Φατίχ Τερίμ: ο «Αυτοκράτορας», το μεγαλύτερο στοίχημα του Παναθηναϊκού
Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το πέρασε πηγαίνοντας από τη Γαλατασαράι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότητημα του Τουρκίας και τούμπαλιν
- Η κάρτα που συνήθως οι οδηγοί λησμονούν να ανανεώσουν - Στα 200 ευρώ το πρόστιμο
- Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Επιχειρεί με fake news να φτιάξει παράλληλο μηχανισμό εντός και εκτός κόμματος
- Οδυσσέας Ελύτης: Πέντε άγνωστες ιστορίες
- Πόσο θωρακισμένη είναι η πολύπαθη Μάνδρα μετά από δύο πλημμύρες και δύο πυρκαγιές;
Φατίχ Τερίμ: ο «Αυτοκράτορας», το μεγαλύτερο στοίχημα του Παναθηναϊκού
Αν η λέξη αιφνιδιασμός θα έπαιρνε …ποδοσφαιρική μορφή, ασφαλώς και θα είχε το όνομα του Φατίχ Τερίμ. Όχι πως είναι άγνωστος ο Τούρκος προπονητής. Απλά, προκύπτει στην ελληνική καθημερινότητα με τη λογική του κεραυνού εν αιθρία.
Είναι αυτός που χρειάζεται ο ΠΑΟ για να κατακτήσει την κορυφή στη Σούπερ Λίγκας; Όπως και να έχει, μιλάμε για το μεγαλύτερο στοίχημα του Γιάννη Αλαφούζου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα ποδοσφαιρικά και τους τεχνικούς που έχει διαλέξει για την άκρη του πράσινου πάγκου. Ο Τερίμ αποτελεί το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν του ποδοσφαίρου της Τουρκίας.
Γνωστός ένεκα της καλής του θητείας με την εθνική ομάδα. Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το πέρασε πηγαίνοντας από τη Γαλατασαράι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότητημα του Τουρκίας και τούμπαλιν. Τώρα, έχει φτάσει στα 70 του χρόνια. Για κάποιους είναι ο ορισμός του …παλαίμαχου. Για άλλους, ένας προπονητής που γίνεται καλύτερος όσο περνούν τα χρόνια, όπως συμβαίνει με το κρασί. Διαλέγεται και παίρνετε.
Ο Τερίμ κατέκτησε 16 τρόπαια σε όλη την καριέρα του. Ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, οκτώ πρωταθλήματα Τουρκίας, τρία Κύπελλα στη γειτονική χώρα και τέσσερα Σούπερ Καπ. Γνωρίζει, συνεπώς, άριστα το πώς θα χειριστεί καταστάσεις πίεσης, πώς θα στείλει το Τριφύλλι στην κορυφή, ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το πέρασμά του από το Καμπιονάτο (Φιορεντίνα , Μίλαν)- δεν έλαμψε, αποκόμισε όμως εμπειρίες.
Θα έλεγε κάποιος πως η ιδιοκτησία του ΠΑΟ αναζητεί κάποιον με την αντίληψη που απαιτείται στις κρίσιμες στιγμές, αυτόν που θα έχει το «κάτι» που έλειπε από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Τι ήταν αυτό; Ο Γιοβάνοβιτς κατάφερε να κρατήσει όρθιο τον Παναθηναϊκό, να τον εξελίξει, να διαλέξει ποδοσφαιριστές όταν οι Πράσινοι άρχισαν να δίνουν παραπάνω χρήματα στο παζάρι και παράλληλα να διατηρήσει ψηλά το φρόνημα των φίλων της ομάδας.
Οι δε τοποθετήσεις του Σέρβου προπονητή στις συνεντεύξεις Τύπου ή οσάκις αποφάσιζε να μιλήσει ή να σχολιάσει ένα θέμα, μαρτυρούσαν ποιότητα και οξυδέρκεια, ήθος και σύνεση, σε ένα πακέτο που πάντα αρέσει στους νουνεχείς ή σε όσους απεχθάνονται τον φανατισμό. Τότε, πού απέτυχε ο Γιοβάνοβιτς και είδε να μπαίνει ένα τέλος σε μια πορεία 2,5 ετών στον Παναθηναϊκό;
Δεν πήρε τίτλο πρωταθλήματος. Αν προτιμά κάποιος, πέταξε το πλεονέκτημα όσες φορές το είχε στην κατοχή του, είτε αυτό ήταν βαθμολογικό είτε έμοιαζε με ψυχολογικό. Και μολονότι μπήκε ο ΠΑΟ στους ομίλους, για τον κ. Αλαφούζο ο Γιοβάνοβιτς απέτυχε παταγωδώς να κρατήσει την ομάδα στην Ευρώπη και ενώ του αρκούσε η ισοπαλία στην (πρόσφατη) εντός έδρας αναμέτρηση με τη Μακάμπι.
Κάπου εκεί χάθηκε το παιχνίδι. Η διαχείριση στους τερματοφύλακες ήταν ένα ακόμη μείον. Το δε Κύπελλο, ήταν μίνιμουμ στόχος και δεν μπορούσε αυτό να διατηρήσει στο πόστο τον προπονητή που είχε χάσει ήδη το χαρτί με την ένδειξη «πίστωση χρόνου».
Οποιοσδήποτε καλόπιστος δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Φατίχ Τερίμ ως όνομα είναι από τα βαρύτερα που θα βρεθούν στον πράσινο πάγκο. Εδώ και πολλές δεκαετίες. Αν και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, δεν δέχονται τις εξελίξεις χωρίς να κριτικάρουν τη διοίκηση, γιατί στα μάτια τους ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς υπήρξε ένας τεχνικός που πάλεψε σε συνθήκες ίσως αντίξοες και πέτυχε πολλά.
Στα σόσιαλ το …πάρτι με τις βολές εναντίον της διοίκησης για μια «αντιποδοσφαιρική απόφαση», όπως λέγεται, δεν σταματά. Υπό αυτή την έννοια, η πράσινη διοίκηση παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο: διώχνει τον εκλεκτό του κοινού και φέρνει κάποιον , τον «Αυτοκράτορα» όπως είναι το προσωνύμιό του, που ναι μεν έχει όνομα ηχηρό και μπορεί να δώσει ξανά πνοή στα αποδυτήρια, ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος να μην προσαρμοστεί άμεσα και να χαθεί έδαφος. Σε ανάλογες περιπτώσεις, φουντώνουν οι φήμες σχετικά με «τι παίζει» και «ποιος βρίσκεται από πίσω», όπως και αν κυοφορούνται εξελίξεις με το γήπεδο του Παναθηναϊκού και ποιες είναι αυτές. Θα φανούν όλα στο εγγύς μέλλον.
Κοντολογίς, ο ΠΑΟ θα έχει δύο Τούρκους προπονητές σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο, κάτι που ήδη συζητείται εντόνως στην Ευρώπη γιατί δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Και βέβαια, το άδοξο φινάλε του Γιοβάνοβιτς είχε να κάνει με τη βαθιά πεποίθηση των ιθυνόντων πως «ό, τι ήταν να δώσει ο Σέρβος το έδωσε». Κάπως έτσι, γύρισε η σελίδα στον Παναθηναϊκό και μπροστά ανοίγεται μια πρόκληση για όλους. Η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις