Υιοθεσία σκύλου από καταφύγιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Κατά πόσο ένας σκύλος καταφυγίου εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς;
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Η υιοθεσία ενός σκύλου που ζει σε καταφύγιο, είναι μία αξιέπαινη πράξη. Γιατί ένα πλάσμα βρίσκει τη θαλπωρή και την αγάπη που επιζητά και του αξίζει.
«Ζούμε σε μία χώρα, όπου οι αδέσποτοι σκύλοι, και δη εκείνοι που φιλοξενούνται και διαμένουν μόνιμα σε κάποια δομή καταφυγίου, είναι δεκάδες. Η υιοθεσία ενός σκύλου από καταφύγιο, λοιπόν, είναι μία πράξη αγάπης», τονίζει η κα Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων.
Η συμβίωση με έναν σκύλο, όπως λέει η κα Καραμπέτσου, είναι δώρο. Όταν πρόκειται να υιοθετήσουμε έναν σκύλο -και δεν αναφερόμαστε στις περιπτώσεις που κάποιος τον υιοθετεί επειδή τον βρήκε αδέσποτο-, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ορισμένες παραμέτρους.
Ένα από τα βασικότερα που οφείλουμε να αναλογιστούμε, είναι η καθημερινότητά μας. Τα επίπεδα ενέργειάς μας, όπως και ο διαθέσιμος χρόνος μας.
Πριν αποφασίσουμε να συμβιώσουμε με έναν σκύλο, οφείλουμε να έχουμε ενημερωθεί για τις βασικές του ανάγκες
«Ένας άνθρωπος που εργάζεται πολλές ώρες, κάνει καθιστική ζωή και δεν μπορεί να διαθέσει τον καθημερινό, αναγκαίο χρόνο για τον περίπατο, αν υιοθετήσει έναν σκύλο υψηλής ενέργειας δεν θα μπορέσει ποτέ να καλύψει τις ανάγκες του και την ευζωία του. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να νιώθει πιεσμένος με την εν λόγω συμβίωση, αλλά το κυριότερο είναι πως ο σκύλος δεν θα «περνάει καλά». Όταν οι καθημερινές ανάγκες ενός σκύλου δεν καλύπτονται πλήρως, ο σκύλος ενδεχομένως να εμφανίζει διάφορα θέματα συμπεριφοράς και διαχείρισης», τονίζει η κα Καραμπέτσου.
Επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό, πριν αποφασίσουμε να συμβιώσουμε με έναν σκύλο, να έχουμε ενημερωθεί για τις βασικές του ανάγκες. Και, όπως λέει χαρακτηριστικά, «αγαπώ τον σκύλο μου σημαίνει τον σέβομαι. Σέβομαι τις ανάγκες του, τα ένστικτά του και, φυσικά, τις ιδιαιτερότητές του».
Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να υιοθετήσει σκύλο από καταφύγιο
Μία ερώτηση που απευθύνουν πολύ συχνά στην κα Καραμπέτσου, είναι το κατά πόσο ένας σκύλος καταφυγίου εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς. Σε αυτή την ερώτηση η απάντηση είναι πως οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να εμφανίσει ανεπιθύμητες συμπεριφορές, σε οποιαδήποτε ηλικία. Και λέμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές, διότι ίσως δημιουργούν πρόβλημα σε εμάς τους ανθρώπους. Για τον σκύλο, προφανώς, είναι ορμώμενες από κάποιους παράγοντες. Η συμπεριφορά ενός σκύλου εξαρτάται και από διάφορες παραμέτρους. Όπως το γονιδιακό του υπόβαθρο, τα βιώματά του, οι γνωσιακές δεξιότητές του, το περιβάλλον που ζούσε, το νέο περιβάλλον κ.ο.κ.
Εξηγεί ότι ένας σκύλος που ζει σε καταφύγιο, το πιθανότερο είναι, όταν θα έρθει στη νέα του οικογένεια, να εμφανίζει περιέργεια για οτιδήποτε καινούργιο. Μπορεί να έχει ατυχήματα όσον αφορά την τουαλέτα του. Ισως και να προβεί σε διαφύλαξη κάποιων προνομίων, που, πιθανόν, δεν είχε στον πρότερο βίο του.
Όλα αυτά, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι διαχειρίσιμα με υπομονή και εκπαίδευση, τόσο του ζώου, όσο και της καινούργιας του οικογένειας.
Συμβουλευόμαστε εκπαιδευτή
Σύμφωνα με την κα Καραμπέτσου, πριν από την υιοθεσία ενός σκύλου, ιδανικό θα ήταν να επικοινωνούμε με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή. Είτε για να αξιολογήσει τον σκύλο που ενδιαφερόμαστε να κάνουμε μέλος της οικογένειάς μας, είτε να μας βοηθήσει να αναζητήσουμε έναν σκύλο που θα ταιριάξει με τον τρόπο ζωής μας.
Κι αυτό γιατί; «Πολλές φορές, βλέπουμε οικογένειες να υιοθετούν σκύλους και πριν περάσει ένας μήνας να τον επιστρέφουν και πάλι στο καταφύγιο. Ο λόγος; Δεν μπόρεσαν να τον διαχειριστούν. Έφταιγε ο σκύλος; Φυσικά και όχι!», τονίζει η κα Καραμπέτσου. Και συμπληρώνει: «Απλώς, πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι δεν αξιολογούμε ορθώς τη σοβαρότητα και την ευθύνη που έχει η συμβίωση με έναν σκύλο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το συμβατό «πάντρεμα» σκύλου – οικογένειας είναι το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα πριν από την υιοθεσία».
* H κυρία Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων.
Ειδικεύεται στην προετοιμασία οικογενειών με σκύλους που περιμένουν το μωρό τους και στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainer by Malena De Martini Treating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου», από τις Εκδόσεις Φυλάτος. Τους επόμενους μήνες αναμένεται το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μάθε τι σκέφτεται ο σκύλος σου». Έχει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών σε σκύλους από το British College of CanineStudies. Είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite SafetyEducator).
Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές δήμων για τη διαχείριση αδέσποτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις