Zαλίζουν τα νούμερα: Η αξία της Apple είναι μεγαλύτερη από ολόκληρo το Χρηματιστήριο του Λονδίνου
Οι επτά μεγάλες εταιρείες σταθμίζονται τόσο στους παγκόσμιους δείκτες όσο όλες οι ιαπωνικές, βρετανικές, γαλλικές, καναδικές και κινεζικές εταιρείες
Παλαιότερα, υπήρχαν οι FAANGs, οι πέντε μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές που κυριαρχούσαν στο επενδυτικό τοπίο – Facebook (τώρα Meta), Amazon, Apple, Netflix και Google (τώρα Alphabet). Αυτή η εικόνα είναι πλέον ξεπερασμένη.
Πείτε γεια σε αυτό που ονομάζεται ποικιλοτρόπως Super Seven ή το Magnificent Seven – τέσσερα από τα παραπάνω (η εγκατάλειψη είναι το Netflix) συν τη Microsoft, την Tesla και τον κατασκευαστή τσιπ Nvidia. Η κυριαρχία αυτής της ομάδας είναι η χρηματιστηριακή ιστορία του 2023, σύμφωνα με τον Guardian.
Aκόμη και αν επενδύσετε μέσω ενός από τους ευρύτερους και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενους «παγκόσμιους» χρηματιστηριακούς δείκτες, θα καταλήξετε σε ένα χαρτοφυλάκιο που είναι πολύ αμερικανικό και πολύ λοξό προς την τεχνολογία των ΗΠΑ, λέει ο Duncan Lamont, επικεφαλής στρατηγικής έρευνας στον διαχειριστή κεφαλαίων Schroders.
Ο δείκτης είναι ο MSCI All Country World Index (ACWI), ο οποίος καλύπτει περίπου το 85% της «παγκόσμιας επενδυτικής ευκαιρίας μετοχών», όπως το θέτουν οι συντάκτες, μετρώντας σχεδόν 3.000 μεγάλες και μεσαίες εταιρείες σε 23 ανεπτυγμένες αγορές και 24 αναδυόμενες. Όσο μεγαλύτερη γίνεται μια εταιρεία σε αξία, τόσο μεγαλύτερη είναι η στάθμισή της στον δείκτη.
Όλες οι εταιρείες έχουν ηγετικές θέσεις σε αναπτυσσόμενες αγορές και η Amazon, η Google και η Microsoft έχουν μεγάλα τμήματα υπηρεσιών cloud
Οι επτά είναι τώρα τόσο μεγάλοι που αντιπροσωπεύουν το 17,2% του όλου θέματος, ενώ οι συνδυασμένοι εκπρόσωποι της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας, της Γαλλίας και του Καναδά συνεισφέρουν το 17,3%. Επτά αμερικανικές εταιρείες ισοδυναμούν με πέντε χώρες. «Αυτό απέχει πολύ από τη διαφοροποιημένη έκθεση», λέει ο Lamont. Μόνο η Apple, με αγοραία αξία 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι μεγαλύτερη από ολόκληρη τη χρηματιστηριακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα των επτά έχει αυξηθεί σε αξία κατά 74% το 2023. Οι υπόλοιπες μετοχές του κόσμου, εντός του ίδιου δείκτη ACWI, έχουν διαχειριστεί το 12%. Εάν το χαρτοφυλάκιό σας δεν περιελάμβανε το Magnificent Seven το 2023, ήταν δύσκολο να συμβαδίσετε.
Είναι υγιής αυτός ο βαθμός συγκέντρωσης; Είναι σίγουρα πρωτοφανής. Οι μετοχές των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν πλέον το 63% της υποτιθέμενης παγκόσμιας ACWI. Ακόμη και στις πρώτες μέρες του ιαπωνικού οικονομικού θαύματος, η χώρα αντιπροσώπευε μόνο το 44% του ίδιου δείκτη. «Οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το επίπεδο συγκέντρωσης της Ιαπωνίας στη δεκαετία του 1980, το οποίο όλοι πίστευαν ότι ήταν ακραίο εκείνη την εποχή», λέει ο Lamont.
Η «επανάσταση» της τεχνητής νοημοσύνης
Ωστόσο, θα ήταν δύσκολο να υποστηριχθεί ότι η άνοδος των επτά έχει τροφοδοτηθεί από το είδος της άγριας κερδοσκοπίας που δημιούργησε τη φούσκα dotcom στο γύρισμα του αιώνα. Η άνοδος κατά 240% της τιμής της μετοχής της Nvidia φέτος μπορεί να είναι υπερβολική ή όχι, αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι το βιβλίο παραγγελιών της εταιρείας για τσιπ υπολογιστών ανθεί καθώς φτάνει η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως αναφέρει ο Guardian.
Θα ήταν επίσης λάθος να θεωρήσουμε τους επτά εντελώς όμοιους. Όλες οι εταιρείες έχουν ηγετικές θέσεις σε αναπτυσσόμενες αγορές και η Amazon, η Google και η Microsoft έχουν μεγάλα τμήματα υπηρεσιών cloud. Αλλά το τμήμα λιανικής της Amazon έχει λίγα κοινά με την επιχείρηση αναζήτησης της Google και η βασική επιχείρηση λογισμικού της Microsoft είναι και πάλι διαφορετική. Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία βοηθά να εξηγηθεί η ανανεωμένη «ερωτική» σχέση της χρηματιστηριακής αγοράς με την τεχνολογία το 2023 μετά από μια βαριά «πτωτική» χρονιά το 2022, αλλά οι βαθμοί θα διαφέρουν. Η Tesla παραμένει, κυρίως, κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων.
Ο Lamont κάνει μερικές επισημάνσεις. Πρώτον, η στατιστικά σωστή παρατήρηση ότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ τιμολογείται τώρα σε επίπεδα αιμορραγίας από τη μύτη, ιστορικά μιλώντας, δεν λέει την πλήρη ιστορία. Αντίθετα, αντανακλά την επιρροή των επτά. «Η ιδιαιτερότητα των ΗΠΑ δεν είναι όλα τα αποθέματα», λέει. «Είναι ένας μικρός αριθμός που συνθλίβει τα πάντα στο μονοπάτι». Η μέση μετοχή των ΗΠΑ δεν είναι ακριβή με τα παραδοσιακά επενδυτικά κριτήρια.
Δεύτερον, υπάρχει περιθώριο απογοήτευσης όταν οι μετοχές τιμολογούνται για την τελειότητα. Η έρευνα της Schroders διαπίστωσε ότι οι περίοδοι υψηλής συγκέντρωσης στις αγορές τείνουν να ακολουθούνται από περιόδους χαμηλότερης απόδοσης από τις μεγαλύτερες μετοχές. «Αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετικά, και είμαστε σε χαρτογραφημένο έδαφος σε κάποιο βαθμό», παραδέχεται ο Lamont.
Πηγή: ΟΤ
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»