#Metoo: Η περίπτωση του Ζεράρ Ντεπαρντιέ διχάζει τη Γαλλία
Το σήριαλ συνεχίστηκε με ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης δεκάδων καλλιτεχνών.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν δεκάδες ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες προς υπεράσπιση του Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το στάτους του κινηματογραφικού γίγαντα έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλική βία, δείχνει πόσο διχασμένη παραμένει η Γαλλία σχετικά με το κίνημα #Metoo.
Η ηθοποιός Ναταλί Μπαγέ και η συνάδελφός της Καρόλ Μπουκέ –πρώην σύντροφος του Ντεπαρντιέ- μαζί με την τέως πρώτη κυρία Κάρλα Μπρούνι και περισσότερες από 50 ακόμα προσωπικότητες παρουσίασαν τον ηθοποιό ως θύμα δημόσιου «λιντσαρίσματος».
«Χείμαρρος μίσους»
Η ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στη συντηρητική εφημερίδα Le Figaro, με τίτλο Μην Κάνετε Cancel στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, κατήγγειλε τον ανεξέλεγκτο «χείμαρρο μίσους» που έπνιξε τον άλλοτε ζεν πρεμιέ.
«Δεν μπορούμε να παραμένουμε πια σιωπηλοί απέναντι στο λιντσάρισμά του» γράφουν οι καλλιτέχνες. «Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ είναι ίσως ο σπουδαιότερος ηθοποιός. Όταν επιτίθεσαι έτσι στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, επιτίθεσαι στην τέχνη».
Ο Ντεπαρντιέ, 75 ετών, ο οποίος βρέθηκε στα φώτα της δημοσιότητας από το 1974 με την ταινία Ο χορός των διεφθαρμένων, βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο σκανδάλου λόγω κατηγοριών για παρενοχλήσεις και βιασμούς.
Το γαλλικό σινεμά αρνείται να αναγνωρίσει τις πράξεις καλλιτεχνών ως πράξεις βίας
Τον Μάρτιο του 2022 ξεκίνησε επίσημα έρευνα για βιασμό, έπειτα από καταγγελία την οποία αργότερα παραδέχτηκε ότι υπέβαλε η 28χρονη ηθοποιός Σαρλότ Αρνούλ.
Έκτοτε, περισσότερες από 10 ακόμα γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον ηθοποιό για σεξουαλική βία.
Ο Ντεπαρντιέ έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία καταδίκη εναντίον του.
«Ποτέ, ουδέποτε, δεν έχω κακοποιήσει γυναίκα» διαβεβαίωνε σε επιστολή της 2ας Οκτωβρίου που επίσης δημοσιεύτηκε στην Le Figarο.
Στο πλευρό του τάχθηκε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του πριν από τα Χριστούγεννα. Απαντώντας σε ερώτηση για το πρέπει να αφαιρεθεί από τον ηθοποιό το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, η ανώτατη τιμητική διάκριση της Γαλλίας, ο Μακρόν καταδίκασε το «ανθρωποκυνηγητό» εναντίον ενός «πελώριου ηθοποιού».
Χάσμα γενεών
Τα σχόλια του προέδρου και η ανοιχτή επιστολή της Δευτέρα εξόργισαν φεμινίστριες και νεαρές ηθοποιούς, οι οποίες κατήγγειλαν απόπειρα φίμωσης των θυμάτων και υποβάθμισης του κινήματος #Metoo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.
«Υπάρχει μια γενιά που εξακολουθεί μην κατανοεί αυτή την κοινωνική εξέλιξη» δήλωσε σε συνέντευξή της η Μιριέλ Ρου, αντιπρόεδρος της οργάνωσης #MeTooMedia για την καταπολέμηση του σεξισμού στα ΜΜΕ.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι επικριτές του #MeTooMedia κάνουν λόγο για πουριτανικό πόλεμο που υποκινείται από ένα αίσθημα περιφρόνησης κατά των ανδρών και του φλερτ.
Η Κατρίν Ντενέβ, μια από τις διασημότερες γαλλίδες ηθοποιούς, ήτα μια από τις 100 γαλλίδες που συνυπέγραφαν το 2018 ανοιχτή επιστολή με την οποία κατηγορούσαν το #Metoo ότι το παράκανε.
«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ενόχληση, η οποία έχει ζωτική σημασία για τη σεξουαλική ελευθερία» έγραφαν.
Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, το κρατικό κανάλι France 2 πρόβαλε ντοκιμαντέρ που εμφάνιζε τον Ντεπαρντιέ να κάνει χυδαία σχόλια σε γυναίκες στη διάρκεια ταξιδιού στη Βόρεια Κορέα.
Για την Μπερενίς Χαμίντι-Κιμ, λέκτορα του πανεπιστημίου Lumiere Lyon 2, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το #Metoo ξεπήδησε από την αμερικανική βιομηχανία κινηματογράφου, στην οποία η ζωή είναι επισφαλής και τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία θολώνουν.
«Υπάρχει μια πραγματική πολιτιστική εξαίρεση στο γαλλικό σινεμά, το οποίο αρνείται να αναγνωρίσει τις πράξεις καλλιτεχνών ως πράξεις βίας και να τις καταδικάσει» σχολίασε η ερευνήτρια στον ραδιοσταθμό Franceinfo.
Ο ίδιος ο Ντεπαρντιέ δήλωσε στο RTL πως όσοι του συμπαραστάθηκαν υπογράφοντας την τελευταία ανοιχτή επιστολής είναι «πολύ θαρραλέοι».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις