Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Ο πόλεμος στη Γάζα είναι πιο φρικτός από τη Νάκμπα του 1948» – Οι ΗΠΑ κατέρριψαν drones των Χούθι
FILE PHOTO: A Houthi fighter stands on the Galaxy Leader cargo ship in the Red Sea in this photo released November 20, 2023. Houthi Military Media/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY/File Photo

Live: «Ο πόλεμος στη Γάζα είναι πιο φρικτός από τη Νάκμπα του 1948» – Οι ΗΠΑ κατέρριψαν drones των Χούθι

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ διαμηνύει ότι θα εντείνει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα - Το Ιράν απειλεί το Τελ Αβίβ με αντίποινα για τη δολοφονία διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού με το Ισραήλ να διαμηνύει ότι θα εντείνει τις φονικές επιχειρήσεις του, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να σιγήσουν τα όπλα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χαλέβι ο πόλεμος στη Γάζα θα διαρκέσει πολλούς ακόμη μήνες.

Το Ιράν απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ μετά τη δολοφονία διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία. Συνεχίζονται οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα μαίνονται οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε IDF και Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου.

Δείτε live

Live οι εξελίξεις στο in

 05:49 Ανησυχία για την αύξηση εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «ανησυχεί πολύ» εξαιτίας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με την οποία το Ιράν αυξάνει την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά υψηλό ποσοστό (60%), όχι μακριά από το επίπεδο που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, δήλωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας (ΣΕΑ) της αμερικανικής προεδρίας.

«Η πυρηνική κλιμάκωση του Ιράν είναι ακόμη πιο ανησυχητική καθώς ενδιάμεσοι υποστηριζόμενοι από το Ιράν συνεχίζουν τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της πρόσφατης θανάσιμης επίθεσης με drone και άλλων αποπειρών επιθέσεων στο Ιράκ και στη Συρία και των επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε εκπρόσωπος του ΣΕΑ του Λευκού Οίκου.

05:15 Νεκροί από ισραηλινές επιδρομές, αναταραχές στη Δυτική Οχθη

Αρκετές ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιούνται απόψε στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Από επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, στα ανατολικά της πόλης Τουλκαρέμ.

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν τα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν και το ιατρικό προσωπικό να περιθάλψει όσους τραυματίστηκαν από τη θανατηφόρα επίθεση με drone στον καταυλισμό.

Ισραηλινές ενισχύσεις έχουν σταλεί στην Τουλκαρέμ εν μέσω αυξανόμενων αναταραχών στην πόλη. Ενας άνδρας συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις στο προάστιο Αρτάχ.

Επίσης, επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σπίτια στην πόλη Μπέιτ Ουμάρ, βόρεια της Χεβρώνας, όπου ακόμη ένας άνδρας συνελήφθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Μπέιτ Ρίμα, βόρεια της Ραμάλα. Το χωριό Ταγιασίρ, ανατολικά της πόλης Τουμπάς, δέχτηκε επίσης επιδρομή από ισραηλινές δυνάμεις.

Μεταφορά των τραυματιών στο νοσοκομείο Thabet της Τουλκαρέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, λίγο μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του καταυλισμού Νουρ Σαμς, εξηγεί το αραβικό κείμενο στην παραπάνω ανάρτηση.

04:15 «Γενοκτονία» από το «τρομοκρατικό κράτος του Ισραήλ»

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ξεσπά για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό για διάπραξη γενοκτονίας και απορώντας για πόσο καιρό το Ισραήλ θ’ απολαύει της ατιμωρησίας για τα εγκλήματά του.

«Η γενοκτονία που διαπράχθηκε από το τρομοκρατικό κράτος του Ισραήλ στη Γάζα αποτελεί ταπείνωση για όλη την ανθρωπότητα», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ως πότε θα υπάρχει ατιμωρησία, πόσο καιρό θα υπάρχει ελεύθερος δρόμος για δολοφονίες;», αναρωτήθηκε.

«Η Κούβα, που δεν θα βρίσκεται ποτέ ανάμεσα στους απαθείς, υψώνει τη φωνή της για την Παλαιστίνη ξανά και ξανά», πρόσθεσε.

03:25 Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τον διορισμό της Σίγκριντ Κάαγκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν τον διορισμό της ολλανδής Σίγκριντ Κάαγκ ως νέας συντονίστριας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να συνεργαστούν στενά με την Κάαγκ «για να επιταχύνουν και να εξορθολογίσουν την παροχή της ζωτικής ανθρωπιστικής βοήθειας» στους παλαιστίνιους αμάχους της επικράτειας.

02:55 «Ανησυχεί σοβαρά» η γαλλική κυβέρνηση

Τη γαλλική κυβέρνηση «ανησυχεί σοβαρά η ανακοίνωση από τις ισραηλινές αρχές πως θα ενταθούν και θα παραταθούν οι μάχες» στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Παρίσι «επαναλαμβάνει σθεναρά την έκκλησή του να υπάρχει άμεσα ανακωχή που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε το Κε ντ’ Ορσέ, επικρίνοντας «τους συστηματικούς βομβαρδισμούς» οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες «στοίχισαν τη ζωή σε πάρα πολλούς αμάχους» και καλώντας τις αρχές του Ισραήλ να λάβουν «χειροπιαστά μέτρα για την προστασία της ζωής του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα».

«Χαιρετίζοντας» την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που υιοθετήθηκε την Παρασκευή, η γαλλική διπλωματία κάλεσε ακόμη το Ισραήλ να διευκολύνει «την αποστολή βοήθειας στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας και να λάβει επείγοντα μέτρα για να εγγυηθεί πλήρη, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση».

Πρέπει να διευκολυνθεί η αξιοποίηση «όλων» των προσβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του «σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ», πάντα κατά την ανακοίνωση.

 02:11 Ο ΟΗΕ όρισε τη Σίγκριντ Κάαγκ συντονίστρια βοήθειας στη Γάζα

Η Σίγκριντ Κάαγκ, πρώην αντιπρόεδρος της ολλανδικής κυβέρνησης και ειδικός στη Μέση Ανατολή, διορίστηκε συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χθες Τρίτη έπεται της υιοθέτησης ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή με το οποίο του ζητείτο να διορίσει ταχέως έναν ανώτερο συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανασυγκρότησης για τη Γάζα, όπου περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό και φάρμακα, αναφέρει το Associated Press.

Ολόκληρος ο πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας βρίσκεται σε επισιτιστική κρίση, με 576.000 ανθρώπους σε καταστροφικά ή επίπεδα λιμοκτονίας και τον κίνδυνο λιμού να «αυξάνεται κάθε μέρα», σύμφωνα με έκθεση που γνωστοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη από 23 οργανώσεις, μη κυβερνητικές και του ΟΗΕ, οι οποίες αποδίδουν την εκτεταμένη πείνα στην ανεπαρκή βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα.

Το Ισραήλ σταμάτησε όλες τις παραδόσεις τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

01:25 Το Ισραήλ επέστρεψε τις σορούς 80 Παλαιστινίων

Οι σοροί 80 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας επεστράφησαν σήμερα από το Ισραήλ, μέσω του Ερυθρού Σταυρού, στις τοπικές παλαιστινιακές αρχές και ενταφιάστηκαν σε ομαδικό τάφο, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ισραηλινοί στρατιώτες πήραν τα πτώματα από τα νεκροτομεία των νοσοκομείων και από ομαδικούς τάφους και τα μετέφεραν στο Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί ήθελαν να βεβαιωθούν ότι μεταξύ αυτών δεν υπήρχαν όμηροι (περισσότερα εδώ).

00:03 Συγκλονιστικές εικόνες από τη Γάζα: «Είναι 81 μέρες και 75 χρόνια»

«Είναι 81 μέρες και 75 χρόνια», σημειώνουν σε ανάρτησή τους οι Times of Gaza, αναφερόμενες στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης και έχουν δημοσιεύσει βίντεο με συγκλονιστικές εικόνες από τη Λωρίδα.

Δείτε το βίντεο:

23:57 Η πολιτοφυλακή του Ιράκ υπόσχεται περισσότερες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων

Δύο ιρακινές πηγές ασφαλείας επιβεβαιώνουν ότι τα χτυπήματα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας στόχευσαν το αρχηγείο της ιρακινής ένοπλης ομάδας Καταΐμπ Χεζμπολάχ στην ιρακινή πόλη Χίλα, νότια της Βαγδάτης.

Ένας πολιτοφύλακας σκοτώθηκε και 16 τραυματίστηκαν, δήλωσαν οι ανώνυμες πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η προσκείμενη στο Ιράν Καταΐμπ Χεζμπολάχ επέκρινε τη θέση της ιρακινής κυβέρνησης για την καταδίκη των επιθέσεων της πολιτοφυλακής εναντίον στόχων του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Προειδοποιούμε όσους έχουν αδύναμες ψυχές, από το υψηλότερο επίπεδο μέχρι το χαμηλότερο, να μη δοκιμάζουν την υπομονή μας», δήλωσε ο αξιωματούχος της πολιτοφυλακής Αμπού Αλί αλ-Ασκάρι.

Σε μια σαφή πρόκληση προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, ο Ασκάρι υποσχέθηκε να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

23:47 Το Euro-Mediterranean Human Rights Monitor καταγγέλλει ότι χτυπήθηκαν τα γραφεία του Γάζα

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Euro-Mediterranean Human Rights Monitor) χτυπήθηκαν τα γραφεία του στη Γάζα από ισραηλινή επίθεση.

Την καταγγελία του Παρατηρητηρίου έχει αναδημοσιεύσει και το Quds News Network που σχετίζεται με τη Χαμάς.

Η σχετική ανάρτηση:

23:38 Η Γαλλία «ανησυχεί σοβαρά» για την επέκταση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, ζητώντας εκ νέου κατάπαυση του πυρός

Σύμφωνα με το AFP, η Γαλλία «ανησυχεί σοβαρά» από την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα εντείνει και θα παρατείνει τις μάχες εναντίον των Παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της ευρωπαϊκής χώρας.

Το Παρίσι «επαναλαμβάνει σθεναρά την έκκλησή του για άμεση εκεχειρία που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός», αναφέρει το υπουργείο, καταδικάζοντας «τους συστηματικούς βομβαρδισμούς που άφησαν και πάλι πολλά θύματα αμάχους τις τελευταίες ημέρες».

23:29 Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε drones των Χούθι

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε σήμερα πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση Μέσης Ανατολής (Centcom).


Με διάφορα στρατιωτικά μέσα, μεταξύ των οποίων και αεροπλάνα, καταρρίφθηκαν 12 μη επανδρωμένα, επιθετικά αεροσκάφη, 3 βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων και δύο πύραυλοι πλεύσης στα νότια της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε η Centcom σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Στην ίδια ανάρτηση διευκρινίζεται ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ούτε τραυματισμοί.

23:19 Αμπάς: «Ο πόλεμος στη Γάζα είναι πιο φρικτός από τη Νάκμπα του 1948»

Ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του έχει σταχυολογήσει το Al Jazeera:

  • Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μεγαλύτερο και πιο φρικτό από τη Νάκμπα του 1948
  • Θέλουμε πλήρη και ολοκληρωτική διακοπή των μαχών στη Γάζα και την παράδοση βοήθειας
  • Οι ΗΠΑ απαντούν κάθε φορά με βέτο κατά της ψηφοφορίας για να σταματήσει η επίθεση κατά της Γάζας.
  • Το σχέδιο του Νετανιάχου και της κυβέρνησής του είναι να απαλλαγούν από τους Παλαιστίνιους. Το Ισραήλ θέλει να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας
  • Οι προσπάθειές μας για την παλαιστινιακή συμφιλίωση δεν έχουν σταματήσει ποτέ
  • Εκτιμούμε τις θέσεις της Αιγύπτου και της Ιορδανίας που απορρίπτουν τον εκτοπισμό
  • Η ελπίδα έρχεται και η Γάζα θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν και καλύτερα, Θεού θέλοντος

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

23:10 Για «στοχευμένες και ακριβείς επιχειρήσεις» λέει ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού – Όμως, βομβαρδίζονται «ασφαλείς» περιοχές

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ισραηλινή επίθεση έπληξε ένα σπίτι στην αλ-Μαουάσι, αγροτική περιοχή στην επαρχία Χαν Γιουνίς, την οποία το Ισραήλ κήρυξε «ασφαλή ζώνη».

Μια γυναίκα σκοτώθηκε και τουλάχιστον οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν.

Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν θα απέφευγε να επιχειρεί σε ασφαλείς ζώνες, «εάν εντοπίσει δραστηριότητα τρομοκρατικής οργάνωσης που απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ».

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Χέρζι Χαλέβι δήλωσε αργότερα ότι «η πολεμική αεροπορία συνεχίζει να επιτίθεται ασταμάτητα».

«Ένα κτίριο πέφτει όταν είναι εχθρικός στόχος, ένα κτίριο πέφτει όταν αποτελεί κίνδυνο για τις δυνάμεις μας», πρόσθεσε.

«Ο ισραηλινός στρατός είναι προσηλωμένος και ακριβής στις επιχειρήσεις του. Όπου οι δυνάμεις μας επιτίθενται, συνοδεύονται από σφοδρά πυρά από αέρος, θαλάσσης και ξηράς. Σε κάθε επιχείρηση στην οποία οι δυνάμεις μας χρειάζονται δύναμη πυρός, λαμβάνουν την απαιτούμενη κάλυψη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε ο Χέρζι Χαλέβι.

Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι επιθέσεις του Ισραήλ.

23:00 COGAT: Φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας και ασθενοφόρα εισέρχονται στη Γάζα

Επτά ασθενοφόρα και 83 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια επιθεωρήθηκαν σήμερα στη Νιτζάνα του Ισραήλ πριν εισέλθουν στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, ανακοίνωσε το ισραηλινό γραφείο συντονισμού για τις υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (COGAT).

Η υπηρεσία COGAT πρόσθεσε ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ έκλεισε για επιθεωρήσεις βοήθειας κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ λόγω υλικοτεχνικών περιορισμών.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το Ισραήλ ότι εμποδίζει την είσοδο στη Γάζα βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας, καυσίμων και πόρων, επιδεινώνοντας την ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στο εσωτερικό του πολιορκημένου θύλακα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση της COGAT:

22:51 Ο εμίρης του Κατάρ δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Μπάιντεν για τη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι για να συζητήσουν τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της μοναρχίας του Κόλπου.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δύο συνομίλησαν για «κοινές προσπάθειες διαμεσολάβησης για εκτόνωση της κατάστασης και την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός», μεταξύ άλλων θεμάτων.

Δεν υπάρχει άμεση ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο.

22:41 Αμπού Μαζέν: «Συμφωνούμε με τους Άραβες αδελφούς μας, οι οποίοι εργάζονται για να σταματήσει εντελώς η επίθεση»

Το γραφείο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Μαζέν, δήλωσε: «Θέλουμε πλήρη και ολοκληρωτικό τερματισμό των μαχών στη Γάζα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Συμφωνούμε σε αυτό με τους Άραβες αδελφούς μας, οι οποίοι καταβάλλουν τώρα προσπάθειες για να σταματήσουν την επίθεση».

Νωρίτερα, πηγές ανέφεραν στην αραβόφωνη εφημερίδα Al-Sharq Al-Awast, η οποία εκδίδεται στο Λονδίνο, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αποφάσισε να σχηματίσει αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στην Αίγυπτο, η οποία θα προωθήσει μια ειδική πρωτοβουλία που θα περιλαμβάνει την ένταξη της Χαμάς στην ΟΑΠ και ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας.

22:32 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έχασε την επαφή με τις ομάδες στη Γάζα

Μετά από τη νέα κατάρρευση των τηλεπικοινωνιών στη Γάζα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έχασε την επαφή με τις ομάδες της, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

«Ο βομβαρδισμός από πυροβολικό σήμερα το πρωί της έδρας της οργάνωσης στη Χαν Γιουνίς κατέστρεψε επίσης το δίκτυο κεραιών VHF για τις εργασίες της οργάνωσης, το οποίο ήταν το μόνο μέσο επικοινωνίας υπό το φως της διακοπής των επικοινωνιών», δήλωσε η Ερυθρά Ημισέληνος.

«Αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση για τα πληρώματα ασθενοφόρων και έκτακτης ανάγκης να προσεγγίσουν τους τραυματίες και τους τραυματίες», αναφέρει η Ερυθρά Ημισέληνος.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:22 Αιγυπτιακή ανώτερη πηγή λέει ότι εκκρεμεί νέα πρόταση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, χωρίς ακόμη οριστικές απαντήσεις

Σε συνέντευξή του στο αιγυπτιακό κανάλι AlQahera News, ανώτερη αιγυπτιακή πηγή δήλωσε την Τρίτη ότι η πρόταση της Αιγύπτου για μια νέα συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι προκαταρκτική και θα επεκταθεί μόνο αφού λάβει απαντήσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Οι ισχυρισμοί του αξιωματούχου έρχονται σε αντίθεση με αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν απορρίψει την προσφορά, όπως σημειώνει ο Τζακ Χούρι της ισραηλινής Haaretz.

22:13 Νέα συγκέντρωση των οικογενειών των ομήρων στο Τελ Αβίβ – Συνεδριάζει το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ

Οι οικογένειες των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα και οι υποστηρικτές τους διαδηλώνουν έξω από το στρατιωτικό αρχηγείο Κίρια στο Τελ Αβίβ, καθώς πρόκειται να συνεδριάσει εκεί το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας υψηλού επιπέδου.

Νέα συγκέντρωση των συγγενών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα στο Τελ Αβίβ.

Βίντεο δείχνει την αστυνομία να απομακρύνει τους διαδηλωτές που στέκονται μπροστά από την αυτοκινητοπομπή του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, καθώς έφτασε για τη συνεδρίαση.

Δείτε βίντεο:

22:03 «Από τις 80 σορούς που επέστρεψε το Ισραήλ είχαν κλαπεί όργανα» καταγγέλλει το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έκλεψε τα όργανα από τα 80 πτώματα Παλαιστινίων που επιστράφηκαν νωρίτερα στο συνοριακό πέρασμα στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

«Το γραφείο Τύπου καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την περιφρόνηση του ισραηλινού στρατού κατοχής για την αξιοπρέπεια των σωμάτων των 80 μαρτύρων μας, τα οποία το Ισραήλ είχε κλέψει κατά τη διάρκεια του γενοκτονικού πολέμου του, καθώς τα παρέδωσε ακρωτηριασμένα», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Μετά την εξέταση των σωμάτων, είναι σαφές ότι τα χαρακτηριστικά των σκοτωμένων είχαν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, σε μια σαφή ένδειξη ότι η ισραηλινή κατοχή είχε κλέψει ζωτικά όργανα από αυτούς», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το γραφείο Τύπου ανέφερε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» τα σώματα των Παλαιστινίων και ζήτησε τη σύσταση ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής έρευνας για την απαγωγή των σωμάτων των Παλαιστινίων και την κλοπή των ζωτικών τους οργάνων.

«Το Ισραήλ έχει προηγουμένως ανασκάψει τάφους στην Τζαμπάλια και έκλεψε ορισμένα από τα σώματα, εκτός από το γεγονός ότι εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του δεκάδες πτώματα από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.

21:54 Δεν σχολιάζει τη δολοφονία Μοσαβί ο ισραηλινός στρατός – Φόβοι για ιρανικά αντίποινα

Ο επικεφαλής του στρατού του Ισραήλ, όταν ρωτήθηκε σήμερα για το ισραηλινό πλήγμα από το οποίο φέρεται να σκοτώθηκε ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία, απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο, ωστόσο είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δρουν σε όλη την περιοχή.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και με τρεις πηγές υπηρεσιών ασφαλείας, ένας ταξίαρχος των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε την Δευτέρα από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στα προάστια της Δαμασκού.

«Δεν θα σχολιάσουμε τις διάφορες ενέργειές μας. Οι IDF (Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ) εργάζονται από κοινού με άλλες υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη τη Μέση Ανατολή, εντός των συνόρων του (ισραηλινού) κράτους και γύρω από τα σύνορα του κράτους», είπε ο Χέρζι Χαλέβι μιλώντας σε δημοσιογράφους, κοντά στη Γάζα, που τον ρώτησαν για το πλήγμα αυτό.

«Κάνουμε ότι χρειάζεται για να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη χώρα και είμαστε πρόθυμοι να πάμε μακριά», πρόσθεσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού.

Ο Ιρανός ταξίαρχος Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί ήταν αρμόδιος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Συρίας και Ιράν. Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για τον θάνατό του.

21:44 Κάνιε Γουέστ: Η συγγνώμη στους Εβραίους για τα αντισημιτικά του σχόλια

Ο Κάνιε Γουέστ φαίνεται ότι βρέθηκε σε δύσκολη θέση για τα αντισημιτικά του σχόλια και αποφάσισε να κάνει μια δημοσίευση στο Instagram ζητώντας συγγνώμη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:35 Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας καλεί τους Ισραηλινούς στην Ινδία να είναι προσεκτικοί μετά την έκρηξη κοντά στην πρεσβεία

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας εκδίδει συμβουλευτική οδηγία με την οποία προτρέπει τους Ισραηλινούς στην Ινδία, ιδίως στο Νέο Δελχί, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μετά την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία και η οποία, όπως αναφέρει, ήταν πιθανότατα τρομοκρατική επίθεση.

Η συμβουλή καλεί να αποφεύγουν πολυσύχναστους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα και αγορές, καθώς και τοποθεσίες που συνδέονται με τους Εβραίους και τους Ισραηλινούς, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δημόσιους χώρους, να μην επιδεικνύουν ισραηλινά σύμβολα, να αποφεύγουν πολυπληθείς εκδηλώσεις που δεν είναι ασφαλισμένες και να μην μοιράζονται φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την τοποθεσία τους.

21:25 Χαμάς: Τα αμερικάνικα χέρια «βάφτηκαν με το αίμα των παιδιών της Γάζας»

Ο Οσάμα Χαμντάν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς με έδρα τη Βηρυτό του Λιβάνου, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τον πόλεμο στη Γάζα.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του:

  • Αυτό που συμβαίνει επιβεβαιώνει ότι ο Νετανιάχου κινείται χωρίς στόχο ή όραμα από αποτυχία σε αποτυχία
  • Η Χαμάς προειδοποιεί όλες τις χώρες να μην ασχοληθούν με τα σχέδια του Νετανιάχου σχετικά με τη λεγόμενη εθελοντική μετανάστευση
  • Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μιλάει για τη διάσωση της ζωής των αμάχων στη Γάζα και στη συνέχεια προμηθεύει το Ισραήλ με όπλα. Τα χέρια της είναι λερωμένα με το αίμα των παιδιών της Γάζας
  • Ο λαός μας δεν περιμένει μια προσωρινή εκεχειρία αλλά μια συνολική παύση της επίθεσης
  • Η Χαμάς επαινεί τη στάση των Χούθι στην Υεμένη για την υποστήριξη της Γάζας
  • Η ισραηλινή κατοχή δεν άφησε κανένα όπλο πίσω της αλλά το χρησιμοποίησε σαδιστικά εναντίον του λαού μας
  • Το ισραηλινό πολεμικό τρίο – ο Νετανιάχου, ο Γιοάβ Γκαλάντ και ο Μπένι Γκαντζ – βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης επειδή δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους διακηρυγμένους στόχους του

21:16 Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας δεν παρατείνει τη θητεία της επικεφαλής των φυλακών – Μεγάλες αντιδράσεις

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δεν παρατείνει τη θητεία της επικεφαλής των φυλακών, Κέιτι Πέρι, λέγοντας ότι έχει «παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης» απέναντί της, ενώ ισχυρίζεται ότι δεν εφάρμοσε τις πολιτικές του και μάλιστα εργάστηκε εναντίον τους.

Ο Μπεν-Γκβιρ κατηγορεί την Πέρι ότι διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με φυλακισμένους «τρομοκράτες» της Χαμάς σχετικά με τους όρους της φυλάκισής τους και την εγκαλεί για άλλα περιστατικά στα οποία, όπως λέει, οι ενέργειές της ήταν απαράδεκτες γι’ αυτόν.

Ο ακροδεξιός υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον αστυνομικό διευθυντή, Κόμπι Σαμπτάι για να συζητήσουν την παράταση της θητείας του, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθεί κι άλλη συνάντηση για το θέμα.

Ο Μπεν Γκβιρ είχε επιδιώξει να αντικαταστήσει τόσο τον Σαμπτάι όσο και την Πέρι αντί να παρατείνει τη θητεία τους, αλλά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου καθυστέρησε τα σχέδια αυτά, λένε οι Times of Israel.

«Μια απροσδόκητη απόφαση από έναν ανεύθυνο υπουργό που συνδυάζει ανυπόστατους και αβάσιμους ισχυρισμούς, αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα και παιδαριώδη συμπεριφορά που δείχνουν την έλλειψη κατανόησης της υπηρεσίας των φυλακών», αναφέρει η Πέρι σε ανακοίνωσή της.

Η επικεφαλής των φυλακών του Ισραήλ, Κέιτι Πέρι.

Ένας από τους όρους που απαίτησε το κόμμα Εθνικής Ενότητας του υπουργού πολέμου Μπένι Γκαντζ από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την είσοδό του στην κυβέρνηση στις 11 Οκτωβρίου ήταν να μην αντικατασταθούν ανώτεροι αξιωματούχοι όσο είναι στον συνασπισμό.

Απαντώντας στην απόφαση του Μπεν-Γκβιρ, η Εθνική Ενότητα προειδοποιεί ότι η αντικατάσταση ανώτερων αξιωματούχων «αυτή τη στιγμή βλάπτει τη λειτουργία της χώρας σε περίοδο πολέμου και δεν είναι σωστό».

«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να αποτρέψει αυτή τη ζημιά στην ασφάλεια της χώρας και να μην επιτρέψει αποφάσεις που βασίζονται σε πολιτικές σκοπιμότητες στη διαχείριση της εκστρατείας (σ.σ. στη Γάζα)», αναφέρει ανακοίνωση της Εθνικής Ενότητας.

21:06 Νέα επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ

Ο ισραηλινός στρατός, όπως προαναφέρθηκε, δήλωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ  στην κεντρική Γάζα.

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο στρατός «βαθαίνει τις μάχες στη νότια Λωρίδα της Γάζας και αλλού».

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τον καταυλισμό Μπουρέιτζ και άλλες περιοχές στην κεντρική Γάζα τις τελευταίες ημέρες, ενώ δεκάδες έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στον καταυλισμό.

Πού επιχειρούν οι ισραηλινές δυνάμεις:

Πηγή: Al Jazeera

20:57 IDF: Μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε «εχθρικό εναέριο στόχο» πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα

Μαχητικό αεροσκάφος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας κατέρριψε «εχθρικό εναέριο στόχο» – που πιστεύεται ότι ήταν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη – πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα νωρίτερα σήμερα, λέει ο στρατός.

Σε μια σύντομη ανακοίνωση, οι IDF αναφέρουν ότι ο στόχος κατευθυνόταν προς το Ισραήλ, ενώ παρακολουθούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη ισχυρίστηκαν ότι εκτόξευσαν σήμερα πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της νοτιότερης πόλης του Ισραήλ, της Εϊλάτ.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν την αναχαίτιση.

20:47 Ο ΟΗΕ διόρισε την απερχόμενη Ολλανδή υπουργό Οικονομικών ως συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

Η Zίγκριντ Κάαγκ, απερχόμενη Ολλανδή υπουργός Οικονομικών, είναι η συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα που διόρισαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά από το ψήφισμα που πέρασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Zίγκριντ Κάαγκ.

Η Κάαγκ θα «διευκολύνει, θα συντονίζει, θα παρακολουθεί και θα επαληθεύει τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα», ανέφερε ο ΟΗΕ σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Θα δημιουργήσει επίσης έναν «μηχανισμό» για την επιτάχυνση της παροχής βοήθειας στη Γάζα μέσω χωρών που δεν εμπλέκονται στη σύγκρουση, αναφέρεται.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:38 Ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα έπληξε την παλιά συναγωγή του κιμπούτς Σα’άντ

Σύμφωνα με τη Haaretz, ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα έπληξε την παλιά συναγωγή του κιμπούτς Σα’άντ.

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Πηγή φωτογραφίας: Rafi Babian, Security Chief of the Sdot Negev Regional Council

20:28 «Το Ισραήλ επέστρεψε σορούς 80 νεκρών από τη Γάζα» στους Παλαιστίνιους

Σύμφωνα με τον Τζακ Χούρι της ισραηλινής Haaretz και το Associated Press, το Ισραήλ επέστρεψε στους Παλαιστίνιους 80 πτώματα κατοίκων της Γάζας μέσω της διάβασης Κερέμ Σαλόμ.

Οι επιστρεφόμενες σοροί είναι των κατοίκων της Γάζας που σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Λωρίδα και θα ταφούν σε ομαδικό τάφο στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.

Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στη Γάζα θάβονται σε ομαδικό τάφο στη Ράφα.

20:19 Χούθι: «Ρίξαμε πυραύλους σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα – Αγνόησε τρεις προειδοποιήσεις»

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι έριξαν πυραύλους σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα αφού αγνόησε τρεις προειδοποιήσεις.

Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία MSC United.

Οι Χούθι, στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν ακόμη ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις με drones στην πόλη στα νότια του Ισραήλ, Εϊλάτ «και άλλες περιοχές στην κατεχόμενη Παλαιστίνη».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:11 Τρεις φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό όπου δολοφονήθηκε ο Μουσαβί

Το ισραηλινό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκε την Δευτέρα στη Συρία ένας υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, στοίχισε τη ζωή σε άλλους τρεις φιλοϊρανούς μαχητές, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ταξίαρχος Ραζί Μουσαβί μπήκε στο στόχαστρο με τρεις ισραηλινούς πυραύλους, σύμφωνα με την Τεχεράνη, ενώ βρισκόταν στη συνοικία Σαγέντα Ζεϊνάμπ, στα νότια προάστια της Δαμασκού, όπου δρουν φιλοϊρανικές, παραστρατιωτικές οργανώσεις οι οποίες στηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί.

«Άλλοι τρεις φιλοϊρανοί μαχητές, ένας Σύρος και δύο αλλοδαποί, σκοτώθηκαν από το πλήγμα αυτό», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο το οποίο εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ισραηλινοί πύραυλοι εδάφους-εδάφους στόχευσαν «δύο θέσεις φιλοϊρανών μαχητών κοντά στο κατεχόμενο Γκολάν», χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Οι φιλοϊρανικές οργανώσεις σε αυτήν την περιοχή έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού μετά τον θάνατο του Μουσαβί.

Ο ταξίαρχος ήταν, κατά την Τεχεράνη, «ένας από τους εμπειρότερους συμβούλους» της Δύναμης Κοντς, της μονάδας ειδικών δυνάμεων και επιχειρήσεων εξωτερικού των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι «υποσχέθηκαν» ότι θα εκδικηθούν για τον θάνατό του. Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε επίσης το Ιραήλ.

Κάτοικοι της Σαγέντα Ζεϊνάμπ είπαν ότι οι φιλοϊρανοί μαχητές της περιοχής ήταν σε συναγερμό σήμερα στη συνοικία αυτή, όπου εδρεύουν επίσης και μέλη της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.

20:01 Νέα Αριστερά: Η σφαγή στη Γάζα πρέπει να σταματήσει εδώ

Την κατάσταση στη Γάζα σχολιάζει με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Νέα Αριστερά υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κατάπαυση του πυρός.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:52 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος, δεν υπάρχει ασφάλεια για τα παιδιά της Γάζας»

Νέα ανάρτηση για την κατάσταση στη Γάζα έκαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με την ανθρωπιστική οργάνωση να σημειώνει ότι κανένας δεν είναι ασφαλής στη Γάζα, ιδιαίτερα τα παιδιά.

«Τα παιδιά έχουν εκτεθεί σε εξαιρετικά τραυματικά επεισόδια με ορισμένους ασθενείς να αναρρώνουν από σωματικές βλάβες και ορισμένοι να έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους», αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην ανάρτησή τους στο X.

19:43 «Συνένοχοι εταίροι»: Το Ισραήλ θα σταματήσει την αυτόματη χορήγηση βίζας σε εργαζόμενους του ΟΗΕ

Ως «συνενόχους εταίρους» στις τακτικές της Χαμάς χαρακτηρίζει το Ισραήλ τους εργαζόμενους στον ΟΗΕ.

Το Τελ Αβίβ, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την αυτόματη χορήγηση βίζας σε εργαζόμενους του ΟΗΕ. Η βίζα θα δίνεται ανά περίπτωση.

Ο Έιλον Λεβί κατηγορεί τον ΟΗΕ ότι καλύπτει τη Χαμάς, λέγοντας ότι απέτυχε να καταδικάσει την τρομοκρατική οργάνωση επειδή φέρεται να λειτουργεί εκτός νοσοκομείων και να κλέβει βοήθεια που προορίζεται για τους αμάχους στη Γάζα. Η Χαμάς αρνείται και τις δύο κατηγορίες.

19:33 Οι IDF επιχειρούν στην κεντρική Γάζα, υπολογίζουν να νικήσουν το Τάγμα αλ-Μπουρέιτζ της Χαμάς σε 12 με 20 ημέρες

Οι IDF επεκτείνουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις τους στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, με την 36η Μεραρχία να απομακρύνεται από την περιοχή της πόλης της Γάζας και να πλήττει το Τάγμα αλ-Μπουρέιτζ της Χαμάς.

Η σχετική ανάρτηση:


«Τα τάγματα των κεντρικών στρατοπέδων αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τη δύναμη των IDF. Θα πάψουν να λειτουργούν όπως έχουν πάψει να λειτουργούν άλλα τάγματα», είπε ο διοικητής της 36ης Μεραρχίας του Ισραήλ, ταξίαρχος Ντάμπο Μπαρ Καλίφα.

Ο ισραηλινός στρατός πιστεύει ότι θα χρειαστούν 12-20 ημέρες για να νικηθεί το το τάγμα αλ-Μπουρέιτζ, το οποίο αποτελείται από περίπου 1.000 μαχητές και είναι μόνο ένα από τα τέσσερα τάγματα της Χαμάς στην Ταξιαρχία των κεντρικών στρατοπέδων της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης.

Τα τέσσερα Τάγματα της Χαμάς στην κεντρική Γάζα – αλ-Μπουρέιτζ, Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, αλ-Μαγκάζι και Νουσεϊράτ – έχουν όλα υποστεί κάποιες ζημιές από τα ισραηλινά πλήγματα, αλλά θεωρείται ότι λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό. Ο διοικητής της Ταξιαρχίας των κεντρικών στρατοπέδων, Άιμαν Νοφέλ, σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα τον περασμένο μήνα.

19:24 Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ: Η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει να σταματήσει τη «γενοκτονία» στη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής καταδίκασε την παγκόσμια κοινότητα επειδή δεν σταμάτησε «τη γενοκτονία στη Γάζα», λέγοντας ότι τα δικαιώματα των Παλαιστινίων δεν διασφαλίζονται από το διεθνές δίκαιο.

«Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να σταματήσει τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας και να εγγυηθεί την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στη Δυτική Όχθη, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των διακηρυγμένων θέσεών της σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη σύγκρουση», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες, ιδίως την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να «παρέμβουν επειγόντως» για να αναγκάσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει «τα παράνομα μονομερή μέτρα της» και να «περιορίσει την ισραηλινή αποικιοκρατική καταπάτηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη».

19:14 Δεν είναι ελληνορθόδοξη η εκκλησία στην Ικρίτ

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η εκκλησία στο χωριό Ικρίτ στο βόρειο Ισραήλ είναι καθολική εκκλησία που δεν ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και όχι ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά ο ισραηλινός στρατός.

19:05 Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα: Οι άνθρωποι στη Ράφα δεν έχουν «πουθενά να πάνε και τίποτα να φάνε»

Ο Σαμίρ Αμπντελτζαμπέρ, διευθυντής χώρας του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, απηύθυνε νέα έκκληση για περισσότερη βοήθεια για τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Γάζα.

Στη νοτιότερη πόλη Ράφα, είπε, οι άνθρωποι στήνουν σκηνές «όπου μπορούν».

Ενώ οι ανθρωπιστικές ομάδες μοιράζουν δέματα με τρόφιμα, είπε ότι αυτό «δεν είναι αρκετό για όλους».

Η υπηρεσία παρακολούθησης της επισιτιστικής ασφάλειας του ΟΗΕ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στη Γάζα αντιμετωπίζει ακραία πείνα με την απειλή λιμού να μεγαλώνει.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:56 Ο ΟΗΕ «ανησυχεί βαθιά» για τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε σήμερα «τη βαθιά ανησυχία του» για τη συνέχιση των ισραηλινών βομβαρδισμών στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και παρότρυνε τις ισραηλινές δυνάμεις να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς στο κέντρο της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις. (…) Όλες οι επιθέσεις πρέπει να σέβονται αυστηρά τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως τη διάκριση (μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών στόχων), την αρχή της αναλογικότητας και της πρόληψης», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Σεϊφ Μαγκάνγκο, σε ένα δελτίο τύπου.

«Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι τελευταίοι σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις έδωσαν εντολή στους κατοίκους στο νότιο τμήμα της Γάζας να μετακινηθούν προς το κέντρο της Γάζας και προς το Ταλ αλ Σουλτάν στη Ράφα».

Σήμερα, ο στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας περισσότερους από 100 στόχους της Χαμάς. Έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες στρατιωτών, συνοδευόμενων από άρματα μάχης, να κινούνται πεζή μεταξύ των ερειπίων, ενώ αντηχούν πυρά.

Η Χαμάς δημοσίευσε πλάνα που δείχνουν μαχητές να ανοίγουν πυρ και να ανατινάσσουν ένα ισραηλινό άρμα μάχης.

18:46 Δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Φαουάρ στη Δυτική Όχθη

Άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Φαουάρ.

Η δολοφονία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στον καταυλισμό στη Χεβρώνα, στη νότια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο Ιμπραχίμ αλ-Τίτι, 31 ετών, έπεσε νεκρός από πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

Νωρίτερα, ο 17χρονος Άχμαντ Γιαγκί είχε επίσης πυροβοληθεί και σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ίδιας επιδρομής.

18:37 Συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν για να συζητήσουν για τον πόλεμο στη Γάζα και την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται εκεί.

18:30 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, δημοσίευσε βίντεο που δείχνουν να έχει βάλει στο στόχαστρο ισραηλινές δυνάμεις στην Μπέιτ Χανούν, την Τζαμπάλια και την πόλη της Γάζας
  • Η ινδική αστυνομία ερευνά έκρηξη κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Νέο Δελχί, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters
  • Οι υπηρεσίες διαδικτύου και τηλεφώνου διακόπηκαν και πάλι στη Γάζα, αναφέρει η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel
  • Τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν «σοβαρά ανήσυχα» για τις ισραηλινές επιθέσεις στο κέντρο της Γάζας και καλούν τις ισραηλινές δυνάμεις να λάβουν όλα τα διαθέσιμα μέτρα για την προστασία των αμάχων
  • Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του και να συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα και τη Συρία
  • Σύμφωνα με τον αρχηγό του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χαλέβι ο πόλεμος στη Γάζα θα διαρκέσει «πολλούς ακόμη μήνες»
  • Το Ισραήλ προειδοποιεί τη Χεζμπολάχ «να κάνει πίσω» μετά από επίθεση κοντά σε εκκλησία στο βόρειο Ισραήλ
  • Αναφορές ότι οι IDF σκότωσαν ανώτερο στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα, τον Δρ Χαμίς αλ-Νατζάρ

18:22 Τρεις ακόμη νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, τρεις ακόμη Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα.

Τα ονόματα των πεσόντων στρατιωτών ήταν: Μαόρ Λαβί, Σέι Σαμρίζ και Σον Γκρίνγκλικ.

18:15 Το Ισραήλ επεκτείνει τις επιχειρήσεις στη Γάζα, ο αρχηγός του στρατού προειδοποιεί ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει «πολλούς ακόμη μήνες»

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χαλέβι ο πόλεμος στη Γάζα θα διαρκέσει «πολλούς ακόμη μήνες».

Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη νότια και κεντρική Γάζα, καθώς βρίσκεται κοντά στην εξάρθρωση όλων των ταγμάτων της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, σύμφωνα με τις IDF.

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χαλέβι.

Η σχετική ανάρτηση των IDF, όπου επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος «για την εξάρθρωση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης»:

18:08 Αναφορές ότι οι IDF σκότωσαν ανώτερο στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα

Σύμφωνα με αναφορές από τη Γάζα, ο Δρ Χαμίς αλ-Νατζάρ, μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου της Χαμάς, σκοτώθηκε στο σπίτι του στη Χαν Γιουνίς την Τρίτη σε επίθεση των IDF.

Σύμφωνα με τις αναφορές, η σύζυγος του αλ-Νατζάρ, δύο από τα παιδιά του και αρκετά από τα εγγόνια του σκοτώθηκαν επίσης στην επίθεση.

Ο Δρ Χαμίς αλ-Νατζάρ.

17:58 Διαδήλωση στη Νέα Υόρκη υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Νέα διαδήλωση υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα έγινε στη Νέα Υόρκη.

17:49 Ινδία: Δίπλα στον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη, υπήρχε απειλητικό γράμμα για τον πρέσβη του Ισραήλ

Δίπλα στον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Νέο Δελχί υπήρχε μια απειλητική επιστολή προς τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Ινδία, Νόορ Γκιλόν, η οποία περιείχε προσβλητικό περιεχόμενο.

Αυτό ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Ινδία και αναμεταδίδει το ισραηλινό ynet.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 17:20, τοπική ώρα, όταν το διπλωματικό προσωπικό βρισκόταν ακόμη στην πρεσβεία και άκουσε μια δυνατή έκρηξη.

17:39 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ υποστηρίζουν ότι σκότωσαν Ισραηλινούς στρατιώτες στην Μπέιτ Χανούν

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ δημοσίευσαν βίντεο που δείχνει ισραηλινές δυνάμεις σε ένα σπίτι στην Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες στη συνέχεια έγιναν στόχος των μαχητών, σκοτώνοντας όλους τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Τα όπλα και τα υπάρχοντα της ισραηλινής δύναμης κατασχέθηκαν μετά την επίθεση.

Στην περιοχή του τζαμιού Σέιχ Ζαγιέντ στην πόλη της Γάζας, ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύθηκε από τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ έδειχνε μια ισραηλινή δύναμη πεζικού να έχει επίσης στοχοποιηθεί.

Στην Τζαμπάλια, η στρατιωτική πτέρυγα του κινήματος της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς – μαζί με τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ – δήλωσαν ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο πέντε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα.

Δείτε σχετικό βίντεο που δημοσίευσαν οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ:

17:30 Το Ισραήλ προειδοποιεί τη Χεζμπολάχ «να κάνει πίσω»

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Έιλον Λεβί είπε ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να απομακρυνθεί από τα βόρεια σύνορα και να «υποχωρήσει», καθώς οι επιθέσεις εντείνονται.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Λεβί δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θέλει έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα, αλλά θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει την ασφάλειά του.

Ο ίδιος πρόσθεσε:

  • Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στους στόχους του πολέμου και στην «εξάλειψη της Χαμάς»
  • Ο πόλεμος θα τελειώσει αμέσως εάν η Γάζα παραδοθεί. Οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση στη Γάζα πρέπει να καταπολεμήσει την «τρομοκρατία»
  • Δεν θα δώσουμε κανένα χρονοδιάγραμμα για να σταματήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις από τη Γάζα, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν
  • Δεν θα επιτρέψουμε η Γάζα να γίνει πλατφόρμα για την εκτόξευση πυραύλων σε ισραηλινές πόλεις
  • Δεν έχουμε όρους αν τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να φέρουν περισσότερη βοήθεια στη Γάζα

17:20 Ο αντιαρματικός πύραυλος δεν χτύπησε την εκκλησία στην Ικρίτ, αλλά ένα κοντινό υπόστεγο

Ο Γουάντι Αμπουνασάρ, εκπρόσωπος και σύμβουλος των εκκλησιών στους Αγίους Τόπους, δήλωσε ότι η ίδια η εκκλησία της Παναγίας δεν επλήγη, αλλά ένα κοντινό υπόστεγο, όπου τραυματίστηκε ένας 87χρονος άνδρας.

Αν και η ακριβής κατάστασή του είναι άγνωστη, ο τραυματισμός του δεν ήταν απειλητικός για τη ζωή του, δήλωσε ο Αμπουνασάρ, όπως σημειώνει το Al Jazeera.

17:12 Τι γνωρίζουμε για την ιστορία της εκκλησίας στην Ικρίτ

Η εκκλησία της Παναγίας στην Ικρίτ υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο χωριό ήταν ένα χωριό Παλαιστινίων χριστιανών που ενώ επρόκειτο να ανήκει στο αραβικό κράτος που προέβλεπε η απόφαση του ΟΗΕ το 1948, τελικά καταλήφθηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και οι κάτοικοί του υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές.

Παρότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι είχαν δικαίωμα επιστροφής, αυτό δεν έγινε ποτέ πράξη και το 1951 το χωριό καταστράφηκε από τον Ισραηλινό στρατό. Η εκκλησία της Παναγίας και το κοιμητήριο παρέμειναν σε χρήση από τους απογόνους των κατοίκων του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:08 Σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο επιτέθηκαν οι IDF, εννιά τραυματίες Ισραηλινοί στρατιώτες μετά την καταγγελλόμενη επίθεση σε εκκλησία

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο μετά την καταγγελλόμενη επίθεση σε ελληνο-ορθόδοξη εκκλησία στο βόρειο Ισραήλ.

Εννιά στρατιώτες που μετέβησαν στο σημείο για να απομακρύνουν τραυματία πολίτη τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Ο ένας από αυτούς έχει τραυματιστεί σοβαρά, ενώ έχουν ενημερωθεί οι οικογένειες των τραυματιών.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση και ανάρτηση:

17:01 Συνεχίζονται οι έρευνες για την έκρηξη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ινδία

Όπως αναφέρει το Reuters, έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Νέο Δελχί το απόγευμα της Τρίτης και όλο το προσωπικό είναι σώο μετά την έκρηξη, ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι γύρω στις 17:20 (τοπική ώρα, 13:50 ώρα Ισραήλ) σημειώθηκε έκρηξη σε κοντινή απόσταση από την πρεσβεία», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας Γκάι Νιρ, προσθέτοντας ότι η τοπική αστυνομία και οι ομάδες ασφαλείας ερευνούν το περιστατικό.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης δεν έχει βρει τίποτα μέχρι στιγμής κατά την επιχείρηση έρευνας, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ατούλ Γκαργκ στο ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, στο οποίο το Reuters έχει μειοψηφική συμμετοχή.

Τον Ιανουάριο του 2021, μια μικρή βόμβα εξερράγη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Νέο Δελχί, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε τότε ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει την έκρηξη ως τρομοκρατικό περιστατικό.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο:

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

17:00 Απέναντι από το κιμπούτς Κφαρ Αζά πολεμούν στρατιώτες των IDF

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, Ισραηλινοί στρατιώτες πολεμούν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας απέναντι από το κιμπούτς Κφαρ Αζά όπου είχε κάνει επίθεση η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Από εκεί που είμαι, βλέπουμε ξανά το Κφαρ Αζά, μόνο που αυτή τη φορά είμαστε σε διαφορετική θέση. Δεσμευόμαστε να πολεμήσουμε μέχρι να επιστρέψετε στα σπίτια σας με ασφάλεια», λέει στέλεχος των IDF.

16:50 «Μαζική καταστροφή» μετά από ισραηλινές επιθέσεις στην Τζαμπάλια

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Άνας αλ-Σαρίφ, αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν χτύπημα με πυροβολικό κοντά στο τζαμί Σαάντ μπιν Αμπί Γουακάς στην Τζαμπάλια.

Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Ο βομβαρδισμός έγινε κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών μεταξύ παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων και του ισραηλινού στρατού στην περιοχή.

«Φρικτές ισραηλινές σφαγές και μαζικές καταστροφές στην πόλη Τζαμπάλια. Η σκηνή δεν μπορεί να περιγραφεί. Δεκάδες μάρτυρες βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια και ολόκληρες κατοικημένες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί», δήλωσε ο αλ-Σαρίφ.

Δείτε το βίντεο:

16:40 Κατέρρευσαν και πάλι οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα

Οι υπηρεσίες διαδικτύου και τηλεφώνου διακόπηκαν για τέταρτη φορά στη Γάζα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel.

«Με λύπη μας ανακοινώνουμε την πλήρη διακοπή των σταθερών τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών διαδικτύου στη Λωρίδα της Γάζας λόγω της συνεχιζόμενης (σ.σ. ισραηλινής) επίθεσης», ανέφερε η εταιρεία.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, το κόστος της διατήρησης της σύνδεσης της Γάζας ήταν υψηλό.

Τουλάχιστον πέντε μέλη του προσωπικού της Paltel στη Γάζα έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις, ενώ πολλά άλλα μέλη του προσωπικού έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους, συμπεριλαμβανομένων συζύγων και παιδιών.

Για τέταρτη φορά κατέρρευσαν οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα.

16:33 Δείτε βίντεο από το σημείο της έκρηξης στην Ινδία

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η αιτία της έκρηξης, ενώ δεν υπάρχουν τραυματίες.

Δείτε βίντεο:

16:24 Έκρηξη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ινδία

Έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ινδία, σύμφωνα με το κανάλι NDTV.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η αιτία της έκρηξης ερευνάται επί του παρόντος και ότι συνεργάζεται με τις ινδικές αρχές.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ, δεν υπάρχουν τραυματίες από το προσωπικό της πρεσβείας.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:20 Οι IDF επιτέθηκαν σε θέσεις της Χεζμπολάχ μετά το καταγγελλόμενο χτύπημα στην εκκλησία

Αυτή είναι η εκκλησία που χτυπήθηκε από τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τις IDF.

16:12 «Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε ελληνο-ορθόδοξη εκκλησία στο βόρειο Ισραήλ», λένε οι IDF

Σύμφωνα με τις IDF, «η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε ελληνο-ορθόδοξη εκκλησία στο βόρειο Ισραήλ».

Με βάση της ανακοίνωση των ισραηλινών δυνάμεων, αντιαρματικός πύραυλος χτύπησε την εκκλησία της Παναγίας στην περιοχή Ικρίτ και τραυμάτισε έναν πολίτη.

«Αυτή η επίθεση δεν αποτελεί μόνο ξεκάθαρη παραβίαση του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας», τονίζουν οι IDF.

16:10 ΠΟΥ: «Κρίσιμο» να δούμε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας να εφαρμόζεται

Ο Σον Κέισι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Γάζα λέει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι «τραγική», καθώς οι εγκαταστάσεις είναι υπερπλήρεις και πολλές έχουν κλείσει εντελώς.

Παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα που ζητούσε κλιμάκωση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Κέισι λέει ότι οι εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.

«Βρέθηκα στο νοσοκομείο αλ-Άκσα στην κεντρική περιοχή, όπου την προηγούμενη νύχτα δέχθηκαν τεράστιο αριθμό τραυματίες, 100 και πλέον τραυματίες, και πολλούς νεκρούς που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από την προηγούμενη νύχτα», δήλωσε ο Κέισι στο Al Jazeera.

«Βλέπουμε σημαντικούς αριθμούς στα νοσοκομεία και είναι πραγματικά σημαντικό να επαναλάβουμε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε ανθρωπιστικές οδούς… Είναι πραγματικά κρίσιμο να δούμε ότι αυτό υλοποιείται γιατί βλέπουμε πολλούς πολίτες να χάνουν τη ζωή τους, βλέπουμε νοσοκομεία να χάνουν τη λειτουργικότητά τους, βλέπουμε εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας να εκτοπίζονται και να μην μπορούν να φροντίσουν τους πολλούς ασθενείς που βρίσκονται μπροστά τους».

Πηγή: Al Jazeera

15:30 Συνάντηση Ραΐσι – Ερντογάν στην Άγκυρα για τη Γάζα

Στις 4 Ιανουαρίου, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν γύρω από την κατάσταση στη Γάζα και τη Συρία, εκτός από την αντιμετώπιση των διμερών σχέσεων.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι μια προγραμματισμένη επίσκεψη του Ραΐσι στα τέλη Νοεμβρίου αναβλήθηκε λόγω των αντικρουόμενων προγραμμάτων των υπουργών Εξωτερικών των δύο περιφερειακών δυνάμεων. Εκείνη την εποχή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας βρισκόταν στη Νέα Υόρκη ως μέλος μιας «ομάδας επαφής» μουσουλμανικών χωρών για τη Γάζα.

15:00 Τουλάχιστον 20.915 νεκροί στη Γάζα

Οι απώλειες από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ανέλθει σε τουλάχιστον 20.915 νεκρούς και 54.918 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ αλ Κούντρα.

Επιπλέον, η δήλωση ανέφερε ότι 241 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 382 τραυματίστηκαν.

14:30 Συνελήφθη παλαιστίνιος πολιτικός

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συνέλαβε την υψηλόβαθμη παλαιστίνια πολιτικό Χαλίντα Τζαράρ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μαζί με άλλους ακτιβιστές του αριστερού κόμματός της.

Η 60χρονη Jarrar, εξέχουσα προσωπικότητα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), είχε συλληφθεί στο παρελθόν από τις ισραηλινές δυνάμεις τον Οκτώβριο του 2019 και απελευθερώθηκε τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, αφού κρατήθηκε χωρίς δίκη.

Το PFLP, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης μια «εκτεταμένη εκστρατεία για τη σύλληψη ηγετών» της ομάδας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Αυτές οι συλλήψεις δεν θα κάμψουν τη θέληση του λαού μας», ανέφερε.

14:00 Εκρήξεις πάνω από αιγυπτιακό παραθαλάσσιο θέρετρο

Αναφορές ότι εκρήξεις ακούστηκαν πάνω από το αιγυπτιακό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Dahab.

Η αιγυπτιακή τηλεόραση Al Qahera News TV, επικαλούμενη μάρτυρες, ανέφερε ότι «ένα ιπτάμενο αντικείμενο κατέπεσε περίπου 2 χιλιόμετρα [1,2 μίλια] από τις ακτές της Dahab».

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένα ύποπτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στην Νταχάμπ αναχαιτίστηκε και καταρρίφθηκε από την αιγυπτιακή αεράμυνα.

13:50 Η πρόταση της Αιγύπτου για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα είναι «δύσκολο» να εφαρμοστεί

Η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε στο Ισραήλ, τη Χαμάς, τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τη Δευτέρα, προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς και πολλών Παλαιστινίων κρατουμένων και την εγκατάσταση μιας ενιαίας τεχνοκρατικής παλαιστινιακής κυβέρνησης στον θύλακα.

Ο ανώτερος αναλυτής του Al Jazeera Marwan Bishara λέει ότι το προτεινόμενο αιγυπτιακό σχέδιο εκεχειρίας θα είναι «δύσκολο» να πείσει τα αντιμαχόμενα μέρη στη Γάζα να συμφωνήσουν.

«Το Ισραήλ δεν θα δεχτεί μια κατάπαυση του πυρός οποτεδήποτε σύντομα χωρίς να νικήσει τη Χαμάς. Η Χαμάς δεν θα δεχτεί την ήττα ούτε θα δεχτεί να καθαιρεθεί από την εξουσία», πρόσθεσε.

«Και τα δύο μέρη εξακολουθούν να πιστεύουν ότι έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτόν τον πόλεμο. Δεν πρόκειται να αφήσουν να περάσουν περίπου 11 εβδομάδες πολέμου χωρίς να πάρουν πίσω τις επενδύσεις τους».

13:30 Επιθέσεις με drone στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι επιθέσεις με drones εντείνονται σε όλη την Ερυθρά Θάλασσα, ιδιαίτερα κοντά στο στενό Bab al-Mandab, το οποίο συνδέει το Τζιμπουτί με την Υεμένη και αποτελεί κρίσιμη οδό για το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο.

Το Γραφείο Επιχειρήσεων Θαλασσίου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξερράγησαν κοντά σε ένα πλοίο που διέσχιζε το στενό, αλλά μέχρι στιγμής, λένε ότι το πλήρωμα και το πλοίο είναι ασφαλή και τώρα βρίσκονται σε επικοινωνία με τον ναυτικό συνασπισμό, που σχηματίστηκε από τις ΗΠΑ.

Είδαμε τις ναυτικές δυνάμεις να αυξάνονται και να εντείνονται και εδώ στο λιμάνι του Τζιμπουτί. Μπορείτε να δείτε ότι το USS Mason, ένα αντιτορπιλικό των ΗΠΑ που κατευθύνεται από πυραύλους, μόλις έφτασε στο λιμάνι του Τζιμπουτί και τώρα ανεφοδιάζεται πριν από την επόμενη αποστολή του.

13:15 Ελάχιστες πιθανότητες για συμφωνία δίνει το Ισραήλ

Το ισραηλινό ειδησεογραφικό κανάλι, Kan 11, δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο πολέμου εκτίμησε ως χαμηλή την πιθανότητα μιας συμφωνίας για τους ομήρους μετά από συνεδρίαση τη Δευτέρα.

Το κανάλι δήλωσε στο X ότι το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν ήταν σίγουρο αν η Χαμάς ήθελε μια συμφωνία και, ως εκ τούτου, έθετε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις ή αν η ομάδα αναζητούσε πραγματικά μια συμφωνία.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρεται να κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η συμφωνία ήταν να αυξηθεί η πίεση.

12:40 Νεκροί μετά από ισραηλινά πλήγματα στη νότια και κεντρική Γάζα

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά στο Χαν Γιουνίς εξαιτίας των αδιάκοπων ισραηλινών βομβαρδισμών, ενώ όλο και περισσότεροι τραυματίες φτάνουν στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ.

Στη Ράφα συνεχίζονται τα πλήγματα και παρά τις ισραηλινές στρατιωτικές οδηγίες που την χαρακτηρίζουν «ασφαλή ζώνη», οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι δεν βρίσκουν καμία ασφάλεια.

Συνεχείς αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί σημειώνονται στην κεντρική Γάζα κοντά στους προσφυγικούς καταυλισμούς Bureij, Nuseirat και Maghazi.

12:15 Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο ως απάντηση στις εκτοξεύσεις στο ισραηλινό έδαφος

Οι IDF επιτέθηκαν σε στόχους στο Λίβανο σε απάντηση στις εκτοξεύσεις κοντά στο Har Dov και τη Shomera στο βόρειο Ισραήλ.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος έπληξε υποδομές της Χεζμπολάχ και ένα τανκ πυροβόλησε «εναντίον ενός στόχου για την απομάκρυνση μιας απειλής από τον Λίβανο», ανακοίνωσε ο στρατός.

Οι IDF ανέφεραν επίσης ότι νωρίτερα, ένας πύραυλος εδάφους-αέρος εκτοξεύθηκε από το λιβανέζικο έδαφος εναντίον ενός ισραηλινού αεροσκάφους που επιχειρούσε στην περιοχή, αλλά κατάφερε να αποφύγει να χτυπηθεί και ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή του.

12:00 «Χάσαμε τον πόλεμο κατά της Χαμάς»

Ο Dan Halutz δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει χάσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς και ότι η νίκη μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν ο Νετανιάχου παραιτηθεί.

Τα σχόλιά του καταγράφηκαν από συζήτηση που είχε με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στη Χάιφα και προβλήθηκαν από το ισραηλινό κανάλι 14. Πολλά μέλη του ακροατηρίου χειροκρότησαν τη δήλωσή του.

11:30 Μικρή παύση των μαχών γύρω από την Deir el-Balah

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μια σύντομη αναστολή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων για ανθρωπιστικούς, όπως τους χαρακτηρίζει, σκοπούς σε δύο γειτονιές της Ντέιρ ελ-Μπάλα στην κεντρική Γάζα.

Η παύση θα διαρκέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις ώρες και ξεκίνησε στις 10 το πρωί τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας).

11:15 Περισσότερες από 50 συλλήψεις από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον 55 άτομα συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε νυχτερινές επιδρομές, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και η Λέσχη Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Κοινωνίας.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ναμπλούς, της Τούμπας και του Τουλκαρέμ, ανέφεραν οι ομάδες για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων που έγιναν από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 4.785, προστίθεται στην ανακοίνωση.

10:10 Ο Νετανιάχου «εξισορροπεί δύο πιέσεις» στο Ισραήλ

Όσον αφορά την τελευταία πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία, ο αναλυτής Tamer Qarmout, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, λέει ότι υπάρχουν διαφωνίες στο Ισραήλ σχετικά με τους αιχμαλώτους και το αν πρέπει να εμπλακούν με την αιγυπτιακή πρόταση ή όχι.

«Βλέπουμε αυξανόμενη εσωτερική πίεση στον Νετανιάχου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τις οικογένειες των αιχμαλώτων να συμμετάσχει σε αυτή την πρόταση. Αλλά ο Νετανιάχου εξακολουθεί να επιμένει στους δικούς του» δήλωσε ο Καρμούτ στο Al Jazeera.

«Τακτικά, χρησιμοποιεί την πίεση από τις οικογένειες που έχουν χάσει στρατιώτες στη Γάζα σε καθημερινή βάση, που θέλουν εκδίκηση, που θέλουν να δουν ένα τέλος στη Χαμάς- εξισορροπεί τις δύο πιέσεις. Είναι ένα συνεχές παιχνίδι στο Ισραήλ, αλλά μέχρι στιγμής βλέπω ότι ο Νετανιάχου έχει ακόμη την ευκαιρία να επιμείνει στη θέση του».

Ο Qarmout πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία «των σιωνιστών» εξακολουθεί να υποστηρίζει τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, «και αυτό είναι το πρόβλημα».

09:40 «Το Ισραήλ θα πληρώσει για τη δολοφονία στρατηγού από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης»

Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα» για τον θάνατο του Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί, μέλους του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Συρία.

«Η απάντησή μας θα είναι αυστηρή και αποτελεσματική, αλλά δεν θα δώσει περιθώρια για οποιαδήποτε ισραηλινή εκμετάλλευση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Μουσαβί ήταν ανώτερος σύμβουλος στο IRGC, υπεύθυνος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ της Συρίας και του Ιράν.

Το χτύπημα έρχεται εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, παρασύροντας ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

09:15 Οι ισραηλινές δυνάμεις καταστρέφουν τρία σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams

Αναφέραμε νωρίτερα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν σήμερα το πρωί τουλάχιστον ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς κοντά στο Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ένας ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει τώρα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν τρία σπίτια στον καταυλισμό πριν αποσυρθούν.

Χρησιμοποιώντας μπουλντόζες, ο στρατός εισέβαλε στην πόλη Tulkarem και πολιόρκησε τους προσφυγικούς καταυλισμούς Tulkarem και Nur Shams σε συγκρούσεις με Παλαιστίνιους μαχητές.

08:50 Άλλη μια αιματηρή και φρικτή νύχτα για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους

Ήταν άλλη μια αιματηρή και φρικτή νύχτα για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που έρχονται από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, από το βόρειο και το κεντρικό τμήμα της Γάζας στο νότιο τμήμα, και βρέθηκαν θύματα απρόβλεπτων βομβών που έπεφταν.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Bureij έγινε για άλλη μια φορά το σημείο μαζικών, ανελέητων αεροπορικών βομβαρδισμών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, καταστράφηκε μια κατοικία στο κέντρο της Ράφα – μια πολύ πολυσύχναστη περιοχή γεμάτη εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Η οικογένεια που βρισκόταν μέσα στο σπίτι σκοτώθηκε. Επτά ακόμα μέλη βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια- υπάρχει αυξανόμενος φόβος ότι μπορεί να έχουν πεθάνει. Γίνεται πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν τα συντρίμμια, μεγάλα κομμάτια σκυροδέματος για να δούμε ποιοι μπορεί να έχουν επιζήσει.

Η συγκέντρωση των αεροπορικών βομβαρδισμών και των βομβαρδισμών του πυροβολικού συγκεντρώνεται στο κεντρικό τμήμα [του θύλακα], γεγονός που τροφοδοτεί τη συνεχιζόμενη αφήγηση και τις προσπάθειες του Ισραήλ να καταστήσει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας μη κατοικήσιμη για τους ίδιους τους ανθρώπους της.

08:30 Φρίκη με τον αριθμό των νεκρών

Γάζα

Σκοτώθηκαν: 20.674
Τραυματίες: 54.536
Αγνοούμενοι: Περισσότεροι από 7.000

Κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Σκοτώθηκαν: 303
Τραυματίες: 3.450

Ισραήλ

Σκοτώθηκαν: 1.139 νεκροί στις 7 Οκτωβρίου
Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν: 158
Τραυματίες: 834 τραυματίες στρατιώτες

08:07 Αναφορές για νέο περιστατικό στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο βρετανικός οργανισμός θαλάσσιου εμπορίου έλαβε αναφορά για περιστατικό στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

08:00 Το ινδικό ναυτικό αναπτύσσει αντιτορπιλικά στην Αραβική Θάλασσα μετά από επίθεση σε πλοίο

Το Reuters μεταδίδει ότι το ναυτικό της Ινδίας θα αναπτύξει αντιτορπιλικά  στην Αραβική Θάλασσα μετά την επίθεση που δέχθηκε ένα εμπορικό πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ στα ανοικτά των ινδικών ακτών το Σαββατοκύριακο.

Υπήρχαν υποψίες για επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται για το περιστατικό με το πλοίο MV Chem Pluto, το οποίο ελλιμενίστηκε στη Βομβάη τη Δευτέρα, αναφέρει το Reuters.

Το Πεντάγωνο υποστήριξε ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από το Ιράν έπληξε το πλοίο στον Ινδικό Ωκεανό. Το Ιράν απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ως «αβάσιμους».

Το περιστατικό έρχεται καθώς μια ομάδα κρούσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσπαθεί να αντιμετωπίσει παρόμοιες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι έχουν επιτεθεί σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου κατά της Γάζας.

«Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη σειρά επιθέσεων στην Αραβική Θάλασσα, το ινδικό ναυτικό έχει αναπτύξει τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων INS Mormugao, INS Kochi και INS Kolkata . . . σε διάφορες περιοχές για να διατηρήσει μια αποτρεπτική παρουσία», ανέφερε το ινδικό ναυτικό σε ανακοίνωσή του αργά τη Δευτέρα.

07:50 Υπό πίεση ο  Νετανιάχου

Στο Ισραήλ η πίεση να γίνουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζεται. Χθες ο κ. Νετανιάχου αποδοκιμάστηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο από μέλη οικογενειών, που φώναζαν «τώρα!».

«Κι αν ήταν ο δικός σου γιος; , «80 μέρες, κάθε λεπτό είναι κόλαση», διάβαζε κανείς σε πανό και πλακάτ που κράταγαν συγγενείς.

Έγινε εξάλλου διαδήλωση στο Τελ Αβίβ. Η Χαμάς,  απαιτεί να τερματιστούν οι εχθροπραξίες προτού γίνουν νέες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων.

Παρά την αδιαλλαξία των δυο πλευρών,  οι μεσολαβητές, η Αίγυπτος και το Κατάρ, προσπαθούν ακόμη να επιτύχουν συμβιβασμό για να κηρυχθεί νέα ανακωχή, όπως αυτή διάρκειας μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, που επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι και, σε αντάλλαγμα, 240 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές.

07:40 «Το Ισραήλ θα πληρώσει»

Τα Χριστούγεννα ήταν πένθιμα για τους Παλαιστίνιους της Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ στη Λωρίδα της Γάζας μόνο χθες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 250 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 500.

Η Αίγυπτος έχει ρίξει στο τραπέζι μια νέα πρόταση για εκεχειρία. Σκοτώθηκε διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στη Συρία, με τον Ιρανό πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσί να τονίζει ότι το «Ισραήλ θα πληρώσει». Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ.

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από τον Λίβανο και αναζητούν καταφύγιο στη Συρία

«Η μοίρα μας είναι να ζήσουμε όλη τη ζωή μας στο έλεος του πολέμου και ο πόλεμος δεν έχει έλεος» - Φλέγεται ο Λίβανος, χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024