Ένα διαχρονικό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης εργατών γης, στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, φαίνεται πως λύνεται με την τροπολογία για την απασχόληση των μεταναστών, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. «Θα δώσει μια ανάσα στις περιοχές μας», δηλώνει ο δήμαρχος, Γιάννης Λέντζας.  

Πριν από μερικές ημέρες ανανεώσατε τη θητεία σας. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στην πενταετία που ακολουθεί; 

Η ολοκλήρωση των μεγάλων εμβληματικών έργων της περιοχής μας, όπως είναι ο βιολογικός της Βάρδας, ένα έργο με προϋπολογισμό 12 εκατομμυρίων ευρώ, που επί 35 χρόνια καρκινοβατούσε, είναι η άμεση προτεραιότητά μας. Παράλληλα, σκοπός μας είναι να προχωρήσει το υδατοδρόμιο στην Κυλλήνη, όπου έχει βγει η άδεια ίδρυσης αλλά έχει ″κολλήσει″ η άδεια λειτουργίας και κατασκευής. Αναπλάσεις σε πλατείες αλλά και στις εισόδους των πόλεων του δήμου αλλά και θέματα  καθημερινότητας είναι μέσα στο πρόγραμμά μας, ένα τεχνικό πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ. Όνειρό μου παραμένει η δημιουργία – μαζί με γειτονικούς δήμους – του  παραλιακού δρόμου που θα συνδέει το αεροδρόμιο του Άραξου με το λιμάνι της Κυλλήνης.  

Πόσο θα βοηθήσει την περιοχή σας η τροπολογία για την απασχόληση των μεταναστών; 

Ο δικός μας δήμος έχει διαχρονικά μεγάλο πρόβλημα στην έλλειψη εργατιών γης. Αρκεί να αναφέρω πως μόνο στη Μανωλάδα έχουμε 25.000 στρέμματα φράουλας, άρα η ανάγκη εργατικών χεριών είναι επιτακτική.  

Η πρόσφατη τροπολογία ανακουφίζει αλλά δε λύνει το πρόβλημα. Στα θετικά της είναι το γεγονός ότι δεν εξασφαλίζει μόνο εργάτες αλλά νομιμοποιεί ένα μεγάλο ποσοστό μεταναστών, οι οποίοι εργάζονταν παράνομα και δεν είχαν χαρτιά. Έτσι γίνεται μεγαλύτερος ο αριθμός των εργατών γης που είναι νόμιμος και δίνεται η δυνατότητα να γίνουν ″ορατοί″ αυτοί που τόσα χρόνια ζούσαν στο σκοτάδι της…παρανομίας. Ταυτόχρονα με αυτή την τακτοποίηση δημιουργούνται συνθήκες ασφαλείας και για τους εργοδότες.   

«H Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μεγάλα ζητήματα»

Εκλογές ΚΕΔΕ: Ποια Ένωση θέλετε; 

Αρχικά η ΚΕΔΕ πρέπει να αποβάλει οποιοδήποτε κομματικό χαρακτηριστικό. Όλοι οι δήμαρχοι είτε σε μικρούς περιφερειακούς δήμους είτε σε κεντρικούς έχουμε τα ίδια προβλήματα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις ίδιες προκλήσεις. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μεγάλα ζητήματα και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να παραμείνει όρθια. Δίνονται συνεχώς αρμοδιότητες χωρίς τους απαραίτητους πόρους και τα τεχνικά μέσα που απαιτούνται. Έχουν περάσει στους δήμους, για παράδειγμα, η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, η διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα ζώα συντροφιάς κι όλα αυτά χωρίς να υπάρχει πλήρης χρηματοδότηση, που θα επιτρέψει στις δημοτικές Αρχές να προχωρήσουν σε όλες τις δράσεις.  

Αυτό που πρέπει, πάντως, να γίνει κατανοητό είναι πως αγωνιζόμαστε όλοι μαζί. Όπως στις Αυτοδιοικητικές εκλογές  – σε μεγάλο βαθμό – δεν υπήρχαν χρωματισμοί αλλά πρόσωπα, έτσι καλό είναι να βλέπουμε και τις εκλογές της ΚΕΔΕ, μιας Ένωσης που θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο δραστήρια, να ″τρέχει″ για τους δήμους, με στόχο ένα καλύτερο αύριο. 

*Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού