Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα, Λίβανο και Συρία - Εκδίκηση υπόσχεται το Ιράν

Live: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα, Λίβανο και Συρία – Εκδίκηση υπόσχεται το Ιράν

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ επεκτείνει τις επιχειρήσεις στο κέντρο της Γάζας - Εντείνονται οι ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη

Για 83η μέρα συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού, με το Ισραήλ  να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στο κέντρο της Γάζας, παρά την ολοένα πιο κρίσιμη κατάσταση για τους αμάχους, κι ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για περιφερειακή κλιμάκωση, τόσο στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και στον Λίβανο. Αεροπορικές επιδρομές και στην Συρία, χωρίς όμως απώλειες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πολλαπλασίασαν τις επιδρομές τους σε μεγάλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ιδίως στην Τζενίν και στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.

Πενήντα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στις περιοχές Μπέιτ Λαχίγια, Χαν Γιουνίς και Μαγκάζι, την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την κεντρική Γάζα και το Χαν Γιουνίς, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Δείτε live

Live οι εξελίξεις στο in

06:25 Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

06:00 Χάος στη Ράφα καθώς οι διασώστες αναζητούν επιζώντες

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στην τελευταία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη στη Λωρίδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τουλάχιστον άλλοι 55 τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Κουβέιτ.

05:30 Νέες επιδρομές με τραυματισμούς και συλλήψεις στη Δυτική Οχθη

Eνα άτομο τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Kafr Aqab, βόρεια της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Η σοβαρότητα του τραυματισμού του θύματος δεν έχει γίνει γνωστή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν άλλο Παλαιστίνιο μετά την εισβολή τους στην πόλη Dura, νοτιοδυτικά της Χεβρώνας, και δύο ακόμη νεαρούς στην πόλη Qalqilya.

Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων αναφέρθηκαν εν μέσω επιδρομών στους προσφυγικούς καταυλισμούς Qalandiya και Balata, ανατολικά της Ναμπλούς, καθώς και στην πόλη Al-Bireh.

(Μετάφραση: Νοσηλευτικό προσωπικό ασθενοφόρων μεταφέρει άτομο που τραυματίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στο Kafr Aqab, βόρεια της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ).

05:00 «Επιτάχυνση παραγωγής» εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας καταδικάζουν την επιτάχυνση της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου σε υψηλό βαθμό από πλευράς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που υπογραμμίστηκε σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) την Τρίτη.

Σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, η Τεχεράνη «αύξησε την παραγωγή ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ είχε επιβραδύνει τον ρυθμό στα μέσα του 2023».

«Αυτά τα ευρήματα αποτελούν βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση από πλευράς Ιράν, με συνέπεια τον τριπλασιασμό της μηνιαίας παραγωγής ουρανίου εμπλουτισμένου ως και κατά 60%», επισήμαναν Ουάσιγκτον, Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο, εκφράζοντας ανησυχία για τους «μεγάλους κινδύνους εξάπλωσης».

Από την πλευρά του, το Ιράν τόνισε προχθές Τετάρτη πως δεν υπάρχει «τίποτα καινούργιο» στην έκθεση του ΔΟΑΕ. «Παράγουμε το ίδιο ποσοστό ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 60%.

Το Ιράν εμπλουτίζει πλέον ουράνιο σε επίπεδα που δεν έχουν καμιά σχέση με το υποτιθέμενο ταβάνι που είχε οριστεί στο 3,67% με τη διεθνή συμφωνία του 2015, η οποία πλαισίωνε τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, πλησιάζοντας στο 90% που απαιτείται για να παραχθεί υλικό ικανό να τοποθετηθεί σε ατομική βόμβα. Διαψεύδει ωστόσο πάντα πως επιδιώκει ν’ αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο (περισσότερα εδώ).

04:30 Νέα επίθεση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κατέρριψε χθες Πέμπτη στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα και βαλλιστικό πύραυλο που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, έκανε γνωστό σήμερα το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

«Κανένα από τα 18 πλοία τα οποία ήταν παρόντα στην περιοχή δεν υπέστη ζημιές και δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός», διευκρίνισε η CENTCOM μέσω X.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επρόκειτο για «την 22η απόπειρα επίθεσης των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τη 19η Οκτωβρίου».

 04:00 Το 2023 έτος «τεράστιου πόνου, βίας και κλιματικού χάους» λέει ο ΟΗΕ

«Το 2024 πρέπει να είναι ένα έτος για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση της ελπίδας. Πρέπει να συναντηθούμε πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές για κοινές λύσεις», λέει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι άνθρωποι συνθλίβονται από την αυξανόμενη φτώχεια και την πείνα», δήλωσε ο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι «οι πόλεμοι αυξάνονται σε αριθμό και σφοδρότητα και ότι η εμπιστοσύνη είναι ανεπαρκής».

«Αλλά το να δείχνουμε με τα δάχτυλα και τα όπλα δεν οδηγεί πουθενά. Η ανθρωπότητα είναι ισχυρότερη όταν είμαστε ενωμένοι. Το 2024 πρέπει να είναι ένα έτος για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση της ελπίδας. Πρέπει να ενωθούμε πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές για κοινές λύσεις. Για την κλιματική δράση. Για οικονομικές ευκαιρίες και ένα δικαιότερο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα προσφέρει σε όλους», δήλωσε.

03:40 Έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί για ταχεία επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Όχθη

Στην έκτακτη έκθεσή του, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε το Ισραήλ να «τερματίσει τις παράνομες δολοφονίες και τη βία των εποίκων» κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού. Η έκθεση ζητά τον «άμεσο τερματισμό της χρήσης στρατιωτικών όπλων και μέσων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων επιβολής του νόμου, τον τερματισμό των αυθαίρετων κρατήσεων και της κακομεταχείρισης των Παλαιστινίων και την άρση των περιορισμών μετακίνησης που εισάγουν διακρίσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Σύμφωνα με την έκθεση, 300 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 79 παιδιά, σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 27 Δεκεμβρίου. Από αυτούς, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 291 Παλαιστίνιους, έποικοι σκότωσαν οκτώ και ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε είτε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είτε από εποίκους», αναφέρεται λεπτομερώς.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τερκ, κατήγγειλε τη «χρήση στρατιωτικών τακτικών μέσων και όπλων σε πλαίσια επιβολής του νόμου καθώς και τη χρήση δυσανάλογης βίας», ανέφερε το γραφείο του στην ανακοίνωση.

Ο Τερκ κάλεσε το Ισραήλ να «λάβει άμεσα, σαφή και αποτελεσματικά μέτρα για τον τερματισμό της βίας των εποίκων και να διερευνήσει όλα τα περιστατικά βίας από εποίκους και ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας».

03:15 Νέοι βομβαρδισμοί στη Συρία – Το Ισραήλ αρνείται να αναλάβει την ευθύνη

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στη Δαμασκό για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ώρες. Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή με στόχο μια κύρια συριακή βάση αεράμυνας στη νότια Συρία την Πέμπτη, στην πιο πρόσφατη βομβιστική εκστρατεία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, ανέφεραν πηγές του συριακού στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Επικαλούμενα μια συριακή στρατιωτική πηγή, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι οι πυραυλικές επιδρομές που προέρχονταν από την κατεύθυνση των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψιπέδων του Γκολάν είχαν ως στόχο διάφορες τοποθεσίες που δεν προσδιόρισαν.

«Η αεράμυνά μας αντιμετώπισε τους πυραύλους των (ισραηλινών) επιτιθέμενων και κατέρριψε ορισμένους από αυτούς με υλικές μόνο απώλειες», δήλωσε συριακή στρατιωτική πηγή.

Αργότερα, μια πηγή του συριακού στρατού αναφέρθηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε άλλον έναν γύρο επιθέσεων μετά τα μεσάνυχτα κοντά στην πρωτεύουσα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αναφορά. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον στρατό του Ισραήλ. Ομάδες στο Telegram που σχετίζονται με τις ομάδες που στηρίζονται από το Ιράν, επιμένουν πως ένας από τους στόχους ήταν το αεροδρόμιο της Δαμασκού.

02:50 Τα παιδιά της Γάζας παραμένουν η πιο πολυπληθής ομάδα νεκρών Παλαιστίνιων

Περισσότερα από 8.663 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης, το οποίο πρόσθεσε ότι χιλιάδες άλλα αγνοούνται κάτω από τα ερείπια εν μέσω ανελέητων βομβαρδισμών.

Ο συντριπτικός αριθμός των περισσότερων από 21.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στους σχεδόν τρεις μήνες των ισραηλινών βομβαρδισμών, που είναι οι πιο καταστροφικοί στην πρόσφατη ιστορία, ήταν άμαχοι. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα βάλει στο στόχαστρο σχολεία, ενώ δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα κέντρα φροντίδας νεογνών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν νεογέννητα μωρά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Save the Children στις αρχές Νοεμβρίου, ένα παιδί σκοτωνόταν κάθε 10 λεπτά. Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα «νεκροταφείο» για τα παιδιά λόγω των υψηλών αριθμών θυμάτων, ενώ ακόμα και σε ευρωπαϊκά κοινοβούλια (όπως το ισπανικό), ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκρίνεται με τον Ηρώδη.

02:25 Μαθητές στο Ισραήλ επιτέθηκαν στον διευθυντή τους γιατί αναδημοσίευσε άρθρο της Haaretz που ζητούσε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ισραηλινοί μαθητές λυκείου επιτέθηκαν στον διευθυντή του σχολείου τους, αφού μοιράστηκε ένα άρθρο της Haaretz που ζητούσε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Μερίδα μαθητών σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, είχαν μαζί τους βόμβες μολότοφ, χωρίς όμως να τις ρίξουν.

02:00 Ισπανίδα βουλευτής ζητάει στο Ισπανικό κοινοβούλιο από τους συναδέλφους της να «Σταματήσουν την γενοκτονία»

Η Μαρία Μαρίν, μέλος του κόμματος Podemos, έφερε ένα ομοίωμα ενός τυλιγμένου με σάβανο παιδιού στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Μούρθια. Η χειρονομία της είχε σκοπό να αντιπροσωπεύσει τα χιλιάδες παιδιά της Παλαιστίνης που σκοτώθηκαν στη Γάζα.

«Η Ισπανία, ο λαός της και ο λαός της Μούρθια δεν θα είναι ποτέ φίλοι με τους δράστες της γενοκτονίας», είπε, επικρίνοντας την αδιαφορία των αξιωματούχων για τα συνεχιζόμενα δεινά της Γάζας.

«Σήμερα, οι άγιοι αθώοι είναι τα περισσότερα από 8.000 παιδιά που δολοφονήθηκαν στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ και ο βασιλιάς Ηρώδης είναι ο γενοκτόνος Βενιαμίν Νετανιάχου. Οι μάρτυρες της Γάζας, παρόντες στην ολομέλεια. Ο κόσμος δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του. Ας σταματήσουμε τη γενοκτονία».

01:35 Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι προειδοποίησε την Πέμπτη για ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή

«Η συνέχιση των ισραηλινών προκλήσεων στο νότιο Λίβανο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης και στο ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου στην περιοχή», δήλωσε ο Νατζίμπ Μικάτι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στη Βηρυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ζήτησε να ασκηθεί «η μέγιστη δυνατή πίεση για να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στο νότο». «Η πύλη για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα αρχίζει με την κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση μιας λύσης που θα βασίζεται στη φόρμουλα των δύο κρατών και θα δίνει στους Παλαιστίνιους τα δικαιώματά τους», δήλωσε.

Ο Κάμερον από την πλευρά του, δήλωσε ότι η κλιμάκωση «από τη Γάζα στον Λίβανο, στην Ερυθρά Θάλασσα ή σε ολόκληρη την περιοχή θα αυξήσει το επίπεδο των κινδύνων και της ανασφάλειας στον κόσμο», σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό του στο Χ. «Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό του Λιβάνου που συζήτησε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα μαζί μου σήμερα και για τις προσπάθειες του Λιβάνου να αποτρέψει μια τέτοια κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Η ένταση έχει αναζωπυρωθεί κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, ενώ σήμερα έλαβαν χώρα οι βαρύτερες επιθέσεις από πλευράς Ισραήλ.

01:10 Βίντεο δείχνει την στιγμή μετά την επίθεση στην περιοχή αλ-Ζαουάιντα στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι εκκένωσε οκτώ άτομα μετά το χτύπημα στο σπίτι στο κέντρο της Γάζας. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X, φαίνεται μια μεγάλη φωτιά με τους διασώστες να περπατούν μέσα σε ένα σπίτι που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Μεταξύ των τραυματιών διακρίνονται δύο μικρά παιδιά και ένας ηλικιωμένος άνδρας με τραύμα στο κεφάλι.

00:45 Η UNWRA διερευνά τις τελευταίες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της στη Γάζα

Τα τελευταία περιστατικά περιλαμβάνουν μια επίθεση στο σχολείο προετοιμασίας al-Maghazi στις 25 Δεκεμβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο εκτοπισμένοι που βρίκαν καταφύγιο εκεί και τραυματίστηκε άλλο ένα άτομο, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η υπηρεσία επαληθεύει επίσης ζημιές από μια κοντινή επίθεση στο γραφείο αποχέτευσης του Μπουρέιτζ.

Η UNRWA έχει καταγράψει 193 περιστατικά που έπληξαν τις εγκαταστάσεις της στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 60 άμεσων χτυπημάτων.

Εκτιμά ότι τουλάχιστον 308 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα καταφύγιά της, ενώ περισσότεροι από 1.000 έχουν τραυματιστεί από την αρχή του πολέμου. Τουλάχιστον 142 υπάλληλοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί, με την UNRWA να είναι από τις υπηρεσίες που έχουν πληρώσει από τα πιο βαριά τιμήματα.

00:30 Ο υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ λέει πως «κανείς δεν θέλει τους Παλαιστίνιους» σε μια προσπάθεια αποστέρησης της ανθρώπινης τους ιδιότητας

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Eli Cohen καλεί τις αραβικές χώρες να πάρουν τους αμάχους στη Γάζα, λέγοντας ότι «κανείς δεν τους θέλει», σε μια προσπάθεια να «αποδείξει» πως τους αξίζει ο θάνατος.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ισραηλινού καναλιού 14, ο Cohen είπε ότι οι αραβικές χώρες που θέλουν πρόσφυγες από τη Γάζα θα πρέπει «να μας τηλεφωνήσουν και να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τη διεύθυνση της χώρας και θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας».

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν ως θέση από την αρχή του πολέμου πως «δεν θα συναινέσουν σε μια νέα Νάκμπα».

00:08 Η Ιρακινή κυβέρνηση κινείται προς τον τερματισμό της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία’ αλ-Σουντάνι δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του κινείται προς τον τερματισμό της παρουσίας του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη χώρα. Ο αλ-Σουντάνι έκανε τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και ορισμένα περιφερειακά ζητήματα.

Ο Αλ-Σουντάνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σάντσεθ, συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση του διεθνούς συνασπισμού, στον οποίο συμμετέχει η Ισπανία. «Εκτιμούμε τον ρόλο του συνασπισμού στην υποστήριξη των προσπαθειών του Ιράκ να αντιμετωπίσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε ο Αλ-Σουντάνι.

«Η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία αναδιαμόρφωσης της σχέσης με τον διεθνή συνασπισμό υπό το πρίσμα της παρουσίας ικανών ιρακινών δυνάμεων», δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η ιρακινή κυβέρνηση κινείται προς τον τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν συμβούλους ασφαλείας που υποστηρίζουν τις δυνάμεις ασφαλείας στους τομείς της εκπαίδευσης, των συμβουλών και της συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών».

23:54 Η πιο θανατηφόρα καταγεγραμμένη χρονιά στην ιστορία για τα παιδιά στη Δυτική Όχθη το 2023 σύμφωνα με τη UNICEF

Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα το 2023, δήλωσε αξιωματούχος της UNICEF την Πέμπτη.

«Ογδοντα τρία παιδιά σκοτώθηκαν τις τελευταίες δώδεκα εβδομάδες – υπερδιπλάσιος αριθμός παιδιών που σκοτώθηκαν σε όλο το 2022, εν μέσω αυξημένων στρατιωτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων επιβολής του νόμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Adele Khodr, περιφερειακή διευθύντρια της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Περισσότερα από 576 παιδιά έχουν τραυματιστεί και άλλα φέρονται να έχουν συλληφθεί, ανέφερε η ίδια.

«Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί με τρόμο την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, τα παιδιά στη Δυτική Όχθη βιώνουν έναν δικό τους εφιάλτη. Το να ζουν με ένα σχεδόν συνεχές αίσθημα φόβου και θλίψης είναι, δυστυχώς, πολύ συνηθισμένο για τα παιδιά που πλήττονται. Πολλά παιδιά αναφέρουν ότι ο φόβος έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους, με πολλά να φοβούνται ακόμη και να πηγαίνουν στο σχολείο ή να παίζουν έξω λόγω της απειλής πυροβολισμών και άλλης βίας που σχετίζεται με τις συγκρούσεις», δήλωσε η Khodr.

23:40 Συμβαίνει τώρα: Ενεργή η αντιαεροπορική άμυνα πάνω από τη Δαμασκό εν μέσω διαφαινόμενης ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής

Συριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αεράμυνα είναι ενεργή πάνω από την πρωτεύουσα Δαμασκό, εν μέσω μιας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA αναφέρει ότι ακούγονται εκρήξεις σε όλη τη Δαμασκό, καθώς η αεράμυνα εμπλέκει «εχθρικούς στόχους».

Δεν παρέχει αμέσως λεπτομέρειες σχετικά με ζημιές ή τραυματισμούς ως αποτέλεσμα της φερόμενης επίθεσης.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού στη Συρία αναφέρθηκε ότι επανέλαβε τις πτήσεις χθες μετά από εβδομάδες που ήταν εκτός λειτουργίας μετά από επανειλημμένες φερόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Κάθε φορά που το αεροδρόμιο ανακοινώνει την επανέναρξη πτήσεων το Ισραήλ βομβαρδίζει είτε τον αεροδιάδρομο, είτε τις εγκαταστάσεις.

Το Συριακό Υπουργείο Άμυνας μόλις επιβεβαίωσε πως οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και πως οι ζημιές είναι μόνο υλικές.

23:30 Οι IDF προέβησαν σε εκτεταμένους βομβαρδισμούς στον Λίβανο

Οι IDF δήλωσαν ότι επιτέθηκαν, την Πέμπτη, σε υποδομές που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές του νότιου Λιβάνου, χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και πυρά πυροβολικού.

Ο στρατός είπε επίσης ότι επιτέθηκε σε μια ομάδα που προσπαθούσε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους στο Ισραήλ, καθώς και σε μια ομάδα που βρισκόταν μέσα σε ένα κτίριο από το οποίο έπεφταν πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι IDF επιτέθηκαν, μεταξύ άλλων, σε περιοχές γύρω από τα χωριά Ita a-Sha’ab και Ramya, δίπλα στα σύνορα με το Ισραήλ, από τις οποίες έγιναν πολλές εκτοξεύσεις προς το Ισραήλ.

23:15 To Ιράν απαντά στη δολοφονία του στρατηγού Seyyed Razi Mousavi με animation-απειλή κατά του Νετανιάχου

Ο ιρανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ένα animation που απεικονίζει τη δολοφονία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού η Τεχεράνη κατηγόρησε την κυβέρνησή του ότι σκότωσε έναν από τους πιο υψηλόβαθμους Ιρανούς στρατιωτικούς συμβούλους στη Συρία, στρατηγό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Στο βίντεο που παρουσίασε το ελεγχόμενο κεντρικά ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, ο Νετανιάχου κάθεται σε ένα τραπέζι με ορισμένους ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους στο αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών Mossad στο Τελ Αβίβ. Καθώς παρατηρούν μια οθόνη που μεταδίδει πληροφορίες σχετικά με Ιρανούς κατασκόπους εντός του Ισραήλ, η οθόνη προφανώς παραβιάζεται από τον ιρανικό στρατό, ενώ μια ωρολογιακή βόμβα κάτω από το γραφείο του Νετανιάχου μετρά αντίστροφα και εκρήγνυται, σκοτώνοντας τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και όσους είναι μαζί του.

Μετά την προσομοίωση της υποτιθέμενης δολοφονίας του Νετανιάχου, εμφανίζεται στην οθόνη η φράση «Προστατευτείτε από τους φίλους του Χαμάν» στα εβραϊκά, φαρσί και αραβικά. Αυτό αναφέρεται στη βιβλική φιγούρα της περσικής αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών, η οποία φέρεται να εναντιώθηκε στον εβραϊκό πληθυσμό και προσπάθησε να τους σκοτώσει.

22:59 Αυξάνεται η πίεση στον Νετανιάχου μετά την αναβολή της συζήτησης για το μεταπολεμικό μέλλον της Γάζας

Ο Χαμντάχ Σαλχούτ του Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου συνεδρίασε απόψε, αλλά δεν συζήτησε για την επομένη του πολέμου στη Γάζα.

«Υποτίθεται ότι θα μιλούσαν για το τι πρόκειται να συμβεί την επομένη του πολέμου, ή όπως το Ισραήλ το αποκαλεί, «την επομένη της Χαμάς»», δήλωσε ο Salhut, μιλώντας από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές αντιρρήσεις μεταξύ του ίδιου του συνασπισμού του Νετανιάχου, για να γίνουν αυτές οι συζητήσεις. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τώρα ότι ο πρωθυπουργός υπέκυψε σε αυτή την πίεση και ότι αυτές οι συζητήσεις δεν θα γίνουν ακόμη»

Η σφοδρή αντίθεση προέρχεται από μέλη της ακροδεξιάς, συγκεκριμένα από υπερεθνικιστές εντός της κυβέρνησης Νετανιάχου, όπως ο Bezalel Smotrich και ο Itamar Ben-Gvir, δήλωσε ο Salhut.

Οι δύο υπουργοί δεν ανήκουν στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, αλλά έχουν αντιταχθεί σε πολλές αποφάσεις. Αν αποχωρήσουν από τον συνασπισμό του Νετανιάχου, αυτός θα μπορούσε να διαλυθεί.

22:47 Επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ

Τα τελευταία περιστατικά περιλαμβάνουν ένα χτύπημα στο σχολείο al-Maghazi στις 25 Δεκεμβρίου, κατά το οποίο σκοτώθηκαν δύο εσωτερικά εκτοπισμένοι που βρίσκονταν εκεί και τραυματίστηκε ένα ακόμη άτομο, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο οργανισμός επαληθεύει επίσης τις ζημιές που προκλήθηκαν από ένα κοντινό χτύπημα στο γραφείο υγιεινής του al-Bureij.

Η UNRWA έχει καταγράψει 193 περιστατικά που έπληξαν τις εγκαταστάσεις της στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 60 άμεσων χτυπημάτων.

Υπολογίζει ότι τουλάχιστον 308 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα καταφύγιά της, ενώ περισσότεροι από 1. 000 έχουν τραυματιστεί από την αρχή του πολέμου. Τουλάχιστον 142 υπάλληλοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί.

22:34 Δύο άτομα υπέστησαν τραυματισμό με μαχαίρι δίπλα στο σημείο ελέγχου στη Μαζμόρια

Σύμφωνα με πληροφορίες από την παλαιστινιακή πλευρά ο εκτελεστής της επιχείρησης μαχαιρώματος που τραυμάτισε δύο στρατιώτες στο σημείο ελέγχου Μαζμόρια στη Βηθλεέμ είναι ο Ahmed Alyan, ξάδελφος του επίσης νεκρού σε επίθεση αυτοκτονίας Bahaa Alyan.

Η τελευταία του ανάρτηση στο διαδίκτυο έγραφε: «Συγχαρητήρια σε όσους αναζήτησαν το πρόσωπο του Αλλάχ και συγχαρητήρια σε όσους επέλεξαν να γίνουν μάρτυρες».

22:16 Αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή το πολεμικό συμβούλιο για το μέλλον της μεταπολεμικής Γάζας

Σύμφωνα με τη Haaretz το πολεμικό συμβούλιο σήμερα θα συνεδρίαζε για πρώτη φορά με θέμα το μεταπολεμικό μέλλον της Γάζας.

Ωστόσο η συνεδρίαση αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αποκλείσει πολλές φορές τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας από οποιαδήποτε παλαιστινιακή δύναμη, ενώ έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια εάν την περιοχή δεν την αναλάβει ο ισραηλινός στρατός.

21:59 Καταυλισμό στη Χαν Γιουνίς στήνει η Ερυθρά Ημισέληνος

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου, σε συνεργασία με την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, εργάζεται για τη δημιουργία του πρώτου οργανωμένου καταυλισμού για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Χαν Γιουνίς.

Σε πρώτη φάση, στον καταυλισμό θα στηθούν 300 σκηνές που θα στεγάσουν τις οικογένειες των εκτοπισμένων ιατρών, ασθενοφόρων και προσωπικού αρωγής της Ερυθράς Ημισελήνου. Αργότερα, η χωρητικότητα θα επεκταθεί σε 1. 000 σκηνές για να φιλοξενήσει μερικές από τις χιλιάδες οικογένειες εκτοπισμένων στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

21:48 Χεζμπολάχ: Εξουδετερώσαμε τις  συσκευές παρατήρησης των IDF στα ισραηλινά σύνορα

Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι εξουδετέρωσε τις περισσότερες συσκευές παρατήρησης του ισραηλινού στρατού που είναι εγκατεστημένες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Σε μήνυμα που δημοσίευσε, η οργάνωση κάλεσε τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου να αποσυνδέσουν τις κάμερες ασφαλείας που έχουν στην κατοχή τους, επειδή, σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, οι IDF τις παραβιάζουν και τις χρησιμοποιούν για να συλλέγουν πληροφορίες.

21:27 Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ υπέρ μιας μακροχρόνιας λύσης

Πρόκειται για τη συγκέντρωση μιας ομάδας που ονομάζεται «Μαζί». Πρόκειται για μια ομάδα που δημιουργήθηκε μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα μεταξύ Ισραηλινών Εβραίων και Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ.

Φώναζαν «τώρα, τώρα, τώρα, τώρα». Αυτή είναι η λέξη που ακούγεται συχνά στην «Πλατεία Ομήρων», καλώντας την κυβέρνηση να φέρει πίσω τους αιχμαλώτους τώρα.

Αυτό είναι ένα από τα αιτήματα. Ακόμα υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει μια πολιτική λύση, μια μακροπρόθεσμη λύση για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος. Ένα τρίτο αίτημα είναι να σταματήσουν οι δολοφονίες αμάχων στη Γάζα.

21:14 Επικοινωνία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ με τον Ισραηλινό ομόλογό του

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, οι δυο τους συζήτησαν «τις προετοιμασίες για τη φάση σταθεροποίησης που θα ακολουθήσει τις μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις» στη Γάζα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

«Ο υπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι η Χαμάς δεν μπορεί πλέον να απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ και υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των αμάχων της Γάζας και της επιτάχυνσης της ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε το Πεντάγωνο.

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης τις απειλές για την περιφερειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των «αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, των επιθέσεων παραστρατιωτικών οργανώσεων που πρόσκεινται στο Ιράν κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία και των επιθέσεων των Χούθι κατά του διεθνούς εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα».

21:00 Χαμάς: Καταστρέψαμε 825 ισραηλινά οχήματα – Ο λαός μας θα βγει από αυτή την επίθεση με το κεφάλι ψηλά

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ, Αμπού Ομπέιντα, έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα ηχογράφηση. Ακολουθούν τα κύρια σημεία ομιλίας του:

Προτεραιότητά μας είναι να σταματήσουμε την ισραηλινή επίθεση εναντίον του λαού μας, και τίποτα δεν προηγείται αυτού.

Δεν υπάρχουν συμφωνίες που μπορούμε να δεχτούμε πριν σταματήσει εντελώς η επιθετικότητα εναντίον του λαού μας.

Δημοσιεύσαμε πολλές φωτογραφίες που καταγράφουν τα μαχητικά μας να στοχεύουν στρατιώτες και οχήματα του εχθρού, και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

825 ισραηλινά οχήματα καταστράφηκαν από την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα.

Ο λαός μας θα βγει από αυτή την επίθεση με ψηλά το κεφάλι.

Ο κόσμος είναι διχασμένος ανάμεσα στο να είναι άδικοι εγκληματίες ή αβοήθητοι θεατές.

Δώσαμε στην ισραηλινή κατοχή το χτύπημα του αιώνα και είπαμε στον κόσμο ότι είμαστε ένας λαός που διεκδικεί το δικαίωμα και την ελευθερία στη ζωή.

Η μάχη της al-Aqsa Flood έβαλε τη «σιωνιστική οντότητα» [Ισραήλ] στο δρόμο προς την εξαφάνιση.

Συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε γιατί ξέρουμε ότι μας έκλεψαν τα δικαιώματά μας

20:43 Βίντεο από το σημείο της επίθεσης στη Ράφα

20:26 Το πόρισμα της έρευνας για την κατά λάθος δολοφονία των τριών ομήρων από τις IDF

Η έρευνα για τον κατά λάθος πυροβολισμό τριών Ισραηλινών ομήρων, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αναφέρει ότι ένας από τους ομήρους, ο Γιοτάμ Χάιμ, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε περίπου 15 λεπτά μετά τον πυροβολισμό  των άλλων ομήρων, Σαμέρ Φουάντ Ελ Ταλάλκα και Αλών Σαμρίζ.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 15 λεπτών, ένας Ισραηλινός αξιωματικός φέρεται να παρακάλεσε τον Haim να βγει από ένα κτίριο, στο οποίο κατέφυγε μετά τους πυροβολισμούς των El-Talalka και Shamriz. Όταν ο Haim έφυγε από το κτίριο, πυροβολήθηκε από δύο στρατιώτες, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα, ο αξιωματικός τους είχε διατάξει να μην πυροβολήσουν. Ο Haim πέθανε λίγο αργότερα.

Το πόρισμα της έρευνας για το περιστατικό, το οποίο συνέβη στις αρχές του μήνα στη συνοικία Shujaiyeh στη βόρεια Γάζα, παρουσιάστηκε στις οικογένειες των τριών ομήρων.

20:04 Τουλάχιστον 20 νεκροί από τον βομβαρδισμό κατοικιών στη Ράφα

«Η αεροπορική επιδρομή ισοπέδωσε εντελώς το κτίριο κατοικιών που είναι γεμάτο εκτοπισμένους ανθρώπους», είπε ο δημοσιογράφος του AJ που βρισκόταν κοντά στο σημείο όπου έγινε η επίθεση.

«Μέχρι τώρα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης από τα ασθενοφόρα και τις ομάδες πολιτικής προστασίας για να ανασύρουν τους ανθρώπους κάτω από τα ερείπια.

«Μπήκα προσωπικά στο νοσοκομείο για να δω τα θύματα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ήταν μια «τρομακτική» σκηνή. «Αυτό που βρήκα ήταν μια ομάδα νέων παιδιών, ανδρών και γυναικών που σκοτώνονταν από τον ισραηλινό στρατό».

19:43 Συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου της Χαμάς – Τριακόσιοι νεκροί από τις τελευταίες επιθέσεις στη Γάζα

Ο Οσάμα Χαμντάν, μιλώντας από τη Βηρυτό, παρουσίασε λεπτομερώς τις τελευταίες επιθέσεις στη Γάζα.

Είπε ότι η Beit Lahia, η Maghazi, η Bureij και η Khan Younis έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών αμάχων στις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις.

Ο Χαμντάν πρόσθεσε ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 400 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις.

19:30 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις κοντά στη Βηθλεέμ στη Δ. Όχθη

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά σε σημείο ελέγχου, δυτικά της Βηθλεέμ.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον Muhammad Sayel Abdelqader al-Jundi, 38 ετών, από τη Yatta, νότια της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Beit Jala όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

19:18 Ισραηλινό χτύπημα σε κτίριο κατοικιών στη Ράφα – Κοντά στην ομάδα του AJ

Ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera αναφέρει ότι ήταν παρών στο χτύπημα, το οποίο συνέβη κοντά στο νοσοκομείο του Κουβέιτ στη νότια Γάζα.

Ακολουθούν ορισμένες από τις αναφορές του αυτόπτη μάρτυρα:

  • «Καθόμασταν, όλοι περπατούσαν και συζητούσαν, και ξαφνικά ακούστηκε ο πολύ δυνατός ήχος μιας έκρηξης. Ακούσαμε τον ήχο του ισραηλινού πυραύλου ενώ κατευθυνόταν προς τον στόχο του».
  • «Κατέστρεψε ένα κτίριο κατοικιών λίγα μέτρα μακριά από εμάς, όπου αρκετοί κάτοικοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν».
  • «Μας δόθηκε πρόσβαση στο εσωτερικό του νοσοκομείου. Έχω δει μια Παλαιστίνια που τραυματίστηκε, σοβαρά, και μια άλλη γυναίκα της οποίας το πρόσωπο ήταν πλήρως καλυμμένο με αίμα».
  • «Η πλειοψηφία των θυμάτων και των τραυματιών είναι γυναίκες και παιδιά».
  • «Αυτή η περιοχή είναι πολύ πυκνοκατοικημένη. Κάθε σπίτι στη Ράφα είναι γεμάτο από εκκενωμένους».

18:57 Οι ΗΠΑ στοχεύουν στη χρηματοδότηση των Χούθι με νέες κυρώσεις

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι επέβαλε κυρώσεις στον επικεφαλής της Ένωσης Ανταλλακτών Συναλλάγματος στη Σαναά της Υεμένης και σε τρεις αντίστοιχες εταιρείες στην Υεμένη και την Τουρκία.

Οι οντότητες είναι «υπεύθυνες για τη διευκόλυνση της ροής ιρανικής οικονομικής βοήθειας προς τις δυνάμεις των Χούθι και τις αποσταθεροποιητικές τους δραστηριότητες», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Η σημερινή ενέργεια υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά μας να περιορίσουμε την παράνομη ροή κεφαλαίων προς τους Χούθι, οι οποίοι συνεχίζουν να πραγματοποιούν επικίνδυνες επιθέσεις στη διεθνή ναυτιλία και κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών Μπράιαν Ε. Νέλσον.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον σχηματισμό διεθνούς συνασπισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των συνεχιζόμενων επιθέσεων της ομάδας της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες, σύμφωνα με τους Χούθι, πραγματοποιούνται σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους. Αξιωματούχοι των Χούθι δήλωσαν ότι αυτός ο συνασπισμός δεν θα τους αποτρέψει.

18:45 Haaretz: Για πρώτη φορά το πολεμικό συμβούλιο θα συζητήσει τα μεταπολεμικά σχέδια για τη Γάζα

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz σήμερα, Πέμπτη, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συζητήσει για το μεταπολεμικό μέλλον της Γάζας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από ένα σχέδιο που διαμορφώθηκε από το Αρχηγείο Εθνικής Ασφάλειας σχετικά με τα απαιτούμενα στάδια μετά τη λήξη των μαχών.

Νωρίτερα, ο Γκάντς, μέλος του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ είναι «έτοιμο για την επόμενη φάση της μάχης, η οποία θα είναι συνεχής, ισχυρή και βαθύτερη από ό,τι φαντάζεται η Χαμάς».

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει προηγουμένως απορρίψει την προοπτική να αναλάβει μια διεθνής δύναμη τον έλεγχο του θύλακα, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα αναλάβει επ’ αόριστον τον έλεγχο της ασφάλειας της Γάζας.

Ο Νετανιάχου έχει επίσης πει ότι ούτε η Χαμάς ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή θα αναλάβουν τον διοικητικό έλεγχο της Γάζας, αλλά δεν έχει παρουσιάσει ένα πιο λεπτομερές σχέδιο.

Ο ακροδεξιός υπουργός Itamar Ben-Gvir επέκρινε την αναφερόμενη συνάντηση στο X, λέγοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο πολέμου δημιουργήθηκε για να διαχειριστεί τον πόλεμο και όχι «την επόμενη μέρα». Ο Gvir δεν είναι μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, αλλά είναι μέλος του ευρύτερου υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

18:30 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σε 21.320.
  • Το Al Jazeera λαμβάνει αναφορές για παλαιστινιακά θύματα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο την πόλη Beit Hanoon στη βόρεια Γάζα.
  • Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθρού Σταυρού (PRCS) καταδίκασε την ισραηλινή στοχοποίηση του νοσοκομείου al-Amal στη Γάζα, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 21.
  • Η περιφερειακή διευθύντρια MENA της UNICEF, Adele Khodr, αναφέρει ότι 124 παιδιά από την Παλαιστίνη και έξι από το Ισραήλ σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την αρχή του έτους.
  • Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ζήτησε να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας και του νότιου Λιβάνου, σε συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, που προειδοποίησε για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου.
  • Το Αρμενικό Πατριαρχείο με επείγον ανακοινωθέν του σημειώνει ότι κληρικοί και μέλη της κοινότητας δέχονται επίθεση από ισραηλινούς εποίκους

18:20 Το νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γιουνίς λειτουργεί χωρίς το 80% του προσωπικού

Ο γιατρός Mohammed Qandil περιέγραψε στο AJ σκηνές απελπισίας στο νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γιουνίς, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της Γάζας και το δεύτερο μεγαλύτερο σε ολόκληρο τον θύλακα.

Αντιμετωπίζοντας σοβαρές ελλείψεις σε προμήθειες – συμπεριλαμβανομένων αναισθητικών και παυσίπονων φαρμάκων – το νοσοκομείο αντιμετωπίζει επίσης σοβαρή έλλειψη υγειονομικού προσωπικού που δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του λόγω των μαχών.

«Χάσαμε περίπου το 80% του ιατρικού προσωπικού, γιατρούς και νοσηλευτές που δεν μπορούν να φτάσουν στα νοσοκομεία. Ένα πράγμα είναι ότι το νοσοκομείο δεν είναι ασφαλές Το σενάριο του νοσοκομείου al-Shifa είναι τρομακτικό και αισθάνονται ανασφαλείς», δήλωσε, αναφερόμενος στην ισραηλινή πολιορκία του al-Shifa στην πόλη της Γάζας.

«Ο άλλος λόγος είναι το κύμα εκτοπισμού, οι εντολές εκτοπισμού. Οι γιατροί μας βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, πρέπει να εξασφαλίσουν την οικογένειά τους. Το μεγάλο όνειρο τώρα για πολλούς γιατρούς είναι να έχουν μια σκηνή για να βάλουν τα παιδιά τους μέσα».

«Αν αυτό το νοσοκομείο κλείσει και η εξυπηρέτηση διακοπεί, αυτό σημαίνει ότι το σύστημα υγείας στο νότο θα είναι  σχεδόν μηδενικό», δήλωσε ο Qandil.

18:11 Νεκροί από ισραηλινό χτύπημα στην Beit Hanoon

Υπάρχουν αναφορές για νεκρούς Παλαιστίνιους σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο ομάδα αμάχων που επέστρεφαν στην πόλη Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα.

Ένας δημοσιογράφος του Al Jazeera Arabic στη Γάζα δήλωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό.

17:52 Αρμένιοι κληρικοί δέχονται επίθεση από ισραηλινούς εποίκους – Επείγουσα ανακοίνωση του Πατριαρχείου

Το Αρμενικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει τις πρόσφατες πράξεις βίας ισραηλινών εποίκων κατά της αρμενικής κοινότητας.

Με την ένδειξη «επείγον ανακοινωθέν» το Αρμενικό Πατριαρχείο κάνει λόγο για «μαζική και συντονισμένη επίθεση εναντίον επισκόπων, ιερέων, διακόνων, ιεροδιδασκάλων και άλλων μελών της αρμενικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ».

Αναφέρεται ακόμα ότι «περισσότεροι από 30 ένοπλοι «με μάσκες του σκι κρατώντας όπλα – ανάμεσά τους όπλα ικανά να σκοτώσουν -, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών νευροπαραλυτικών ουσιών, έχουν ακινητοποιήσει δεκάδες κληρικούς μας, εισέβαλαν στους χώρους του Κήπου της Αγελάδας και άρχισαν την άγρια επίθεσή τους»».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματιες από τις επιθέσεις ενώ γίνεται λόγος για υπαρξιακή απειλή της αρμενικής κοινότητας.

«Αυτή είναι η εγκληματική απάντηση που λάβαμε για την υποβολή αγωγής στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ για τον Κήπο της Αγελάδας. Έτσι αντιδρούν στις νομικές διαδικασίες ο Αυστραλο-ισραηλινός επιχειρηματίας Danny Rothman (Rubenstein) και ο George Warwar (Hadad)», αναφέρει η ανακοίνωση φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τους υπαίτιους της επίθεσης.

17:40 Έφτασε στην Αίγυπτο ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Το φορτίο περιλαμβάνει μία πλήρως εξοπλισμένη μονάδα υποδοχής και βασικής περίθαλψης ασθενών, καθώς και είδη ατομικής υγιεινής και πρώτων βοηθειών.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

17:31 Για τον κίνδυνο εξάπλωσης της σύγκρουσης προειδοποίησε ο Κάμερον – Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε για οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι.

Ο Κάμερον, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα στο Λίβανο, στην Ερυθρά Θάλασσα ή στην ευρύτερη περιοχή θα «προσθέσει στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο κινδύνου και ανασφάλειας στον κόσμο».

Πρόσθεσε ότι είναι ευγνώμων στον πρωθυπουργό του Λιβάνου που «συζήτησε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα μαζί μου σήμερα και για τις προσπάθειες του Λιβάνου να αποτρέψει μια τέτοια κλιμάκωση».

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ζήτησε να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας και του νότιου Λιβάνου.

Ο Mikati τόνισε ότι η συνέχιση των ισραηλινών προκλήσεων στο νότιο Λίβανο μπορεί να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο στην περιοχή.

17:18 Η ισραηλινή πρεσβεία στη Ν. Κορέα διαγράφει βίντεο μετά από διαμαρτυρία της κυβέρνησης

Η ισραηλινή πρεσβεία στη Νότια Κορέα διέγραψε ένα βίντεο που  έδειχνε μια φανταστική επίθεση στη Σεούλ από μασκοφόρους δράστες, τους οποίους φαίνεται να παρομοιάζει με τη Χαμάς, μετά τις διαμαρτυρίες που εξέφρασε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.

Το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της ισραηλινής πρεσβείας την Τρίτη, διαγράφηκε την Τετάρτη, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

«Οι δολοφονίες και οι απαγωγές ισραηλινών πολιτών από τη Χαμάς δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, αλλά η παραγωγή και διανομή από την ισραηλινή πρεσβεία ενός βίντεο που κάνει παραλληλισμούς με την κατάσταση ασφαλείας σε μια άλλη χώρα κρίθηκε ακατάλληλη», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας σε ανακοίνωσή του.

Περιγράφοντας το κλιπ, το Yonhap ανέφερε ότι το βίντεο έδειχνε μια γυναίκα από τη Νότια Κορέα στην πρωτεύουσα την ημέρα των Χριστουγέννων να παρακολουθεί την κόρη της να τραγουδά τα κάλαντα σε ένα σχολικό σόου ταλέντων, όταν το κινητό της τηλέφωνο εξέδωσε προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής.

Στη συνέχεια ακούγονται ήχοι από πυροβολισμούς και εκρήξεις σε όλη την πόλη. Η γυναίκα -που είναι γεμάτη αίματα- πέφτει θύμα απαγωγής από ένοπλο άνδρα και χωρίζεται με τη βία από την κόρη της.

Τα πλάνα συνοδεύονται από λεπτομέρειες για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και υπότιτλους που γράφουν: «Φανταστείτε να σας συνέβαινε αυτό. Τι θα κάνατε;»

17:11 Η Ινδία χορηγεί 2,5 εκατ. δολάρια στην UNRWA για βοήθεια στην Παλαιστίνη

Η Ινδία αποδέσμευσε τη δεύτερη δόση της συνεισφοράς ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ινδίας στην Παλαιστίνη.

Η συνεισφορά θα εκπληρώσει την ετήσια δωρεά της Ινδίας ύψους 5 εκατ. δολαρίων για την περίοδο 2023-24, αναφέρει η ανακοίνωση.

16:59 Ερυθρά Ημισέληνος: Για πέμπτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα στοχοποιήθηκε το νοσοκομείο Αλ Αμάλ

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) καταδίκασε την ισραηλινή στοχοποίηση του νοσοκομείου al-Amal στη Γάζα, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 21.

«Η PRCS εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την ασφάλεια του προσωπικού της που εργάζεται στο νοσοκομείο και στην έδρα της Εταιρείας, ιδιαίτερα μετά την τελευταία στοχοποίηση- σήμερα είναι η πέμπτη στοχοποίηση του νοσοκομείου και των περιχώρων του σε λιγότερο από μία εβδομάδα», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο X.

«Η εντατικοποίηση της κατοχής στη στοχοποίηση της περιοχής του νοσοκομείου al-Amal κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών μπορεί να θεωρηθεί ως προοίμιο για την άμεση στοχοποίησή του».

16:48 Μαζική διαδήλωση νεολαίας στο Ισραήλ για την απελευθέρωση ομήρων

Χιλιάδες Ισραηλινοί έφηβοι διαδηλώνουν για να απαιτήσουν την επιστροφή των ομήρων από τη Γάζα.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία διανύουν την Ιερουσαλήμ και θα φτάσουν στην Κνέσετ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, αργότερα σήμερα.

Ξεκίνησαν από την πλατεία των ομήρων στο Τελ Αβίβ την Κυριακή.

Οι οργανώσεις νέων ζητούν μια νέα συμφωνία για την επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι 129 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι μετά την απαγωγή τους και την μεταφορά τους στη Γάζα κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

16:39 Στις κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας το επίκεντρο των μαχών

Το Reuters μεταδίδει ότι το επίκεντρο των μαχών είναι τώρα σε κεντρικές περιοχές νότια των υγροτόπων που «χωρίζουν» τη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διατάξει τους αμάχους να απομακρυνθούν τις τελευταίες ημέρες καθώς τα τανκς τους προελαύνουν.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις τεράστιες περιοχές Nusseirat, Bureij και Maghazi κατευθύνονται νότια ή δυτικά την Πέμπτη προς την ήδη κατακλυζόμενη πόλη Deir al-Balah κατά μήκος της μεσογειακής ακτής, και συνωστίζονται σε βιαστικά χτισμένους καταυλισμούς από πρόχειρες σκηνές με τις συνθήκες που επικρατούν να είναι άθλιες.

Στο ανατολικό τμήμα της Bureij έγιναν σφοδρές μάχες το πρωί της Πέμπτης, με τα ισραηλινά τανκς να προωθούνται από τα βόρεια και τα ανατολικά, δήλωσαν οι κάτοικοι.

16:28 Ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ιραήλ – Λιβάνου

Το Al Jazeera αναφέρει ότι 12 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο προς ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις.

Το ισραηλινό πυροβολικό είχε πλήξει το Shebaa Farms καθώς και τις περιοχές γύρω από τις πόλεις Rashaya al-Fakhar και al-Khiam στο νότιο Λίβανο.

16:18 UNICEF: Το 2023 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για τα παιδιά στη Δυτική Όχθη

Η Adele Khodr, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε ότι 124 παιδιά από την Παλαιστίνιη και έξι από το Ισραήλ σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

«Τουλάχιστον 83 παιδιά έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 12 εβδομάδες – υπερδιπλάσιος αριθμός παιδιών που σκοτώθηκαν σε όλο το 2022, εν μέσω αυξημένων στρατιωτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων επιβολής του νόμου», ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της.

«Περισσότερα από 576 έχουν τραυματιστεί και άλλα έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, συλληφθεί».

16:03 Οι ισραηλινές επιδρομές αποσκοπούν στην πλήρη «επανακατάληψη» της Δυτικής Όχθης

Ο Mustafa Barghouti, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε στο AJ ότι οι αυξανόμενες επιδρομές στη Δυτική Όχθη είναι η προσπάθεια του Ισραήλ να επανακαταλάβει την περιοχή «πλήρως».

«Περιθωριοποιούν την Παλαιστινιακή Αρχή, στερώντας της όλες τις εξουσίες της. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ασφαλείας από την Παλαιστινιακή Αρχή, επειδή ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει σε όλες τις πόλεις, σε όλη την περιοχή που υποτίθεται ότι ήταν υπό την Παλαιστινιακή Αρχή», δήλωσε ο Barghouti στο Al Jazeera.

«Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον Νετανιάχου, λέει ότι δεν υπάρχει πια θέση για οποιαδήποτε ανεξάρτητη Παλαιστινιακή Αρχή εδώ. Επανακαταλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, όπως προσπαθεί να επανακαταλάβει τη Γάζα».

Ο Barghouti πρόσθεσε ότι παρά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι οι επιδρομές  γίνονται για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο πραγματικός στόχος είναι να «προκληθεί μια Ιντιφάντα (σ.σ. εξέγερση)».

«Ο Νετανιάχου γνωρίζει πολύ καλά ότι αν εγκαταλείψει τη θέση του ως πρωθυπουργός θα πάει φυλακή. Αυτός ο άνθρωπος θέλει να παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα, να τον επεκτείνει, να τον συνεχίσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Θέλει να ανοίξει και το βόρειο μέτωπο και θέλει ένα τρίτο μέτωπο στη Δυτική Όχθη», είπε.

15:48 Η Ιταλία αντιτίθεται στον διορισμό ενός εποίκου ως νέου πρέσβη του Ισραήλ στη Ρώμη

Η Ιταλία ενημέρωσε το Ισραήλ για την αντίθεσή της στον διορισμό ως Ισραηλινού πρεσβευτή στη Ρώμη του δημάρχου ενός από τους μεγαλύτερους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε σήμερα διπλωματική πηγή.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε τον Ιούλιο τον Μπένι Κασριέλ, δήμαρχο της Μααλέ Αντουμίμ, κοντά στην Ιερουσαλήμ, για να διαδεχθεί τον Άλον Μπαρ, έναν διπλωμάτη καριέρας που αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί το καλοκαίρι του 2024.

Ο Μπένι Κασριέλ, 72 ετών, είναι δήμαρχος από το 1992 αυτού του εβραϊκού οικισμού που αριθμεί σχεδόν 40.000 κατοίκους και ηγείται του τοπικού παραρτήματος του δεξιού κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μεταξύ 1999 και 2001, ο Κασριέλ προήδρευσε επίσης στο Συμβούλιο Γιεσά, ένας οργανισμός που εκπροσωπεί τους εβραϊκούς οικισμούς που οικοδομήθηκαν σε παλαιστινιακά εδάφη.

«Η εμπειρία και οι μοναδικές ικανότητές του θα βοηθήσουν στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών μας σε θέματα ασφάλειας και περιφερειακής σταθερότητας, αλλά και σε θέματα οικονομίας και ενέργειας», είχε δηλώσει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν, ανακοινώνοντας τον Κασριέλ ως νέο πρέσβη του εβραϊκού κράτους στην Ιταλία.

Το Ισραήλ δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για διαπίστευση, αλλά, έκτοτε, οι ιταλικές αρχές έχουν στείλει σειρά μηνυμάτων που δείχνουν ότι θεωρούν αυτόν τον διορισμό ακατάλληλο, τόνισε μια διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα.

15:37 Πρόταση από την Αίγυπτο για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Γάζα

Η Αίγυπτος επιβεβαίωσε ότι έχει προωθήσει πρόταση-πλαίσιο για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Γάζα, στο οποίο περιλαμβάνεται σχέδιο τριών φάσεων για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης της Αιγύπτου Ντιάα Ρασουάν.

Η Αίγυπτος δεν έχει λάβει απαντήσεις των ενδιαφερομένων πλευρών επί της πρότασης και θα δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο όταν θα έχει λάβει τις απαντήσεις αυτές, πρόσθεσε.

15:14 IDF: Εντοπίστηκε είσοδος υπόγειας σήραγγας μέσα σε τέμενος στη Χαν Γιουνίς

Οι IDF δήλωσαν ότι οι δυνάμεις της 55ης Εφεδρικής Ταξιαρχίας εντόπισαν είσοδο σήραγγας μέσα σε ένα τζαμί στη Χαν Γιουνίς που οδηγούσε σε ένα κέντρο επιτήρησης της επίλεκτης δύναμης Nukhba της Χαμάς.

Οι IDF κατέστρεψαν τη σήραγγα και το κέντρο επιτήρησης, τα οποία, όπως είπαν, χρησιμοποιούνταν για το συντονισμό των μαχών και τη μεταφορά όπλων. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι ο στρατός εντόπισε και έναν εκτοξευτή ρουκετών μέσα σε ένα άλλο τέμενος που χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο και για σκοπούς μάχης.

14:55 Στις 21.320 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη του πολέμου

Συνολικά 21.320 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 55.603 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο Ασράφ αλ-Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 210 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

14:42 Απότομη μείωση της μετανάστευσης στο Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου

Υπήρξε μια απότομη μείωση στον αριθμό των ανθρώπων που μετανάστευσαν στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με μόλις 1.163 άτομα να εγκαθίστανται τον Οκτώβριο σε σύγκριση με 2.364 άτομα τον Σεπτέμβριο, αναφέρει η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι αριθμοί ανέβηκαν ελαφρώς τον Νοέμβριο με 1.534 άτομα να μεταναστεύουν, αλλά παρέμειναν και πάλι πολύ χαμηλότεροι από τους προηγούμενους μήνες.

Τα προηγούμενα χρόνια, τον Οκτώβριο παρατηρήθηκε αύξηση της μετανάστευσης προς το Ισραήλ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το 2022, 6.091 άτομα μετακόμισαν στο Ισραήλ τον Οκτώβριο σε σύγκριση με 4.368 τον Σεπτέμβριο, ενώ παρόμοιο άλμα παρατηρήθηκε και το 2021.

Ο μήνας με τον υψηλότερο αριθμό ατόμων που μετακόμισαν στο Ισραήλ το 2023 ήταν ο Ιανουάριος, σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όταν 7.664 άτομα μετανάστευσαν στο Ισραήλ.

14:26 IDF: Αναχαιτίστηκε drone προερχόμενο από τον Λίβανο

Το Ισραήλ κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε στην επικράτειά του από τον Λίβανο σήμερα, ανέφερε ο στρατός. Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού είχαν ηχήσει στο νότιο Ισραήλ και προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

14:14 Βίντεο με τις καταστροφές στη γειτονιά Tal al-Hawa της Γάζας

14:03 Αναφορές ότι η ισραηλινή αεροπορία επιτίθεται στο νότιο Λίβανο

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ανέφερε  ότι η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε «προμελετημένη επίθεση» εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, μεταδίδει το Al Jazeera, προσθέτοντας ότι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν αυτή τη στιγμή στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη Haaretz, οι συναγερμοί για εχθρικά αεροσκάφη που ενεργοποιήθηκαν στα βόρεια του Ισραήλ οφείλονται σε ένα drone που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο και αναχαιτίστηκε από τα μαχητικά του στρατού.

13:47 Η Maersk θα δρομολογεί σχεδόν όλα τα πλοία της μέσω της διαδρομής της Ερυθράς Θάλασσας

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, η Maersk, η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία, αποφάσισε να δρομολογήσει σχεδόν όλα τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Μόνο λίγα πλοία θα εκτραπούν γύρω από την Αφρική.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Maersk, είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας λόγω των επιθέσεων εναντίον πλοίων από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Η Maersk επικαλέστηκε την ανάπτυξη στρατιωτικής επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία των πλοίων ως λόγο για την επιστροφή της στην Ερυθρά Θάλασσα.

13:40  UNRWA: Η Γάζα παλεύει με την καταστροφική πείνα

Η UNRWA επανέλαβε την έκκλησή της για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, σημειώνοντας ότι «η Γάζα παλεύει με την καταστροφική πείνα».

«Κάθε μέρα είναι ένας αγώνας για επιβίωση, για την εύρεση τροφής και νερού», δήλωσε στο X ο Thomas White, διευθυντής της UNRWA στη Γάζα.

Η UNRWA αναφέρει σε ανάρτηση στο X ότι «το 40% του πληθυσμού κινδυνεύει πλέον από λιμό».

«Η πραγματικότητα είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια. Η μόνη ελπίδα που απομένει είναι μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

13:30 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Πενήντα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στις περιοχές Μπέιτ Λαχίγια, Χαν Γιουνίς και Μαγκάζι της Γάζας την Πέμπτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας
  • Δύο ακόμη δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, στη Γάζα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών δημοσιογράφων στον θύλακα σε 105, ανακοίνωσε το κυβερνητικό γραφείο Τύπου.
  • Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν σε επίθεση κοντά στο νοσοκομείο El Amal  στη νότια πόλη Khan Younis.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στη Ραμάλα και σε άλλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης – Ενας νεκρός και 14 τραυματίες- Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του διεξήγαγαν στην Δυτική Όχθη «ευρεία επιχείρηση για να κατασχέσουν τα τρομοκρατικά κεφάλαια της Χαμάς». Προσθέτει ότι κατασχέθηκαν “εκατομμύρια σεκέλ” και “21 καταζητούμενοι για κατοχή τρομοκρατικών κεφαλαίων” συνελήφθησαν.
  • Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται στην «ταχεία επιδείνωση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και καλεί τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν τη βία κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού εκεί
  • Ο ισραηλινός στρατός έχει εγκρίνει διάφορα σχέδια και δηλώνει έτοιμος για τυχόν επίθεση στον Λίβανο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αρχηγού του γενικού επιτελείου του Ισραήλ.
  • Οι IDF ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στη Λωρίδα της Γάζας
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Eli Cohen απάντησε στα χθεσινά σχόλια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Χίτλερ, λέγοντας ότι «όσο ο Ερντογάν είναι πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ισραηλινός πρέσβης δεν πρόκειται να επιστρέψει εκεί»
  • Χιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία στην Τεχεράνη του Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, ηγετικού στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, σκοτώθηκε από ισραηλινό πυραυλικό πλήγμα στη Συρία. Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης  υποσχέθηκε εκδίκηση.
  • Drone έπεσε κοντά σε χωριό στο τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν που έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ. Την  ευθύνη ανέλαβε, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», νεφέλωμα που πιστεύεται πως αποτελεί δημιούργημα μελών ιρακινών φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων.

13:05 Δύο ακόμη δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη βόρεια Γάζα

Δύο ακόμη δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών δημοσιογράφων στον θύλακα σε 105, ανακοίνωσε το κυβερνητικό γραφείο Τύπου.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση του ισραηλινού στρατού σε πλατεία κατοικιών στην Μπέιτ Λάχια, μεταξύ των οποίων ο φωτορεπόρτερ Άχμεντ Χαίρ αλ-Ντιν και ο δημοσιογράφος Μοχάμεντ Χαίρ αλ-Ντιν, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

12:55  Είκοσι πέντε συλλήψεις στη Δυτική Όχθη από το βράδυ της Τετάρτης

Η «Επιτροπή Παλαιστινίων Κρατουμένων» και η Λέσχη Κρατουμένων δήλωσαν τώρα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων πρώην κρατουμένων, κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί.

Οι συλλήψεις έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες του Αλ Τζαζίρα, στη Ραμάλα, τη Χεβρώνα, την Ιεριχώ, το Τουλκαρέμ, τη Ναμπλούς, τη Τζενίν, την Τούμπας και την Καλκίλια.

12:40 Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για κακομεταχείριση κρατουμένων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη αναφέρεται στην «ταχεία επιδείνωση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και καλεί τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν τη βία κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού εκεί.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), αναφέρει ότι 300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, οπότε και η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ. Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ή συγκρούσεων με αυτές.

Τουλάχιστον 105 θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν σε ισραηλινές επιχειρήσεις με αεροπορικές επιδρομές ή άλλες στρατιωτικές τακτικές σε προσφυγικούς καταυλισμούς ή άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από Εβραίους εποίκους, αναφέρεται.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από Ισραηλινούς αξιωματούχους για την έκθεση. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι οι επιχειρήσεις του στη Δυτική Όχθη είναι προληπτικές και αποσκοπούν στον περιορισμό των απειλών για την ασφάλεια.

«Η χρήση στρατιωτικών τακτικών μέσων και όπλων σε πλαίσια επιβολής του νόμου, η χρήση περιττής ή δυσανάλογης βίας και η επιβολή ευρέων, αυθαίρετων και μεροληπτικών περιορισμών μετακίνησης που πλήττουν τους Παλαιστίνιους είναι εξαιρετικά ανησυχητική», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

«Καλώ το Ισραήλ να λάβει άμεσα, σαφή και αποτελεσματικά μέτρα για να τερματιστεί η βία των εποίκων κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού, να διερευνήσει όλα τα περιστατικά βίας από εποίκους και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία των παλαιστινιακών κοινοτήτων».

Το OHCHR δήλωσε ότι κατέγραψε επίσης μαζικές αυθαίρετες κρατήσεις, παράνομες συλλήψεις και περιπτώσεις αναφερόμενων βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης Παλαιστινίων κρατουμένων. Είπε ότι περίπου 4.785 Παλαιστίνιοι είχαν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

«Κάποιους τους έγδυσαν, τους έδεσαν τα μάτια και τους κράτησαν για πολλές ώρες με χειροπέδες και με τα πόδια δεμένα, ενώ Ισραηλινοί στρατιώτες πατούσαν τα κεφάλια και τις πλάτες τους, τους έφτυναν, τους χτυπούσαν στους τοίχους, τους απειλούσαν, τους προσέβαλαν, τους εξευτέλιζαν και σε ορισμένες περιπτώσεις υπέστησαν σεξουαλική και έμφυλη βία», ανέφερε το OHCHR.

Η Δυτική Όχθη βίωνε ήδη τα υψηλότερα επίπεδα αναταραχής των τελευταίων δεκαετιών κατά τη διάρκεια των 18 μηνών που προηγήθηκαν της επίθεσης ενόπλων της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά οι συγκρούσεις αυξήθηκαν απότομα καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία εισβολή στη Γάζα.

12:32 Αντιπολεμική διαμαρτυρία στη Ναζαρέτ από μέλη ισραηλινοαραβικής ομάδας

Περίπου πενήντα ακτιβιστές και μέλη της Ανώτατης Αραβικής Επιτροπής Παρακολούθησης διαδήλωσαν στην Ναζαρέτ στο βόρειο Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που καλούσαν να σταματήσει ο «πόλεμος της καταστροφής και της εκδίωξης». Η διαδήλωση πραγματοποιείται εν μέσω απαγορεύσεων και καταστολής των αντιπολεμικών διαδηλώσεων από την ισραηλινή αστυνομία.

Τους τελευταίους μήνες, η επιτροπή προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο δύο φορές, επιδιώκοντας να υποχρεώσει την αστυνομία να επιτρέψει στα μέλη της να διαδηλώσουν κατά του πολέμου, αλλά οι προσφυγές απορρίφθηκαν.

Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία συνέλαβε τον πρόεδρο της επιτροπής Mohammed Barakeh, επειδή ήθελε να διοργανώσει διαδήλωση κατά του πολέμου. Τέσσερις άλλοι αραβικής καταγωγής πρώην βουλευτές συνελήφθησαν επίσης.

12:20 Σειρήνες ρουκετών ηχούν στα νότια του Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

12:13 «Απαιτείται επείγουσα διεθνή παρέμβαση για το σύστημα υγείας της Γάζας»

Ο δρ Hani Hamada, διευθυντής του Τμήματος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας και συντονιστής των νοσοκομείων πεδίου στη Γάζα, μίλησε στο Al Jazeera για την κατάρρευση του συστήματος υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το ιατρικό συγκρότημα Nasser στο Khan Younis πολιορκείται τώρα και δεν μπορεί να προσεγγιστεί για την παροχή όλων των υπηρεσιών», δήλωσε ο Hamada από το ινδονησιακό νοσοκομείο στη Rafah. «Και στην κεντρική περιοχή, υπάρχει μόνο το Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Al-Aqsa, ενώ στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο είναι όλα τα κρεβάτια γεμάτα από περιστατικά».

Είπε ότι περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη Ράφα χρειάζονται ιατρική περίθαλψη και υπηρεσίες υγείας. Πρόσθεσε ότι οι καρκινοπαθείς είχαν προγραμματισμένες επεμβάσεις που διακόπηκαν.

«Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και χρειάζεται ταχεία και επείγουσα παρέμβαση. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις αραβικές και ξένες χώρες να σώσουν τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας από αυτή τη σφοδρή ισραηλινή επίθεση».

12:00 Πρόταση του Ισραήλ για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων χωρίς κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ, μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών, πρότεινε μια νέα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων στο διαμεσολαβητή Κατάρ, σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι 13.

Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα αποσύρει πρώτα τα στρατεύματά του από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και θα επιτρέψει την είσοδο πολύ περισσότερης βοήθειας στον θύλακα, αναφέρει το Κανάλι 13.

Στη δεύτερη φάση, η Χαμάς θα απελευθερώσει γυναίκες αιχμάλωτες Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών στρατιωτών και των σωμάτων νεκρών Ισραηλινών, καθώς το Ισραήλ θα υποχωρεί περαιτέρω σε περιοχές που θα διευθετηθούν με τη μεσολάβηση του Κατάρ και των ΗΠΑ.

Το μέσο ενημέρωσης ανέφερε ότι η Χαμάς έχει «μέχρι στιγμής απορρίψει αυτή την πρόταση», καθώς δεν απαιτεί πλήρη κατάπαυση του πυρός κατά την ανταλλαγή.

11:43 Εικόνες από τη Χαν Γιουνίς μετά το χτύπημα κοντά σε νοσοκομείο

Ένα παιδί που τραυματίστηκε από ισραηλινό χτύπημα δέχεται βοήθεια σε νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 28 Δεκεμβρίου 2023. REUTERS/Ahmed Zakot

Παιδιά κλαίνε δίπλα σε τραυματία που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Χαν Γιουνις μετά από ισραηλινό χτύπημα, 28 Δεκεμβρίου 2023. REUTERS/Ahmed Zakot

Μια Παλαιστίνια κρατά ένα παιδί που τραυματίστηκε από ισραηλινό χτύπημα, σε νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 28 Δεκεμβρίου 2023. REUTERS/Ahmed Zakot

Ένα παιδί  δίπλα στο κρεβάτι  Παλαιστίνιας που τραυματίστηκε από ισραηλινό χτύπημα, σε νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 28 Δεκεμβρίου 2023. REUTERS/Ahmed Zakot

11:33 Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα, την Πέμπτη

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ashraf Al-Qidra, αναφέρει ότι 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Beit Lahia, Khan Younis και Maghazi.

11:20 Περισσότερα για το φονικό ισραηλινό χτύπημα κοντά στο νοσοκομείο El Amal

Ένα βίντεο από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο δείχνει τα επακόλουθα του ισραηλινού χτυπήματος κοντά στο νοσοκομείο El Amal στο Χαν Γιουνίς, από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένα παιδί που φαίνεται να μεταφέρεται εσπευσμένα με ασθενοφόρο για περίθαλψη.

11:11  «Λάθος πυρομαχικά οδήγησαν σε υψηλό αριθμό νεκρών στον καταυλισμό Μαγκάζι»

Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε λάθος τύπο πυρομαχικών για να πλήξει τον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να είναι υψηλός ο αριθμός των νεκρών, αναφέρουν οι Times of Israel που επικαλούνται ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο.

«Ο τύπος των πυρομαχικών δεν αντιστοιχούσε στη φύση της επίθεσης, και προκάλεσε εκτεταμένες παράπλευρες απώλειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν αργά την Κυριακή, όταν το Ισραήλ έπληξε τον μικρό προσφυγικό καταυλισμό στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ, σε μια από τις φονικότερες επιθέσεις του πολέμου.

Παλαιστίνιες θρηνούν για τους συγγενείς τους που σκοτώθηκαν στο ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι, 25 Δεκεμβρίου 2023 (MAHMUD HAMS / AFP)

11:00 Εκρήξεις ακούγονται στην πόλη της Γάζας

Ένας ανταποκριτής του Al Jazeera μέσα στη Γάζα ανέφερε ότι «τεράστιες εκρήξεις ακούστηκαν στα βόρεια προάστια της πόλης της Γάζας εν μέσω συνεχών βομβαρδισμών του ισραηλινού πυροβολικού».

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην περιοχή al-Wafiya στο Χαν Γιουνίς

Ο χάρτης του Guardian δείχνει την κατάσταση στη Γάζα

Με ροζ χρώμα: Αναφερόμενες ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις – Με πορτοκαλί: η αναφερόμενη ως μεγαλύτερη ισραηλινή προέλαση- Με κίτρινο: Ζώνες εκκένωσης που ανακοινώθηκαν από το Ισραήλ- Με λευκό: Καταυλισμοί προσφύγων

10:45 «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος»

Προσπαθώντας να σωθούν από τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς, Παλαιστίνιοι που είχαν βρει μέχρι χθες καταφύγιο σε σχολείο του ΟΗΕ στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ (κεντρικά), έφευγαν έχοντας φορτώσει στρώματα, κουβέρτες, αποσκευές με ατομικά τους είδη σε δίτροχα κάρα, σε οροφές αυτοκινήτων.

«Ούτε καν τα σχολεία του ΟΗΕ δεν είναι πλέον ασφαλή»· «αρχικά είχαμε εκτοπιστεί στη Νουσέιρατ, μετά πήγαμε στη Ράφα. Ο κόσμος δεν ξέρει πού να πάει», εξήγησε ένας. Πρόσθεσε πως «το μήνυμά μας στον κόσμο είναι ‘κάντε προσπάθεια να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός’».

10:30 IDF: Επιχειρούμε στην καρδιά της Daraj Tuffah στην πόλη της Γάζας

Σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι επιχειρεί «στην καρδιά της Νταράτζ Τούφα» στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της επικράτειας.

Ισχυρίζεται ότι «μετά την εκτόξευση βλημάτων RPG από το εσωτερικό ενός κτιρίου προς ένα όχημα των IDF, τα χερσαία στρατεύματα των IDF κατέστρεψαν την τρομοκρατική υποδομή που βρισκόταν μέσα στο κτίριο.

Επιπλέον, ένα σημείο εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων όπου βρίσκονταν τρομοκρατικοί πράκτορες χτυπήθηκε από την IAF με την καθοδήγηση των χερσαίων δυνάμεων του IDF, Τις τελευταίες δύο ημέρες, τα στρατεύματα του IDF διεξήγαγαν επιχειρησιακή δραστηριότητα στην περιοχή Daraj Tuffah και εξουδετέρωσαν τρομοκράτες τόσο με χερσαία όσο και με εναέρια πλήγματα».

Οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε επίσης στη δημοσιότητα περισσότερες εικόνες που δείχνουν τα στρατεύματά του να επιχειρούν σε άγνωστες τοποθεσίες εντός της Γάζας.

Iραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, σε αυτή τη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Δεκεμβρίου 2023 από τις IDF/ Reuters

Iραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, σε αυτή τη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Δεκεμβρίου 2023 από τις IDF/ Reuters

Iραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, σε αυτή τη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Δεκεμβρίου 2023 από τις IDF/ Reuters

Iραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, σε αυτή τη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Δεκεμβρίου 2023 από τις IDF/ Reuters

Iραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, σε αυτή τη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Δεκεμβρίου 2023 από τις IDF/ Reuters

10:17 «Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να είναι ελεύθεροι οι θαλάσσιοι δρόμοι»

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Γερμανία δήλωσε ότι η προστασία της βασικής παγκόσμιας εμπορικής οδού μέσω της Ερυθράς Θάλασσας  έχει μεγάλη σημασία για τη  Γερμανία, καθώς οι Χούθι της Υεμένης θέτουν σε ασφυκτικό κλοιό τη διέλευση των εμπορικών πλοίων μέσω της υδάτινης οδού.

«Αυτό που κάνουν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα δεν στρέφεται μόνο κατά του Ισραήλ, αλλά κατά ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο πρέσβης Ron Prosor στο DPA. «Ως εξαγωγική χώρα, είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να είναι ελεύθεροι οι θαλάσσιοι δρόμοι».

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει αν θα συμμετέχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian τη ναυτική δύναμη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την «προστασία των πλοίων που διέρχονται» από την Ερυθρά Θάλασσα.

10:00 Δέκα νεκροί σε ισραηλινή επίθεση κοντά στο νοσοκομείο της Khan Younis

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν σε επίθεση κοντά στο νοσοκομείο El Amal  στη νότια πόλη Khan Younis.

Η περιοχή κοντά στο νοσοκομείο al-Amal, χτυπήθηκε τρεις φορές μέσα σε μία ώρα. Η ίδια περιοχή είχε γίνει στόχος την Τετάρτη σε βομβαρδισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι, σύμφωνα με το middleeastey.

09:46 Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Ο ισραηλινός πρέσβης δεν θα επιστρέψει στην Τουρκία όσο είναι πρόεδρος ο Ερντογάν

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Eli Cohen απάντησε στα χθεσινά σχόλια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Χίτλερ, λέγοντας ότι «όσο ο Ερντογάν είναι πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ισραηλινός πρέσβης δεν πρόκειται να επιστρέψει εκεί.»

Ο Κοέν μίλησε στο ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο Reshet Bet και δήλωσε, σύμφωνα με τη Haaretz, ότι «ο Ερντογάν είναι αχάριστος. Τον περασμένο Φεβρουάριο, παρείχαμε βοήθεια στην Τουρκία, ανοίγοντας μάλιστα ένα νοσοκομείο εκεί. Βλέπουμε την ανεύθυνη συμπεριφορά του Ερντογάν, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, ευθυγραμμίζεται με τη Χαμάς, την οποία ο καγκελάριος Σολτς όρισε ως τους «νέους ναζί».  Πιστεύω ότι η απόφασή μου να ανακαλέσω τον Ισραηλινό πρέσβη από την Τουρκία αποδείχθηκε δικαιολογημένη».

09:30 Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν προσεύχεται για τον δολοφονηθέντα διοικητή των Φρουρών της  Επανάστασης

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και χιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν σήμερα στην κηδεία στην Τεχεράνη του Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, ηγετικού στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, σκοτώθηκε από ισραηλινό πυραυλικό πλήγμα στη Συρία, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, ο Χαμενεΐ απέτισε φόρο τιμής «στον ακούραστο αγώνα του μάρτυρα αυτού και κάλεσε να βρεθεί μαζί με τους φρουρούς του Θεού».

Ο ταξίαρχος Μουσαβί, ένας σημαντικός διοικητής της Δύναμης Κοντς, που είναι η πτέρυγα ξένων επιχειρήσεων και η μονάδα των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκε από πυραυλικό πλήγμα τη Δευτέρα στη νότια Δαμασκό.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο δεν προέβη σε διάψευση. Σε ερώτηση για το πλήγμα που επέφερε τον θάνατο του Μουσαβί, το Ισραήλ δήλωσε ότι «δεν σχολιάζει τις πληροφορίες ξένων μέσων».

Ο Μουσαβί ήταν «ένας από τους πιο πεπειραμένους και αποτελεσματικούς διοικητές του μετώπου αντίστασης», δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, ο επικεφαλής της διοίκησης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC).

«Η εκδίκησή μας για τον μαρτυρικό θάνατό του δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από την απομάκρυνση του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Σαλαμί στον επικήδειο που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα, αν το επιτρέψει ο Θεός, οι μεγάλοι και έντιμοι Παλαιστίνιοι μαχητές θα σβήσουν το γεωγραφικό και πολιτικό όνομα αυτού του κακού και ψεύτικου καθεστώτος», δήλωσε.

Xιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν σήμερα στην κηδεία στην Τεχεράνη του Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, ηγετικού στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης

Xιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν σήμερα στην κηδεία στην Τεχεράνη του Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, ηγετικού στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης

09:17 Ηχούν σειρήνες στο Ισραήλ για «διείσδυση εχθρικών αεροσκαφών»

Οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στο βόρειο Ισραήλ προειδοποιώντας για διείσδυση εχθρικών αεροσκαφών, μεταδίδει η Haaretz. Οι συναγερμοί ενεργοποιήθηκαν στις κοινότητες Shtula, Shomra, Zar’it και Even Menachem στην περιοχή της δυτικής Γαλιλαίας, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

09:00 Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας κηρύσσει πέντε ανταλλακτήρια χρημάτων στη Δυτική Όχθη τρομοκρατικές οργανώσεις

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant υπέγραψε διαταγή με την οποία πέντε γραφεία ανταλλαγής χρημάτων στη Δυτική Όχθη χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταδίδει η Haaretz.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση « οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο σε εννέα υποκαταστήματα αυτών των ανταλλακτηρίων, δεσμεύοντας εκατομμύρια σέκελ που προορίζονταν για τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Επιπλέον, περίπου 20 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν με την υποψία ότι μετέφεραν κεφάλαια σε τρομοκρατικές οργανώσεις με το πρόσχημα ανταλλακτηρίων, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών».

08:45 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ στοχοποίησαν ισραηλινή μπουλντόζα στον καταυλισμό Bureij

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο μια ισραηλινή μπουλντόζα με πύραυλο «Al-Yassin 105» στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Οι συγκρούσεις στο Bureij μεταξύ παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων συνεχίζονται από χθες, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.

08:30 Κατά την ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη κατασχέθηκαν 2,5 εκατ. δολάρια

Το Al Jazeera, μετέδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ολονύκτιες ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές με στόχο καταστήματα ανταλλαγής χρημάτων στη Δυτική Όχθη.

Συνολικά, οι ισραηλινές δυνάμεις «κατάσχεσαν περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια» από τρία καταστήματα ανταλλαγής χρημάτων στη Ραμάλα και δύο αλλού στη Δυτική Όχθη, μεταδίδει ο Imran Khan, από τη Ραμάλα.

Σε μία περίπτωση, οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν το χρηματοκιβώτιο ενός καταστήματος ανταλλαγής για να κατασχέσουν τα χρήματα, αναφέρει ο Khan.

08:15 Γιατί οι ισραηλινές δυνάμεις στοχοποίησαν καταστήματα ανταλλαγής χρημάτων στη Δυτική Όχθη

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν σε επιδρομές του ισραηλινού στρατού με στόχο καταστήματα ανταλλαγής χρημάτων σε πόλεις της Δυτικής Όχθης, μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο ανταποκριτής του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, Imran Khan, ο οποίος βρίσκεται στη Ραμάλα, δήλωσε ότι 10 επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως η Ραμάλα, η al-Bireh, η Χεβρώνα, η Halhul, η Nablus, η Jenin, η Tulkarem και η Jericho.

Το Ισραήλ λέει ότι τα ανταλλακτήρια χρησιμοποιούνται από το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της, σύμφωνα με τον Χαν, ο οποίος πρόσθεσε:

Η επιδρομή εδώ στη Ραμάλα ήταν άνευ προηγουμένου. Μέτρησα τουλάχιστον 20 οχήματα να εισέρχονται στην πόλη γύρω στη 1 π.μ. (23:00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη). Στη συνέχεια υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πλατεία Αλ Μανάρα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Υπήρξε μια ελεγχόμενη έκρηξη γύρω στις 3 π.μ. (01:00 GMT). Οι ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν σε ένα κατάστημα ανταλλαγής χρημάτων και συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη του καταστήματος.

Αυτή ήταν μια επιδρομή που δεν μοιάζει με καμία άλλη που έχουμε δει στο κέντρο της Ραμάλα.

08:02 Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από επιδρομή των IDF στη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε την Πέμπτη ότι ένας άνδρας γύρω στα είκοσι σκοτώθηκε κατά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στην Ραμάλα της κατεχόμενης  Δυτικής Όχθης, ενώ άλλοι 14 τραυματίστηκαν.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε επίσης ότι εννέα άτομα υπέστησαν ελαφρά έως μέτρια τραύματα από πυρά των IDF στις πόλεις Τζενίν, Χεβρώνα και Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

07:55 «Σταματήστε τη γενοκτονία» – Δρώμενο ακτιβιστών μπροστά από τον Λευκό Οίκο

Ενα δρώμενο από ακτιβιστές, που έδειχνε το δράμα των Παλαιστινίων από τους φονικούς βομβαρδίσμούς του Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε μπροστά από τον Λευκό Οίκο.

«Ο Τζο Μπάιντεν επιτρέπει και υποστηρίζει μια γενοκτονία. Κατάπαυση του πυρός τώρα» ήταν το μήνυμα.

07:46 Τελευταία στοιχεία για τις απώλειες

Γάζα

Σκοτώθηκαν: 21.110
Τραυματίες: 55. 243
Αγνοούμενοι: περισσότεροι από 7. 000

Κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Σκοτώθηκαν: 313
Τραυματίες: περισσότεροι από 3.450

Ισραήλ
Σκοτώθηκαν: 1. 139 στις 7 Οκτωβρίου
Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν: 167 (από την χερσαία εισβολή στη Γάζα στις 31 Οκτωβρίου)
Τραυματίες: 898 τραυματίες στρατιώτες

Στοιχεία που αναφέρθηκαν από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τον ισραηλινό στρατό και την ισραηλινή υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης.

07:37 Ιρακινή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για drone που έπεσε στο προσαρτημένο από το Ισραήλ Γκολάν

Drone έπεσε κοντά σε χωριό στο τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν που έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, αφού ιρακινή οργάνωση, που υποστηρίζει τη Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση στον συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το drone, στο οποίο πιθανόν ήταν προσαρμοσμένα εκρηκτικά, ερχόταν από τη Συρία κι έπεσε αργά το βράδυ χθες Τετάρτη νότια της Ελιάντ, στο τμήμα του Γκολάν που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί, αλλά προκαλώντας κάποιες υλικές ζημιές.

Ερωτηθείς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την συντριβή του UAV κοντά στην κοινότητα Ελιάντ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Με ανακοίνωσή της, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», νεφέλωμα που πιστεύεται πως αποτελεί δημιούργημα μελών ιρακινών φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα εναντίον «στόχου ζωτικής σημασίας» νότια της Ελιάντ με «τα κατάλληλα όπλα».

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες από τις εκατό και πλέον επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του υπό αμερικανική διοίκηση διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία. Ως τώρα όμως, η οργάνωση δεν είχε κάνει λόγο παρά για ελάχιστες επιθέσεις απευθείας εναντίον ισραηλινών συμφερόντων.

Το Ισραήλ κυρίευσε τμήμα του συριακού υψιπέδου του Γκολάν στον ισραηλινοαραβικό πόλεμο του 1967 και το προσάρτησε το 1981. Η προσάρτηση δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

07:27 Μία σύλληψη για το κομμένο κεφάλι γαϊδάρου σε νεκροταφείο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ

Η αστυνομία του Ισραήλ συνέλαβε έναν ύποπτο σε σχέση με το κομμένο κεφάλι γαϊδάρου που είχε τοποθετηθεί στον φράχτη ενός νεκροταφείου κοντά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο ύποπτος είναι ένας 35χρονος κάτοικος του νότιου Ισραήλ που πάσχει από «ψυχική διαταραχή».

Η ενέργεια προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Παλαιστίνιοι κοινοποίησαν βίντεο και φωτογραφίες με το κομμένο κεφάλι του ζώου που τοποθετήθηκε ανάμεσα στους τάφους στο νεκροταφείο Μπαμπ αλ-Ραχμά κοντά στο τζαμί αλ-Άκσα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

07:13 Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για κλιμάκωση των σχέσεων Ισραήλ-Λιβάνου

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν έντονα τις τελευταίες εβδομάδες για το ενδεχόμενο οι συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου να κλιμακωθούν και προτρέπουν δημοσίως και ιδιωτικά τους Ισραηλινούς ομολόγους τους να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η ανησυχία είναι μεγάλη και μάλιστα ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων του Τζο Μπάιντεν, ο Amos Hochstein, [διαμεσολάβησε πέρυσι για τη ναυτιλιακή συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου] τέθηκε επικεφαλής των διπλωματικών προσπαθειών για την αποτροπή του ανοίγματος ενός νέου μετώπου.

07:00 Τραυματισμένος Παλαιστίνιος παρηγορεί το εγγόνι του μετά το ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα

Ένα βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο Instagram από τον φωτορεπόρτερ Attia Darwish, καταγράφει δύο επιζώντες μιας ισραηλινής επίθεσης να κάθονται στο πάτωμα ενός νοσοκομείου αφού διασώθηκαν από τα ερείπια ενός κατεστραμμένου κτιρίου.

Το βίντεο, το οποίο είναι δημοφιλές στο διαδίκτυο, επαληθεύτηκε από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera, Sanad, και δείχνει ένα κοριτσάκι να παρηγορείται από τον τραυματισμένο παππού του.

Πολλές περιοχές της νότιας Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των Χαν Γιουνίς και Ράφα, επλήγησαν από ισραηλινά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να μην έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων.

06:52 «Πολλαπλές περιπτώσεις Παλαιστινίων αμάχων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις»

Μάχες συνεχίζονται μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστίνιων μαχητών στις «περισσότερες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας, εκτός από τη νότια περιοχή της Ράφα, και ρουκέτες συνεχίζουν να εκτοξεύονται στο Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ βομβαρδίζει τον παλαιστινιακό θύλακα από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οργανισμού (UNOCHA), 195 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 325 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης.

Κατά την ίδια περίοδο, 22 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών των ισραηλινών δυνάμεων σε 162 από την έναρξη της χερσαίας εισβολής.

Η UNOCHA αναφέρει επίσης:

  • Περισσότεροι από 60 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι μετά την ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε κτίριο κατοικιών κοντά στο Πανεπιστήμιο Al-Azhar στην πόλη της Γάζας.
  • Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές στην περιοχή as-Saftawi της πόλης της Γάζας.
  • Επίσης, την Τετάρτη, ο στρατός του Ισραήλ επιτέθηκε στο Προπαρασκευαστικό Σχολείο για Κορίτσια που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Maghazi, σκοτώνοντας πέντε άτομα και τραυματίζοντας άλλα.
  • Οι συγγενείς εννέα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις μίλησαν για την αδιακρίτως δολοφονία τους στις 21 Δεκεμβρίου, όταν οι Ισραηλινοί εισέβαλαν σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκονταν περίπου 35 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, και άνοιξαν πυρ.

06:40 Τρεις ακόμη ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη. Πρόκειται για τους:

  • Ταγματάρχης Dvir David Fima, 32, από το Kfar Yonah
  • Λοχαγός (ε. α. ) Neriya Zisk, 24 ετών, από το Masu’ot Itzhak
  • Αρχιφύλακας Α’ τάξης (ε. α. ) Asaf Pinhas Tubul, 22 ετών, από το Kiryat Motzkin

Οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν/ Haaretz

06:30 Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα

Το Ισραήλ επεκτείνει τις φονικές επιχειρήσεις κατά των Παλαιστινίων διαμηνύοντας ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μήνες.

Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται εν μέσω φόβων για περιφερειακή κλιμάκωση τόσο στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και στον Λίβανο.

Το Ισραήλ, καταρτίζει σχέδια για την κλιμάκωση της σύγκρουσης με το λιβανικό σιιτικό ένοπλο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχο του Ιράν και της Χαμάς. «Σήμερα εγκρίναμε διάφορα σχέδια για το μέλλον» και «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε αν χρειαστεί» στον Λίβανο, δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χερτσί Χαλεβί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του χθες Τετάρτη σε διοικητήριο στην πόλη Σάφεντ (βόρεια).

Στο μεταξύ, κλιμακώνεται ο «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, έπειτα από τις δηλώσεις Ερντογάν  ο οποίος συνέκρινε τον Νετανιάχου με τον Χίτλερ.

Ο Μπάιντεν απείλησε με νέα «διακριτικά πλήγματα» στη Μέση Ανατολή.  Σε «μεγάλο κίνδυνο» ο πληθυσμός της Γάζας, λέει ο ΠΟΥ.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε το αίτημά του να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό «διαρκής κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το Ελιζέ, προσθέτοντας πως η Γαλλία θα αναλάβει πρωτοβουλίες ανθρωπιστικής φύσης τις «προσεχείς ημέρες» στον παλαιστινιακό θύλακο. Δείτε όλα όσα προηγήθηκαν εδώ.

Sports in

Μπόατενγκ: Δικαστική νίκη κατά της πρώην συντρόφου του που τον είχε κατηγορήσει για επίθεση

Η πρώην σύντροφος του Μπόατενγκ και μητέρα των διδύμων του τον κατηγόρησε ότι της επιτέθηκε και την προσέβαλε κατά τη διάρκεια διακοπών στην Καραϊβική το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024