Τελευταία ευκαιρία για την κάλυψη τεκμηρίων
Ποιοι πρέπει να σπεύσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου - Οι κρίσιμες προθεσμίες - Αφορολόγητες έως 800.000 ευρώ - Ηλεκτρονικά η υποβολή δηλώσεων μέσω της πλατφόρμας myProperty
- Η πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει – Είναι μόλις 62,8 εκ.
- Λίβανος: Η στιγμή που ισραηλινός πύραυλος ισοπεδώνει πολυκατοικία στη Βηρυτό
- Η αστυνομία καίει πάνω από έναν τόνο ναρκωτικές ουσίες (βίντεο)
- Τζον Μπένετ Ράμσεϊ: Ποιος στραγγάλισε την 6χρονη βασίλισσα της ομορφιάς; Νέο ντοκιμαντέρ αναζητά απαντήσεις
Η κλεψύδρα αδειάζει για τους φορολογούμενους που κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να πληρώσουν έξτρα φόρο το 2024 με την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων.ΑΑ
Όσοι έχουν στην κατοχή τους ή απέκτησαν εντός του 2023 περιουσιακά στοιχεία όπως αυτοκίνητο ή σπίτι, τα οποία όμως δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους, έχουν την ευκαιρία μέχρι την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου να εξουδετερώσουν τα τεκμήρια και να αποφύγουν τις περιπέτειες με την Εφορία.
Με 1 στους 4 φορολογουμένους να πιάνεται κάθε χρόνο στις δαγκάνες των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών αποτελούν τη λύση για τους φορολογούμενους.
Τα χρήματα που δωρίζουν οι γονείς στα παιδιά ή οι παππούδες στα εγγόνια καλύπτουν τα τεκμήρια υπό την προϋπόθεση ότι η υποβολή της σχετικής δήλωσης υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Οι παγίδες
Οι χρηματικές δωρεές σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, εγγόνια) είναι αφορολόγητες μέχρι τις 800.000 ευρώ. Κρύβουν όμως παγίδες τόσο για τους δωρητές όσο και τους δωρεοδόχους.
Συγκεκριμένα:
- Χρηματική δωρεά που αφορά την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακού στοιχείου του έτους 2023 θα πρέπει να γίνει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.
- Η γονική παροχή – δωρεά μετρητών μέχρι 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητη εφόσον πραγματοποιηθεί με μεταφορά του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή σε τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου.
- Εάν ο γονέας δώσει μετρητά στο χέρι ή καταθέσει χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του παιδιού, τότε δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο και η Εφορία θα επιβάλει φόρο γονικής παροχής σε ολόκληρο το ποσό, από το πρώτο ευρώ. Εάν, για παράδειγμα, ένας πατέρας καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό της κόρης του ή του γιου του ένα χρηματικό ποσό ύψους 20.000 ευρώ σε μετρητά, τότε η κόρη ή ο γιος θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο γονικής παροχής 10% επί ολόκληρου του ποσού των 20.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 2.000 ευρώ.
- Χρηματικές δωρεές σε αδέλφια, θείους και άλλους συγγενείς δεύτερης και τρίτης κατηγορίας φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστές 20% ή 40% ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας.
- Το ποσό της δωρεάς θα πρέπει να προκύπτει και να δικαιολογείται από τα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο δωρητής. Η δωρεά χρηματικού ποσού μπορεί να αποτελέσει αφορμή ελέγχου του πόθεν έσχες του δωρητή.
- Οι δηλώσεις γονικών παροχών για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty. Σε χρηματικές γονικές παροχές με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή. Η συναλλαγή ελέγχεται σε επόμενη φάση από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες, ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά η Εφορία προχωρά στην επιβολή φόρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο ποσό. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας).
- Ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αρχικές δηλώσεις δωρεάς/γονικής παροχής για κινητά περιουσιακά στοιχεία και οι δηλώσεις δωρεάς/γονικής παροχής χρημάτων εφόσον δεν συντάσσεται συμβόλαιο, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης myAADE, των συμβαλλομένων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις