Να μην χάσει τη δεξιά της Δεξιάς το στοίχημα του Μητσοτάκη, να μη χάσει και ό,τι απέμεινε του Κασσελάκη
«Πνίγεται» η Δεξιά της Δεξιάς μέσα στη ΝΔ, σε θάλασσα βαθιά τους πετάει με τον γάμο ομοφύλων, «καίγεται» δημοκοπικά ο Κασσελάκης και άλλο λάδι στη φωτιά ρίχνει η Νέα Αριστερά
Ιστορία
Επειδή το τελευταίο διάστημα – και από αυτή την στήλη – γίνεται μεγάλη συζήτηση, κι όχι μόνο στα καθ΄ ημάς, σχετικά με την ακροδεξιά, δράττομαι της ευκαιρίας να κάνω και λίγο … σύγχρονη πολιτική ιστορία!
Τα «τοτέμ»!
Οταν στην ελληνική πολιτική σκηνή, μετά την μεταπολίτευση, δηλαδή μετά από το 1974 επικρατούσαν τα «πολιτικά τοτέμ» της εποχής, οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τα δύο βασικά κόμματα στα οποία ηγήθηκαν, τα είχαν μετατρέψει σε «παρατάξεις»….
Ολες οι «φυλές»
Διέθεταν την ευφυΐα για να δημιουργούν αρκετή πολιτική «ευρυχωρία» ώστε εντός τους να συνυπάρχουν όλες οι «φυλές» του χώρου. Οχι πως και τότε δεν γίνονταν διασπάσεις. Βεβαίως και γίνονταν, με την διαφορά ότι εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες φιλοδοξίες και η αφετηρία των διασπάσεων συγχρονιζόταν με την … αφετηρία της επιστροφής στο «μαντρί» – για να θυμηθώ τον Ευάγγελο Αβέρωφ!
Το 1990 – 1992
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικής «ευρυχωρίας» ήταν στο διάστημα 1990 – 1992 όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε κάνει στην κυβέρνηση του τον – και βουλευτή Επικρατείας – Μίκη Θεοδωράκη υπουργό Επικρατείας, την οποία στήριζε με την ψήφο του βουλευτής Φθιώτιδας και … αξέχαστος στην περιοχή του, Φράνς Τσαγκάρης!
Οι επίγονοι
Η «ευρυχωρία» συρρικνώθηκε από τους πολιτικούς τους επιγόνους, μέχρι που η κρίση που ξέσπασε το 2009 θρυμμάτισε το παλιό πολιτικό σκηνικό και το αναδιέταξε. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία…. Η – παλαιά – Νέα Δημοκρατία είχε κατόρθωσε, μέχρι που ο κ. Κώστας Καραμανλής διέγραψε τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, έχει ενσωματωμένη την «δεξιά» της και να την διαχειρίζεται κατά περίπτωση. Μετά τα πράγματα άλλαξαν….
Καταστροφική
Το 2023 ήταν μία τραγική χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δυόμιση ήττες – στις δύο εθνικές εκλογές και μισή στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης – και μία διάσπαση! Τι χειρότερο θα μπορούσε να του συμβεί;
Πιο κάτω…
Κι εκεί που έλπιζε ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές, με αφετηρία το – ήδη ταπεινό – 17,8% θα μπορούσε, ίσως, να ξεπεράσει το 20%, η κρίση που προκλήθηκε μετά από τις εσωκομματικές εκλογές και η διάσπαση τον έριξε πιο κάτω! Δημοσκοπικά βέβαια, αλλά σε κάθε περίπτωση το πραγματικό του ποσοστό υπολείπεται σημαντικά του ποσοστού των τελευταίων εθνικών εκλογών, του Ιουνίου.
Μεγαλύτερη προσπάθεια
Ως εκ τούτου η αφετηρία του είναι χαμηλότερη; Πόσο; Δεν είναι σαφές, αν και οι δημοσκοπήσεις την καταγράφουν στο 13% – 14% και στην τρίτη θέση! Κι έτσι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει είναι και πιο δύσκολη και ο στόχος, χαμηλότερος ενδεχομένως, αλλά παράλληλα και πιο … μεγάλος!
Ενστικτο
Αν και με κάποια χρονική υστέρηση, οι διάφορες «φυλές» που ενδημούν στην Κουμουνδούρου, διαθέτοντας προφανώς το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, αντιλήφθηκαν πως μία ενδεχόμενη νέα ήττα στις ευρωεκλογές θα προκαλέσει νέα απογοήτευση και η αποσυσπείρωση πλέον θα είναι ακόμη πιο εμφανής.
Αναστολή
Ο κίνδυνος της – επί της ουσίας – διάλυσης θα είναι πλέον ορατός. Ετσι ανέστειλαν τους σχεδιασμούς της δυαρχίας και του ελέγχου του κόμματος. Και εργάζονται για την ανασυγκρότηση τους; Και ναι και όχι!
Αλλοι κι … άλλοι
Από την μία πλευρά αρκετοί εκ των κεντρικών στελεχών «τρέχουν» ανά την Ελλάδα προσπαθώντας να ανασυγκροτήσουν τις οργανώσεις, μετά από τη διάσπαση. Και αρκετοί περιορίζουν την δραστηριότητα τους στις εκλογικές τους περιφέρειες!
Δυσαρέσκειες
Δηλαδή την ανασυγκρότηση των οργανώσεων στις περιφέρειες που εκλέγονται, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους εν καιρώ…. Οπως αντιλαμβάνεστε αυτό προκαλεί δυσαρέσκειες και τριβές, αλλά – είναι αλήθεια – σε χαμηλή κλίμακα, σε ιδιωτικές συζητήσεις και μέσα σε τέσσερις τοίχους! Προς το παρόν….
Επαναφορά!
Από την άλλη πλευρά το μεγάλο στοίχημα του προέδρου του κόμματος κ. Στέφανου Κασσελάκη – ο οποίος λειτουργεί με έναν ιδιότυπο ακτιβισμό καινοφανή για τα ελληνικά πράγματα – και της ηγεσίας είναι το συνέδριο του Φεβρουαρίου να οργανωθεί με επιτυχία. Και να γίνει η αφετηρία για την «ολική επαναφορά» – λέμε τώρα! – του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο προσκήνιο.
Εκλογή
Επίσης με την εκλογή των συνέδρων θα γίνει και η εκλογή των νέων οργάνων στις Ομάδες Μελών και στις Νομαρχιακές Επιτροπές, με κύριο μέλημα την δημιουργία «ευρύχωρου περιβάλλοντος» κυρίως για τα νέα μέλη.
Στη Θεσσαλία
Πριν από αυτό όμως ο μεγαλεπήβολος στόχος των δέκα περιφερειακών συνεδρίων έχει συρρικνωθεί στα … δύο! Το βασικό είναι η διοργάνωση ενός περιφερειακού συνεδρίου στη Θεσσαλία για ευνόητους λόγους και ένα ακόμη στην Ηπειρο ή την Θράκη. Μέχρι εκεί! Τα υπόλοιπα – αν υπάρχει όρεξη … – θα γίνουν μετά από τον Φεβρουάριο.
Νέα συνεδρίαση
Πάντως στα μέσα του Ιανουαρίου, πιθανόν στις 13 και 14, πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή για να συζητήσει τις θέσεις και να ανοίξει επισήμως την προσυνεδριακή περίοδο. Δεν γνωρίζω αν θα υπάρχει και απολογισμός για το διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο συνέδριο κι αν θα συζητηθούν οι αιτίες της ήττας. Η θα έχει σαν στόχο την ανασυγκρότηση του κόμματος και την προγραμματική επικαιροποίηση του – και σε τακτικό συνέδριο που θα διοργανωθεί το φθινόπωρο του 2024 θα γίνουν όλα αυτά.
Κοινωνικό πρόσημο
Ωστόσο επιδίωξη της ηγετικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μέσα από – και με αφετηρία – το συνέδριο να αναδειχθεί μία δέσμη μεταρρυθμίσεων που δίνουν απαντήσεις σε σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και να έχουν, φυσικά, κοινωνικό πρόσημο!
Στο αντίποδα
Μου λένε δηλαδή ότι πρέπει να κινούνται στον αντίποδα των «μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες εξυπηρετούν συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων….
Προσδοκίες
Κι έτσι από το τέλος του Φεβρουαρίου ως τις 9 Ιουνίου, που θα γίνουν οι ευρωεκλογές, θα υπάρχει ένα καθαρό προεκλογικό τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου θα επιδιωχθεί η ανάκαμψη του κόμματος με την – εκλογική – ισχυροποίηση της δεύτερης θέσης. Θα έχει το περιθώριο από μία – πλέον – καλή αφετηρία, αλλά και τρία χρόνια μπροστά του, για να πάει στις εκλογές του 2027.
Αν όμως…
Οταν ρώτησα άνθρωπο του προεδρικού περιβάλλοντος αν όλα αυτά δεν συμβούν τι πρόκειται να γίνει εισέπραξα την απάντηση «δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι»! Είναι προφανές, συμπλήρωσε, ότι θα υπάρξει νέα απογοήτευση, αποσυσπείρωση και η αμφισβήτηση του κ. Κασσελάκη θα ενισχυθεί. Και με ανοιχτά όλα τα άσχημα ενδεχόμενα….
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις