Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου: Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση του
Το Ρέθυμνο είναι η μόνη πρωτεύουσα των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, που δεν έχει ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Η μελέτη για την ανέγερση του Μουσείου, προκειμένου να στεγάσει τον σημαντικότατο αρχαιολογικό πλούτο της πόλης του Ρεθύμνου και της ευρύτερης περιοχής, ήδη εκπονείται στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνης.
Ήδη, η πρώτη φάση της της μουσειολογικής μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρέθυμνο έτυχε της θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου Μουσείων, του Υπουργείου Πολιτισμού.
Έργο προϋπολογισμού 2.922.256,15 €
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου
Πρόκειται να αναγερθεί σε έκταση εμβαδού 5.912,14 τ.μ., σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου, τμήμα του δημοσίου κτήματος «Στρατόπεδο Κουνδουράκη». Το οικόπεδο παραχώρησε, το 2010, ο Δήμος Ρεθύμνης στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Το κτηριολογικό πρόγραμμα και η προκαταρκτική μουσειολογική μελέτη είχαν ήδη εγκριθεί με σχετικές αποφάσεις, το 2011 και το 2013, αντίστοιχα. Το 2017 ολοκληρώθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου, στο οποίο καθορίζονται ο χώρος ανέγερσης του Μουσείου, καθώς και οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης στην περιοχή.
Στα τέλη του 2021 εντάχθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» και διενεργήθηκε διεθνής διαγωνισμός για την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης.
Βάσει του κτηριολογικού προγράμματος, οι χώροι στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους 1.300 τ.μ., χώρους εκπαίδευσης και αμφιθέατρο, 180 τ.μ. συνολικά, εργαστήρια συντήρησης 410 τ.μ., αποθήκες εμβαδού 1.500 τ.μ., γραφεία διοίκησης, χώρους τεχνικών εγκαταστάσεων, χώρους εξυπηρέτησης κοινού. Το συνολικό εμβαδόν του Μουσείου ανέρχεται σε 4.200 τ.μ.
Τα εκθέματα
Η παρούσα φάση της μουσειολογικής μελέτης περιλαμβάνει την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης σε επτά εκθεσιακές «περιοχές – κυψέλες» με ενδεικτικό κατάλογο εκθεμάτων:
– Περιοχή Α – Το Χρονικό μιας Πολιτείας ή αλλιώς Η Πόλη ως Πολιτιστικό Αγαθό
– Περιοχή Β – Ο Τόπος ως Πολιτιστικό Τοπίο (Ματιές στον Χώρο και τον Χρόνο)
– Περιοχή Γ – Ο άνθρωπος δημιουργεί
– Περιοχή Δ – Ο άνθρωπος αναζητά την πνευματικότητα
– Περιοχή Ε – Το παρελθόν ως gaming και επικοινωνία
– Περιοχή ΣΤ – Το παρελθόν ως απόθεμα
– Περιοχή Ζ – Ιστορίες σε ροή
Σχετικά με την ερμηνευτική πλαισίωση των εκθεμάτων, η πρόταση για την έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει, εκτός από οπτικά μέσα και προπλάσματα, σειρά ψηφιακών μέσων που αναδεικνύουν τη σημασία του παλίμψηστου της πόλης, ως μνημειακού συνόλου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις