα, και αγκαλιάζει την κοινή ανθρωπιά που όλοι αγαπάμε» (περισσότερα εδώ).

01:42 Χιλιάδες Παλαιστίνιοι σε μια «ανθρώπινη σκακιέρα»

Πολλοί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας ακολούθησαν τις εντολές εκκένωσης του ισραηλινού στρατού και αναζήτησαν ασφάλεια σε καθορισμένες περιοχές για να διαπιστώσουν ότι έχει απομείνει ελάχιστος χώρος στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, δήλωσε χθες Δευτέρα η Gemma Connell, επικεφαλής της ανθρωπιστικής ομάδας του ΟΗΕ.

Η Gemma Connell που βρίσκεται στη Γάζα αρκετές εβδομάδες, περιέγραψε αυτό που αποκάλεσε μια «ανθρώπινη σκακιέρα» στην οποία χιλιάδες άνθρωποι, εκτοπισμένοι ήδη πολλές φορές, αναγκάζονται σε φυγή και δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα βρουν ασφαλή προορισμό.

«Οι άνθρωποι φεύγουν από τη μια περιοχή σε μια άλλη, κουβαλώντας τα στρώματα και τα υπάρχοντά τους, με βανάκια, με φορτηγά, με αυτοκίνητα. Αλλά δεν είναι ασφαλείς ούτε εκεί», τόνισε στο Reuters η κα Connell.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι προσπαθούν ν’ απομακρύνουν τους αμάχους από τις περιοχές των μαχών, αλλά η Χαμάς συστηματικά επιχειρεί ν’ αποτρέψει αυτή την προσπάθεια.

Πρόσθεσε ότι η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, μια κατηγορία ωστόσο που η οργάνωση αρνείται.

23:58 Ισραηλινές αρχές: Πάνω από 200 φορτηγά με βοήθεια επιθεωρήθηκαν και πέρασαν στη Γάζα

Οι ισραηλινές αρχές δηλώνουν ότι 218 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που επιθεωρήθηκαν στα σημεία διέλευσής τους πέρασαν στη Γάζα σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία COGAT:

  • 76 φορτηγά επιθεωρήθηκαν στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και πέρασαν απευθείας στη Γάζα
  • 142 φορτηγά επιθεωρήθηκαν στο πέρασμα της Νιτζάνα και μεταφέρθηκαν στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο

23:48 «Γελοίο σχέδιο»: Αντίδραση και από τη Χαμάς στις δηλώσεις Νετανιάχου για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τα σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κόμματός του Λικούντ σχετικά με τη διευκόλυνση του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Χαμάς «δεν θα επιτρέψει σε αυτόν τον ξένο εχθρό που εισβάλλει στη γη μας να περάσει οποιοδήποτε σχέδιο που εξαφανίζει τον αγώνα μας ή απομακρύνει τον λαό μας από τη γη και τα ιερά του», χαρακτηρίζοντας τον στόχο του Νετανιάχου για «εθελοντική μετανάστευση» των Παλαιστινίων από τη Γάζα ως δικαιολογία για την παράταση του πολέμου του Ισραήλ.

23:39 Ο Νετανιάχου λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι αν θα επιτραπεί η εθελοντική μετανάστευση από τη Γάζα, αλλά αν οι χώρες θα την απορροφήσουν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ενθαρρύνει την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά «το πρόβλημά μας δεν είναι αν θα επιτρέψουμε μια έξοδο, αλλά αν θα υπάρξουν χώρες που θα είναι πρόθυμες να απορροφήσουν μια έξοδο».

Ο Νετανιάχου έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της παράταξης του Λικούντ, απαντώντας σε πρόταση του βουλευτή Ντάνι Ντάνον, ο οποίος έχει προωθήσει την ιδέα.

«Νομίζω ότι η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος είναι κάτι που εξυπηρετεί και τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Ντάνον.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει καταγγείλει τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις.

23:30 Ισραηλινός διοικητής αποπέμπεται επειδή έθεσε σε κίνδυνο δυνάμεις των IDF στη Γάζα

Ισραηλινός διοικητής αποπέμφθηκε από το 51ο Τάγμα Γκολάνι αφού έθεσε σε κίνδυνο τις ισραηλινές δυνάμεις που πολεμούσαν στη συνοικία Σουτζάιγια της πόλης της Γάζας, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Κανάλι 12, ο διοικητής αντικαταστάθηκε αφού διέταξε τους στρατιώτες να εισέλθουν σε σπίτια στην περιοχή παρά τις ανησυχίες ότι τα σπίτια ήταν παγιδευμένα, σε ένα περιστατικό που συνέβη πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Η Jerusalem Post ανέφερε ότι η 51η Ταξιαρχία έχει υποστεί βαριές απώλειες στις τάξεις της από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, χάνοντας σχεδόν 30 στρατιώτες και διοικητές στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

23:20 Ερυθρά Ημισέληνος: «Η βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα ξεκάθαρα δεν είναι αρκετή»

Ο αριθμός των φορτηγών με βοήθεια που επιτρέπεται να εισέλθουν στη Γάζα δεν καλύπτει τις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού της, λέει ο Νεμπάλ Φαρσάχ.

Τις τελευταίες ημέρες, μόνο 60 φορτηγά έχουν επιτραπεί να περάσουν στον θύλακα, δήλωσε στο Al Jazeera ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου. Η ΜΚΟ δέχεται 70 φορτηγά την ημέρα.

«Δυστυχώς, η βοήθεια που έχει εισέλθει μέχρι στιγμής δεν καλύπτει ούτε το 10% των αναγκών επί τόπου», δήλωσε ο Φαρσάχ. «Η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει κάθε ώρα λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών όλων των περιοχών».

Περίπου το 90% των Παλαιστινίων στη Γάζα έχουν πλέον εκτοπιστεί, είπε. Όλοι τους έχουν απόλυτη ανάγκη από τρόφιμα, νερό, φάρμακα, ζεστά ρούχα, κουβέρτες και στρώματα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διαπράττουν συνεχώς παραβιάσεις κατά των πληρωμάτων της ΜΚΟ στη Γάζα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Οι παραβιάσεις συμβαίνουν «σε καθημερινή βάση», δήλωσε ο Φαρσάχ στο Al Jazeera. Μεταξύ αυτών είναι οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί που συμβαίνουν κοντά στις ομάδες της PRCS, ενώ προσπαθούν να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες, είπε.

Κράτηση προσωπικού και εθελοντών

Άλλες παραβιάσεις περιλαμβάνουν την κράτηση προσωπικού και εθελοντών της PRCS. Τουλάχιστον οκτώ μέλη της οργάνωσης συνεχίζουν να κρατούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά από επίθεση σε κέντρο ασθενοφόρων στη βόρεια Τζαμπάλια της Γάζας την περασμένη εβδομάδα.

Η τύχη του Άουνι Κατάμπ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του κέντρου ασθενοφόρων στη Χαν Γιουνίς, παραμένει άγνωστη, δήλωσε ο Φαρσάχ. Ο Κατάμπ συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ασθενών από το νοσοκομείο Αλ Σίφα πριν από περισσότερο από ένα μήνα.

Τα ασθενοφόρα της PRCS έχουν επίσης δεχθεί επιθέσεις και καταστραφεί από τις ισραηλινές δυνάμεις. Στη βόρεια Γάζα, όλα τα ασθενοφόρα έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσε ο Φαρσάχ.

Υπάρχουν επίσης «μεγάλοι κίνδυνοι και δυσκολίες στην πρόσβαση σε πολλά μέρη» ως αποτέλεσμα της καταστροφής των υποδομών και των δρόμων της Γάζας, πρόσθεσε.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σε σκηνές στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

23:07 Η Χεζμπολάχ καταγγέλλει τη δολοφονία του Μουσαβί των Φρουρών της Επανάστασης

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «έγκλημα» τη δολοφονία του Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί, διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό.

Ο Μουσαβί κατείχε τον βαθμό του υποστράτηγου και ήταν επικεφαλής μιας «μονάδας υποστήριξης της αντίστασης» στη Συρία, δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, «εργάστηκε για την υποστήριξη της ισλαμικής αντίστασης στο Λίβανο για δεκαετίες της έντιμης ζωής του, αφιερωμένος στην υπηρεσία της αντίστασης και των μουτζαχεντίν της».

22:57 Η ισραηλινή Strauss «τελειώνει» τον τουρκικό καφέ

Η Strauss ανακοίνωσε μια νέα σειρά συσκευασίας για ένα από τα πιο γνωστά της προϊόντα, τον τουρκικό καφέ «Elite», λόγω της αποστροφής του κοινού για την Τουρκία μετά την υποστήριξη της Άγκυρας στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:48 Συγκλονιστικές εικόνες από τη Γάζα – Επιχειρούν να απεγκλωβίσουν κορίτσι χωρίς τα απαραίτητα μέσα

Οι ομάδες διάσωσης στη Γάζα επιχειρούν σε ερείπια κτιρίων χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Συγκλονιστικό είναι βίντεο που ανάρτησε το Quds News Network και αποτυπώνει την προσπάθεια να απεγκλωβιστεί κοριτσάκι από τα χαλάσματα.

Δείτε το βίντεο:

22:39 IDF για τη συμπεριφορά του στρατού στο περιστατικό ομηρίας στο Μπε’έρι: «Αυτό που συνέβη εκεί απαιτούσε πολύ δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες θα πρέπει να διερευνήσουμε»

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι απάντησε σε δημοσιεύματα σχετικά με την απόφαση του ταξίαρχου Μπαράκ Χιράμ  στις 7 Οκτωβρίου να διατάξει έναν διοικητή τεθωρακισμένων να πυροβολήσει ένα σπίτι στο Μπε’έρι, ακόμη και με το κόστος να βλάψει αμάχους.

«Στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπαράκ Χιράμ ήταν ένας από τους διοικητές που έφτασαν πρώτοι στο Μπε’έρι και ανέλαβαν τη διοίκηση», δήλωσε ο Χαγκάρι. «Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου είναι πρωτοφανές. Έπρεπε να ληφθούν πολύ δύσκολες αποφάσεις εκεί, τις οποίες θα πρέπει να διερευνήσουμε μετά τον πόλεμο ή την πρώτη στιγμή που θα μας δοθεί η δυνατότητα. Δεν θα περιμένουμε το τέλος του πολέμου με αυτή την έρευνα, αλλά το να κρίνουμε από εδώ είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».

Την Παρασκευή, οι New York Times δημοσίευσαν μια έρευνα που έλεγε ότι ο Χιράμ διέταξε έναν διοικητή τανκς να εισβάλει στο σπίτι του Πέσι Κοέν, ενός κατοίκου του Μπε’έρι.

Σύμφωνα με τους Times, στο σπίτι του Κοέν κρατούνταν 14 όμηροι, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν από τους Παλαιστίνιους μαχητές ως ανθρώπινες ασπίδες.

Μετά από αρκετές ώρες ανταλλαγής πυρών, καθώς ο ήλιος άρχισε να δύει, ο Χιράμ δήλωσε στους Times ότι διέταξε τον διοικητή του άρματος να «εισβάλει, ακόμη και με κόστος τις απώλειες μεταξύ των πολιτών». Το τανκ έριξε δύο βλήματα μέσα στο σπίτι. Τα θραύσματα από τη δεύτερη οβίδα κατέληξαν στον όμηρο Άντι Νταγκαν, χτύπησαν μια αρτηρία στον λαιμό του και σκοτώνοντάς τον, σύμφωνα με τη σύζυγό του, Χαντάς.

Οι Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν επίσης στο περιστατικό, αλλά μόνο δύο από τους ομήρους που κρατούνταν μέσα στο σπίτι – ο Χαντάς Νταγκάν και η Γιασμίν Ποράτ – επέζησαν»

22:29 Ρίψη τουλάχιστον 12 ρουκετών από τη Γάζα προς την Ασκελόν του Ισραήλ

Σειρήνες ακούγονταν νωρίτερα στην Ασκελόν του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.

Ο Μάνι Φαμπιάν από τους Times of Israel έχει δημοσιεύσει βίντεο μετά τη ρίψη τουλάχιστον 12 ρουκετών από τη Γάζα προς την πόλη που βρίσκεται κοντά στη Λωρίδα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

22:19 «Όχι άλλα χρήματα για τα εγκλήματα του Ισραήλ»: Διαμαρτυρία στο σπίτι του επικεφαλής του Πενταγώνου

Δεκάδες αντιπολεμικοί διαδηλωτές διαδήλωσαν έξω από το σπίτι του επικεφαλής του Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν στη Βιρτζίνια κατά της υποστήριξης των ΗΠΑ στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Η διαμαρτυρία, με τίτλο «Όχι Χριστούγεννα για τους εγκληματίες πολέμου», οργανώθηκε από ακτιβιστές των ομάδων Palestinian Youth Movement, The People’s Forum, ANSWER (Act Now to Stop War and End Racism) Coalition και Maryland 2 Palestine.

Η διαδήλωση επικεντρώθηκε στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ ύψους περίπου 3,8 δισ. δολαρίων ετησίως, δήλωσε ο Μπράιαν Μπέκερ, εκτελεστικός διευθυντής του Συνασπισμού ANSWER.

Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη» και «Όχι άλλα χρήματα για τα εγκλήματα του Ισραήλ».

Δείτε βίντεο:

22:10 Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ καταδικάζει την υποστήριξη του Νετανιάχου στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής καταδίκασε τα πρόσφατα σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κόμματός του Λικούντ σχετικά με τη διευκόλυνση του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωσή του, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι τα σχόλια του Νετανιάχου, τα οποία υποστηρίζουν τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων σε άλλες χώρες, αποκαλύπτουν «τους πραγματικούς στόχους του γενοκτονικού πολέμου του οποίου ηγείται».

«Η υποστήριξη του Νετανιάχου για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας απαιτούν μια θαρραλέα διεθνή στάση για να σταματήσει αμέσως η επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και να σταματήσει το έγκλημα της εθνοκάθαρσης και του εκτοπισμού πριν να είναι πολύ αργά», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΑ.

Το υπουργείο ανέφερε ότι τα σχόλια αυτά αποτελούν «πλήγμα για όλες τις χώρες που υποστήριξαν το Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον του λαού μας και συνεχίζουν να το κάνουν, με το πρόσχημα της αυτοάμυνας».

«Εκφράζουν μια ισραηλινή αποτυχία όλων των διεθνών προσπαθειών και θέσεων που ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για τους Παλαιστίνιους πολίτες», πρόσθεσε.

22:00 Το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματος του να απαντήσει στην «άγρια» επίθεση που σκότωσε τον διοικητή Μουσαβί στη Συρία

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Κανανί, δήλωσε ότι η δολοφονία του Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί, συμβούλου των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, είναι «μοχθηρή και άνανδρη».

Ο Μουσαβί σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα περίχωρα της συριακής Δαμασκού νωρίτερα σήμερα, όπως ανέφεραν Ιρανοί αξιωματούχοι σε ανακοίνωσή τους.

Ο Κανανί, καταδίκασε έντονα την επίθεση, λέγοντας ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να απαντήσει με τα «απαραίτητα μέτρα» και σε χρόνο και τόπο της επιλογής του.

Το σάιτ Axios, σε ρεπορτάζ του, νωρίτερα ανέφερε ότι το Ισραήλ περιμένει απάντηση από το Ιράν, ενώ ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε ότι «το Ισραήλ θα πληρώσει σίγουρα για το έγκλημά του», όπως άλλωστε είχαν τονίσει από την πρώτη στιγμή και οι ίδιοι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Κανανί.

21:51 Μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε κοντά σε βάση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ

Η λειτουργία του αεροδρομίου της πόλης Aρμπίλ διακόπηκε αφού ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, παγιδευμένο με εκρηκτικά, καταρρίφθηκε κοντά σε μια βάση όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράκ.

Από την πτώση του δρόνου προκλήθηκαν «κάποιοι τραυματισμοί» και διακόπηκαν οι πολιτικές πτήσεις, είπε ο εκπρόσωπος των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, Γιαχία Ρασούλ.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε ως στόχο τη βάση όπου σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού, στο βόρειο Ιράκ, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και του συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία έχουν πολλαπλασιαστεί αφού ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η βάση βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Aρμπίλ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, σημείωσε ο Γιαχία Ρασούλ. Δεν διευκρίνισε πόσοι είναι οι τραυματίες, ούτε σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του είπε ότι ο συνασπισμός εξετάζει προς το παρόν αν υπάρχουν τραυματίες ή υλικές ζημίες.

Επίθεση και στη βάση Χαρίρ

Στο μεταξύ, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», ένας συνασπισμός ενόπλων οργανώσεων που συνδέονται με τη Χασντ αλ Σαάμπι, τους πρώην παραστρατιωτικούς που πλέον έχουν ενταχθεί στον ιρακινό στρατό, ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μιας άλλης βάσης, αυτής του Χαρίρ, στα βόρεια της Ερμπίλ. Και σε αυτήν τη βάση εδρεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού.

Από τις 17 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ έχουν μετρήσει 103 επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών τους στο Ιράκ και τη Συρία. Για τις περισσότερες από αυτές ανέλαβε την ευθύνη η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ». Στις αρχές Δεκεμβρίου η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη έγινε στόχος ρουκετών. Για την επίθεση αυτήν δεν υπάρχει προς το παρόν ανάληψη ευθύνης.

Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στη Συρία, στο πλαίσιο της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους που ξεκίνησε το 2014.

21:41 Αξιωματούχος της Χαμάς: «Κανείς δεν αποδέχεται διαπραγματεύσεις υπό πυρά»

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι το ρεπορτάζ σχετικά με την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία δεν είναι ακριβής.

«Πρέπει να πω ότι αυτό που λέτε προέρχεται από πηγές των μέσων ενημέρωσης. Υπάρχουν ακόμα ιδέες που συζητούνται. Η ξεκάθαρη θέση μας είναι ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες για ανταλλαγή κρατουμένων χωρίς πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα», ξεκαθάρισε ο Χαμντάν.

«Κανείς δεν αποδέχεται διαπραγματεύσεις υπό πυρά – ούτε η Χαμάς, ούτε κανένας άλλος. Αν κάποιος επιδιώκει να βρει μια λύση για τους Παλαιστίνιους, πρέπει να ξεκινήσει με τον τερματισμό της σφαγής. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία», είπε.

Ο Χαμντάν απέρριψε επίσης τις προτάσεις ότι «μια ομάδα Παλαιστίνιων εμπειρογνωμόνων» θα μπορούσε τελικά να κυβερνήσει τη Γάζα μέχρι να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη ηγετών στη Γάζα και στα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη.

«Το ποιος θα ηγηθεί των Παλαιστινίων είναι ένα εσωτερικό παλαιστινιακό ζήτημα. Ο λαός πρέπει να εκλέξει τη δική του ηγεσία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει, ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Ισραηλινοί, ούτε κανένας άλλος», τόνισε ο Χαμντάν.

21:31 Φοβούνται έλλειψη τροφίμων στο Ισράηλ λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ένωση Βιομηχανιών Τροφίμων του Ισραήλ προειδοποιεί για την απειλή έλλειψης τροφίμων λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Υπάρχει κίνδυνος έλλειψης τροφίμων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μετά από απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα, εν μέσω των σημερινών εξελίξεων στον πόλεμο της Γάζας», ανέφερε η Ένωση σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα Maariv.

Η Ένωση Βιομηχανιών Τροφίμων ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η παραγωγή τροφίμων του Ισραήλ δεν θα πέσει κάτω από το 75% των αναγκών της χώρας.

«Η μη λήψη αυτών των μέτρων θα προκαλέσει σοβαρή έλλειψη τροφίμων σε περιόδους πολέμων και έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε η Ένωση.

Οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη έχουν δηλώσει ότι επιτίθενται σε πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

21:22 Δημοφιλής ακτιβιστής υπέρ της Παλαιστίνης αποκλείστηκε από το Instagram

Ο ακτιβιστής Σον Κινγκ ανακοίνωσε ότι ο λογαριασμός του, ο οποίος είχε περισσότερους από 6 εκατομμύρια ακόλουθους, διαγράφηκε από το Instagram, λέγοντας ότι στοχοποιήθηκε επειδή «αγωνίζεται για την Παλαιστίνη».

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Instagram από τον φωτορεπόρτερ της Γάζας Γουίσαμ Νασάρ, ο Κινγκ κατηγόρησε τη μητρική εταιρεία του Instagram Meta ότι στέκεται εμπόδιο «σε όσους από εμάς αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:12 Οι ΗΠΑ έστειλαν 230 αεροπλάνα, 20 πλοία φορτωμένα με όπλα στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει 230 φορτηγά αεροπλάνα και 20 πλοία φορτωμένα με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και όπως αναμεταδίδει το Al Jazeera.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια περιλαμβάνει βλήματα πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα και βασικό εξοπλισμό μάχης, ανέφερε η εφημερίδα Yediot Ahronoth.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχο του υπουργείου, δήλωσε ότι ο στρατός χρησιμοποίησε τα περισσότερα από τα πυρομαχικά που είχε αποθηκεύσει από την αρχή του πολέμου.

«Όμως το Ισραήλ κατάφερε να ξαναγεμίσει τις αποθήκες του για να προετοιμαστεί για έναν πιθανό πόλεμο μεγάλης κλίμακας με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ υπολογίζει το κόστος του σημερινού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σε περίπου 65 δισεκατομμύρια σέκελ (17 δισεκατομμύρια δολάρια).

21:03 Η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι μεταφέρει ασθενείς από την κεντρική Γάζα στο νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισελήνοw (PRCS) αναφέρει ότι έχει μεταφέρει 21 ασθενείς από το νοσοκομείο Αλ Αχλί στο κέντρο της Γάζας στη Χαν Γιουνίς στον νότο.

Άλλοι 13 ασθενείς μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε τους γιατρούς και τους εθελοντές της PRCS στη βόρεια Γάζα να εγκαταλείψουν το κέντρο ασθενοφόρων στην Τζαμπάλια. Η PRCS δήλωσε ότι οι ομάδες της επίσης απομακρύνθηκαν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:53 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ επιτέθηκαν σε ισραηλινή δύναμη στην Τζαμπάλια

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι έβαλαν στο στόχαστρο μια ισραηλινή δύναμη αποτελούμενη από 40 στρατιώτες που είχαν οχυρωθεί σε ένα σπίτι στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και δήλωσαν ότι προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς μεταξύ των στρατιωτών.

Σε άλλο σημείο, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ανακοίνωσαν επίσης ότι μαχητές τους πυροβόλησαν έναν Ισραηλινό στρατιώτη ανατολικά της συνοικίας Τουφάχ στην πόλη της Γάζας και ότι κατέστρεψαν στην ίδια περιοχή εννέα στρατιωτικά οχήματα του ισραηλινού στρατού με βλήμα από Yasin 105.

Στην περιοχή Τζαμπάλ αλ-Ραγές, ανατολικά της πόλης της Γάζας, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ δήλωσαν ότι πυροδότησαν έναν μηχανισμό κατά προσωπικού που είχε στόχο ιΙσραηλινό πεζοπόρο τμήμα, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν σε ισραηλινούς στρατιώτες στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

20:44 Ο Νετανιάχου φέρεται να απαγόρευσε στον Γκαλάντ να κάνει συζητήσεις για τους ομήρους με τον επικεφαλής της Μοσάντ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμποδίζει τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ να πραγματοποιεί συναντήσεις για να συζητήσει τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων που παραμένουν στη Γάζα, όταν είναι παρών ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, αναφέρει το Κανάλι 12.

Επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, το δημοσίευμα του ισραηλινού καναλιού αναφέρει ότι ο Νετανιάχου δεν μπορεί να εμποδίσει τον Γκαλάντ να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους του στρατού και της ασφάλειας, αλλά του έχει απαγορεύσει να συμπεριλάβει τον Μπαρνέα όταν ο πρωθυπουργός δεν συμμετέχει στη συζήτηση.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, ο Γκάλαντ προσκάλεσε τον Μπαρνέα να πάρει μέρος σε συναντήσεις και έλαβε μηνύματα από το γραφείο του Νετανιάχου ότι ο πρωθυπουργός αποδοκίμασε αυτές τις ενέργειες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το γραφείο του Γκάλαντ δεν σχολίασε το ρεπορτάζ.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ωστόσο δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί στον Γκάλαντ.

Ο Μπαρνέα συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στις συζητήσεις για την προσωρινή συμφωνία εκεχειρίας με τη μεσολάβηση του Κατάρ τον περασμένο μήνα, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση 105 αμάχων ομήρων, κυρίως Ισραηλινών γυναικών και παιδιών, καθώς και υπηκόων της Ταϊλάνδης και ενός υπηκόου των Φιλιππίνων.

20:35 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Κανείς και πουθενά δεν είναι ασφαλής στη Γάζα»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) αναφέρουν σε ανάρτησή τους ότι μετά τον βομβαρδισμό των προσφυγικών καταυλισμών ελ-Μαγκάζι και Μπουρέιτζ από τον ισραηλινό στρατό, το νοσοκομείο Αλ-Άκσα ανέφερε ότι έχει δεχθεί 209 τραυματίες και 131 νεκρούς Παλαιστίνιους, μέχρι στιγμής.

Περίπου οι μισοί από τους τραυματίες που δέχθηκε το νοσοκομείο είναι γυναίκες και παιδιά, έγραψε η ανθρωπιστική οργάνωση στο Χ.

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα, ανακοίνωσε αργά την Κυριακή το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ έχουν προκαλέσει πάνω από 100 θανάτους.

Δείτε την ανάρτηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα:

20:25 Οι IDF λένε ότι εντόπισαν αυτοκίνητο ομήρου και φορτηγάκι της Χαμάς σε νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι βρήκαν αυτοκίνητο που ανήκε σε έναν Ισραηλινό όμηρο, τον Σαμίρ αλ-Ταλάλκα (σ.σ. έναν από τους τρεις ομήρους που σκότωσαν οι IDF) και ένα φορτηγό της Χαμάς στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο της βόρειας Γάζας.

Στιγμιότυπο από την επιχείρηση των IDF.

Σύμφωνα με τις IDF, αυτό αποτελεί άλλη μια ένδειξη για τη χρήση ιατρικών κέντρων στη Λωρίδα της Γάζας από την παλαιστινιακή οργάνωση.

Στρατιώτες της μονάδας καταδρομών Shayetet 13 του Πολεμικού Ναυτικού και έφεδροι της 551ης Ταξιαρχίας έκαναν έφοδο στο νοσοκομείο τις τελευταίες εβδομάδες, βρίσκοντας «πλήθος υλικών που το συνδέουν με τις δραστηριότητες της Χαμάς», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι IDF.

Στο συγκρότημα βρέθηκε ένα λευκό φορτηγό Toyota που περιείχε όπλα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποίησε η Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, καθώς και ένα Toyota Corolla με ισραηλινές πινακίδες κυκλοφορίας, σημειώνουν οι IDF.

Δείτε βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:16 Πρόεδρος του Ιράν: «Το Ισραήλ σίγουρα θα πληρώσει γι’ αυτό το έγκλημα»

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι ορκίστηκε ότι το Ισραήλ «σίγουρα θα πληρώσει» τη δολοφονία του Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί στη Συρία, διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης.

«Χωρίς αμφιβολία, αυτή η ενέργεια είναι ένα ακόμη σημάδι απογοήτευσης, αδυναμίας και ανικανότητας του σφετεριστικού σιωνιστικού καθεστώτος στην περιοχή», ανέφερε ο Ραΐσι σε δήλωσή του.


Πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι τρεις ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν το κτίριο όπου διέμενε στη Συρία, σκοτώνοντάς τον ακαριαία.

20:06 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: «Εντείνει την επίθεσή του στη Γάζα το Ισραήλ»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασράφ αλ-Κούντρα δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει εξαφανίσει ολόκληρες γειτονιές και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες «σφαγές».

Οι επιθέσεις εναντίον των υγειονομικών εγκαταστάσεων έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 311 εργαζόμενων στον τομέα της Υγείας, δήλωσε ο αλ-Κούντρα, προσθέτοντας ότι άλλοι 99 παραμένουν υπό ισραηλινή κράτηση, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής των νοσοκομείων Μουχάμαντ Αμπού Σαλμίγια, Αχμέντ Καλούτ και Αχμέντ Μάνα.

Τι άλλο δήλωσε ο αλ-Κούντρα:

  • Τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι στη βόρεια Γάζα δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, καθώς τα νοσοκομεία εκεί έχουν καταστραφεί
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον 141 υγειονομικές εγκαταστάσεις υγειονομικής, θέτοντας εκτός λειτουργίας 23 νοσοκομεία και 53 κλινικές
  • Στη νότια Γάζα τα ποσοστά πληρότητας των νοσοκομείων έχουν φτάσει το 350% και εκατοντάδες ασθενείς κοιμούνται στο πάτωμα
  • Δεκάδες ζωές χάνονται καθημερινά λόγω των περιορισμένων ιατρικών δυνατοτήτων
  • Περίπου 900.000 παιδιά στα καταφύγια κινδυνεύουν από αφυδάτωση και πείνα και είναι επιρρεπή σε αναπνευστικές και πεπτικές ασθένειες

19:57 Ο πόλεμος κοστίζει πολύ ακριβά στο Ισραήλ – Υπέρογκο ποσό για τις αμυντικές δαπάνες

Κατά τουλάχιστον 30 δισ. σεκέλ ή 8,3 δισ. δολάρια θα χρειαστεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες το Ισραήλ το επόμενο έτος, σύμφωνα με το yπουργείο Οικονομικών, καθώς ο πόλεμος κατά της Χαμάς μαίνεται.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:47 17 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες μέσα σε τρεις ημέρες

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο NBC News ότι 17 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την Παρασκευή.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στις μάχες στη Γάζα.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών των IDFπου σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου σε 489, ενώ 157 σκοτώθηκαν από τότε που ο στρατός άρχισε την χερσαία εισβολή του πριν από σχεδόν δύο μήνες.

19:38 Axios: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ιρανική απάντηση στην αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης

Ο Μπαράκ Ντέιβιντ, δημοσιογράφος του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, επικαλείται Ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος κράτησε την ανωνυμία του, που λέει ότι τα αντίποινα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ρίψεις ρουκετών από τη Συρία και τον Λίβανο.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:30 Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τον θάνατο του Μουσαβί

Διαβάστε περισσότερα για τον θάνατο του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί εδώ

19:20 Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν ιστορικό κοιμητήριο στην Μπέιτ Χανούν

Σύμφωνα με το Quds News Network, ένας τάφος έχει μείνει στο κοιμητήριο της Μπέιτ Χανούν αφού οι ισραηλινές δυνάμεις το κατέστρεψαν με μπουλντόζες.

19:11 8.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα – Τόσα παπούτσια τοποθετήθηκαν στο Ρότερνταμ στη μνήμη τους

Τουλάχιστον 8.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου, με τις ισραηλινές επιθέσεις να συνεχίζονται αδιάκοπα.

Τόσα παπούτσια τοποθετήθηκαν στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας στη μνήμη τους.

Δείτε σχετική ανάρτηση και φωτογραφίες:

19:01 Ο Μοσαβί ήταν στενός συνεργάτης του Σολεϊμανί

Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί, που σκοτώθηκε νωρίτερα στη Συρία από ισραηλινή επίθεση, ήταν στενός συνεργάτης του πρώην επικεφαλής των IRGC, Κασέμ Σολεϊμανί.

Τα ιρανικά ΜΜΕ έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν κοινές φωτογραφίες τους.

Δείτε τη φωτογραφία που δημοσίευσε το Tasnim:

Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί (αριστερά) και Κασέμ Σολεϊμανί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σολεϊμανί σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020 κατά την άφιξή του στη Βαγδάτη.

18:51 Νέα δήλωση Γκάλαντ για τον βορρά

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί που απομακρύνθηκαν από τον βορρά (σ.σ. του Ισραήλ) θα επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε ως αποτέλεσμα συμφωνίας είτε ως αποτέλεσμα στρατιωτικής δράσης.

18:42 Επτά οικογένειες αφανίστηκαν από την ισραηλινή επίθεση στην αλ-Μαγκάζι

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα, επτά οικογένειες «σβήστηκαν από τα αρχεία του ληξιαρχείου» μετά την ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Μαγκάζι.

18:33 Άνοιξαν δρόμοι στα βόρεια του Ισραήλ μετά από 12 ώρες

Οι δρόμοι στην περιοχή Κίριατ Σμόνα και σε άλλες κοινότητες στην Άνω Γαλιλαία άνοιξαν και πάλι μετά από αξιολόγηση της κατάστασης που πραγματοποίησαν οι IDF.

Σύμφωνα με τη Haaretz, οι δρόμοι είχαν κλείσει για 12 ώρες.

18:24 Η ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης για τον νεκρό διοικητή στη Συρία

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν επιβεβαίωσαν τη δολοφονία του Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί, ενός από τους κορυφαίους συμβούλους τους στη Συρία κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην περιοχή Σιτ Ζαϊνάμπ στην ύπαιθρο της Δαμασκού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μουσαβί κατείχε τον βαθμό του υποστράτηγου και ήταν επικεφαλής της μονάδας υποστήριξης της μονάδας αντίστασης στη Συρία, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει» για τη δολοφονία του.

18:15 Ερυθρά Ημισέληνος: Ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν γυναίκα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι μια 43χρονη γυναίκα τραυματίστηκε μετά από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο χωριό Μπούρκα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, βορειοδυτικά της Ναμπλούς.

Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της Ναμπλούς δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο ισραηλινός στρατός συλλαμβάνει περισσότερους κατοίκους από την Μπούρκα, εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιορκίας των ανθρώπων στα σπίτια τους.

Αργά την Κυριακή, μεγάλη δύναμη του ισραηλινού στρατού, συνοδευόμενη από στρατιωτική μπουλντόζα, εισέβαλε στο χωριό, έκλεισε όλες τις εισόδους του και εμπόδισε τους Παλαιστίνιους να εισέλθουν ή να εξέλθουν.

Τοπικές πηγές στο χωριό ανέφεραν ότι οι δυνάμεις εισέβαλαν σε σημαντικό αριθμό σπιτιών, προκαλώντας ζημιές.

18:05 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί, ανώτερος σύμβουλος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα περίχωρα της Δαμασκού της Συρίας
  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στη Λωρίδα έφτασαν τις 20.674. Τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις είναι 54.536
  • Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ φέρονται, σύμφωνα με το Reuters, να απορρίπτουν αιγυπτιακή πρόταση να εγκαταλείψουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας με αντάλλαγμα μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς έχει διαψεύσει το δημοσίευμα
  • Το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος, ο οποίος προβλέπει ότι θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο, θα προκαλέσει πιθανότατα πρόσθετο κόστος τουλάχιστον 14 δισ. δολαρίων το 2024

Το ρεπορτάζ του Al Jazeera για την ισραηλινή επίθεση στη Συρία:

17:50 Αυτός είναι ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί, ένας από τους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο προάστιο Σιτ Ζαϊνάμπ της Δαμασκού.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Μουσαβί ήταν «ένας από τους παλαιότερους συμβούλους των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία» και βρισκόταν κοντά στον πρώην επικεφαλής της δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020 κατά την άφιξή του στη Βαγδάτη.

Ο Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί που σκοτώθηκε στη Συρία.

17:40 Αξιωματούχος της Χαμάς αρνείται ότι η οργάνωση απέρριψε την αιγυπτιακή προσφορά για κατάπαυση του πυρός

Ο Ιζάτ αλ-Ρισέκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η ομάδα δεν έχει «καμία γνώση» των πληροφοριών που δημοσιεύθηκαν σε πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Το Reuters, επικαλούμενο δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, ανέφερε νωρίτερα ότι η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψαν πρόταση να παραδώσουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας με αντάλλαγμα μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

«Επαναλαμβάνουμε ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις χωρίς συνολική παύση της επίθεσης», δήλωσε ο αλ-Ρισέκ.

«Η ηγεσία του κινήματος επιδιώκει με όλες τις δυνάμεις να σταματήσει πλήρως και όχι προσωρινά η επίθεση και οι σφαγές εναντίον του λαού μας. Ο λαός μας θέλει να σταματήσει την επίθεση και δεν περιμένει προσωρινές ανακωχές και μερική εκεχειρία για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μετά την οποία η επίθεση και η τρομοκρατία θα συνεχιστούν», τόνισε ο αλ-Ρισέκ.

17:31 Νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε στην Τζενίν

Νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά δυτικά της πόλης Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον του νεαρού από την πόλη Σλιάτ αλ-Χαριθίγια, ενώ βρισκόταν κοντά στο ισραηλινό διαχωριστικό φράγμα.

Ο Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στο χέρι και αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τη στρατιωτική τους παρουσία σε διάφορες πόλεις και χωριά της Δυτικής Όχθης από τις 7 Οκτωβρίου.

Πού βρίσκεται η Τζενίν. Πηγή: Al Jazeera

17:22 Εκτοξεύσεις βλημάτων από τον Λίβανο στο Ισραήλ – Οι IDF επισκέφθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ

Τα άρματα μάχης των IDF επιτέθηκαν σε υποδομή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF, νωρίτερα έγιναν αρκετές εκτοξεύσεις βλημάτων από το έδαφος του Λιβάνου προς διάφορες περιοχές του βόρειου Ισραήλ, ενώ σήμανε συναγερμός.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

17:12 Οι οικογένειες των ομήρων φώναζαν συνθήματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Νετανιάχου στην Κνεσέτ

Το Ισραήλ καταβάλλει «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να φέρει πίσω τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Κνέσετ, δηλώνοντας ότι η προσπάθεια αυτή απαιτεί «στρατιωτική πίεση» για να πετύχει.

«Δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε», είπε κατά τη διάρκεια ειδικής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχαν και οικογένειες των ομήρων, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε χρόνο».

«Δεν έχουμε χρόνο», φώναξε ένας συγγενής ομήρου από τα θεωρεία της Κνεσέτ, ενώ στη συνέχεια οι οικογένειες φώναζαν «Τώρα! Τώρα! Τώρα!», απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Οικογένειες ομήρων διέκοπταν με φωνές και συνθήματα την ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι απευθύνθηκε στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να παρέμβουν προσωπικά για λογαριασμό των ομήρων και ότι η σύζυγός του Σάρα απευθύνθηκε απευθείας στον Πάπα.

17:02 Al Mayadeen: Νεκρός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης σε «ισραηλινή επίθεση στη Συρία»

Το λιβανέζικο δίκτυο al-Mayadeen, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι ένας εξέχων στρατιωτικός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα «ισραηλινής επίθεσης» στην περιοχή της Σίντα Ζαϊνάμπ στην ύπαιθρο της Δαμασκού.

Σύμφωνα με τις αναφορές, δύο θέσεις της Χεζμπολάχ και των ιρανικών πολιτοφυλακών στην περιοχή δέχθηκαν επίσης επίθεση.

16:53 Επικεφαλής ισραηλινής αντιπολίτευσης: «Ο Σινουάρ μπορεί να σκοτωθεί τον επόμενο μήνα, οι απαχθέντες πρέπει να επιστραφούν τώρα»

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε στην ειδική συνεδρίαση της Κνεσέτ για τους απαχθέντες ότι «το Ισραήλ έχει θέσει δύο στόχους, ο πρώτος είναι η ήττα της Χαμάς. Ο δεύτερος – η επιστροφή των απαχθέντων. Δεν είναι ίσοι ως προς τον επείγοντα χαρακτήρα τους – ο Σινουάρ μπορεί να σκοτωθεί τον επόμενο μήνα, πρέπει να επιστρέψουν οι απαχθέντες στην πατρίδα τους τώρα».

Ο Λαπίντ πρόσθεσε: «Κάθε μέλος της οικογένειας που συναντήσαμε ρωτούσε αν κάνουμε αρκετά για να επιστρέψουν οι απαχθέντες. Η απάντηση είναι όχι. Μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε αρκετά την ημέρα που θα επιστρέψουν».

16:44 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη για «υποκρισία»

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη για «υποκρισία», ενώ, όπως προαναφέρθηκε, διέταξε να μην παραταθεί η visa ενός υπαλλήλου των ΗΕ και να μην εισέλθει στο Ισράηλ ένας άλλος.

Η σχετική ανάρτηση:

16:34 Οι IDF πραγματοποίησαν επιδρομή σε σχολεία όπου κρύβονταν μέλη της Χαμάς, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες

Στρατιώτες της ταξιαρχίας Nahal πραγματοποίησαν επιδρομή σε δύο σχολεία στις συνοικίες Νταράι και Τουφάχ της πόλης της Γάζας, μετά από πληροφορίες για μαχητές της Χαμάς που κρύβονταν στα συγκροτήματα, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι IDF.

Σύμφωνα με τις IDF, το τάγμα της Χαμάς στις δύο συνοικίες θεωρείται το τελευταίο της οργάνωσης στη βόρεια Γάζα.

16:24 Μοχάμεντ Σαλάχ: «Μη συνηθίσετε τον πόνο τους» στη Γάζα

Ο Αιγύπτιος αστέρας της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ έγραψε στα social media για τη Γάζα, ανήμερα των Χριστουγέννων.

«Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που οι οικογένειες συγκεντρώνονται και γιορτάζουν. Με τον κτηνώδη πόλεμο που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα με τον θάνατο και την καταστροφή στη Γάζα, φέτος φτάνουμε στα Χριστούγεννα με πολύ βαριά καρδιά και μοιραζόμαστε τον πόνο των οικογενειών που θρηνούν την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων.

Σας παρακαλούμε να μην τους ξεχνάτε και να μην συνηθίσετε τον πόνο τους. Καλά Χριστούγεννα».

Δείτε την ανάρτηση:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:15 Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί στη Γάζα – Τουλάχιστον 250 θύματα τις τελευταίες 24 ώρες

Σε νέο απολογισμό των νεκρών προχώρησε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ενημερώνοντας ότι τα θύματα από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν φτάσει τις 20.674 από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Τουλάχιστον 54.536 είναι οι τραυματίες.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 250 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 500.

Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί στη Γάζα.

16:02 «Όχι» της Χαμάς και της Ισλαμική Τζιχάντ στην πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η Haaretz, επικαλούμενη αιγυπτιακές πηγές, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψαν αιγυπτιακή πρόταση να παραιτηθούν από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Αξιωματούχος της ισλαμιστικής οργάνωσης πάντως μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι «η Χαμάς επιδιώκει να τερματίσει την ισραηλινή επίθεση εναντίον του λαού μας, τις σφαγές και τη γενοκτονία. Συζητήσαμε με τους Αιγύπτιους αδελφούς μας τους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αφού σταματήσει η επιθετικότητα και αυξηθεί η βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ανταλλαγές κρατουμένων».

Ένας αξιωματούχος της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσε ξεχωριστά ότι οποιαδήποτε ανταλλαγή κρατουμένων πρέπει να βασίζεται στην αρχή «όλοι για όλους», η οποία θα απαιτούσε την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ σε αντάλλαγμα για όλους τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

15:50 Νετανιάχου: «Ο πόλεμος δεν είναι κοντά στο τέλος του»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε σήμερα τις εικασίες ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει παύση των μαχών και δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα απέχει πολύ από το να τελειώσει.

«Δεν θα σταματήσουμε. Συνεχίζουμε να πολεμάμε, και θα εντείνουμε τις μάχες τις επόμενες ημέρες. Οι μάχες θα διαρκέσουν πολύ και δεν είναι κοντά στο να ολοκληρωθούν», ξεκαθάρισε μιλώντας στους νομοθέτες του κόμματός του Λικούντ.

15:42 Αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ υπουργών του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου

Ο Νιρ Μπαρκάτ, υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός διεξάγει τις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι στρατιώτες μπαίνουν σε κίνδυνο και ζήτησε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές. Το αίτημά του απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο οποίος απάντησε ότι λαμβάνει συμβουλές από εκείνους που πραγματικά γνωρίζουν πώς να διεξάγουν αυτού του είδους τον πόλεμο.

«Η κατάσταση μεταξύ κορυφαίων υπουργών έχει γίνει τόσο τεταμένη που ο Ισραηλινός πρόεδρος, Χέρτζογκ, πήρε θέση λέγοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν την κριτική τους, καθώς δεν κάνει καλό στο Ισραήλ. Θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να ολοκληρωθεί ο πόλεμος με την επίτευξη των στόχων, αντί να προσπαθούν να κερδίσουν μικροπολιτικούς πόντους», μεταδίδει o δημοσιογράφους του Al Jazeera, Άλαν Φίσερ, από τη Δυτική Όχθη.

15:31 Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον αριθμό των εξαντλημένων από την πείνα ασθενών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει καμπανάκι για τον αριθμό των εξαντλημένων από την πείνα ασθενών, τους οποίους οι ομάδες του συνάντησαν σε νοσοκομεία της Γάζας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το Σάββατο, μια αποστολή, μετέβη σε νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας, επιτρέποντας μεταξύ άλλων την παράδοση περισσότερων από 19.000 λίτρων πετρελαίου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στον παλαιστινιακό θύλακα, το οποίο έθεσε υπό πολιορκία ο ισραηλινός στρατός τον Νοέμβριο.

Αυτό που τα μέλη της αποστολής της 23ης Δεκεμβρίου διαπίστωσαν, «είναι μια ολοένα και αυξανόμενη απόγνωση εξαιτίας της πείνας», σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος τάχθηκε υπέρ «μιας άμεσης αύξησης της αποστολής τροφίμων και νερού προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η σταθερότητα του πληθυσμού».

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι «οι αδιάκοπες μάχες και ένας τεράστιος αριθμός τραυματιών έχουν γονατίσει τις δυνατότητες του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Το νοσοκομείο δεν μπορεί παρά να παράσχει αυτή τη στιγμή μονάχα τις πλέον βασικές πρώτες βοήθειες».

Ο Σον Κάσεϊ, μέλος της αποστολής του ΠΟΥ, περιέγραψε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα υπερφορτωμένες χειρουργικές αίθουσες, διευκρινίζοντας πως δεν κατάφερε να αξιολογήσει τη λειτουργία των χειρουργείων, «καθώς υπάρχουν άνθρωποι στο εσωτερικό τους και δεν ανοίγουν την πόρτα».

«Όλοι οι άνθρωποι στους οποίους μιλήσαμε πεινάνε. Υπάρχει ο κίνδυνος του λιμού», προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ μίλησε, από την άλλη, για απελπισμένους κατοίκους που άρπαξαν την επισιτιστική βοήθεια που μετέφερε ένα φορτηγό προς το νοσοκομείο.

«Σε αυτό το πλαίσιο σοβαρών επισιτιστικών ελλείψεων, η αναζήτηση τροφής (…) ωθεί ορισμένους, σε κατάσταση απόγνωσης, να παίρνουν τα τρόφιμα από τα φορτηγά μεταφοράς», ανέφερε ο Τέντρος.

Οι ομάδες του ΠΟΥ επισκέφθηκαν επίσης τα μαιευτήρια Αλ Σαχάμπα και Αλ Χελού, όπου καταγράφονται από κοινού έως και 35 γεννήσεις την ημέρα, σε ένα περιβάλλον έλλειψης καυσίμων για τη λειτουργία των γεννητριών, τροφίμων, νερού, οξυγόνου, αντιβιοτικών και αναισθητικών φαρμάκων.

Δείτε την ανάρτηση:

15:24 23 νοσοκομεία βρίσκονται εκτός λειτουργίας στη Γάζα

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Κυβερνητικού Γραφείου Μέσων Ενημέρωσης στη Γάζα, Ismail Thawabta, 23 νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, ενώ ο τομέας της υγείας καταρρέει πραγματικά.

Ο Thawabta δήλωσε στο Al Aljazeera ότι περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της αδυναμίας να τους παρασχεθεί θεραπεία. «Είναι πιθανό ο αριθμός αυτός να αυξηθεί καθώς οι εγκαταστάσεις υγείας τίθενται εκτός λειτουργίας», συμπλήρωσε ο ίδιος και τόνισε ότι η ιατρική βοήθεια που φτάνει στον θύλακα καλύπτει μόνο το 2% των αναγκών του τομέα της υγείας.

15:04 Αιγυπτιακές πηγές αναφέρουν ότι η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ απορρίπτουν την πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψαν αιγυπτιακή πρόταση να παραιτηθούν από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, μεταδίδει η Haaretz.

14:55 Η Χαμάς καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να θέσει το Ισραήλ προ των ευθυνών του

Η Χαμάς κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να θέσει το Ισραήλ προ των ευθυνών του για τα «εγκλήματα πολέμου»  στη Λωρίδα της Γάζας.

«Καλούμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αναλάβει επειγόντως δράση για να λογοδοτήσουν οι σιωνιστές εγκληματίες πολέμου και να αποτρέψουν την ατιμωρησία τους», αναφέρει.

Το μέλος της Χαμάς Izzat al-Rishq ανέφερε επίσης σε δήλωσή του ότι το Ισραήλ «τρομοκρατεί τους πολίτες» στη Γάζα μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους.

«Κάθε φορά που ο ναζιστικός στρατός ηττάται μπροστά στους ήρωες της αντίστασης, ασκεί την τρομοκρατία του εναντίον ανυπεράσπιστων πολιτών με τη βοήθεια του [Αμερικανού προέδρου Τζο] Μπάιντεν», δήλωσε ο al-Rishq.

14:45 «Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν 100 ανθρώπους σε μια από τις πιο θανατηφόρες νύχτες του πολέμου»

Οι γιατροί δήλωσαν τώρα ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα σκότωσε 23 ανθρώπους, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων νεκρών κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περισσότερους από 100, αναφέρει το Reuters.

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο το Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Άσραφ Αλ-Κίντρα.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς ισραηλινά αεροπλάνα και άρματα μάχης πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια και δρόμους στις κοντινές περιοχές αλ-Μπουρέιτζ και αλ-Νουσεϊράτ, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

14:30 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε στη στρατιωτική βάση Beit Hillel του Ισραήλ

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ δηλώνει ότι έβαλε στο στόχαστρο τη στρατιωτική βάση Beit Hillel του Ισραήλ ανατολικά της πόλης Kiryat Shmona, κοντά στα λιβανέζικα σύνορα, κάνοντας λόγο για «επιβεβαιωμένες απώλειες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα, Ισραηλινοί στρατιώτες που βρίσκονταν κοντά στην τοποθεσία Birjat Rish δέχθηκαν επίσης επίθεση.

«Στοχεύσαμε εχθρικούς στρατιώτες στην περιοχή του στρατώνα Mitat με τα κατάλληλα όπλα», προσθέτουν.

Οκτώ πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το νότιο Λίβανο προς ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στον οικισμό Sasa στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επίσης μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Λίβανο και σήμερα το πρωί σε τοποθεσίες και στρατιωτικές υποδομές που, όπως είπε, ανήκαν στη Χεζμπολάχ.

14:20 Οι IDF λένε ότι συνέλαβαν 11 καταζητούμενους στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι συνέλαβαν 11 καταζητούμενους κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δυνάμεις επιχειρούσαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στην Μπούρκα, στο Αμπού Ντις και στη Ζατάρα.

Προστίθεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «κατάσχεσαν όπλα και εκρηκτικά, παράνομα οχήματα και κεφάλαια που σχετίζονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες».

14:07 Νέα έκκληση από τον πάπα Φραγκίσκο να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα

Στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του προς τους καθολικούς πιστούς ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε, κυρίως, στη Μέση Ανατολή και στην ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Πιο αναλυτικά, ο ποντίφικας τόνισε: «αγκαλιάζω τον πληθυσμό του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και, ιδίως, των χριστιανικών κοινοτήτων της Γάζας και των Αγίων Τόπων».

Φέρω στην καρδιά μου τον πόνο για την αποτρόπαιη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και ανανεώνω την αποφασιστική έκκλησή μου για απελευθέρωση όσων κρατούνται ακόμη σε ομηρία».

Ο πάπας ζήτησε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις «με τον τρομακτικό αριθμό αθώων θυμάτων που προκαλούν» και να επιτραπεί άμεσα η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Φραγκίσκος τάχθηκε ανοικτά, παράλληλα, υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου, ο οποίος να μπορέσει να οδηγήσει σε επίλυση του Παλαιστινιακού, με ουσιαστική πολιτική βούληση και με την στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Ζήτησε, επίσης, να μπορέσει να πληροφορηθεί, η διεθνής κοινή γνώμη, σχετικά με τα συμφέροντα και τα τεράστια ποσά που κρύβονται πίσω από τους πολέμους, με την συνεχή παραγωγή όπλων.

13:55 Ένας 10χρονος νεφροπαθής, που χωρίστηκε από την οικογένειά του στη Γάζα, φοβάται πως δεν θα ξαναδεί  τους δικούς του

Ο Νάσεμ Μόχρα, ένας 10χρονος νεφροπαθής, φοβάται πως ενδεχομένως δεν θα δει ποτέ ξανά την οικογένειά του, αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον πατέρα του, ενώ εκείνος μετέφερε το αγόρι σε ένα νοσοκομείο στη νότια Γάζα για να υποβληθεί επειγόντως σε αιμοκάθαρση.

Ένας γείτονας πήγε τον Νάσεμ, ο οποίος χρειάζεται να υποβάλλεται τακτικά σε αιμοκάθαρση, στο νοσοκομείο Abu Yousef Al Najjar στη Ράφα χθες, αφότου το αγόρι χωρίστηκε από τους συγγενείς του, εν μέσω των σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα.

«Φοβάμαι να πεθάνω προτού δω την οικογένειά μου, τους συγγενείς μου και τα αδέλφια μου», δήλωσε ο Νάσεμ, την ώρα που υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.

«Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος, προκειμένου να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να επιστρέψω στην κανονική ζωή μου», είπε ο 10χρονος, προσθέτοντας πως δεν έχει δει τη μητέρα του εδώ και εβδομάδες.

Ανέλαβε τη φροντίδα του

Ο γείτονας, Άντελ Χανίγιε, εξήγησε πως ταξίδευε νότια μέσω της Γάζας μαζί με τα παιδιά του, όταν αναγνώρισε τον Νάσεμ και αποφάσισε να αναλάβει τη φροντίδα του. Ο πατέρας του παιδιού συνελήφθη σε ένα σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Το αγόρι βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Χρειάζεται να ακολουθεί ειδική διατροφή, η κατάστασή του είναι πολύ άσχημη. Κοιμόμαστε σε ένα τέμενος και ερχόμαστε εδώ (καθημερινά) με μια καρότσα που τη σέρνουν γαϊδουράκια», περιέγραψε ο Χανίγιε, επισημαίνοντας πως επιπλέον πρέπει να περιμένουν στην ουρά για ώρα προκειμένου να υποβληθεί το παιδί στη θεραπεία του.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έχει πει πως οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κεντρικών δρόμων κατά μήκος της Γάζας εμποδίζει τη διέλευση των ασθενοφόρων και άλλων οχημάτων των υπηρεσιών διάσωσης.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο της Ράφα, κοντά στην αιγυπτιακή μεθόριο, τονίζουν πως οι ελλείψεις σε καύσιμα και ιατρικές προμήθειες καθιστούν πολύ δύσκολες τις συνθήκες εργασίας τους εκεί.

«Έχουμε 17 κρεβάτια για αιμοκάθαρση, υπό κανονικές συνθήκες εξυπηρετούμε 120 ασθενείς, τώρα όμως 350 ασθενείς πρέπει να χρησιμοποιούν αυτά τα κρεβάτια», είπε ο γιατρός Ίχαμπ Μάσερ, επικεφαλής του τμήματος αιμοκάθαρσης.

«Δυστυχώς χάνουμε ασθενείς καθημερινά», επισήμανε. «Ελπίζω να μπει ένα τέλος σε αυτό με τη βοήθεια του Θεού και η κατάσταση να βελτιωθεί σύντομα», συμπλήρωσε.

Ο Νάσεμ Μόχρα, ένας 10χρονος νεφροπαθής, φοβάται πως ενδεχομένως δεν θα δει ποτέ ξανά την οικογένειά του. REUTERS/Mohammed Salem

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον πατέρα του Νάσεμ Μόχρα ενώ εκείνος μετέφερε το αγόρι σε νοσοκομείο για να υποβληθεί επειγόντως σε αιμοκάθαρση. Ενας γείτονας ανέλαβε τη φροντίδα του.

13:43 «Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν γεωργική εγκατάσταση στη Δυτική Όχθη»

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν μια γεωργική εγκατάσταση κοντά στη Σάλφιτ, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Τοπικές πηγές δήλωσαν στο WAFA ότι μια μπουλντόζα του στρατού κατεδάφισε την εγκατάσταση, η οποία βρισκόταν ακόμη υπό κατασκευή, στην πόλη Deir Ballout, δυτικά της Salfit.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, η εγκατάσταση ανήκε σε κάτοικο και στοχοποιήθηκε με το πρόσχημα της κατασκευής χωρίς άδεια.

Στη Yatta, ο ισραηλινός στρατός διέταξε τις αρχές στην κοινότητα Abu Shaban να σταματήσει τις εργασίες για την κατασκευή ενός σχολείου για παιδιά.

13:30 Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ απορρίπτει τις άδειες παραμονής δύο υπαλλήλων του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Eli Cohen έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να μην παρατείνουν την άδεια παραμονής ενός από τα μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ και να απορρίψουν την αίτηση για την άδεια ενός άλλου.

«Η συμπεριφορά του ΟΗΕ από την 7η Οκτωβρίου αποτελεί ντροπή για τον οργανισμό και τη διεθνή κοινότητα», έγραψε ο Κοέν στο X. «Θα σταματήσουμε να συνεργαζόμαστε με όσους συνεργάζονται με την προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

13:20  IDF: Αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο προς το Beit Hillel

Ο εκπρόσωπος των IDF ανέφερε ότι δύο αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το λιβανέζικο έδαφος προς την πόλη Beit Hillel στο βόρειο Ισραήλ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Beit Hillel γίνεται στόχος από την αρχή του πολέμου, υπενθυμίζει η Haaretz.

13:05 Haaretz: Ο ισραηλινός στρατός αγνόησε τις προειδοποιήσεις για το μουσικό φεστιβάλ

Ο ισραηλινός στρατός ενέκρινε την πραγματοποίηση του μουσικού φεστιβάλ Supernova, παρά την άποψη ενός ανώτερου αξιωματικού ότι αποτελούσε περιττό κίνδυνο για την ασφάλεια, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Το φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε κοντά στον φράχτη της Γάζας, έγινε στόχος της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο αντισυνταγματάρχης Sahar Fogel και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί που είναι υπεύθυνοι για τη μεραρχία της Γάζας είχαν αντιταχθεί στην άδεια λόγω του κινδύνου πυρών ρουκετών και όλμων στην περιοχή. Ο Fogel είχε επίσης προειδοποιήσει ότι ο στρατός δεν θα είχε τη δυνατότητα να διασφαλίσει την εκδήλωση, καθώς επρόκειτο για θρησκευτική εορτή, προστίθεται στην έκθεση.

Ο Fogel φέρεται να έθεσε τις ανησυχίες του στο τμήμα επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού. Η άδεια εγκρίθηκε επειδή η απόρριψη του αιτήματος των παραγωγών του φεστιβάλ θα μπορούσε να προκαλέσει νομικές δυσκολίες.

12:52 Εικόνες μετά τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού στην κεντρική Γάζα

Μετά τον βομβαρδισμό, στον καταυλισμό αλ Μαγάζι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, 25 Δεκεμβρίου 2023. REUTERS/Shadi Tabatibi

Μετά τον βομβαρδισμό, στον καταυλισμό αλ Μαγάζι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, 25 Δεκεμβρίου 2023. REUTERS/Shadi Tabatibi

Μετά τον βομβαρδισμό, στον καταυλισμό αλ Μαγάζι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, 25 Δεκεμβρίου 2023. REUTERS/Shadi Tabatibi

Μετά τον βομβαρδισμό, στον καταυλισμό αλ Μαγάζι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, 25 Δεκεμβρίου 2023. REUTERS/Doaa Ruqaa

Μετά τον βομβαρδισμό, στον καταυλισμό αλ Μαγάζι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, 25 Δεκεμβρίου 2023. REUTERS/Doaa Ruqaa

12:40 Η αιγυπτιακή πρόταση τριών σημείων

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σε εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ότι η Αίγυπτος έχει βάλει στο τραπέζι μια νέα πρόταση για εκεχειρία στον πόλεμο με τη Χαμάς και απελευθέρωση περισσότερων Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, με ορισμένους να εκτιμούν ότι το Τελ Αβίβ, δεν απορρίπτει κατηγορηματικά το σχέδιο και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον σαουδαραβικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Asharq, ο οποίος επικαλείται πηγή που συμμετείχε στις συνομιλίες μεταξύ της Αιγύπτου και της Χαμάς στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα, η αιγυπτιακή πρωτοβουλία είναι ένα σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων, σε τρία στάδια:

  1. Το πρώτο στάδιο προβλέπει διακοπή των μαχών για δύο εβδομάδες, με δυνατότητα επέκτασης σε τρεις ή τέσσερις, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 ομήρων – γυναικών, ανηλίκων και ηλικιωμένων ανδρών. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθέρωσε 120 Παλαιστίνιους κρατούμενους των ίδιων κατηγοριών.
  2. Στη δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί ένας «εθνικός διάλογος για την Παλαιστίνη» που θα υποστηριχθεί από την Αίγυπτο, με στόχο τον τερματισμό του διχασμού μεταξύ των παλαιστινιακών φατριών -κυρίως της Παλαιστινιακής Αρχής που κυριαρχείται από το κόμμα Φατάχ και της Χαμάς- και θα οδηγήσει στον σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα που θα επέβλεπε την ανοικοδόμηση της Λωρίδας και θα άνοιγε το δρόμο για παλαιστινιακές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
  3. Το τρίτο στάδιο θα περιλαμβάνει μια συνολική κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των υπολοίπων Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, με αντάλλαγμα έναν αριθμό Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές που συνδέονται με τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ — συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου. Σε αυτή τη φάση, το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τις πόλεις της Λωρίδας της Γάζας και θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους πολίτες της από το βόρειο τμήμα του θύλακα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

12:28 IDF: Δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο έπεσαν σε ανοικτές περιοχές

Οι IDF ανέφεραν ότι δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς μια ισραηλινή συνοριακή κοινότητα στη Δυτική Γαλιλαία έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές. Αυτό συμβαίνει καθώς η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε πυρά προς την περιοχή, μεταδίδει η Haaretz.

12:15 Φουντώνουν οι διαφωνίες για την επιχείρηση Prosperity Guardian

Την άρνηση τριών ευρωπαϊκών χωρών, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, να μετάσχουν στην υπό αμερικανική διοίκηση Επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα καταγράφει δημοσίευμα του Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκροτούν έναν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό για να βοηθήσουν στην προστασία της κυκλοφορίας των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις του κινήματος των Χούθι της Υεμένης. Την Πέμπτη, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν πλέον συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην ομάδα, γνωστή ως Επιχείρηση Prosperity Guardian.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ίδια πηγή, ορισμένες χώρες δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ενώ άλλες δήλωσαν ότι οι προσπάθειές τους να βοηθήσουν στην προστασία της εμπορικής κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι μέρος των υφιστάμενων ναυτικών συμφωνιών και όχι της νέας επιχείρησης υπό τις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:00 Ισραηλινές επιθέσεις στην Τζαμπάλια

Τις τελευταίες δύο ώρες, σημειώθηκαν επιθέσεις στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα που είχαν ως στόχο μικρές τοπικές επιχειρήσεις, μεταδίδει το Al Jazeera.

Οπως αναφέρει:«επιβεβαιώσαμε αναφορές για επίθεση . . . σε αποθήκη που φιλοξενεί φορτηγά και μηχανικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Υπήρξε ένα μοτίβο (σε αυτόν τον πόλεμο) καταστροφής σπιτιών, αλλά τώρα υπάρχουν και επιθέσεις σε επιχειρήσεις. Ο ιδιωτικός τομέας καταστρέφεται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

11:45 Το Ισραήλ δεν έχει πετύχει την αδιαμφισβήτητη νίκη που ήθελε

Ο Tamer Qarmout, καθηγητής του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, λέει ότι το Ισραήλ δεν πέτυχε την «αδιαμφισβήτητη νίκη» που ήθελε από αυτόν τον πόλεμο.

«Η Χαμάς εξακολουθεί να υπάρχει, η αντίσταση εξακολουθεί να υπάρχει στη Λωρίδα της Γάζας και αυτός ο μύθος ότι το Ισραήλ έχει τον έλεγχο οποιασδήποτε γειτονιάς της Λωρίδας της Γάζας δεν είναι αληθινός. Σε ορισμένα περιστατικά, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από ορισμένες γειτονιές μέσα στη Γάζα και στο βορρά, θα δείτε τις δυνάμεις της Χαμάς να επανεμφανίζονται αμέσως», δήλωσε ο Qarmout στο Al Jazeera.

«Έτσι, εκτός αν θέλουν να επανακαταλάβουν ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και να παραμείνουν εκεί για χρόνια, δεν νομίζω ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός».

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις κινούν τη στρατιωτική τους επιχείρηση προς το κέντρο της Γάζας, ο Qarmout λέει ότι θέλουν το ίδιο επίπεδο καταστροφής που συνέβη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να καταστήσουν ολόκληρο τον θύλακα «αβίωτο» και να κάνουν τη βίαιη μεταφορά των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο μια «πιο εφικτή» ιδέα.

11:30 Πολλοί άνθρωποι κάτω από τα ερείπια μετά τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο κέντρο της Γάζας

Ο Khalil al-Degran, εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Μαρτύρων Al-Aqsa, μίλησε στο Al Jazeera για την κατάσταση που επικρατεί στην υγειονομική μονάδα μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στο κέντρο της Γάζας, οι οποίες είχαν επίσης ως στόχο τους καταυλισμούς προσφύγων Maghazi και Bureij κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακολουθούν τα  σχόλιά του:

  • Μεγάλος αριθμός ανθρώπων, νεκρών και τραυματιών, βρίσκεται ακόμη κάτω από τα ερείπια.
  • Οι σφαγές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας πολιτικής γενοκτονίας κατά του λαού μας.
  • Αρκετοί τραυματίες έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν υπήρχαν προμήθειες για να τους περιθάλψουν.
  • Απευθύνουμε έκκληση στον κόσμο να σταματήσει την επιθετικότητα και να στείλει ιατρικές προμήθειες και τρόφιμα.

11:20 Έκκληση δημάρχου Γάζας – «Πιέστε τους ηγέτες να σταματήσει η καταστροφή»

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η Γάζα, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να συνεχίζουν τις εναέριες επιθέσεις, ταυτόχρονα με την σταδιακή επέκταση της χερσαίας επίθεσης. Η περιοχή έχει μείνει χωρίς νοσοκομεία, καθώς το Ισραήλ έχει επιτεθεί σε όλες τις δομές πιστεύοντας πως οι σήραγγες της Χαμάς συνδέονταν με τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Βλέποντας τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται και τις υποδομές να χάνονται την μία μετά την άλλη, ο δήμαρχος της Γάζας προχώρησε στην συγγραφή ενός άρθρου, το οποίο δημοσιεύτηκε στην New York Times, με το οποίο ο ίδιος καλεί όλους τους δήμους να πιέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες προκειμένου να μην συνεχιστεί άλλο αυτή  η καταστροφή. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:10 Σειρήνες ηχούν στην ισραηλινή κοινότητα Reim στα σύνορα με τη Γάζα, μεταδίδει η Haaretz

11:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Περίπου 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 12 ώρες στη Γάζα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά. Από αυτούς οι 70 σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Αλ Μαγάζι
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν την Aita al-Shaab και τα περίχωρά της στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Mayadeen
  • Τουλάχιστον 20 άτομα συνελήφθησαν μετά την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων στο χωριό Μπούργκα, βορειοδυτικά της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συζητά την προτεινόμενη φόρμουλα της Αιγύπτου για εκεχειρία.
  • Οι IDF ανακοινώνουν το θάνατο δύο στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα, ονομάζοντάς τους Nitai Meisels, 30 ετών, και Rani Tamir, 20 ετών.
  • Το Ιράν διαψεύδει τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι στόχευσε δεξαμενόπλοιο κοντά στην Ινδία

Πενθούντες δίπλα στα πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα σε νοσοκομείο στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας [Doaa Ruqaa/Reuters]

10:45  Η Ισπανία αρνείται να ενταχθεί στον στρατιωτικό συνασπισμό στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στον διεθνή συνασπισμό ο οποίος σχηματίστηκε για την προστασία των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης, πάντως η Μαδρίτη δεν θα εναντιωθεί στη συμμετοχή άλλων ευρωπαϊκών κρατών, στο πλαίσιο συγκεκριμένης αποστολής.

Έπειτα από αρκετές ημέρες δισταγμών κι εμφανούς αμηχανίας, η ισπανική κυβέρνηση συμμαχίας (κεντροαριστερά/αριστερά) διευκρίνισε, με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας που δημοσιοποιήθηκε προχθές Σάββατο το βράδυ, πως αντιτίθεται στη διεύρυνση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Αταλάντη», η οποία από το 2008 μάχεται κατά της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό.

10:32 Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συζητήσει σήμερα την πρόταση εκεχειρίας της Αιγύπτου

Η Αίγυπτος έχει προτείνει μια φόρμουλα για εκεχειρία, όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Ειδικότερα προτείνει εκεχειρία για επτά έως 10 ημέρες κατά την οποία θα απελευθερωθούν όλοι οι πολίτες  που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, σε αντάλλαγμα για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Υπάρχουν όπως αναφέρει η ίδια πηγή, μερικά επιπλέον στοιχεία στα οποία η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να είναι πιο δύσκολο να συμφωνήσει.

Σε δεύτερο στάδιο, προτείνεται η απελευθέρωση όλων των γυναικών στρατιωτών ομήρων σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους – αυτό θα έφερνε άλλη μια επταήμερη κατάπαυση του πυρός.

Και μετά προτείνεται ένας μήνας διαπραγματεύσεων για να συζητηθεί η απελευθέρωση όλου του στρατιωτικού προσωπικού που κρατείται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα πολλούς περισσότερους αιχμαλώτους και το Ισραήλ να αποσυρθεί στα σύνορα της Γάζας.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεχίσει να συζητά αυτή την πρόταση σήμερα.

10:27 Δυνατή έκρηξη ακούστηκε στη βόρεια πόλη Χάιφα του Ισραήλ

Δυνατή έκρηξη ακούστηκε στη βόρεια πόλη Χάιφα του Ισραήλ, μεταδίδει η Haaretz. O στρατός και η αστυνομία διεξάγουν έρευνα.

10:13 IDF: Επιτεθήκαμε σε στόχους στο Χαν Γιουνίς, εντοπίσαμε όπλα και εκρηκτικά

Οι IDF υποστηρίζουν ότι επιτέθηκαν σε διάφορους στόχους στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, και ότι στρατιώτες βρήκαν όπλα μετά από έφοδο σε κτίριο της πόλης.

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε επίσης ότι ο στρατός σκότωσε έναν διοικητή της Χαμάς και «η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε τρομοκράτες της Χαμάς που εντοπίστηκαν κοντά σε ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή».

10:00 Το Ιράν διαψεύδει τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι στόχευσε δεξαμενόπλοιο κοντά στην Ινδία

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε τη Δευτέρα «αβάσιμο» τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι το Ιράν επιτέθηκε σε πλοίο που μετέφερε χημικά κοντά στην Ινδία.

Το Πεντάγωνο δήλωσε το Σάββατο ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από το Ιράν έπληξε ένα δεξαμενόπλοιο με χημικά στον Ινδικό Ωκεανό.

09:50 Reuters: H Maersk ετοιμάζεται να επαναλάβει τις δραστηριότητές της στην Ερυθρά Θάλασσα

Η δανέζικη Maersk (MAERSKb. CO) ετοιμάζεται να επαναλάβει τις δραστηριότητές της στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, ανακοίνωσε η εταιρεία την Κυριακή, επικαλούμενη την ανάπτυξη της ναυτικής δύναμης «Prosperity Guardian», (Διαφύλαξη της Ευημερίας) που συγκρότησαν οι ΗΠΑ εναντίον των Χούθι της Υεμένης.

Ο ναυτιλιακός γίγαντας είχε διακόψει τα δρομολόγια των πλοίων του μέσω του στενού Bab el-Mandeb νωρίτερα τον Δεκέμβριο λόγω των επιθέσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τρίτη ότι ξεκινούν πολυεθνική επιχείρηση για την προστασία του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τους μαχητές της Υεμένης, οι οποίοι εκτοξεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων από τον περασμένο μήνα, ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

«Από την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023, λάβαμε επιβεβαίωση ότι η Prosperity Guardian (ΟPG) έχει πλέον συσταθεί και αναπτυχθεί ώστε να επιτραπεί στο θαλάσσιο εμπόριο να διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα / Κόλπο του Άντεν και να επιστρέψει και πάλι στη χρήση της διώρυγας του Σουέζ ως πύλης μεταξύ Ασίας και Ευρώπης», ανέφερε η Masersk σε δήλωσή της την Κυριακή.

«Με την πρωτοβουλία OPG σε λειτουργία, ετοιμαζόμαστε να επιτρέψουμε στα πλοία να συνεχίσουν τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα τόσο προς ανατολάς όσο και προς δυσμάς»

Η Maersk δήλωσε ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, δήλωσε ότι θα μπορούσε να καταφύγει και πάλι στην εκτροπή της κυκλοφορίας των πλοίων, ανάλογα με την εξέλιξη των συνθηκών ασφαλείας.

Την Τρίτη, η Maersk δήλωσε ότι ανακατευθύνει τα πλοία γύρω από την Αφρική μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Δήλωσε ότι θα επιβάλει προσαυξήσεις εμπορευματοκιβωτίων για τις αποστολές από την Ασία για να καλύψει το επιπλέον κόστος που συνδέεται με το μεγαλύτερο ταξίδι.

Αρκετές άλλες εταιρείες έχουν σταματήσει τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

09:40 Ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη – Τουλάχιστον 20 συλλήψεις

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό Burqa, βορειοδυτικά της πόλης Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστον 20 άτομα έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένοι.

Πραγματοποιήθηκαν εξάλλου, αρκετές νυχτερινές επιδρομές, μεταξύ άλλων στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει περισσότερα από 4. 600 άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, μεταδίδει το Al Jazeera.

09:29 Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο

Βίντεο που αναρτήθηκαν από λιβανέζικους λογαριασμούς στο Χ δείχνουν τις πρώτες στιγμές του ισραηλινού βομβαρδισμού της πόλης Aita al-Shaab και των περιχώρων της στο νότιο Λίβανο, πριν από λίγο.

09:18 «Αυτό που συμβαίνει είναι μια σφαγή»

«Αυτό που συμβαίνει είναι μια σφαγή που διαπράττεται σε πυκνοκατοικημένη συνοικία», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, μετά τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγκάζι, με τουλάχιστον 70 νεκρούς.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι εξετάζονται αυτές οι αναφορές.

Η Χαμάς, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτηρίζει «φρικιαστική σφαγή» το πλήγμα που το αποκαλεί «νέο έγκλημα πολέμου».

09:08 «Αν ο Ιησούς γεννιόταν σήμερα, θα γεννιόταν ανάμεσα στα ερείπια»

Στη Βηθλεέμ οι καμπάνες θα σημάνουν τα μεσάνυχτα στην Εκκλησία της Γεννήσεως, την Άγια Νύχτα, αλλά φέτος δεν θα υπάρχει χριστουγεννιάτικο δέντρο, δεν θα ακουστεί χαρμόσυνη μουσική, ούτε κάλαντα και κανένας Άγιος Βασίλης δεν θα μοιράζει καραμέλες στα παιδιά της Δυτικής Όχθης.

Αυτά έγραψε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post περιγράφοντας το κλίμα στη Βηθλεέμ, όπου οι εκκλησιαστικοί ηγέτες ανακοίνωσαν την ακύρωση των δημόσιων χριστουγεννιάτικων εορτασμών φέτος σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον λαό της Γάζας.

«Αν ο Ιησούς γεννιόταν σήμερα, θα γεννιόταν στη Γάζα ανάμεσα στα ερείπια», δήλωσε ο κληρικός της Λουθηρανικής εκκλησίας της Βηθλεέμ, όπου η εικόνα του Θείου βρέφους στα ερείπια, κάνει τον γύρο του κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Στη Βηθλεέμ, o μικρός Ιησούς φοράει καφίγια

08:55 Περισσότεροι θάνατοι και καταστροφές

Υπήρξαν περισσότεροι θάνατοι και καταστροφές στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, με επίκεντρο τους προσφυγικούς καταυλισμούς al-Maghazi και al-Bureij.

Περίπου 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 12 ώρες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά.

Οι βόμβες έπεσαν σε σπίτια και κτίρια. . . καταστρέφοντας γειτονιές και υποδομές, όπως δρόμους που οδηγούσαν μέσα και έξω από τους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα.

Από την Παρασκευή που ψηφίστηκε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (για την ενίσχυση της βοήθειας προς τη Γάζα), η κλίμακα των αεροπορικών επιδρομών έχει αυξηθεί σε μέγεθος.

Οι άνθρωποι πεινάνε. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης, όπως καθαρό πόσιμο νερό και ιατρικές προμήθειες.

08:45 «Οι IDF έπληξαν στόχους στο νότιο Λίβανο»

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Mayadeen που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι οι IDF επιτέθηκαν στο χωριό Aita al-Shaab στο νότιο Λίβανο.

08:35 «Ο κόσμος αφήνει να συμβεί γενοκτονία»

Η Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι «η γενοκτονία είναι μια διαδικασία, όχι μια μεμονωμένη πράξη».

Η Albanese απαντούσε σε αναφορές για εκτελέσεις στη συνοικία Al-Remal στην πόλη της Γάζας στις 19 Δεκεμβρίου.

Ισραηλινοί στρατιώτες φέρονται να «σκότωσαν» με συνοπτικές διαδικασίες 11 Παλαιστίνιους, σε κάτι που, σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θα μπορούσε να αποτελεί πιθανό έγκλημα πολέμου.

«Δεν διαφέρει και πολύ από άλλες σφαγές αμάχων, αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά», δήλωσε η Albanese.

«[Η γενοκτονία] πρέπει να αποτρέπεται», πρόσθεσε, «αλλά στη Γάζα – όπως και στη Σρεμπρένιτσα και τη Ρουάντα πριν – ο κόσμος απλά την αφήνει να συμβεί».

08:20 Όσα έχουν γίνει γνωστά για το φονικό πλήγμα στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Μαγκάζι

Τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi στην κεντρική Γάζα.

Ακολουθούν όσα έχουν γίνει γνωστά:

  • Πλάνα που κατέγραψαν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, δείχνουν ότι ένα βρέφος ήταν μεταξύ των θυμάτων.
  • Δεκάδες πτώματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στη Γάζα.
  • Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τους κύριους δρόμους μεταξύ των προσφυγικών καταυλισμών στην κεντρική Γάζα, εμποδίζοντας τα ασθενοφόρα και τα πληρώματά τους να εξυπηρετήσουν και να διασώσουν τραυματίες.

08:12 Οι IDF ανακοίνωσαν τα ονόματα δύο στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Τα ονόματά τους είναι τα εξής: ο αρχιλοχίας (ε. α. ) Nitai Meisels, 30 ετών, από το Rehovot που υπηρετούσε στο τεθωρακισμένο σώμα του στρατού και ο λοχίας Rani Tamir, 20 ετών, από το Ganei Am που υπηρετούσε στο τάγμα 50 της ταξιαρχίας Nahal.

Οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Γάζα/ Πηγή εικόνας Haaretz

08:02 «Η μάχη για τον έλεγχο του Χαν Γιουνίς μπορεί να διαρκέσει μήνες»

Ο στρατός του Ισραήλ πιστεύει ότι θα χρειαστούν μήνες για να τεθεί υπό τον έλεγχό του η νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας.

Σε ρεπορτάζ της που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η Wall Street Journal επικαλείται ανώτερο ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματικό που δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επιβληθεί ο έλεγχος με τον ίδιο τρόπο που έχουν κάνει οι ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Γάζα, καθώς η Χαμάς χρησιμοποιεί αντάρτικη τακτική για να προκαλέσει αυξανόμενες ισραηλινές απώλειες.

Η έκθεση έρχεται εν μέσω της αύξησης των απωλειών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, με τουλάχιστον 16 ισραηλινούς στρατιώτες να σκοτώνονται στον θύλακα από την Παρασκευή έως την Κυριακή.

07:50 Τα τελευταία στοιχεία για τις απώλειες

Σύμφωνα με στοιχεία  από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τον ισραηλινό στρατό και την ισραηλινή υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης:

Γάζα
Σκοτώθηκαν: 20. 424
Τραυματίες: 54. 036

Κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Σκοτώθηκαν: 303
Τραυματίες: 3. 450

Ισραήλ
Σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου: 1. 139 (αναθεωρημένο από 1. 400)
Στρατιώτες που σκοτώθηκαν από την εισβολή στο έδαφος: 157
Τραυματίες: 8. 730

07:40 Γυναίκες και παιδιά η πλειοψηφία των νεκρών από την επίθεση στη Χαν Γιουνίς

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο αριθμός των θυμάτων από την τελευταία ισραηλινή επίθεση στη Χαν Γιουνίς έχει αυξηθεί και η πλειοψηφία είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο ακριβής απολογισμός, ωστόσο, δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή, καθώς η προσπάθεια έρευνας και διάσωσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Το χτύπημα στη Χαν Γιουνίς σημειώθηκε λίγο μετά από μια ξεχωριστή φονική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Μαγκάζι, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 άνθρωποι.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram και επαληθεύτηκε από τη μονάδα Sanad, του Al Jazeera, έδειχνε δεκάδες πτώματα συσσωρευμένα έξω από το νοσοκομείο των Μαρτύρων του Al-Aqsa ως αποτέλεσμα της επίθεσης κατά του al-Maghazi.

07:30 Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα

Δεκάδες πτώματα φέρονται να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στη Γάζα μετά την αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 άνθρωποι. Το αλ-Μαγκάζι είναι πολύ πυκνοκατοικημένο, μεταξύ άλλων με εκτοπισμένους που είχαν λάβει εντολές εκκένωσης προκειμένου να μετακινηθούν από την περιοχή Ουάντι Γάζα και άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Τα ασθενοφόρα και οι ομάδες διάσωσης παρεμποδίζονται καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές καταστρέφουν τους κύριους δρόμους μεταξύ των προσφυγικών καταυλισμών Maghazi, Bureij και Nuseirat, αναφέρει η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου.

Τουλάχιστον εννέα νεαροί συνελήφθησαν σε ισραηλινή επιδρομή στο χωριό al-Jalama, βορειοανατολικά της Τζενίν, μία από τις πολλές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλε χθες Κυριακή τον «αποδεκατισμό» του συστήματος υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.  Παλαιστίνιοι που αφέθηκαν ελεύθεροι αφού είχαν συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό κατήγγειλαν ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια όσο βρίσκονταν υπό κράτηση, κάτι που διαψεύδουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταγγέλλει τη «μάταιη λογική του πολέμου» σε μήνυμά του την παραμονή των Χριστουγέννων.

Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Τρεις πρώην παίκτες της ΑΕΚ ζητούν από την ΕΠΟ την τιμωρία της!

Ο λόγος που οι τρεις πρώην παίκτες της ΑΕΚ έφτασαν σε αυτό το σημείο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024