Σιάτσου: Το άγγιγμα που θεραπεύει τα ζώα
Η βασική φιλοσοφία του σιάτσου είναι η πρόληψη και σκοπό έχει τη διατήρηση της ευελιξίας και τη γενική βελτίωση της ζωής, της υγείας και της μακροημέρευσης των ζώων
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
«Βάλσαμο» είναι το σιάτσου για τη σωματική και την ψυχική υγεία των ζώων, καθώς αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, τους μυϊκούς πόνους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το στρες και προσφέρει ευρωστία.
«Η τέχνη του σιάτσου (shiatsu) είναι μια αγωγή υγείας που εμφανίστηκε ολοκληρωμένη στην Ιαπωνία. Η λέξη «shiatsu» σημαίνει, κυριολεκτικά, «πίεση δακτύλου».
Προέρχεται έμμεσα από τον βελονισμό, όπου εφαρμόστηκε με την παραδοσιακή μορφή ιαπωνικού μασάζ.
Επειδή θεωρείται ολιστική θεραπεία, απευθύνεται επιτυχώς στα σωματικά αλλά και στα ψυχολογικά προβλήματα που βιώνουν τα ζώα, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι», αναφέρει η εξειδικευμένη θεραπεύτρια σιάτσου, Μαρίλη Ρουμιέ.
Η θεραπεία σιάτσου μπορεί να διαρκέσει από 10 έως και 60 λεπτά, ανάλογα με το πόσο εύκολα συνεργάζεται το ζωάκι
Έχει αποδειχθεί, όπως λέει, ότι το σιάτσου μπορεί να ηρεμήσει το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και, στη συνέχεια, να τονώσει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, να μειώσει το στρες και να καταπραΰνει τον πόνο.
Εξηγεί ότι σκοπός αυτής της προσέγγισης, είναι να βρει τη ρίζα κάθε προβλήματος και να αντιμετωπίσει την αιτία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τρέχοντα συμπτώματα.
«Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τους αντίχειρες, τα δάκτυλα, ή/και τους αγκώνες του, για να εφαρμόσει πιέσεις και διατάσεις σε όλο το σώμα του θεραπευόμενου. Στόχος, η διασφάλιση της σωματικής και της ψυχικής ευεξίας.
Ασκώντας πίεση σε βελονιστικά σημεία (tsubos) στο σώμα, ενεργοποιούνται τα ενεργειακά μονοπάτια, που ονομάζονται «μεσημβρινοί», και έτσι προωθείται η ροή της ζωτικής ενέργειας – γνωστή και ως «chi»», περιγράφει η κα Ρουμιέ.
Διευκρινίζει ότι το σιάτσου ωφελεί όλα τα ζώα, σε κάθε φάση της ζωής τους, και δεν χρειάζεται να περιμένουμε να παρουσιαστεί κάποιο παθολογικό ή ψυχολογικό πρόβλημα, για να τους εφαρμόσουμε αυτή τη θεραπεία.
Η βασική φιλοσοφία του σιάτσου είναι η πρόληψη, με σκοπό τη διατήρηση της ευελιξίας και τη γενική βελτίωση της ζωής, της υγείας και της μακροημέρευσης των ζώων.
Οι περιπτώσεις που μπορεί να εφαρμοστεί το σιάτσου
«Παράλληλα, με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, της κινητικότητας και της γενικής ευεξίας, το σιάτσου βοηθά ιδιαίτερα στην επιτυχημένη αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων υγείας. Όπως, των μυϊκών πόνων έντασης (μέση, πλάτη, κάτω άκρα), των κακώσεων λόγω καταπόνησης, της αρθρίτιδας, παθολογικων και ορμονικων διαταραχων. Επίσης, ανακουφίζει αποτελεσματικά τα ζώα από το στρες, τη νευρικότητα, την κατάθλιψη, την πεσμένη διάθεση, αλλά και τις φοβίες», διευκρινίζει η κα Ρουμιέ.
Πώς αντιδρούν τα ζώα κατά τη θεραπεία
Όπως υποστηρίζει η κα Ρουμιέ, οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι (κατοικίδια, ιπποειδή) λατρεύουν το σιάτσου, γιατί είναι μία ευγενής και μη επεμβατική θεραπεία.
Η θεραπεία σιάτσου μπορεί να διαρκέσει από 10 έως και 60 λεπτά, ανάλογα με το πόσο εύκολα συνεργάζεται το ζωάκι μας.
«Υπάρχουν σημάδια, από τα οποία μπορεί να καταλάβει ο θεραπευτής ότι τα ζώα χαλαρώνουν και δέχονται τη θεραπεία του, όπως το να ξαπλώσουν και να αφεθούν, να αρχίσουν να γλείφονται.
Για παράδειγμα, τα σκυλιά ξεκινούν καθιστά και, με το που χαλαρώσουν, ξαπλώνουν. Όταν αρχίζω να δουλεύω πάνω στο σώμα τους, πάνω στα σημεία που έχουν πόνο ή ενεργειακά μπλοκαρίσματα, αυτά γλείφονται και, κάποια, χασμουριούνται.
Τα ιπποειδή (όπως το άλογο), συνήθως, ξεκινούν κι αυτά να γλείφονται και μετά χασμουριούνται.
Μου έχει τύχει πάρα πολλές φορές, τελειώνοντας τη θεραπεία, έπειτα από λίγο να ξαπλώνουν και να κοιμούνται. Είναι μαγευτικό, το πώς βρίσκουν τον τρόπο να επικοινωνήσουν. Απλά, εμείς οι θεραπευτές πρέπει να μπορούμε να διαβάζουμε τα σημάδια», τονίζει η κα Ρουμιέ.
Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα της θεραπείας
Η εξειδικευμένη θεραπεύτρια αναφέρει ότι, μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία, θα χρειαστούν μια – δυο ημέρες για να αφομοιώσει το σώμα τις αλλαγές που αισθάνθηκε, και να αρχίσει να ισορροπεί. Τότε και ο ιδιοκτήτης θα παρατηρήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Δηλαδή, τις αρχικές βελτιώσεις (όπως λιγότερο στρες, περισσότερη χαλάρωση, καλύτερη κίνηση και ευελιξία), αλλά και τη βελτίωση της διάθεσης και της ενέργειας του ζώου.
«Για παράδειγμα, παρακολουθώ, με συστηματικές θεραπείες, μία σκυλίτσα που έχει διάφορες παθήσεις, όπως αρθρίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια. Μερικές μέρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού με ενημερώνει η ιδιοκτήτριά της ότι της έχει κοπεί η όρεξη. Μετά τη θεραπεία έφαγε λίγο. Μέχρι την επόμενη μέρα, η όρεξη της είχε επανέλθει», αναφέρει η κα Ρουμιέ.
Η επαφή με τα ζώα
Πώς γίνεται, όμως, ένα ζώο να αφήνει έναν άγνωστο να το αγγίζει;
Η επαφή γίνεται «με αγάπη και σεβασμό! Το πρώτο πράγμα που θέλω να πετύχω, είναι να με συμπαθήσουν, και μετά να με εμπιστευτούν. Στη συνέχεια αρχίζω να τα αγγίζω σε όλο το σώμα τους, και παρατηρώ πώς αντιδρούν. Χρησιμοποιώ τις πέντε αισθήσεις μου για να λάβω πληροφορίες», επισημαίνει η κα Ρουμιέ.
Διευκρινίζει ότι, δουλεύει πάνω στο σώμα τους τόσο, όσο το δέχονται. Στις περιοχές που ενοχλούνται, με πολλή υπομονή καταφέρνει να την αφήσουν να εφαρμόσει τις θεραπευτικές κινήσεις.
Τέλος, επισημαίνει: «Θέλω να τους αρέσει και να περνάνε καλά κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, και μαζί να κάνω αποτελεσματική δουλειά».
* Η κυρία Μαρίλη Ρουμιέ έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR) από το University of Nottingham (Αγγλία), δίπλωμα στο Equine Shiatsu από την School of Equine Shiatsu (Αγγλία) και κατέχει την πιστοποίηση «T.E.C.A.R EQUIPMENT CERTIFICATE (VEGA 2CH)», για τη χρήση του μηχανήματος Τ.Ε.C.A.R, από την εταιρεία ΒΑC.
Εργάστηκε στον ιππόδρομο και σε ιππικούς ομίλους, όπως οι: ΑΙΟΑ, ΙΟΒΟΠ, ΙΟΒ και MEGA SPORTS. Εξασκεί το επάγγελμα της Σιάτσου θεραπεύτριας για ζώα (άλογα, σκυλιά, γάτες) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάζεται με κτηνιατρικές κλινικές, όπως την «TierklinikLusche», την «Equine Sports Medicine Services» (Σαμορίν, Σλοβακία) και το κτηνιατρικό κέντρο «Care Vet Clinic» του κ. Χρήστου Κτενά (Αθήνα).
Είναι μέλος του EQUINE SHIATSU ASSOCIATION (tESA) και της ΙΠΠΟΘΕΣΗΣ (Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις