Η ΕΕ γίνεται η πρώτη ήπειρος με σαφή νομοθεσία για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης
Γίνεται σαφές ότι επιθυμούμε την καινοτομία αλλά όχι τις παρεκτροπές των πολύ προηγμένων τεχνολογιών.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Η τεχνική νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, με καθημερινές εφαρμογές αλλά και πιο προηγμένες που φαίνεται ότι θα αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε τα χρόνια που έρχονται. Τον Απρίλιο του 2021, η ΕΕ είχε προτείνει ένα πρώτο σχέδιο νομοθεσίας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική, με στόχο την προώθηση της ασφάλειας, της διαφάνειας αλλά και της ευθύνης. Το εν λόγω σχέδιο περιελάμβανε κανόνες για την κατηγοριοποίηση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε υψηλού κινδύνου και χαμηλού κινδύνου, όπως και προτάσεις για τη διαχείριση των όποιων προκλήσεων εμφανιστούν κατά την εφαρμογή τους. Η ύπαρξη μίας νομοθεσίας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι που υπήρχε και υπάρχει στην ατζέντα πολλών χωρών προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη, προωθώντας παράλληλα την καινοτομία.
Φέτος λοιπόν και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση -έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- συμφώνησε σε μια χωρίς προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο νομοθεσία ώστε να επιτύχει να ρυθμίσει κανονιστικά την τεχνητή νοημοσύνη.
Συγκεκριμένα, οι νομοθέτες της ΕΕ κατέληξαν σ’ ένα κείμενο το οποίο αναμένεται ότι θα προωθήσει την καινοτομία στην Ευρώπη, περιορίζοντας όμως ενδεχόμενες παρεκτροπές αυτών των πολύ προηγμένων τεχνολογιών.
Όπως ανέφερε με ικανοποίηση ο ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είχε παρουσιάσει το σχέδιο τον Απρίλιο 2021, «Η ΕΕ γίνεται η πρώτη ήπειρος που ορίζει σαφείς κανόνες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης».
Ένα σημαντικό σημείο σε αυτή τη διαδρομή ήταν όταν στα τέλη της περασμένης χρονιάς έκανε την εμφάνισή του το ChatGPT, μία εφαρμογή/πλατφόρμα παραγωγής κειμένων της εταιρείας OpenAI της Καλιφόρνιας, που ήταν σε θέση να συντάσσει διατριβές, άρθρα, μεταφράσεις ακόμα και ποιήματα σε μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό το σύστημα λοιπόν, όπως και άλλα παραγωγής ήχων και εικόνων, έδειξε στον κόσμο τις πραγματικά τεράστιες δυνατότητες της ΑΙ. Κάθε τέτοια «επανάσταση» κρύβει όμως και κινδύνους, όπως η παραγωγή πλαστών φωτογραφιών και ειδήσεων που μπορεί να γίνουν εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης αν βρεθούν σε λάθος χέρια.
Αυτό το φαινόμενο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης αναφέρεται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν νέο περιεχόμενο με τη μορφή γραπτού κειμένου, ήχου, εικόνων και βίντεο. Οι εφαρμογές αυτής είναι πολλές και ευρείες όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός κειμένου βασισμένο στο ύφος ενός συγκεκριμένου συγγραφέα, η δημιουργία μιας ρεαλιστικής εικόνας ενός ατόμου που δεν υπάρχει, η σύνθεση ενός τραγουδιού στο ύφος ενός διάσημου συνθέτη/τραγουδιστή/συγκροτήματος ή ακόμα η δημιουργία ενός βίντεο κλιπ από μια απλή κειμενική περιγραφή!
Η Γενετική ΑΙ ενσωματώθηκε λοιπόν στις διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου, έπειτα από αίτημα πολλών ευρωβουλευτών οι οποίοι επιμένουν σε μια συγκεκριμένη πλαισίωση αυτού του τύπου των τεχνολογιών, με πρόσταγμα περισσότερη διαφάνεια στους αλγορίθμους και τις βάσεις των άπειρων δεδομένων που βρίσκονται στην καρδιά αυτών των συστημάτων. Στην αντιπέρα όχθη, κάποια κράτη μέλη δεν επιθυμούν μια υπερβολική κανονιστική ρύθμιση που μπορεί να περιορίσει σημαντικά πολλά υποσχόμενες εταιρείες όπως η Aleph Alpha στη Γερμανία και η Mistal AI στη Γαλλία, ανεβάζοντας τα κόστη ανάπτυξης σε απαγορευτικά επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση η ΑΙ είναι πλέον κομμάτι της ζωής μας και ούσα τέτοια θα περάσει όλα τα στάδια ενηλικίωσης. Η σωστή χρήση άλλωστε της τεχνολογίας, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις