Τέλος στις φοροαπαλλαγές του ιταλικού ποδοσφαίρου
Η κυβέρνηση Μελόνι τερματίζει το φορολογικό καθεστώς που από το 2019 ευνοούσε την απόκτηση ξένων παικτών από τις ιταλικές ομάδες.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι κατάφερε πλήγμα στο ιταλικό ποδόσφαιρο αφαιρώντας τα φορολογικά οφέλη για τους ξένους παίκτες που παίζουν στη Serie A. Ήταν μια είδηση που φοβόταν πολύ οι ιταλικές ομάδες, σε σημείο που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μίλαν, Τζόρτζιo Φουρλάνι, είχε προειδοποιήσει: «Εάν σταματήσουν τα φορολογικά οφέλη που εγγυάται το «Διάταγμα Ανάπτυξης», θα έρθει η καταστροφή του ιταλικού ποδοσφαίρου».
Η πίεση που ασκήθηκε στο Εκτελεστικό από τις πιο σημαντικές ομάδες δεν έφερε αποτελεσμάτα και, από την 1η Ιανουαρίου 2024, δεν θα έχουν πλέον πλεονεκτήματα που τους επέτρεψαν να προσελκύσουν και να αυξήσουν τον αριθμό των καταξιωμένων ξένων ποδοσφαιριστών στη Serie A τα τελευταία χρόνια. Το «Διάταγμα Ανάπτυξης» εισήχθη το 2019, συμπίπτοντας με την υπογραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους.
Οι ξένοι ποδοσφαιριστές επωφελήθηκαν από ένα φορολογικό καθεστώς που μείωσε τον φόρο τους στα δημόσια ταμεία στο μισό.
Για να γίνει αυτό, ήταν απαραίτητο η φορολογική του κατοικία να μην βρισκόταν στην Ιταλία τα δύο χρόνια πριν από την μεταγραφή του σε σύλλογο της χώρας και να διατηρηθεί αυτή η κατοικία τα επόμενα δύο χρόνια. Ο ξένος παίκτης με τον τρόπο αυτό πληρώνει φόρο εισοδήματος προσωπικού μόνο στο 50% του μισθού του, ένα φορολογικό καθεστώς που είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο στο ιταλικό ποδόσφαιρο.
Ο κύριος μοχλός για το τέλος αυτών των πλεονεκτημάτων ήταν ο ηγέτης της Βόρειας Λίγκας (Lega Nord), ο λαϊκιστής Ματέο Σαλβίνι, ένας μεγάλος οπαδός της Μίλαν, η ομάδα που θέλει να στραφεί στην αγορά ξένων παικτών για να ενισχύθει τον Ιανουάριο. Ο Σαλβίνι πάλεψε στο Υπουργικό Συμβούλιο για να εξαλείψει αυτό το φορολογικό όφελος: «Είναι ανήθικο να δίνονται εκπτώσεις σε πολυεκατομμυριούχους ξένους ποδοσφαιριστές. Οι σύλλογοι πρέπει να σκεφτούν να επενδύσουν σε ομάδες νέων και νεαρούς Ιταλούς παίκτες», είπε ο Σαλβίνι.
Ο αρχηγός της Λίγκας, ο οποίος επηρεάζεται πολύ από τις δημοσκοπήσεις και βρίσκεται ήδη στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, γνωρίζει ότι πολλοί Ιταλοί είναι εναντίον αυτών των φορολογικών πλεονεκτημάτων για τους συλλόγους: «Προς τι η διαφορετική αντιμετώπιση των ποδοσφαιρικών συλλόγων, όταν χιλιάδες ιταλικές εταιρείες πληρώνουν φόρους , φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, μισθούς, χωρίς βοήθεια από την Κυβέρνηση, είναι ανήθικο» τονίζουν πολλοί από τους ερωτηθέντες Ιταλούς.
Ο υπουργός Αθλητισμού, Αντρέα Αμπόντι, που είναι υπέρ της επέκτασης του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος για τους ξένους αθλητές, επιχείρησε τη διαμεσολάβηση με το εξής επιχείρημα: Η κατάργηση του «Αναπτυξιακού Διατάγματος» δημιουργεί προβλήματα σε έναν κλάδο, το ποδόσφαιρο Serie A, που υφίσταται τόσο τις επιπτώσεις του Covid όσο και τον αδίστακτο ανταγωνισμό από άλλα πρωταθλήματα που είχαν ή έχουν φορολογικά πλεονεκτήματα. Για να στηρίξει τα επιχειρήματά του, ο Υπουργός Αθλητισμού είχε τη λεπτομερή αναφορά που έστειλε η Serie A στο Υπουργείο Οικονομικών, διευκρινίζοντας τα οφέλη που παρέχει το ισχύον φορολογικό καθεστώς ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, το έγγραφο υπογράμμιζε ότι, χάρη στο «Διάταγμα Ανάπτυξης», την περασμένη σεζόν τρεις ιταλικές ομάδες έφτασαν στον τελικό των ευρωπαϊκών κυπέλλων (Ίντερ στο Champions League, Ρόμα στο Europa League και Φιορεντίνα στο Conference League) και ότι το 2023-24 υπάρχουν μόνο 50 ξένοι ποδοσφαιριστές που υπόκεινται σε αυτό το καθεστώς, σε σύγκριση με συνολικά τους 653 παίκτες στη Serie A. Εν ολίγοις, η Serie A τόνισε ότι το φορολογικό καθεστώς έχει εφαρμοστεί με περιορισμένο τρόπο και ότι η εξαφάνισή του θα σημαίνει περισσότερα 150 εκατομμύρια σε πρόσθετους φόρους για ιταλικούς συλλόγους.
Αντιμέτωπη με το μέτρο της κυβέρνησης, το οποίο η «La Gazzetta dello Sport» χαρακτηρίζει εμφανώς στο πρωτοσέλιδο της ως «χαστούκι στο ποδόσφαιρο», η Serie A αντέδρασε με «έκπληξη και ανησυχία».
Μάλιστα, σε σημείωμά εξηγεί ότι η απόφαση «θα έχει μόνο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο». Δηλαδή, «η μη ανανέωση του φορολογικού καθεστώτος θα παράγει λιγότερη ανταγωνιστικότητα των ομάδων, με συνέπεια τη μείωση του εισοδήματος, λιγότερους πόρους από τους συλλόγους για τις ομάδες νέων, λιγότερες δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο και λιγότερα έσοδα για τα ταμεία».
Η Λίγκα υποψιάζεται ότι «έχει επικρατήσει ένα στρεβλό όραμα για το ποδόσφαιρο, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο του». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Serie A ολοκληρώνει τη δήλωσή της εκφράζοντας την «ελπίδα ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να διορθώσει αυτό το λάθος που βλάπτει όχι μόνο το ιταλικό ποδόσφαιρο αλλά ολόκληρο το άθλημα».
Το μέτρο αποτέλεσε αφορμή για έντονη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε όλη την Ιταλία. Φαίνεται όμως ότι η Κυβέρνηση, έχοντας μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν θα κάνει πίσω.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις