Η Ουκρανία άλλαξε την ημερομηνία των Χριστουγέννων!
Οι Ουκρανοί άφησαν πίσω το παλαιό ημερολόγιο στην προσπάθεια να απαλλαγούν από κάθε ρωσική επιρροή
Για πρώτη φορά από το 1917, η Ουκρανία γιόρτασε φέτος τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, μια αλλαγή ημερομηνίας σε σύγκριση με την 7η Ιανουαρίου – Ημέρα των Χριστουγέννων στο Ιουλιανό ημερολόγιο (Παλαιό) που χρησιμοποιείται στη Ρωσία και σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο των παλαιοημερολογιτών.
Μια κίνηση που αντιπροσωπεύει την τελευταία προσπάθεια της Ουκρανίας να εξαλείψει κάθε επιρροή της Μόσχας.
Ήδη τον περασμένο Ιούλιο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι είχε εκδώσει νομοσχέδιο για την επίσημη μετακίνηση της Ημέρας των Χριστουγέννων, με στόχο «να εγκαταλείψει τη ρωσική κληρονομιά της επιβολής των εορτασμών των Χριστουγέννων στις 7 Ιανουαρίου», διαβάζουμε σε μια επεξηγηματική δήλωση του διατάγματος στον ιστότοπο του το κοινοβούλιο του Κιέβου.
Υιοθέτηση του δυτικού Γρηγοριανού ημερολογίου
Η Ουκρανία βρίσκεται υπό την πνευματική ηγεσία της Μόσχας τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα, αλλά τμήματα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τα έσπασαν με τη Μόσχα το 2019, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την υποστήριξη των ρωσόφωνων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας. Η μετάβαση στις 25 Δεκεμβρίου είναι μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας εθνικισμού που ξεκίνησε με την εξέγερση/πραξικόπημα του Styato Maidan το 2014.
Η υιοθέτηση του δυτικού Γρηγοριανού ημερολογίου αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Κιέβου να ευθυγραμμιστεί με την Ευρώπη, ενώ ο πόλεμος φαίνεται επίσης στον ολοένα και πιο στρατιωτικό στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου, αναφέρει το BBC.
Στρατιώτες μινιατούρες, μαχητικά αεροσκάφη MiG, ένα ουκρανικό τρακτέρ που ρυμουλκεί ένα ρωσικό τανκ είναι μεταξύ των αντικειμένων που πωλούνται στο εργοστάσιο διακοσμήσεων στο Klavdievo-Tarasove – μια μικρή πόλη έξω από το Κίεβο – ένα από τα τρία που κάποτε προμήθευαν ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση.
Σε πολλές χώρες του κόσμου τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου και όχι στις 25 Δεκεμβρίου. Ο λόγος για τη διαφορά ημερομηνιών μεταξύ Ανατολικών και Ορθοδόξων Χριστιανών από τη μια και Καθολικών και Προτεσταντών από την άλλη χρονολογείται από την αρχαία Ρώμη και έχει να κάνει με μια διαφορά στο ημερολόγιο: Καθολικοί και Προτεστάντες χρησιμοποιούν το Γρηγοριανό, ενώ το ημερολόγιο του αργίες των Ορθοδόξων, το λειτουργικό ημερολόγιο είναι ανεξάρτητο από το αστικό και βασίζεται στο αρχαίο Ιουλιανό ημερολόγιο.
Τον πρώτο αιώνα π.Χ. ο αστρονόμος Σωσιγένης της Αλεξάνδρειας ανέπτυξε το Ιουλιανό ημερολόγιο το οποίο το 46 π.Χ. υιοθετήθηκε ως επίσημο ημερολόγιο από τον Ιούλιο Καίσαρα, με την ιδιότητά του ως Pontifex Maximus, δηλαδή ανώτατος ιερέας της Ρώμης που είχε το καθήκον, μεταξύ άλλων, για την επίσημη καταμέτρηση των ετών. Λίγο αργότερα, η Ρώμη θα κυριαρχούσε άμεσα ή έμμεσα σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου και ακόμη και πιο μακριά, απλώνοντας το δικό της ημερολόγιο μαζί με τους δρόμους, τα ιαματικά λουτρά και τους υπονόμους.
Όμως οι υπολογισμοί του Σωσιγένη είχαν ένα πρόβλημα: υπερεκτίμησαν τη διάρκεια του ηλιακού έτους κατά 11 λεπτά και λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό σήμαινε – και ήταν ήδη γνωστό τότε – ότι κάθε 128 χρόνια το Ιουλιανό ημερολόγιο θα βρισκόταν μια μέρα πίσω από τη θέση του ήλιου. Το 1582, σύμφωνα με αστρονομικές παρατηρήσεις, η άνοιξη είχε ήδη ξεκινήσει όταν το ημερολόγιο εξακολουθούσε να σημαδεύει την 11η Μαρτίου. Αλλά το κύριο πρόβλημα, ωστόσο, δεν ήταν να έχουμε ηλιοστάσια και ισημερίες τις λάθος μέρες, αλλά ότι ο υπολογισμός του Πάσχα ήταν λάθος: οι εορτασμοί δεν γιορτάζονταν πλέον τη σωστή ημέρα.
Η απόφαση για αλλαγή κανόνων
Ο Πάπας Γρηγόριος XIII πήρε λοιπόν την απόφαση να αλλάξει τους κανόνες και επέβαλε το ημερολόγιο που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Η μεταρρύθμιση του Γρηγορίου ΙΓ’ ήταν αρκετά δραστική. Για να αναπληρώσουμε τις χαμένες μέρες, καθιερώθηκε ότι μετά την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου θα μετακινούμασταν απευθείας στο Σάββατο 15: το ενδιάμεσο δεκαήμερο, κατά μία έννοια, δεν υπήρξε ποτέ.
Αυτό όμως δεν έλυσε το πρόβλημα της μέσης διάρκειας του έτους. Για να αποφευχθεί η απώλεια άλλων δέκα ημερών στα επόμενα χίλια χρόνια, διαπιστώθηκε ότι τα έτη που ήταν πολλαπλάσια του εκατό θα ήταν δίσεκτα μόνο εάν ήταν επίσης πολλαπλάσια του 400. Με το νέο ημερολόγιο το ετήσιο σφάλμα μειώθηκε από 11 λεπτά και κάτι σε μόλις 26 δευτερόλεπτα: το Γρηγοριανό ημερολόγιο, επομένως, είναι λάθος κατά μία ημέρα κάθε 3.323 χρόνια.
Στα τέλη του δέκατου έκτου αιώνα, την εποχή του Γρηγορίου XIII, η Ευρώπη ήταν πλέον σταθερά διαιρεμένη μεταξύ Καθολικών, Λουθηρανών και Καλβινιστών, ενώ η Ανατολική Ευρώπη ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου Ορθόδοξη για περισσότερους από πέντε αιώνες. Όσοι δεν ήταν Καθολικοί δεν έβλεπαν ευνοϊκά τις ειδήσεις που έρχονται από τη Ρώμη.
Η μεταρρύθμιση υιοθετήθηκε αμέσως από τις καθολικές χώρες και τις υποτελείς τους περιοχές: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Βέλγιο, Ολλανδία και μεγάλο μέρος της νότιας Γερμανίας. Οι προτεσταντικές χώρες προσαρμόστηκαν μόνο κατά τη διάρκεια του δέκατου όγδοου αιώνα, όταν οι θρησκευτικοί ανταγωνισμοί είχαν ξεθωριάσει και όταν οι συχνές ανταλλαγές μεταξύ χωρών είχαν κάνει το να υπάρχουν δύο διαφορετικά ημερολόγια πραγματικό πρόβλημα.
Οι ορθόδοξες χώρες παρέμειναν οι μόνες που ακολούθησαν το Ιουλιανό ημερολόγιο. Στη συνέχεια, λόγω του σχίσματος μεταξύ της Ανατολικής και της Καθολικής Εκκλησίας που συνέβη λίγο μετά το έτος 1000, δεν συμφώνησαν να τελέσουν τις ιεροτελεστίες τους με βάση ένα ημερολόγιο που εισήγαγε ο ίδιος ο Πάπας, του οποίου την υπεροχή δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν. Στην Ανατολή, τα Χριστούγεννα συνέχισαν να εορτάζονται 13 ημέρες μετά τη Γρηγοριανή ημερομηνία, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου. Οι υπόλοιπες γιορτές «κλιμακώνονται» ανάλογα: Τα Θεοφάνεια είναι στις 19 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, ορισμένοι Ορθόδοξοι προτίμησαν να προσαρμοστούν στο Γρηγοριανό ημερολόγιο: στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα Χριστούγεννα συμπίπτουν με τα Καθολικά. Άλλες χώρες αντ’ αυτού επέλεξαν να συνδυάσουν την 25η Δεκεμβρίου με την παραδοσιακή Ορθόδοξη αργία, και επομένως να χορηγήσουν αργία και στις δύο ημερομηνίες.
Για παράδειγμα, η Μολδαβία το έκανε το 2013 και η Ουκρανία το 2017. Στην Ουκρανία το ζήτημα περιπλέκεται από τον διαχωρισμό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τη Ρωσική και από τις αυξανόμενες διαιρέσεις που έχουν περισσότερο οικονομικό χαρακτήρα για τον έλεγχο σημαντικών εκκλησιαστικών περιουσιακών στοιχείων παρά σε θεολογικά ζητήματα.
Η Ουκρανία για πρώτη φορά είπε «καλημέρα Ευρώπη, αντίο Ρωσία» και για τα Χριστούγεννα.
Το παλαιό ημερολόγιο θυμίζει Ρωσία και η Ουκρανία δεν θέλει πια να έχει καμία σχέση μαζί της. Ούτε σε θρησκευτικά θέματα…
- Ιταλία: Ενέκρινε τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2025
- ΗΠΑ: Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει την άμεση απόσυρση από τον ΠΟΥ
- Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών από το 2016
- Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού πέταξαν τους Ισραηλινούς από τα σπίτια τους – Νέο χτύπημα των Χούθι
- Γάζα: 3 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη στην Μπέιτ Χανούν
- Γιατί ο Τραμπ απείλησε να καταλάβει την Διώρυγα του Παναμά – Τα συμφέροντα που διακυβεύονται