Εξοργιστική καταγγελία: Μαύρη εργαζόμενη απολύθηκε γιατί έκανε τα μαλλιά της κοτσιδάκια
Μαύρη εργαζόμενη καταγγέλλει ότι απολύθηκε από μπουτίκ ρούχων με υποκαταστήματα σε Γλυφάδα και Κηφισιά, γιατί έκανε τα μαλλιά της κοτσιδάκια κίνηση που η εργοδότρια δεν ενέκρινε
Σοβαρή καταγγελία για απόλυση με ρατσιστικά κίνητρα έκανε υπάλληλος σε κατάστημα ρούχων με υποκαταστήματα σε Κηφισιά και Γλυφάδα, επειδή η ιδιοκτήτρια θεώρησε πως επειδή έκανε τα μαλλιά της κοτσιδάκια «φαίνονται βρώμικα». Το θέμα έχει προκαλέσει δικαίως πλήθος αντιδράσεων στα social media.
Όταν πήγαν στο κατάστημα που εργαζόταν, μαζί με την αδελφή της για να ρωτήσουν την πρώην εργοδότρια για τον λόγο για τον οποίον απολύθηκε, η τελευταία παραδέχθηκε ότι ο λόγος απόλυσης ήταν πως έκανε κοτσιδάκια και πως δεν είναι ρατσίστρια.
Στα κοινωνικά δίκτυα έχει ξεσπάσει πόλεμος με δεκάδες να υπερασπίζονται με ομολογουμένως ρατσιστικά επιχειρήματα το δικαίωμα στην απόλυση μιας εργαζόμενης για ένα χτένισμα. Το ίδιο ηχηρές όμως είναι και οι φωνές που καταγγέλλουν το περιστατικό ως ρατσιστική απόλυση.
«Δεν είναι ρατσισμός, είναι κάλος δικός μου […] Είναι κάτι που δεν μ’αρέσει εμένα, το θεωρώ λίγο πιο βρώμικο»
Άγνοια, ρατσισμός ή εργοδοτικό δικαίωμα τα στερεότυπα ομορφιάς;
Στο βίντεο που δημοσίευσε η αδελφή της εργαζόμενης ξαναρωτούν την εργοδότρια on camera αν την πείραξαν τα κοτσιδάκια της εργαζόμενης. Με την εργοδότρια να απαντά «Ναι, παιδιά». Και όταν την κατηγορούν για ρατσιστική συμπεριφορά η εργοδότρια υποστήριξε ότι είναι «προσωπική της ιδιοτροπία κι όχι ρατσισμός».
«Δεν είναι ρατσισμός, είναι κάλος δικός μου (…) Είναι κάτι που δεν μ’ αρέσει εμένα, το θεωρώ λίγο πιο βρώμικο» ήταν η απάντησή της. Με αυτή τη νοοτροπία στο μυαλό της να αιτιολογεί την απόλυση μιας νέας γυναίκας σε μια τόσο δύσκολη εποχή.
Να σημειωθεί πως κοινωνιολογικές και λαογραφικές έρευνες στις ΗΠΑ δείχνουν πως οι αφροαμερικανίδες είναι πιο πιθανό να νιώσουν πίεση να κάνουν τα μαλλιά τους με πιο «λευκό τρόπο». Υπάρχει δηλαδή εγγενής ρατσισμός και πίεση σχετικά με την εμφάνιση ατόμων της μαύρης φυλής και ρατσιστικά στερεότυπα ομορφιάς τα οποία επιβάλλονται περισσότερο στις μειονότητες ώστε να γίνουν αποδεκτές.
Να ισιώνουν δηλαδή τα μαλλιά τους ώστε να θεωρούνται πιο ταιριαστές με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ενώ το ίδιο ισχύει και για το χρώμα της επιδερμίδας, με τις πιο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες να θεωρούνται πιο επιθυμητές για εκπροσώπους της μαύρης φυλής.
Ακόμα λοιπόν και αν είναι νομότυπη η απόλυση χωρίς καμία απολύτως αιτιολόγηση, το φυσιολογικό χτένισμα των μαλλιών και οι κοτσίδες δεν συγκαταλέγονται στις απολύσεις που θα έπρεπε να θεωρούνται νομικά ανεκτές.
Μια λευκή επιχειρηματίας απέλυσε την μαύρη εργαζόμενη της επειδή θεωρεί ότι τα πλεγμένα της μαλλιά είναι βρώμικα.
Και αυτό λέει, δεν είναι ρατσισμός.
Όχι, δεν είναι ρατσισμός.
Σύνδρομο ανωτερότητας και φυλετική υπεροχή μπορεί να ‘ναι.Το είχανε και τον 19ο αιώνα. pic.twitter.com/3cnZmYNDmB
— 2020mag.gr (@20_20_mag) December 29, 2023
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen