«Ποιος είναι ο προοδευτικός;» – Οι 3+2 «μάχες» εκσυγχρονισμού που φέρνει ο Μητσοτάκης
Μεταρρυθμιστικό στίγμα θέλει το Μαξίμου στο ξεκίνημα του 2024 – Η επιστροφή των εργασιών στη Βουλή στις 9 Ιανουαρίου θα σηματοδοτήσει την αφετηρία των πολιτικών συγκρούσεων
Στίγμα μεταρρυθμίσεων θέλει να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξεκίνημα του 2024, ενισχύοντας προς τους πολίτες το σταθερό πλέον αφήγημά του περί «σύγκλισης» με τα ευρωπαϊκά πρότυπα στους τομείς στους οποίους η Ελλάδα υστερεί. Η επιστροφή των εργασιών στη Βουλή στις 9 Ιανουαρίου θα σηματοδοτήσει και επίσημα την αφετηρία των πολιτικών συγκρούσεων σχετικά με αλλαγές που η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίες και επείγουσες.
Ήδη έχουν πάρει χαρτάκι προτεραιότητας 3+3 «τομές», συνεπώς θα ανοίξουν από τους πρώτους μήνες του νέου έτους τα πρώτα πεδία «μαχών». Προ ημερών ο πρωθυπουργός έλεγε με νόημα ότι θα φανεί σύντομα «ποιος είναι ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής» και στο πλαίσιο αυτό προδιαγράφονται πιέσεις της κυβέρνησης τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ για χάρη του προοδευτικού Κέντρου, το οποίο όλοι διεκδικούν.
«Ποδαρικό»
Το «ποδαρικό» στο 2024 αναμένεται με τρία σημαντικά νομοσχέδια, τα οποία θα περάσουν από τη Βουλή εντός Ιανουαρίου μέχρι το αργότερο τις αρχές του Φεβρουαρίου.
Το ένα (που πιθανότατα θα είναι και το πρώτο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή) είναι ο νέος ποινικός κώδικας. Το δεύτερο αφορά την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου με άμεση ισχύ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 υποχρεωτικά για τους εκτός επικράτειας ψηφοφόρους και προαιρετικά για τους εντός.
Το τρίτο είναι το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων – ένα «ορόσημο τετραεετίας» όπως λέγεται ενδοκυβερνητικά.
Υπάρχουν επιπλέον άλλες δύο σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αφενός εξυπηρετούν το κυβερνητικό μεταρρυθμιστικό αφήγημα, υπό τον όρο του «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός», όπως λέει ο πρωθυπουργός, αφετέρου απειλούν με αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς «χάρτες» – ο ένας της Υγείας, ο άλλος της Δικαιοσύνης. Και οι δύο περνούν μάλιστα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στίγμα μεταρρυθμίσεων θέλει να δώσει ο Μητσοτάκης το 2024
Υγεία – Δικαιοσύνη
Ο νέος υγειονομικός «χάρτης», για τον οποίο προδιαγράφονται αντιρρήσεις, αφορά ένα νέο «πλαίσιο διακυβέρνησης», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, που θα εκτείνεται από τη δομή του αρμόδιου υπουργείου μέχρι τις υγειονομικές περιφέρειες και την επιδιωκόμενη «θεματική» στόχευση του κάθε νοσοκομείου. Σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία η προσοχή στρέφεται ταυτόχρονα στην πρωτοβάθμια φροντίδα (ανακαινίσεις Κέντρων Υγείας και ΤΕΠ νοσοκομείων, περαιτέρω ενίσχυση ΕΚΑΒ κ.λπ) και σε παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ για συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στη δικαιοσύνη υπάρχει διπλό κυβερνητικό σχέδιο που αναμένεται να συνοδευτεί από αντιρρήσεις από το δικαστικό και τον νομικό κόσμο. Το πρώτο μέρος αφορά τον ποινικό «χάρτη» και το δεύτερο έχει να κάνει με τον δικαστικό «χάρτη». Ο τελευταίος θα αναδιαμορφώσει τη λειτουργία πολλών δικαστηρίων σηματοδοτώντας μεταξύ άλλων την ενοποίηση ειρηνοδικών και πρωτοδικών.
Ο «οδηγός»
«Οδηγός» για τα κυβερνητικά στελέχη είναι το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής (οι γνωστοί υπουργικοί «μπλε φάκελοι»), το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2023 και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί πλήρες τις επόμενες ημέρες. Σε αυτό υπάρχουν 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και πάνω από 2.000 δράσεις – όλα προγραμματισμένα για το 2024.
Ταυτόχρονα υπάρχουν 49 μεταρρυθμίσεις και 168 επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που θέτουν στην… πρέσα τους υπουργούς, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παραβίαση των χρονοδιαγραμμάτων.
Ο πληθωρισμός
Παράλληλα τα «στοιχήματα» του 2024 εντοπίζονται για την κυβέρνηση και στην καθημερινότητα, σε ζητήματα που ακουμπούν την πλειονότητα των πολιτών. Κυρίαρχο θέμα είναι προφανώς ο πληθωρισμός, με την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι «έχουμε δει τα χειρότερα». Αυτό δεν σημαίνει ότι η ακρίβεια στο ράφι των τροφίμων δεν αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας – το οποίο πλήττει όλα τα τμήματά της, συμπεριλαμβανομένης της μεσαίας τάξης.
Εξού και στις ενδοκυβερνητικές συσκέψεις το θέμα δεν λείπει ποτέ. Ως αντίβαρο το Μαξίμου επιμένει στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στον θετικό λόγο προς τους πολίτες ώστε να χαράσσεται αισιόδοξη προοπτική για την επόμενη μέρα. Οι φετινές γιορτές «βρίσκουν την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της μια υπερδεκαετή αλυσίδα κρίσεων και να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία», σημείωσε ο Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμονές Χριστουγέννων.
«Δεν ισχυρίζομαι προφανώς ότι λύθηκαν όλα μας τα προβλήματα, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε -για να είμαι ακριβής πρέπει να τρέξουμε- για να συγκλίνουμε σε όλα τα πεδία με τον ευρωπαϊκό πυρήνα, για να θεραπεύσουμε υστερήσεις και διαχρονικές παθογένειες», ανέφερε.
- Το επτά το γνωστό: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες
- ΗΠΑ: 3η εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα – Πάσχιζε να αναπνεύσει για αρκετά λεπτά
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του