Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ανθρωποειδή ρομπότ βάζουν υποψηφιότητα για αστροναύτες της NASA

Ανθρωποειδή ρομπότ βάζουν υποψηφιότητα για αστροναύτες της NASA

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία πειραματίζεται με ανθρωπόμορφες μηχανές που θα αναλάβουν τις βαρετές ή επικίνδυνες εργασίες.

Με ύψος 1,88 μέτρα και βάρος 136 κιλά, η «Βαλκυρία» της NASA (εικόνα πάνω) είναι επιβλητική φιγούρα.

Βαφτισμένο προς τιμήν των σκανδιναβικών θεοτήτων που μετέφεραν τους νεκρούς στον άλλο κόσμο, το ανθρωποειδές ρομπότ Valkyrie δοκιμάζεται στο Διαστημικό Κέντρο «Τζόνσον» στο Χιούστον.

Είναι σχεδιασμένο για δύσκολες αποστολές σε «υποβαθμισμένα ή κατεστραμμένα τεχνητά περιβάλλοντα»,ν όπως περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές, λέει η NASA.

Μια μέρα όμως ρομπότ σαν κι αυτή θα μπορούσαν να ταξιδεύουν στο Διάστημα. Οι μηχανικοί πιστεύουν ότι, χάρη στο ανθρωπόμορφο σχήμα τους, οι μηχανές αυτές θα μπορούσαν να μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον με τους αστροναύτες και να χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία.

Ο Σον Αζίμι, επικεφαλής της Ομάδας Επιδέξιας Ρομποτικής της NASA, λέει στο Reuters ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούσαν να αναλάβουν επικίνδυνες εργασίες όπως ο καθαρισμός ηλιακών συλλεκτών και οι επισκευές εξοπλισμού στο εξωτερικό του σκάφους.

«Δεν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τα ανθρώπινα πληρώματα, απλά να τους απαλλάξουμε από τις ανιαρές, βρόμικες και επικίνδυνες εργασίες ώστε να μπορούν να εστιαστούν σε δραστηριότητες υψηλότερου επιπέδου» εξηγεί.

Το Apollo μεταφέρει ένα πακέτο στα εργαστήρια της Apptronik στο Τέξας (Reuters)

Η NASA συνεργάζεται με εταιρείες ρομποτικής όπως η Apptronik, με έδρα το Όστιν του Τέξας, για να εξετάσει πώς τα ρομπότ που σχεδιάστηκαν για επίγεια χρήση μπορούν να προσαρμοστούν για δουλειά εκτός Γης.

Η Apptronik τελειοποιεί το Apollo, ένα ανθρωποειδές ρομπότ για εργασίες αποθηκάριου, το οποίο σχεδιάζεται να φτάσει στην αγορά στις αρχές του 2025.

Τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τους ανθρώπινους εργάτες είναι σαφή, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντοχή, λέει ο τεχνολογικός διευθυντής της Apptronik Νικ Πέιν.

«Στόχος μας είναι να μένει online το σύστημα 22 ώρες την ημέρα. «Έχει αποσπώμενη μπαταρία, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να δουλεύει τέσσερις ώρες, να αλλάζει μπαταρία και να συνεχίζει» αναφέρει.

Αργότερα το ρομπότ θα μπορούσε να εργαστεί σε άλλα περιβάλλοντα και τελικά να λειτουργήσει σε «μη δομημένα περιβάλλοντα» όπως το Διάστημα.

Must in

Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο… Σπανούλης: Γιατί ο Λεσόρ άλλαξε τα δεδομένα στη Euroleague (pics)

Ο Ματίας Λεσόρ και η μεγάλη απουσία του αλλάζει τα δεδομένα στη Euroleague – Η… πτώση του Παναθηναϊκού και το πρώτο φαβορί για την κούπα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο