Σακελλαροπούλου: «Η ανεκτίμητη κληρονομιά του Ζακ Ντελόρ θα συνεχίσει να εμπνέει»
Η Ευρώπη χάνει έναν από τους ιδρυτικούς της πατέρες που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην κοινή μας μοίρα, λέει η ΠτΔ
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Το δικό της συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, στέλνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Η ανεκτίμητη κληρονομιά του Ζακ Ντελόρ θα συνεχίσει να εμπνέει τους ευρωπαίους πολίτες και τις μελλοντικές γενιές»
«Με τον θάνατο του Jacques Delors, η Ευρώπη χάνει έναν από τους ιδρυτικούς της πατέρες, έναν μεγάλο Ευρωπαίο και Γάλλο που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην κοινή μας μοίρα», επισημαίνει σε δήλωσή της.
Και προσθέτει: «Η ανεκτίμητη κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει τους ευρωπαίους πολίτες και τις μελλοντικές γενιές».
Ποιος ήταν ο Ζακ Ντελόρ
Ο Γάλλος πολιτικός γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1925 στο Παρίσι και εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, ενώ υπήρξε και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, αλλά και ευρωβουλευτής.
Ο Ζακ Ντελόρ ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης
Από το 1969 έως το 1972 ήταν Σύμβουλος του Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν – Ντελμάς. Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το 1981 έγινε Υπουργός Οικονομικών υπό τον Φρανσουά Μιτεράν.
Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ υπήρξε αξιόλογος οικονομολόγος με εκμοντερνιστικές τάσεις. Εργαζόταν συνεχώς και είχε αποκτήσει μεγάλο κύρος, επιρροή και δύναμη.
Από το 1985 μέχρι το 1995 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από τις Βρυξέλλες, ο Ζακ Ντελόρ έπαιξε τον ρόλο του αρχιτέκτονα στη διαμόρφωση των περιγραμμάτων της σύγχρονης Ευρώπης: εγκαθίδρυση της ενιαίας αγοράς, υπογραφή των συμφωνιών Σένγκεν, Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής, έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις