Ερυθρά Θάλασσα: Με μία φρεγάτα θα συμμετάσχει η Δανία στην Επιχείρηση «Φύλακας της Ευημερίας»
Οι Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων ως απάντηση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας
Η Δανία θα συμμετάσχει με μία φρεγάτα, από τον επόμενο μήνα, στον διεθνή συνασπισμό, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι πολλές χώρες συμφώνησαν στις 19 Δεκεμβρίου να ξεκινήσουν περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν για να προστατεύσουν τα εμπορικά πλοία απέναντι στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.
Η κυβέρνηση θα υποβάλει τον Ιανουάριο ένα ψήφισμα στο κοινοβούλιο με το οποίο θα ζητά να συμμετάσχει η χώρα με μια φρεγάτα στην Επιχείρηση
«Ανησυχούμε για τη σοβαρή κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου συνεχίζονται οι απρόκλητες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Τρόελς Λουντ Πόουλσεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η κυβέρνηση θα υποβάλει τον Ιανουάριο ένα ψήφισμα στο κοινοβούλιο με το οποίο θα ζητά να συμμετάσχει η χώρα με μια φρεγάτα στην Επιχείρηση «Φύλακας της Ευημερίας». Στον συνασπισμό αυτόν μετέχουν περισσότερες από 20 χώρες.
Βράζει η Ερυθρά Θάλασσα
Η Επιχείρηση, που σχηματίστηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, έχει στόχο να δημιουργήσει έναν «ασφαλή διάδρομο» για την εμπορική ναυτιλία μαζί με τουλάχιστον 10 συμμάχους.
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας.
Μάλιστα ο ηγέτης των Χούθι, ο Άμπντελ Μαλίκ αλ-Χούθι, προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα αρχίσει να εκτοξεύει πυραύλους κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον αναμιχθεί περισσότερο στις υποθέσεις της οργάνωσης του ή στοχοθετήσει την Υεμένη.
Προειδοποίησε επίσης άλλες χώρες να μην εμπλακούν στον πολυεθνικό σχηματισμό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.
Αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν να αναμειγνύονται περισσότερο, οι Χούθι «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα θέσουν στο στόχαστρο και τα πολεμικά αμερικανικά πλοία και τα συμφέροντά τους με πυραύλους», είπε ο αλ-Χούθι, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Οι ναυτικοί συνασπισμοί που δραστηριοποιούνται στην Ερυθρά Θάλασσα
Αρκετοί ναυτικοί συνασπισμοί συμμετέχουν ήδη σε διεθνείς επιχειρήσεις για την προστασία των ναυτιλιακών οδών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των πλοίων από τους πειρατές που επί σειρά ετών διατάραξαν τη ναυσιπλοΐα στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.
Οι αποστολές αυτές περιλαμβάνουν:
– Η Επιχείρηση Atalanta, η οποία δημιουργήθηκε από τη Ναυτική Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σομαλία (EUNAVFOR), επιχειρεί στα ανοικτά του Κέρατος της Αφρικής και στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό για να υποστηρίξει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την προστασία των θαλασσών από την πειρατεία. Το αρχηγείο της βρίσκεται στην Ισπανία.
– Η επιχείρηση Agenor είναι μια επιχείρηση υπό ευρωπαϊκή ηγεσία που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, μια σημαντική ναυτιλιακή οδό για τις εξαγωγές πετρελαίου από τα κράτη του Κόλπου.
– Οι Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF) είναι μια πολυεθνική ναυτική σύμπραξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το Μπαχρέιν, έδρα του Πέμπτου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Η CMF έχει 39 μέλη, συμπεριλαμβανομένων κρατών του ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκών κρατών, περιφερειακών χωρών και άλλων εθνών. Μία από τις αποστολές της είναι η Combined Task Force 153 (CTF 153), η οποία επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα.
- Σαουθάμπτον – Λίβερπουλ 2-3: Ανατροπή και στο +8!
- Χαβιέ Μπαρδέμ: «Δεν ήθελα να συναντήσω τους δολοφόνους Μενέντεζ»
- Ο «θαυμασμός» της Μέρκελ για τον Τσίπρα – Τι γράφει για τους Έλληνες πρώην πρωθυπουργούς στα απομνημονεύματά της
- Κλιματική κρίση: Διάχυτη η απογογήτευση μετά την διάσκεψη COP29 – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
- Πήρε τον βαθμό στο 90+3′ ο Πανιώνιος (2-2) – Εύκολη νίκη για τον Μακεδονικό (3-1, vids)
- Economist: Τι θα κάνει ο νέος «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας που επέλεξε ο Τραμπ