Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Ισραήλ - Χαμάς: Οι ΗΠΑ παρακάμπτουν το Κογκρέσο για να πουλήσουν εξοπλισμό στο Τελ Αβίβ

Ισραήλ – Χαμάς: Οι ΗΠΑ παρακάμπτουν το Κογκρέσο για να πουλήσουν εξοπλισμό στο Τελ Αβίβ

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Νέοι φονικοί βομβαρδισμοί από το Ισραήλ - Συνεχίζονται οι επιθέσεις των Χούθι - Το Ιράν εκτέλεσε «σαμποτέρ που συνδέονταν με τη Μοσάντ»

Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα με τους Παλαιστίνιους και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να κατηγορούν τη διεθνή κοινότητα για αδράνεια.

Το Ισραήλ συνεχίζει τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς, παρά τις αντίθετες δηλώσεις, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακάμπτει το Κογκρέσο για να εγκρίνει πώληση εξοπλισμού στο Τελ Αβίβ.

Την ίδια ώρα οι φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση παραμένουν τόσο στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι να συνεχίζονται, όσο και στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου με εχθροπραξίες μεταξύ IDF και Χεζμπολάχ.

Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε στη συνεδρίαση του ΣΑ ότι θα υπάρξει πόλεμος πλήρους κλίμακας εάν η Χεζμπολάχ δεν σταματήσει τις επιθέσεις.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:20 Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

04:50 Το παλαιστινιακό υπΕξ χαιρετίζει την καταγγελία της Νότιας Αφρικής για «γενοκτονία»

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κράτους της Παλαιστίνης ανακοίνωσε ότι η καταγγελία της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) για γενοκτονία είναι ευπρόσδεκτη εν μέσω της απόπειρας του Ισραήλ «να καταστρέψει τον παλαιστινιακό λαό».

Οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν κάτω από το «αποικιακό καθεστώς κατοχής και απαρτχάιντ» του Ισραήλ και «χρειάζονται επείγουσα επέμβαση και ενέργειες για την προστασία από περαιτέρω ζημιές», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

«Το Δικαστήριο πρέπει ν’ αναλάβει αμέσως δράση για να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό και να καλέσει το Ισραήλ, τη δύναμη κατοχής, να σταματήσει την επίθεσή του», τονίζει.

«Η ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού βρίσκεται υπό άνευ προηγουμένου απειλή καθώς αντιμετωπίζει μια ηθική και νομική καταστροφή τεράστιων διαστάσεων», προσθέτει.

04:20 Βίντεο του ισραηλινού στρατού με πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με πυραυλικά χτυπήματα σε «υποδομές» της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του, «οι στόχοι περιελάμβαναν θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, μια στρατιωτική τοποθεσία και άλλες υποδομές που χρησιμοποιούνταν από την τρομοκρατική ομάδα».

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Ισραήλ απείλησαν με πόλεμο πλήρους κλίμακας στον νότιο Λίβανο, εάν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ δεν σταματήσουν.

03:50 Ισραηλινά δακρυγόνα κατά πιστών στο τέμενος Αλ Ακσα

Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα κατά των Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να μπουν στο τέμενος Αλ Ακσα, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, για προσευχή.

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, τον αριθμό των πιστών που εισέρχονται στο τζαμί, τον τρίτο ιερότερο χώρο στο Ισλάμ.

03:20 Καταστρέψαμε κρησφύγετο του Γιαχία Σινουάρ, λέει το Ισραήλ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι εντόπισαν και κατέστρεψαν ένα από τα κρησφύγετα του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το οίκημα βρισκόταν κοντά στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα, είπε εκπρόσωπος των IDF το βράδυ χθες Παρασκευή.

Το φερόμενο κρησφύγετο του Σινουάρ καταστράφηκε «τις προηγούμενες εβδομάδες», διευκρινίζεται στην ενημέρωση.

Ισραηλινοί στρατιώτες εντόπισαν στο υπόγειο του οικήματος μια είσοδο που οδηγούσε σε τούνελ (περισσότερα εδώ).

02:50 Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στη Γάζα καταγγέλει κλοπή οργάνων από 80 παλαιστινίους

Σε μια συγκλονιστική δήλωση, το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στη Γάζα αποκάλυψε ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής παρέδωσαν τα ακρωτηριασμένα σώματα 80 μαρτύρων αφού έκλεψαν τα όργανά τους, προσθέτοντας ότι τα σώματα δεν είχαν ταυτοποιηθεί και η κατοχή αρνήθηκε να διευκρινίσει τα ονόματα αυτών των μαρτύρων ή τα μέρη από τα οποία εκλάπησαν».

Η ανακοίνωση σχετίζεται με είδηση που παρουσιάστηκε χθες στο live του in, όπου αναφέρονταν η επιστροφή 80 πτωμάτων Παλαιστινίων με σημάδια ακρωτηριασμών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Η κατοχή επανέλαβε το έγκλημα της κλοπής οργάνων περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια του γενοκτονικού της πολέμου σε πραγματικό χρόνο».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι το Ισραήλ είχε προηγουμένως εμπλακεί σε βεβηλώσεις τάφων στην Τζαμπάλια, υπογραμμίζοντας ότι «το Ισραήλ εξακολουθεί να διατηρεί στην κατοχή του πολυάριθμα πτώματα μαρτύρων από τη Λωρίδα της Γάζας».

02:31 Αεροπορικές επιδρομές σε Λίβανο και Συρία εκτός από την Γάζα για τις IDF

Αφού ακούστηκαν προειδοποιητικές σειρήνες σε αρκετές πόλεις στα βόρεια Υψίπεδα του Γκολάν, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας επιβεβαιώνουν ότι προκλήθηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Οι IDF λένε ότι και τα δύο βλήματα προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πηγή των πυρών.

Ο στρατός λέει επίσης ότι έπληξε «τρομοκρατικές υποδομές» που ανήκουν στη Χεζμπολάχ και ένα σημείο εκτόξευσης που χρησιμοποιείται από τη λιβανέζικη ομάδα, μετά από μια σειρά διασυνοριακών επιθέσεων νωρίτερα σήμερα.

02:12 Τρία αδέρφια περιγράφουν τα βασανιστήρια που υπέστησαν στα χέρια Ισραηλινών στρατιωτών

Τρία αδέλφια που συνελήφθησαν από ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα δήλωσαν ότι οι ίδιοι και άλλοι άνδρες ξυλοκοπήθηκαν, γδύθηκαν μέχρι το εσώρουχό τους, κάηκαν με τσιγάρα και υποβλήθηκαν σε άλλες μορφές κακομεταχείρισης κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Ο Σομπχί Γιασίν, τα αδέλφια του Σάντι και Ιμπραχίμ δήλωσαν στο Reuters ότι συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό από τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα στις αρχές Δεκεμβρίου και κρατήθηκαν για έως και δύο εβδομάδες σε άγνωστες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών στρατώνων ή στρατοπέδων.

Ο Σομπχί δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του ξυλοκοπήθηκε και ότι οι απαγωγείς του «κάπνιζαν και έσβηναν τσιγάρα στις πλάτες μας, μας ψέκαζαν με άμμο και νερό, ουρούσαν πάνω μας».

Ο Ιμπραχίμ περιέγραψε ότι του είχαν δέσει τα χέρια και του είχαν δέσει τα μάτια καθώς κρατούνταν για ανάκριση. Είπε ότι δεν του επέτρεπαν να κοιμηθεί και τον ανάγκαζαν να στέκεται όρθιος για ώρες, ενώ οι στρατιώτες «σε χτυπούσαν εναλλάξ στο κεφάλι και στο σώμα».

Περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ.

01:48 Το Ιράν ανακοίνωσε την εκτέλεση τεσσάρων «πρακτόρων της Μοσάντ»

Με μια «χρωματισμένη» ανακοίνωση το πρακτορείο MNA/Iran Press ανέφερε την εκτέλεση τεσσάρων αντικαθεστωτικών τους οποίους κατηγόρησε για σχέσεις με τη Μοσάντ. Η είδηση είναι διασταυρωμένη ως προς τις εκτελέσεις, όμως δεν υπάρχει γνώση αν οι κατηγορίες για συνεργασία με το Ισραήλ ευσταθούσαν.

«Ήταν στις 24 Οκτωβρίου, όταν ο επικεφαλής του τμήματος Δικαιοσύνης της επαρχίας του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, βορειοδυτικά του Ιράν, ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 10 πράκτορες που συνδέονται με το ισραηλινό καθεστώς, το κύριο καθήκον των οποίων ήταν να εντοπίσουν τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση του καθεστώτος.

Απήγαγαν τις ιρανικές δυνάμεις και προσπάθησαν να τους αποσπάσουν πληροφορίες απειλώντας και χτυπώντας τους. Οι συλληφθέντες πράκτορες είχαν λάβει χρήματα από τους αξιωματικούς της Μοσάντ του ισραηλινού καθεστώτος σε αρκετές περιπτώσεις για τις αποστολές που είχαν ολοκληρώσει, συμπεριλαμβανομένης της πυρπόλησης σπιτιών και οχημάτων ιρανικών αξιωματικών ασφαλείας. Προσπάθησαν ακόμη και να δολοφονήσουν τον Ιρανό αξιωματούχο, αλλά απέτυχαν.

Οι πράκτορες δραστηριοποιούνταν στις επαρχίες Hormozgan, Δυτικό Αζερμπαϊτζάν και Τεχεράνη, αντίστοιχα νότια, βορειοδυτικά και βόρεια του Ιράν».

01:24 Νέα επίθεση σε αμερικανική βάση ανακοινώνει η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ»

Με ανακοίνωσή τους στο Ιρανικό πρακτορείο Mehr υπήρξε ανάληψη ευθύνης για επίθεση σε αμερικανική βάση στο Ιράκ από την οργάνωση-ομπρέλα «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ». «Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αμερικανών κατακτητών στο Ιράκ και την περιοχή και ως απάντηση στα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος στη Λωρίδα της Γάζας, οι Μουτζαχεντίν της Ισλαμικής Αντίστασης του Ιράκ στόχευσαν τη βάση «Kharab Al-Jeer» του αμερικανικού στρατού στο βάθος του συριακού εδάφους με επιθέσεις με ρουκέτες. Οι ρουκέτες ήταν ακριβείς και χτύπησαν τους στόχους τους», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα.

Οι ομάδες της ιρακινής αντίστασης έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών θέσεων στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ από τότε που το Ισραηλ άρχισε τον πόλεμο εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ομάδες λένε ότι οι επιθέσεις τους «είναι αντίποινα για την υποστήριξη της Αμερικής στα εγκλήματα του ισραηλινού καθεστώτος κατά του λαού στη Γάζα».

Το Mehr αναφέρει πως «Μετά τον μαρτυρικό θάνατο των διοικητών της Αντίστασης που ηγήθηκαν του αντιτρομοκρατικού αγώνα στο Ιράκ και τη Συρία, το ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που ζητούσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, ένα αίτημα που τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν ακόμη ικανοποιήσει».

01:02 Ακόμη ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε στη Γάζα

Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου της Γάζας αναφέρει ότι ένας δημοσιογράφος του Al-Quds TV σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του στο Nuseirat στην κεντρική Γάζα.

Αναγνωρίστηκε ως ο Τζαμπρ Αμπού Χαντρός.

Το γραφείο ανέφερε ότι 106 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

00:43 Δηλώσεις ανωτάτου στρατιωτικού από την Υεμένη για την επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα και επίθεση στο Εϊλάτ

Μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης δοκίμων της Υεμένης στη δυτική παράκτια πόλη Hudaydah της χώρας την Πέμπτη, ο υποστράτηγος Μοχάμεντ αλ-Ατίφι, προειδοποίησε τις δυνάμεις «ενάντια σε διάφορες κινήσεις υποστήριξης της σιωνιστικής οντότητας στο θαλάσσιο θέατρο που εκτείνεται μεταξύ της Αραβικής Θάλασσας και της Ερυθράς Θάλασσας». Σημείωσε ότι οι «ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης παρακολουθούν στενά και αυστηρά τις κινήσεις των αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων και στις δύο υδάτινες μάζες».

Υπογράμμισε ότι «το κίνημα αντίστασης Ansar Αllah, η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με έδρα τη Σαναά, το έθνος της Υεμένης και οι δυνάμεις ασφαλείας θα σταθούν αταλάντευτα στο πλευρό των Παλαιστινίων μέχρι να απελευθερώσουν όλα τα κατεχόμενα εδάφη τους και να ιδρύσουν ένα κυρίαρχο ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την ιερή αλ-Κουντς (σ.σ. Ιερουσαλήμ)». Ανέφερε πως το Πολεμικό Ναυτικό της Υεμένης πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση εναντίον του πλοίου, το οποίο προσδιόρισε ως «εμπορικό πλοίο MSC United», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η στοχοποίηση του πλοίου έγινε αφού το πλήρωμα, για τρίτη φορά, αγνόησε τις εκκλήσεις των ναυτικών δυνάμεων, καθώς και τα επανειλημμένα πύρινα προειδοποιητικά μηνύματα», προστίθεται. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανέφεραν επίσης ότι έπληξαν το λιμάνι του Εϊλάτ στο νοτιότερο τμήμα των κατεχομένων εδαφών, καθώς και «άλλες περιοχές στα κατεχόμενα».

00:20 Δεν υπάρχει περίπτωση άμεσης εκδίκασης της καταγγελίας της Ν.Αφρικής για γενοκτονία στη Γάζα, αλλά μπορεί να παρθούν προσωρινά μέτρα

Ο Tζούλιαν Μπόργκερ αναλυτής διεθνούς ρεπορτάζ του Guardian αναφέρει τον τρόπο που θα κινηθεί η καταγγελία της Ν.Αφρικής εναντίον του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτονίας. Οποιαδήποτε υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ (ICJ) είναι πιθανό να χρειαστεί χρόνια για να επιλυθεί, αλλά η Νότια Αφρική ζήτησε να συγκληθεί το δικαστήριο τις επόμενες ημέρες για να εκδώσει προσωρινά μέτρα που θα ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Τον Μάρτιο του 2022, το ΔΔΔ διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία, μια εντολή που υποτίθεται ότι θα ήταν νομικά δεσμευτική, αλλά η Μόσχα την αγνόησε ούτως ή άλλως. Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση, ωστόσο είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς ουσιαστικά αποδέχεται πως υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία.

Το άρθρο ΙΧ της Σύμβασης για τη Γενοκτονία επιτρέπει σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Σύμβασης να προσφύγει στο ΔΔΔ κατά άλλου κράτους, ακόμη και αν δεν έχει άμεση σχέση με την εν λόγω σύγκρουση.Πέρυσι, το δικαστήριο έκρινε ότι η Γκάμπια μπορούσε να ασκήσει αγωγή γενοκτονίας κατά της Μιανμάρ. Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης σε μια υπόθεση μεταξύ της Κροατίας και της Σερβίας ότι η στέρηση ενός λαού από τροφή, στέγη, ιατρική περίθαλψη και άλλα μέσα διαβίωσης συνιστά πράξη γενοκτονίας.

23:58 Διαψεύδει η Χαμάς ισραηλινά δημοσιεύματα – Δεν θα απελευθερωθούν όμηροι χωρίς εκεχειρία

Μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, ο Οσάμα Χαμντάν απάντησε στις αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι η Χαμάς πλησιάζει σε συμφωνία για απελευθέρωση αιχμαλώτων.

Ο Χαμντάν δήλωσε ότι η Χαμάς ενημέρωσε όλους τους διαμεσολαβητές ότι προτεραιότητά τους είναι να σταματήσει η επίθεση κατά της Γάζας μια για πάντα.

Είπε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία συζήτηση για ανταλλαγή αιχμαλώτων πριν σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει συζητηθεί μια πιθανή απελευθέρωση αιχμαλώτων με αντάλλαγμα μια μηνιαία κατάπαυση του πυρός, μια λεπτομέρεια που αναφέρθηκε από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

23:47 Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Ήχοι εκρήξεων από τη Χαν Γιουνίς ακούγονται από τη Ράφα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AJ στο σημείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής είχαν ρίξει διάφορα φυλλάδια για να συνεχίσουν οι κάτοικοι να φεύγουν προς τα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ωρών, ένα κτίριο κατοικιών στη Ράφα δέχθηκε επίθεση από τις ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις, όπου τραυματίστηκαν αρκετοί Παλαιστίνιοι – στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρά παιδιά.

Οι επιθέσεις επεκτάθηκαν επίσης στις κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας – τις βασικές αστικές περιοχές που αποτέλεσαν το επίκεντρο των χερσαίων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες: Bureij, al-Maghazi και τον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat.

23:30 Οι ΗΠΑ παρακάμπτουν το Κοκγρέσο για να εγκρίνουν πώληση εξοπλισμού στο Ισραηλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ενέκρινε την πιθανή πώληση στο Ισραήλ βλημάτων M107 των 155 χιλιοστών και συναφούς εξοπλισμού έναντι 147,5 εκατομμυρίων δολαρίων και παρέλειψε την εξέτασή της πρότασης από το Κογκρέσο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο.

Ο Μπλίνκεν διαπίστωσε ότι υφίσταται επείγουσα ανάγκη που απαιτεί την άμεση πώληση στο Ισραήλ, παρακάμπτοντας έτσι τις απαιτήσεις έγκρισης από το Κογκρέσο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

23:16 Η αστυνομία απαγορεύει φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση σε γειτονιά του Βερολίνου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Η αστυνομία του Βερολίνου απαγόρευσε μια φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στη συνοικία Neukölln της πόλης, η οποία είχε οργανωθεί για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η αστυνομία ανησυχεί για την ασφάλεια καθώς όπως ανέφερε εκπρόσωπος της η ήδη ρευστή κατάσταση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η «θερμή» ατμόσφαιρας στο Neukölln, όπου οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις έχουν στο παρελθόν εξελιχθεί σε βίαιες, και τα πυροτεχνήματα που συνήθως ξεκινούν νωρίς το βράδυ οδήγησαν στην εν λόγω απόφαση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η διαδήλωση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10:00 μ.μ. τοπική ώρα το βράδυ της Κυριακής.

Είχε ανακοινωθεί ότι θα συμμετείχαν συνολικά 100 άτομα, αλλά η αστυνομία αναμένει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, για την Κυριακή έχουν ανακοινωθεί δύο ακόμη συγκεντρώσεις στο Βερολίνο: μια ακόμη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση το απόγευμα και μια συγκέντρωση υπέρ του Ισραήλ το βράδυ. Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτές δεν έχουν ακόμη απαγορευτεί.

23:00 Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση της Δανίας να στείλει φρεγάτα στην Ερυθρά

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση της Δανίας να στείλει φρεγάτα για να περιπολεί με άλλα κράτη υπό την ηγεσία της Αμερικής την Ερυθρά Θάλασσα.

Στη Δανία εδρεύει η Maersk, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο.

22:48 Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Κατάρ λέει ότι η Χαμάς είναι «κατ’ αρχήν έτοιμη» να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις»

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla ανέφερε ότι ένας αξιωματούχος του Κατάρ μετέφερε το μήνυμα στο Ισραήλ.

Οι προσπάθειες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο από την προηγούμενη διακοπή των μαχών που έληξε τον Νοέμβριο.

22:34 «Στην αλλαγή του χρόνου ο πλανήτης φωνάζει κατάπαυση τώρα»

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Bushra Mohammad, εκπρόσωπος της εκστρατείας Countdown2Ceasefire, δήλωσε ότι η καμπάνια απευθύνει κάλεσμα στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να καλέσουν σε κατάπαυση του πυρός την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

«Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κάλεσμα για κατάπαυση του πυρός και θα μεταδίδεται σε ζωντανή ροή όλη τη νύχτα και κάθε ώρα για να δείξει το παγκόσμιο κάλεσμα για κατάπαυση του πυρός», είπε.

Είναι «απολύτως ζωτικής σημασίας» να ακουστούν οι φωνές των νέων, ανέφερε.

«Επειδή αυτό είναι που θέλει το μέλλον. Θέλουμε μια κατάπαυση του πυρός, μόνιμη και άμεση, διότι τα δεινά συνεχίζονται για πάρα πολύ καιρό».

22:28 IDF: Η Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο «δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια»

Στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε ότι το Ισραήλ τις τελευταίες δύο ημέρες πραγματοποίησε «εκτεταμένες επιθέσεις με μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και πυροβολικό» σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο «δεν είναι πλέον η ίδια όπως ήταν στις 6 Οκτωβρίου και δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια».

Οι μάχες συνεχίζονται στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου από τις 8 Οκτωβρίου, με τη Χεζμπολάχ να δηλώνει ότι στόχος της είναι να απομακρύνει ισραηλινούς στρατιωτικούς πόρους από τη Γάζα.

22:17 Ένοπλες ομάδες του Ιράκ αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι οι βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία όπου στεγάζεται το προσωπικό του έχουν γίνει στόχος πάνω από εκατό φορές από τις 7 Οκτωβρίου.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια ομάδα-ομπρέλα που περιλαμβάνει αρκετές πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για την τελευταία επίθεση, λέγοντας ότι είχε ως στόχο μια βάση στο al-Shaddadi της Συρίας.

Νωρίτερα, η ομάδα δήλωσε ότι μαχητές της είχαν βάλει στο στόχαστρο μια βάση που στεγάζει προσωπικό των ΗΠΑ στο Χαράμπ αλ-Τζιρ της Συρίας.

Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα τις τελευταίες επιθέσεις.

22:03 Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ καταδικάζει την επίθεση του ισραηλινού στρατού σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας

Ο Martin Griffiths αναφέρει στο X ότι «οι επιθέσεις κατά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι παράνομες».

Υπενθυμίζουμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής βοήθειας καθώς ταξίδευε από τη βόρεια Γάζα προς τη Ράφα, κατά μήκος μιας διαδρομής που είχε ορίσει ο ισραηλινός στρατός.

«Η αυτοκινητοπομπή είχε σαφώς επισημανθεί και οι κινήσεις μας συντονίζονταν με τα μέρη της σύγκρουσης», δήλωσε ο Griffiths.

21:53 Κοινή ανακοίνωση πέντε παλαιστινιακών οργανώσεων για τη Γάζα και το μέλλον της Παλαιστίνης

Μετά από συνάντηση που έγινε στη Βηρυτό, χθες Πέμπτη, πέντε παλαιστινιακές οργανώσεις με κοινή τους ανακοίνωση αποκλείουν το ενδεχόμενο ανταλλαγής ομήρων χωρίς οριστική κατάπαυση πυρός, απορρίπτουν τα δυτικά και ισραηλινά σενάρια για τη μεταπολεμική Γάζα, και θέτουν ως στόχο την απελευθέρωση των Παλαιστινίων και τη συγκρότηση κοινής εκπροσώπησης σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη μέσα από ελεύθερες εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ακόμα καλούν όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις σε συζήτηση για την υλοποίηση αυτών των στόχων.

Την ανακοίνωση υπογράφουν η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Γενική Διοίκηση

21:44 «Η Νότια Αφρική συνεργάζεται με τρομοκράτες» – Η αντίδραση του Ισραήλ στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η κίνηση της Νότιας Αφρικής να ασκήσει δίωξη εναντίον του είναι αβάσιμη και αποτελεί συκοφαντική δυσφήμιση χωρίς νομική βάση.

«Η Νότια Αφρική συνεργάζεται με μια τρομοκρατική ομάδα που ζητά την καταστροφή του Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο λαός της Γάζας δεν είναι εχθρός του Ισραήλ, το οποίο καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει τις απώλειες σε μη μαχητές»

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι η Νότια Αφρική κινήθηκε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές του στη Γάζα ως «γενοκτονικού χαρακτήρα, επειδή αποσκοπούν στην καταστροφή σημαντικού μέρους της παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής ομάδας».

21:30 ΠΟΥ: Εξαπλώνονται οι ασθένειες και οι επιδημίες στη Γάζα

Σε ανάρτησή του στο X, ο Tedros Ghebreyesus, προειδοποίησε ότι «οι άνθρωποι που ζουν σε καταφύγια συνεχίζουν να αρρωσταίνουν».

Είπε ότι η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ έχει καταγράψει:

  • Σχεδόν 180. 000 άτομα πάσχουν από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
  • 136. 400 κρούσματα διάρροιας, τα μισά από αυτά σε παιδιά κάτω των πέντε ετών
  • 55. 400 περιπτώσεις ψώρας
  • 5. 330 περιπτώσεις ανεμοβλογιάς
  • 42. 700 περιπτώσεις δερματικών εξανθημάτων
  • 4. 683 περιπτώσεις συνδρόμου οξέος ίκτερου
  • 126 περιπτώσεις μηνιγγίτιδας

«Καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να εκτοπίζονται μαζικά στα νότια της Γάζας, με ορισμένες οικογένειες να αναγκάζονται να μετακινηθούν πολλές φορές και πολλές να βρίσκουν καταφύγιο σε υπερπλήρεις εγκαταστάσεις υγείας, οι συνάδελφοί μου στον ΠΟΥ και εγώ παραμένουμε πολύ ανήσυχοι για την αυξανόμενη απειλή των μολυσματικών ασθενειών», δήλωσε.

21:22 Δύο νεκροί της Ισλαμικής Τζιχάντ από ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ανέφερε ότι δύο μαχητές της σκοτώθηκαν στον νότιο Λίβανο.

Η οργάνωση ανέφερε ότι πρόκειται για τους:

Ahmed Ali Mohammed Jibril, 28 ετών και

Mohammed al-Furaij, 21 ετών.

Η ομάδα δήλωσε ότι οι μαχητές της «εκτελούσαν τα καθήκοντά τους» κοντά στα σύνορα στον νότιο Λίβανο.

21:10 Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς με Γκαντς

Ο Όλαφ Σολτς επικοινώνησε σήμερα με το μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντς, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι δυο τους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, με τον Σολτς να αναφέρεται στις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας για να μην επεκταθεί η σύγκρουση σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε επίσης στον Γκαντς την ανάγκη να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και το Ισραήλ να προστατεύσει τη ζωή των αμάχων.

20:54 Euro – Med Monitor: Ισραηλινοί στρατιώτες λεηλατούν συστηματικά σπίτια στη Γάζα

Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες καταστρέφουν σκόπιμα παλαιστινιακές περιουσίες και λεηλατούν σπίτια στη Γάζα.

Η οργάνωση που εδρεύει στη Γενεύη δήλωσε ότι συνέλεξε μαρτυρίες που δείχνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν «πέρα» από τις επιδρομές σε σπίτια και τις μαζικές συλλήψεις. Οι μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι υπήρξαν περιπτώσεις κλοπής προσωπικών αντικειμένων και «λεηλασίας πολύτιμων αγαθών».

Τα αντικείμενα που φέρεται να έχουν λεηλατηθεί περιλαμβάνουν χρήματα, χρυσό, κοσμήματα και ηλεκτρονικά είδη, όπως φορητούς υπολογιστές, αναφέρει το Euro-Med Monitor.

Το συνολικό ποσό των κλεμμένων τιμαλφών μπορεί να είναι παραπάνω από «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια», προστίθεται.

20:45 Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται τώρα στη Χαν Γιουνίς

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Yoav Gallant χαιρέτισε τη «συνεργασία» των χερσαίων δυνάμεων και της ισραηλινής αεροπορίας, οι οποίες βομβαρδίζουν τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

«Διεξάγουμε τώρα μεγάλες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας για παρατεταμένη περίοδο μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι», δήλωσε. «Οι μάχες επικεντρώνονται στη Χαν Γιουνίς. Τα επιτεύγματα είναι ακριβή και εντυπωσιακά και τα αποτελέσματα έρχονται»

20:32 Η Νότια Αφρική ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο να κηρύξει ότι το Ισραήλ παραβιάζει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία

Η Νότια Αφρική ζήτησε την Παρασκευή από το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει επείγουσα διάταξη με την οποία να δηλώνεται ότι το Ισραήλ παραβιάζει τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία κατά τη συνεχιζόμενη καταστολή του κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Η δικαστική προσφυγή είναι η τελευταία κίνηση της Νότιας Αφρικής, η οποία επικρίνει έντονα τον πόλεμο του Ισραήλ, αφού οι βουλευτές της ψήφισαν τον περασμένο μήνα υπέρ του κλεισίματος της ισραηλινής πρεσβείας στην Πρετόρια και της αναστολής όλων των διπλωματικών σχέσεων μέχρι να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

20:23 Ισραηλινοί στρατιώτες οι τραυματίες από εμβολισμό αυτοκινήτου στη Δ. Όχθη

Ο στρατός αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ότι πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν, ένας από αυτούς σοβαρά, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε στην είσοδο του σημείου ελέγχου Wadi al-Shajna, κοντά στη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Amr Abu Hussein, τον ύποπτο για την επίθεση, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας

20:12 Οι IDF υποστηρίζουν ότι κατέστρεψαν το κρησφύγετο του ηγέτη της Χαμάς, Σινουάρ

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν το διαμέρισμα-κρησφύγετο του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Yahya Sinwar, καθώς και ένα δίκτυο τούνελ που συνδέεται με το διαμέρισμα.

20:05 UNRWA: Το Ισραήλ βομβάρδισε κομβόι βοήθειας σε διαδρομή που είχε ορίσει ο στρατός

Ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις για τα πυρά που εξαπέλυσαν εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής βοήθειας κατά την επιστροφή της από τη βόρεια Γάζα.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της UNRWA δήλωσε ότι η αυτοκινητοπομπή βοήθειας δέχθηκε πυρά καθώς ταξίδευε κατά μήκος μιας διαδρομής που είχε ορίσει ο ισραηλινός στρατός.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Lazzarini δήλωσε ότι «πυροβολισμοί» και «άλλες επιθέσεις» κατά εργαζομένων και αυτοκινητοπομπών βοήθειας εμποδίζουν τις «σωτήριες» επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο οργανισμός «συντονίζει όλες τις κινήσεις του με τις ισραηλινές αρχές», πρόσθεσε.

19:58 Ο Μπάιντεν παρατείνει εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ έως το 2024

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρέτεινε την Παρασκευή τους αμοιβαίους όρους και παραχωρήσεις για το Ισραήλ σε συγκεκριμένες ποσότητες ορισμένων γεωργικών προϊόντων για ένα έτος, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σε διακήρυξη που υπέγραψε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο Σεντ Κρουά, στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η παράταση θα επιτρέψει στις δύο κυβερνήσεις να συνάψουν μια συμφωνία για την αντικατάσταση μιας εμπορικής συμφωνίας που χρονολογείται από το 2004.

19:47 Προσευχή στην Ιερουσαλήμ υπό επιτήρηση των ισραηλινών δυνάμεων

Στην ανατολική Ιερουσαλήμ η προσευχή της Παρασκευής είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τους Παλαιστίνιους που δεν μπορούν να φτάσουν στο τέμενος Αλ Άκσα καθώς είναι περικυκλωμένο από ισραηλινές δυνάμεις.

Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται κόσμος να προσεύχεται στον δρόμο υπό την επιτήρηση οπλισμένων ανδρών των ισραηλινών δυνάμεων.

Ahmad Gharabli/AFP

Ahmad Gharabli/AFP

19:31 «Το Ισραήλ δίνει στους Παλαιστίνιους δύο επιλογές: θάνατος ή ξεριζωμός»

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος, Majed Bamya, λέει ότι η εκτεταμένη καταστροφή της Γάζας από τις ισραηλινές επιχειρήσεις έχει καταστήσει σαφές ότι ο μοναδικός τους στόχος (σσ του Ισραήλ) είναι ο αναγκαστικός εκτοπισμός.

«Θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν θα έχουν σπίτια για να επιστρέψουν. Θέλουν να σιγουρευτούν ότι δεν θα έχουν ζωή για να επιστρέψουν», ανέφερε.

«Θέλουν να διασφαλίσουν ότι η ζωή στη Γάζα δεν θα είναι πλέον δυνατή, με έναν στόχο, αυτό που αποκαλούν «εθελοντική μετανάστευση». . . η κωδική ονομασία για τον αναγκαστικό εκτοπισμό.

Αυτές είναι οι επιλογές για τους Παλαιστίνιους: Καταστροφή ή εκτοπισμός, θάνατος ή εκτοπισμός», είπε.

19:22 «Η απειλή του εκτοπισμού των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο είναι υπαρκτή και μεγαλώνει»

Ο σύμβουλος του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων Itay Epshtain δήλωσε στο ΣΑ του ΟΗΕ ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν τους «αυθαίρετους και παράνομους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια που επιβάλλει το Ισραήλ» και τον συνεχιζόμενο εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας εντός του θύλακα.

Το Ισραήλ προκάλεσε αυτούς τους εκτοπισμούς χωρίς «λογική αιτιολόγηση, κατάλληλη στέγαση ή υπηρεσίες σε τόπους καταφυγής ή εγγυήσεις επιστροφής», είπε. Πρόσθεσε ότι η απειλή του εκτοπισμού στην Αίγυπτο συνεχίζει να αυξάνεται.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των επιθέσεων των εποίκων και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αυξάνει την απειλή της βίαιης μεταφοράς, εξήγησε.

«Το Συμβούλιο δεν πρέπει να επιτρέψει στο Ισραήλ να μεταφέρει με τη βία τους Παλαιστίνιους από τη γη τους ή να συνεχίσει την παράνομη προσάρτηση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», είπε.

19:15 Ο Ισραηλινός απεσταλμένος του ΟΗΕ απειλεί με «πόλεμο πλήρους κλίμακας» αν συνεχιστούν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γκιλάντ Ερντάν απαίτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις από το έδαφος του Λιβάνου κατά του Ισραήλ.

«Πενήντα χιλιάδες ισραηλινοί πολίτες εκτοπίστηκαν κατά μήκος των βόρειων συνόρων εξαιτίας των επιθέσεων από τον Λίβανο που υποστηρίζονται. Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Ισραήλ, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε.

«Το Ισραήλ θα υπερασπιστεί τον εαυτό του. Έχω προειδοποιήσει αυτό το συμβούλιο αμέτρητες φορές», συνέχισε.

19:05 Περισσότερα από 200 πολιτιστικά μνημεία της Γάζας έχουν καταστραφεί

Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα αναφέρει ότι 200 από τους 325 πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοχοποιηθεί και καταστραφεί από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού.

Οι χώροι περιλαμβάνουν τζαμιά, εκκλησίες, σχολεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ορισμένοι από τους οποίους χρονολογούνται από την εποχή των Φοινίκων.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τη στοχοποίηση των χώρων «μια αποτυχημένη απόπειρα εξάλειψης της παλαιστινιακής πολιτιστικής παρουσίας και κληρονομιάς και μια απόπειρα απόκρυψης των ιστορικών στοιχείων και του βάθους της παλαιστινιακής ιστορίας στη Λωρίδα της Γάζας» και θεώρησε την καταστροφή τους παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

18:55 Ενημέρωση στον ΟΗΕ για τη Δ. Όχθη – Ρεκόρ συλλήψεων και δολοφονιών Παλαιστινίων

Ο Khaled Khiari, ο βοηθός γενικός γραμματέας για τη Μέση Ανατολή ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Δ. Όχθη.

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση είπε ότι 304 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 79 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μόνο από τις 7 Οκτωβρίου.

Τον τελευταίο χρόνο, 504 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, γεγονός που καθιστά τη χρονιά αυτή την πιο θανατηφόρα από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν αυτά τα στατιστικά στοιχεία, από το 2005.

Ο Khiari είπε επίσης ότι μόνο σε ένα περιστατικό, στις 27 Δεκεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε καταυλισμό προσφύγων στη Δυτική Όχθη και σκότωσαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά.

Επικαλούμενος έκθεση του οργανισμού ανέφερε ότι 4. 785 Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτωβρίου έχουν συλληφθεί σε μαζικές συλλήψεις από τις ισραηλινές δυνάμεις, ένας πραγματικά τεράστιος αριθμός, μόνο τους τελευταίους μήνες, και ζήτησε επίσης για άλλη μια φορά να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, κάτι που έχει ζητήσει και ο γενικός γραμματέας πολλές φορές.

18:45 Φρεγάτα στην Ερυθρά στέλνει η Δανία

Η Δανία σχεδιάζει να στείλει μια φρεγάτα για να συμμετάσχει στο συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Δανίας.

«Ανησυχούμε για τη σοβαρή κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου συνεχίζονται οι απρόκλητες επιθέσεις κατά της μη στρατιωτικής ναυσιπλοΐας», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Άμυνας Troels Lund Poulsen.

Η φρεγάτα θα σταλεί τον Ιανουάριο, κατόπιν έγκρισης από το κοινοβούλιο της χώρας, είπε.

18:29 Μαρτυρίες για βασανιστήρια σε γιατρούς που κρατούνται από τον ισραηλινό στρατό

Η ΜΚΟ Healthcare Workers Watch – Palestine, δήλωσε ότι συγκέντρωσε τις μαρτυρίες δέκα υγειονομικών οι οποίοι ανέφεραν ότι «βασανίστηκαν» κατά την κράτησή τους από το Ισραήλ.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 99 Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας από τον θύλακα παραμένουν υπό κράτηση.

Ένας νοσηλευτής περιέγραψε ότι είχε δεμένα μάτια, χειροπέδες και υπέστη βασανιστήρια επί πέντε ημέρες πριν τελικά απελευθερωθεί, ενώ ένας γιατρός περιέγραψε «ξυλοδαρμούς, άσεμνες προσβολές και πράξεις εξευτελισμού ενώ τον κρατούσαν δεμένο με χειροπέδες έξω στο κρύο χαλίκι».

«Η εσκεμμένη στοχοποίηση γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού είναι εντελώς ασυγχώρητη», δήλωσε ο παρατηρητής.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις συνεχιζόμενες συλλήψεις εργαζομένων στον τομέα της υγείας, πολλοί από τους οποίους απήχθησαν από νοσοκομεία ή ασθενοφόρα εν ώρα υπηρεσίας», προστίθεται.

«Το Ισραήλ επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία για την ειδική προστασία που θα έπρεπε να παρέχεται στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, με αυτό που φαίνεται να είναι επανειλημμένες, κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου»

18:23 Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Mohamed Khaled Khiari, βοηθό Γενικό Γραμματέα για τη Μέση Ανατολή, ο οποίος δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα ενέχει «υψηλό κίνδυνο» να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση.

Επανέλαβε τις εκκλήσεις του επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και παρουσίασε στο συμβούλιο τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε έναν πολιτικό ορίζοντα και να κινηθούμε προς τη μόνη βιώσιμη δυνατότητα για ένα ειρηνικό μέλλον, τη λύση των δύο κρατών, με τη Γάζα αναπόσπαστο τμήμα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που θα ζει δίπλα-δίπλα με το Ισραήλ σε ειρήνη και ασφάλεια», είπε.

18:14 Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ με τη Γάζα στην ατζέντα της συζήτησης

18:03 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης της Γάζας δήλωσε στο Al Jazeera ότι υπάρχουν περισσότεροι από 29. 000 νεκροί ή αγνοούμενοι και εκτίμησε ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι είναι ακόμη παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.
  • Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στον ανταποκριτή του Al Jazeera Montaser Nassar και σε έναν φωτογράφο που τον συνόδευε στην περιοχή Wadi al-Shajna στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν έναν νεαρό άνδρα στην είσοδο του Wadi al-Shajna, ανατολικά της πόλης Dura κοντά στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης, ενός στρατιωτικού συγκροτήματος και άλλων υποδομών.

17:53 «Η επίθεση στους δημοσιογράφους του AJ είναι σοκαριστική αλλά δεν αποτελεί έκπληξη»

Ο Imran Khan δημοσιογράφος του AJ σχολιάζει την επίθεση και τον άγριο ξυλοδαρμό συναδέλφων του στη Δ. Όχθη από ισραηλινές δυνάμεις, σημειώνοντας ότι όσο σοκαριστικό και να είναι σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη.

«Αν μιλήσετε με παλαιστινιακές οργανώσεις δημοσιογράφων, θα σας πουν ότι αυτή η βία έχει προϊστορία πολύ πριν από την 7η Οκτωβρίου, ότι είναι μια στρατηγική εκ μέρους του ισραηλινού στρατού για τη στοχοποίηση δημοσιογράφων.

Σαράντα οκτώ δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στη Γάζα, 106 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί και οκτώ έχουν συλληφθεί.

Αν και η επίθεση στον Μοντάζερ Νάσαρ είναι σοκαριστική, δεν πρόκειται να εκπλήξει κανέναν εδώ. Γιατί μόλις οι Ισραηλινοί μάθουν ότι είσαι δημοσιογράφος υπάρχει αλλαγή στάσης, ακόμη και όταν βρίσκεσαι σε ένα σημείο ελέγχου, γίνονται πολύ πιο καχύποπτοι απέναντί σου. Έχω κι εγώ εμπειρία από αυτό».

17:39 Παλαιστίνιοι της Γάζας παγιδευμένοι στη Δ. Όχθη

Περίπου 6. 000 Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι από τη Γάζα έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου.

Αυτοί οι κάτοικοι της Γάζας εργάζονταν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και δεν μπόρεσαν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στον πολιορκημένο θύλακα.

«Δεν έχω οικογένεια εδώ στη Δυτική Όχθη, οπότε βρήκα καταφύγιο σε μια κοινότητα με άλλους εργαζόμενους. Ζούμε σε φρικτές συνθήκες, κοιμόμαστε στο έδαφος χωρίς στρώματα, κουβέρτες ή θέρμανση, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στις φρικτές συνθήκες της Γάζας», δήλωσε ένας ασθενής των υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Είπε ότι η μόνη του επαφή με την οικογένειά του – που είναι εσωτερικά εκτοπισμένη στη Γάζα – είναι μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Φοβάται ότι θα του το πάρουν αν συναντήσει τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Προσπαθώ απεγνωσμένα να πάω στη Γάζα και να συναντήσω την οικογένειά μου, αλλά είναι αδύνατο», δήλωσε ο ασθενής, σύμφωνα με τους ΓΧΣ.

«Κάποια στιγμή οι ισραηλινές αρχές είπαν ότι θα επέτρεπαν στους εργάτες της Γάζας να επιστρέψουν στη Γάζα, αλλά όσοι προσπάθησαν συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν. Αν με συλλάβουν, θα χάσω την επαφή με την οικογένειά μου».

17:20 Η Σουηδία άλλαξε την απόφασή της για απέλαση Παλαιστίνιου στη Γάζα

Η Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης άλλαξε την απόφασή της να απελάσει έναν άνδρα στη Γάζα.

Η Υπηρεσία, η οποία είχε προηγουμένως αποφασίσει ότι κανείς δεν πρέπει να απελαθεί στον θύλακα λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, είχε δικαιολογήσει την απόφαση για απέλαση λέγοντας ότι η κατάσταση στη Γάζα δεν είναι τέτοια ώστε «όλοι να κινδυνεύουν να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν».

Ο άνδρας, ο οποίος κατάγεται από τη Γάζα, ζήτησε άσυλο στη Σουηδία πέρυσι. Στην αίτησή του, ανέφερε ότι κινδυνεύει να σκοτωθεί αν επιστρέψει στον θύλακα λόγω απειλής που σχετίζεται με την τιμή του.

Ενώ το πρακτορείο δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αεροπορικές συνδέσεις με τη Γάζα, το πέρασμα της Ράφα, που συνδέει την Αίγυπτο με τη Γάζα, έχει «οχυρωθεί» και δεν προέκυψαν πληροφορίες ότι ο άνδρας θα ήταν «ιδιαίτερα εκτεθειμένος στο ταξίδι μέσω της ερήμου Σινά στην Αίγυπτο»

Ο Tomas Fridh, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον άνδρα, δήλωσε ότι η απόφαση είναι «λανθασμένη όσον αφορά την αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας στη Γάζα σήμερα».

17:02 Το Mercy Corps προειδοποιεί για «καταστροφική πείνα και λιμό» στη Γάζα

Η διεθνής οργάνωση βοήθειας Mercy Corps προειδοποίησε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν «καταστροφική πείνα και λιμό» στη Γάζα, μια εβδομάδα μετά την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορά την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η ποσότητα των σωτήριων αγαθών που επιτρέπεται να εισέλθουν στη Γάζα είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν έχει ακόμη αυξηθεί στο επίπεδο που απαιτείται για την κάλυψη των βασικών και κρίσιμων αναγκών των κατοίκων της Γάζας, ακόμη και μετά το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος Kerem Shalom», δήλωσε η Kate Phillips-Barrasso, αντιπρόεδρος της παγκόσμιας πολιτικής του Mercy Corps.

«Μόλις τα φορτηγά φτάσουν στον προορισμό τους, η ασφαλής παράδοση κάθε είδους βοήθειας είναι σχεδόν αδύνατη λόγω των συνεχιζόμενων και αδιάκοπων κινδύνων ασφαλείας».

Πρόσθεσε ότι η διαρκής κατάπαυση του πυρός και ο τερματισμός της πολιορκίας της Γάζας είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι ζωές των Παλαιστινίων.

16:52 «Αστακός» το Παρίσι υπό τον φόβο «τρομοκρατικών επιθέσεων» στις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά σε όλη τη Γαλλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με 90. 000 αστυνομικούς στους δρόμους, δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής των εσωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών Céline Berthon.

Από αυτούς, οι 6.000 θα βρίσκονται στο Παρίσι, όπου ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν στους εορτασμούς στα Ηλύσια Πεδία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Νταρμανέν αναφέρθηκε σε μια «πολύ υψηλή τρομοκρατική απειλή», εν μέρει εξαιτίας «όσων συμβαίνουν στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

Ο Darmanin δήλωσε ότι η αστυνομία για πρώτη φορά θα μπορεί να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο των εργασιών ασφαλείας και ότι θα αναπτυχθούν επίσης δεκάδες χιλιάδες πυροσβέστες και 5.000 στρατιώτες.

16:44 Εκτεταμένη επίθεση με μαχητικά στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο X ότι πραγματοποίησε εκτεταμένη επίθεση στον νότιο Λίβανο μετά από εκτοξεύσεις σε ισραηλινό έδαφος.

Είπαν ότι μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ τις τελευταίες ώρες, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης, ενός στρατιωτικού συγκροτήματος και άλλων υποδομών.

Επιπλέον, δήλωσαν ότι απάντησαν με πυρά πυροβολικού σε αρκετές εκτοξεύσεις, τρεις από τις οποίες πέρασαν στο Ισραήλ, από το έδαφος του Λιβάνου την τελευταία ώρα.

16:33 Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και Ισραηλινών δυνάμεων στη Χαν Γιουνίς

Σύμφωνα με το AJ αυτή την ώρα λαμβάνουν χώρα σφοδρές συγκρούσεις με πυροβολισμούς μεταξύ των παλαιστινιακών δυνάμεων αντίστασης και του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Khuza’a, ανατολικά του Khan Yunis

16:23 Ακόμα ένας νεκρός στη Δυτική Όχθη από πυροβολισμούς ισραηλινών δυνάμεων

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν έναν νεαρό άνδρα στην είσοδο του Wadi al-Shajna, ανατολικά της πόλης Dura κοντά στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το υπουργείο ανέφερε πως πρόκειται για τον Amr Abu Hussein. Οι ισραηλινές δυνάμεις τον θεώρησαν ύποπτο για τους τραυματισμούς που προήλθαν όταν αυτοκίνητο εμβόλισε άτομα κοντά στη Χεβρώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πυροβολισμός του Αbu Hussein έγινε στο ίδιο σημείο όπου ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους του Al Jazeera, όπως αναφέραμε προηγουμένως.

16:16 Επίθεση σε δημοσιογράφο και φωτογράφο του AJ στη Δ. Όχθη

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera Montaser Nassar και ένας φωτογράφος που τον συνόδευε δέχθηκαν επίθεση από ισραηλινούς στρατιώτες στην περιοχή Wadi Al-Shajna, νότια της πόλης Dura στην περιοχή της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι στρατιώτες χτύπησαν άγρια τους άνδρες και κατέσχεσαν όλο τον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός κινητού τηλεφώνου, ενώ βρίσκονταν στην οροφή ενός σπιτιού και ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν γύρισμα.

Ο Nassar είπε ότι οι στρατιώτες τους επιτέθηκαν χωρίς προειδοποίηση και δεν τους ζήτησαν να φύγουν πριν τους χτυπήσουν.

16:05 Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων στη Ράφα

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ράφα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε συγκρότημα κατοικιών, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη νότια Γάζα.

«Κοιμόμασταν στο σπίτι και ξαφνικά ακούσαμε μία έκρηξη και άρχισαν να πέφτουν πέτρες. Έτσι, άνοιξα το παράθυρο και άκουσα τους γείτονες να καλούν σε βοήθεια, οπότε είδαμε ότι ένα διώροφο κτίριο, που ήταν γεμάτο με εκτοπισμένους ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά, κατέρρευσε», περιγράφει ο Sanad Abu Tabet στο Al Jazeera.

«Ζητάμε βοήθεια εδώ και τρεις μήνες, κανείς δεν μας ακούει. Το λέμε ξανά, βοηθήστε μας, φτάνει», αναφέρει αγανακτισμένος και προσθέτει ότι η κατάσταση ήταν «πολύ δύσκολη» και ότι υπήρχαν «ανήμποροι άνθρωποι» που δεν είχαν καμία σχέση με τον πόλεμο.

15:56 Περίπου 30.000 άνθρωποι είναι νεκροί ή αγνοούνται στη Γάζα

Ο γενικός διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης στη Γάζα μιλώντας στο Al Jazeera ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 29.000 νεκροί ή αγνοούμενοι στον θύλακα λόγω των ισραηλινών επιθέσεων.

Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια, ενώ περίπου 800.000 κάτοικοι της πόλης της Γάζας και της βόρειας Λωρίδας της Γάζας δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία.

Συγκλονιστικές εικόνες από τη Ράφα

15:42 Στρατεύματα των IDF επιτέθηκαν σε βοσκούς στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους βοσκούς και συνέλαβαν δύο άτομα στο χωριό Τζίνμπα, στην περιοχή Μασαφέρ Γιάτα, της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με τοπικές πηγές που επικαλείται το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Oι IDF πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση των βοσκών και δύο νεαροί άνδρες συνελήφθησαν, αφού πρώτα δέχτηκαν σωματική επίθεση. Οι βοσκοί κοντά στα χωριά αλ-Χαλάουα και αλ-Μάρκαζ στη Μασαφέρ Γιάτα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα βοσκοτόπια τους, τονίζουν επίσης οι ίδιες πηγές.

15:30 Υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση

Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό κανάλι al-Hadath μεταδίσει ότι σε χθεσινή επίθεση του Ισραήλ, στη Δαμασκό «ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στην ανατολική Συρία, Νουρ Ρασίντ, τραυματίστηκε και 11 υψηλόβαθμα στελέχη σκοτώθηκαν».

Σύμφωνα με το ίδιο Μέσο, «οι διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης στην ανατολική Συρία υποδέχθηκαν αντιπροσωπεία της Ραμάτ Ντάργκ στο αεροδρόμιο της Δαμασκού. Οι ισραηλινές επιθέσεις στους Φρουρούς της Επανάστασης μπορεί να ενταθούν».

15:17 «Σκεφτείτε το ξανά αν πιστεύετε ότι η αποστολή βοήθειας στη Γάζα είναι εύκολη»

«Όσοι πιστεύουν ότι η αποστολή βοήθειας στη Γάζα είναι εύκολη, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν», ανέφερε σήμερα ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτήες γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής έκτακτης βοήθειας.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Γκρίφιθς απαρίθμησε τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουν οι οργανώσεις για να εισέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα και, όπως τόνισε, τα φορτηγά βοήθειας περνούν από τρία επίπεδα επιθεωρήσεων, ενώ πολλές φορές μπλοκάρονται ή προσπαθούν να εισέλθουν από σημεία που έχουν σχεδιαστεί για πεζούς.

«Υπάρχουν συνεχείς βομβαρδισμοί, οι αυτοκινητοπομπές δέχονται πυροβολισμούς και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτοπίζονται ή σκοτώνονται. Αυτή είναι μια αδύνατη κατάσταση για τον λαό της Γάζας και για όσους προσπαθούν να τον βοηθήσουν», τονίζει ο Γκρίφιθς.

15:06 Τραυματισμοί στο νότιο Λίβανο μετά από ισραηλινό χτύπημα

Ισραηλινό χτύπημα στο νότιο Λίβανο, έπληξε ένα αυτοκίνητο και τραυμάτισε δύο άτομα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Κανάλι 12.

Στα πλάνα που δημοσιεύει το ισραηλινό Μέσο το όχημα έχει τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ το λιβανέζικο al-Akhbar αναφέρει ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μετά από χτύπημα drone.

14:57 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν στο βόρειο Ισραήλ, λόγω «εισβολής εχθρικούς αεροσκάφους», μεταδίδει η Haaertz.

14:44 Σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 21.507 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ 55.915 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
  • Τις τελευταίες 24 ώρες, 187 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον Παλαιστινίων πιστών που προσπαθούσαν να φτάσουν στο τέμενος Αλ Άκσα, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Η ισραηλινή πόλη Σντερότ, που βρίσκεται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, αναμένεται να παρατείνει το πρωτόκολλο εκκένωσης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Έτσι, όσοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, θα συνεχίσουν να μείνουν σε ξενοδοχεία.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σε επιδρομές στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
  • Αρκετές εκτοξεύσεις ρουκετών έχουν γίνει από το έδαφος του Λιβάνου προς το βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος έχει απαντήσει με επιθέσεις πυροβολικού.

14:36 Τουλάχιστον 308 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε καταφύγια της UNRWA

Από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 308 άνθρωποι σε καταφύγια της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαστίνιους Πρόσφυγες, ανακοίνωσε η UNRWA στο X. Άλλοι 1.095 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

«Οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι στις 25 Δεκεμβρίου, δύο άνθρωποι που βρίσκονταν σε καταφύγιο της UNRWA στη Μαγκάζι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε, από πλήγμα. Κανένα σημείο στη Γάζα δεν είναι ασφαλές», τονίζει η UNRWA.

14:25 Το διαιρεμένο υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου

Διαιρεμένο φέρεται να είναι το υπουργικό Συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Mohammed Cherkaoui, καθηγητής επίλυσης συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο George Mason, μίλησε στο Al Jazeera για τις τριβές και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η στρατηγική του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν πρόκειται να αποδώσει αυτό που ελπίζει: την εξάλειψη της Χαμάς και κάποιο έλεγχο της Γάζας.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία όσων είπε:

  • Αυτή η εσωτερική διαίρεση εντός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και της κυβέρνησης του Νετανιάχου, σε συνδυασμό με τη διεθνή πίεση από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν του αφήνει άλλη επιλογή από το να διατηρήσει ένα πολιτικό status quo.
  • Εφόσον αυτή η κυβέρνηση εμμένει σε αυτή την ακροδεξιά ατζέντα, που οδήγησε την περιοχή σε αυτόν τον πόλεμο, ο Νετανιάχου είτε πρέπει να θυσιάσει το πολιτικό του μέλλον μαζί της, αν επιμείνει στους δικούς του τύπους, είτε πρέπει να ανασυνταχθεί μέσω ενός άλλου υπουργικού συμβουλίου.
  • Ο Νετανιάχου πρέπει να επιστρέψει στο σημείο μηδέν και να βρει μια διαφορετική στρατηγική, γιατί αν δεν το κάνει, το πολιτικό του μέλλον και η στρατιωτική του στρατηγική στη Γάζα δεν πρόκειται να οδηγηθούν πουθενά.

14:16 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ισχυρίζονται ότι ενεργοποίησαν ναρκοπέδιο κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ισχυρίζεται ότι ενεργοποίησε ναρκοπέδιο με τέσσερις βόμβες  και έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, βόρεια του προσφυγικού καταυλισμού Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα.

Δήλωσε ότι οι μαχητές της στόχευσαν μια δύναμη πεζικού και πολλά στρατιωτικά οχήματα, αφήνοντας πίσω τους άγνωστο αριθμό νεκρών και τραυματιών, ενώ στο στόχαστρό της μπήκε και μια ισραηλινή μπουλντόζα D9, που κουβαλούσε ένα βλήμα Al-Yassin 105.

14:05 Τραυματίες από εμβολισμό στη Δυτική Όχθη

Τέσσερις Ισραηλινοί τραυματίστηκαν, όταν αυτοκίνητο εμβολίστηκε στη Δυτική Όχθη, με τα ισραηλινά Μέσα να κάνουν λόγο για ύποπτη επίθεση.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom αναφέρει ότι περιθάλπει τα άτομα, που χτυπήθηκαν από όχημα στον αυτοκινητόδρομο 60, κοντά στον κόμβο Adorayim, βόρεια του οικισμού Otniel.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας από τους τέσσερις τραυματίες, ηλικίας 20 ετών, νοσηλεύεται σε μέτρια κατάσταση, ενώ οι άλλοι τρεις είναι ελαφρά τραυματισμένοι.

Ο δράστης φέρεται να σκοτώθηκε επί τόπου από τα στρατεύματα των IDF.

13:54 Παρατείνεται η διαμονή πολιτών από δήμους του Ισραήλ (κοντά στη Γάζα ή βόρεια) σε ξενοδοχεία

Ο Δήμος Σντερότ, που συνορεύει με τη Γάζα και ο Δήμος Κιριάτ Σμόνα, που συνορεύει με τον Λίβανο, ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει την Κυριακή παράταση για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους τους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ώστε να μείνουν σε ξενοδοχεία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Οι δήμοι ενημέρωσαν ότι οι επιχορηγήσεις κατοικίας για τους πολίτες που επέλεξαν εναλλακτικές λύσεις στέγασης θα παραταθούν επίσης μέχρι την ημερομηνία αυτή.

13:45 Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί στη Γάζα – 21.507 τα θύματα από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί σε 21.507.

Τραυματίες είναι τουλάχιστον 55.915 άνθρωποι.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σκοτωθεί 187 Παλαιστίνιοι μετά από ισραηλινά χτυπήματα.

13:35 Σειρήνες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ όπου συνεχίζονται οι εχθροπραξίες των IDF με μαχητές της Χεζμπολάχ.

13:28 Πλάνα από drone αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση κοντά στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα

Πλάνα από drone που μεταδίδει το Anadolu αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση κοντά στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Οι σκηνές των εκτοπισμένων βρίσκονται παντού.

Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου, Χαλίλ Αλ-Ντακράν, περιγράφει μια εξαιρετικά καταστροφική κατάσταση στο εσωτερικό του, με τον αριθμό των ασθενών να υπερβαίνει κατά πολύ τα διαθέσιμα κρεβάτια.

Δείτε το βίντεο:

13:19 Συνομιλία Ισραηλινού και Αμερικανού υπουργού Άμυνας για τη Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν συνομίλησε με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ κατά τη διάρκεια της νύχτας για να συζητήσουν τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τις προετοιμασίες για τη φάση σταθεροποίησης που θα ακολουθήσει τις μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το ισραηλινό ynet.

Ο Όστιν επανέλαβε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι η Χαμάς δεν θα μπορεί πλέον να απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ και τόνισε τη σημασία της προστασίας των πολιτών της Γάζας και της επιτάχυνσης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τις απειλές για την περιφερειακή ασφάλεια.

13:10 Η Hapag Lloyd θα συνεχίσει να εκτρέπει να πλοία της από την Ερυθρά Θάλασσα

Εκπρόσωπος της γερμανικής ναυτιλιακής εταιρείας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Hapag Lloyd ενημέρωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι θα συνεχίσουν να εκτρέπουν τα πλοία τους γύρω από τη διώρυγα του Σουέζ για λόγους ασφαλείας μετά τις επιθέσεις των Χούθι.

Η Hapag Lloyd θα προβεί σε νέα αξιολόγηση για την κατάσταση στις 2 Ιανουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ναυτιλιακής.

13:00 Η Galaxy Maritime ελπίζει ότι το πλήρωμα του πλοίου της θα απελευθερωθεί

Η Galaxy Maritime, ιδιοκτήτρια του πλοίου Galaxy Leader, το οποίο κατέλαβαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης στις 19 Νοεμβρίου, λέει ότι είναι «ενθαρρυμένη» από αναφορές από τις Φιλιππίνες ότι επίκειται η απελευθέρωση 17 ναυτικών της.

Το 25μελές πλήρωμα προέρχεται από τη Βουλγαρία, το Μεξικό, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και τις Φιλιππίνες.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι δεσμεύεται να καλύψει όλα τα έξοδα επαναπατρισμού των αιχμάλωτων ναυτικών.

Οι Χούθι έχουν αναστατώσει τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα χρησιμοποιώντας επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους και καταλαμβάνοντας τον έλεγχο των πλοίων για να δείξουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

12:51 IDF: Οι 688 έφεδροι που είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές δεν μπορούν να απαλλαγούν από την υπηρεσία τους

Οι IDF ενημέρωσαν την ισραηλινή κυβέρνηση ότι συνολικά 688 έφεδροι που είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου δεν θα μπορέσουν να απαλλαγούν από την υπηρεσία τους για να συμμετάσχουν.

Υπάρχουν σχεδόν 4.000 έφεδροι στρατιώτες που είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές, αλλά μετά την εξέταση του αιτήματος για την αποδέσμευσή τους μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, οι IDF διαπιστώνουν ότι από τους 1.829 ενεργούς έφεδρους στρατιώτες, μόνο 1.141 από αυτούς μπορούν να αποδεσμευτούν από την επιχειρησιακή τους υπηρεσία.

Οι IDF δεν επιτρέπουν σε στρατιώτες ή εφέδρους που υπηρετούν ενεργά να συμμετέχουν σε πολιτικές εκστρατείες και έτσι όσοι δεν μπορούν να απολυθούν, δεν θα μπορέσουν να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές.

Οι δημοτικές εκλογές ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τις 31 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και του πολέμου στη Γάζα.

12:41 Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε «32 πράκτορες του ISIS», ματαιώνοντας σχέδια για επιθέσεις σε συναγωγές και εκκλησίες

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 32 άτομα ύποπτα για διασυνδέσεις με το ISIS, τα οποία φέρονται να σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε συναγωγές και εκκλησίες καθώς και στην πρεσβεία του Ιράκ, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας.

Οι ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και τρεις φερόμενοι ως ανώτεροι πράκτορες του ISIS, συνελήφθησαν σε επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα σε εννέα επαρχίες σε όλη την Τουρκία, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές ασφαλείας.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν σε κοινή επιχείρηση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας και της αστυνομίας, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι συλλήψεις έρχονται μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη 304 υπόπτων για δράση υπέρ του ISIS από την αστυνομία σε ταυτόχρονες επιδρομές σε όλη την Τουρκία, σε μια επιχείρηση που φαίνεται να ήταν μια «σκούπα» ασφαλείας ενόψει των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς, όπως αναφέρει το Associated Press.

12:32 Σειρήνες ακούγονται στην ισραηλινή κοινότητα Χολίτ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στην ισραηλινή κοινότητα Χολίτ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

12:22 Για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου οι IDF επιχειρούν στη Χουζά’α – Από εκεί ξεκίνησαν μαχητές της Χαμάς για το Νιρ Οζ., λένε οι IDF

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι προελαύνουν στη νότια Γάζα, στην περιοχή Χουζά’α, στα περίχωρα της Χαν Γιουνίς, με τα στρατεύματα της 5ης εφεδρικής ταξιαρχίας «να σκοτώνουν πολυάριθμα στελέχη της Χαμάς και να καταστρέφουν τις υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι IDF ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση στη Χουζά’α, «σε μια επιχείρηση με στόχο τους τρομοκράτες της Χαμάς που επιτέθηκαν στην ισραηλινή συνοριακή κοινότητα Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου».

Οι IDF λένε ότι εργάζονται για να αποκτήσουν «επιχειρησιακό έλεγχο» στην περιοχή και μέχρι στιγμής έχουν σκοτώσει ενόπλους της Χαμάς και έχουν πλήξει «σημαντικά» περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε αυτή, συμπεριλαμβανομένων δικτύων τούνελ και θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων.

Οι μάχες στη Χουζά’α είναι σκληρές, σύμφωνα με τις IDF.

Δεκάδες φρεάτια τούνελ έχουν βρεθεί από τα στρατεύματα, μαζί με πολλά όπλα, συμπεριλαμβανομένων τουφεκιών εφόδου, εκρηκτικών και όλμων, σημειώνουν οι IDF.

Οι IDF προσθέτουν ότι οι μηχανικοί μάχης της 5ης Ταξιαρχίας «έχουν κατεδαφίσει τις υποδομές της Χαμάς στα σπίτια των τρομοκρατών της Χαμάς που συμμετείχαν στην επίθεση στο Νιρ Οζ, όπου δεκάδες Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

12:13 Δακρυγόνα σε πιστούς που πήγαιναν στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ

Οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον Παλαιστινίων πιστών που προσπαθούσαν να φτάσουν στο τέμενος Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ την Παρασκευή.

Οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να περιορίζουν την πρόσβαση των Παλαιστινίων στο τέμενος από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, χρησιμοποιώντας συχνά βία για να τους διαλύσουν και απορρίπτοντάς τους στα σημεία ελέγχου.

Δείτε βίντεο:

12:03 Νέες συλλήψεις Παλαιστινίων σε ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σε μια σειρά επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Στην Τουλκαρέμ, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό Κάφιν και συνέλαβαν τέσσερις Παλαιστίνιους.

Στην Ιεριχώ, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον προσφυγικό καταυλισμό Έιν ας-Σουλτάν και συνέλαβε ένα 16χρονο παιδί, τον Χάνι Σαραφάντι, αφού ερεύνησε το σπίτι της οικογένειάς του.

Στην επαρχία Ραμάλα, οι δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Ντέιρ Αμπού Μεσαάλ και συνέλαβαν αρκετούς κατοίκους της περιοχής. Δύο κάτοικοι φυλακίστηκαν επίσης στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Αμάαρι στη Ραμάλα.

Στη Χεβρώνα, τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Σουρίφ.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Φάρ’α στη βόρεια επαρχία Τούμπας, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν τραυματισμένο νεαρό Παλαιστίνιο μέσα από ένα ασθενοφόρο.

11:53 Εικόνες καταστροφής από την Μπέιτ Λάχια στη Γάζα

Ερείπια παντού συναντά κανείς στην Μπέιτ Λάχια στη Γάζα μετά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Δείτε βίντεο:

11:44 Ο Σμότριχ αρνείται να μεταφέρει ποσά στην Παλαιστινιακή Αρχή

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι όσο συνεχίζει να υπηρετεί στη θέση του, το Ισραήλ δεν θα μεταφέρει ποσά στην Παλαιστινιακή Αρχή, τα οποία το Ισραήλ αφαιρεί από τους φόρους και προορίζονται για να διατεθούν στην ΠΑ.

Οι δηλώσεις του Σμότριχ έρχονται μετά από δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Walla, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απαίτησε σε συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μεταφερθούν τα χρήματα αυτά στην Παλαιστινιακή Αρχή.

11:34 Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές καλούν σε απεργία για τη Γάζα

Ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης χρησιμοποιούν τα hashtags #StrikeForGaza στα αγγλικά και #الاضراب_الشامل στα αραβικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καλέσουν τον κόσμο να μην πάει στη δουλειά, στα σχολεία, στις τράπεζες ή στα καταστήματα για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα που αντιμετωπίζουν μαζικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς και εκτοπισμό.

«Θεωρούμε τις απεργίες ως έσχατη λύση όταν οι διαμαρτυρίες και οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν και ακόμη και η απειλή τους κινεί τα πράγματα. Μπορεί να πετύχει ή να μην πετύχει, αλλά πρέπει να το δοκιμάσουμε, ας το κάνουμε για τον καταπιεσμένο λαό της Γάζας», δήλωσε η Ζάρα Μάγκνουσον, ακτιβίστρια, στο Χ.

Η σχετική ανάρτηση:

Παρόμοια μηνύματα έχουν γράψει και άλλοι ακτιβιστές.

11:25 Οι ισραηλινές δυνάμεις τοποθέτησαν μπάρες για να αποτρέψουν την πρόσβαση στο τέμενος Αλ Άκσα

Με στόχο να αποτρέψουν πιστούς να φτάσουν στο τέμενος Άλ Άκσα, οι ισραηλινές δυνάμεις τοποθέτησαν μπάρες γύρω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Δείτε φωτογραφία:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

11:15 Εικόνες φρίκης – Νέες φωτογραφίες από τη Ράφα

Όσο περνούν οι ώρες, τόσο πληθαίνουν οι εικόνες φρίκης από τη Ράφα στη νότια Γάζα.

Όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον 20 είναι οι νεκροί μετά από χτύπημα του Ισραήλ σε κατοικία στην πόλη όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

11:05 «False alarm» ο συναγερμός για drone στο βόρειο Ισραήλ – Νέες εχθροπραξίες ανάμεσα σε IDF και μαχητές από τον Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν αρκετές εκτοξεύσεις βλημάτων από τον Λίβανο προς την Άνω Γαλιλαία και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά στις θέσεις από όπου έγιναν οι εκτοξεύσεις.

Η προειδοποίηση για την εισβολή εχθρικών αεροσκαφών στην περιοχή γύρω από την πόλη Κιριάτ Σμόνα ήταν «false alarm».

10:56 Η τραγωδία του πολέμου σε ένα infographic

Πηγή: Al Jazeera

10:46 «Ένας μάρτυρας προσεύχεται για έναν μάρτυρα»

Ο δημοσιογράφος Μουσταφά Σαρσούρ ανάρτησε ένα βίντεο στο Instagram που δείχνει κηδεία που γίνεται στο προαύλιο του Νοσοκομείου Μαρτύρων Αλ Άκσα στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ για τους δεκάδες ανθρώπους που σκοτώθηκαν μετά από νυχτερινές επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων.

«Μια σκηνή κάθε πρωί», έγραφε η λεζάντα του. «Πριν από λίγες ημέρες υπήρχε ένας νεαρός άνδρας που κουβαλούσε τον μάρτυρα και σήμερα είναι μάρτυρας. Ένας μάρτυρας βοηθά έναν μάρτυρα, ένας μάρτυρας κουβαλά έναν μάρτυρα και ένας μάρτυρας προσεύχεται για έναν μάρτυρα».

Το βίντεο έχει επαληθευτεί από το Al Jazeera.

Δείτε το βίντεο:

10:37 Εξετάζεται αν υπήρξε εισβολή drone από τον Λίβανο στο Ισραήλ

Όπως προαναφέρθηκε σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ αφού εξετάζεται αν υπήρξε εισβολή drone από τον Λίβανο.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:27 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Για άλλο ένα πρωινό σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ με τις εχθροπραξίες ανάμεσα σε IDF και Χεζμπολάχ να συνεχίζονται.

10:18 Άλλος ένας Ισραηλινός στρατιώτης νεκρός – 168 μετά τη χερσαία εισβολή στη Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια μαχών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών στρατιωτών από την έναρξη της χερσαίας εισβολή στη Γάζα σε 168.

Πρόκειται για τον έφεδρο Λοχαγό, Χάρελ Σαρβίτ, 33 ετών, του 7008ου τάγματος της 551ης ταξιαρχίας, από το Κοτσάβ Γιαακόβ.

Ο Χάρελ Σαρβίτ.

10:08 Σμότριχ εναντίον Γκαντζ – Ο υπουργός Οικονομικών θέλει οι συνεδριάσεις για τη Γάζα να γίνονται από το συμβούλιο ασφαλείας

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών και ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, Μπεζαλέλ Σμότριχ απαιτεί οι όποιες συζητήσεις σχετικά με τη στρατηγική στη Γάζα και το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο να γίνονται στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας και όχι στο ολιγομελές υπουργικό συμβούλιο πολέμου.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και τον υπουργό του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος έφερε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας στον συνασπισμό κατά την έναρξη του πολέμου.

«Ο σχηματισμός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου που απέκλεισε το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού από την καθημερινή διαχείριση της εκστρατείας ήταν μια παράνομη και προβληματική απαίτηση του Μπένι Γκαντζ», λέει ο Σμότριχ για το αίτημά του να μεταφερθούν βασικές συνεδριάσεις στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης.

«Θα επιμείνουμε ότι όλες οι στρατηγικές αποφάσεις, και σίγουρα οι αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της Γάζας, θα λαμβάνονται μόνο στο πολιτικό υπουργικό συμβούλιο και στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, όπου εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα της κυβέρνησης και τα οποία θα αμφισβητούν τον παλιό τρόπο σκέψης, και όχι στο περιορισμένο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, όπου υπερεκπροσωπούνται οι αντιλήψεις και οι αντιλήψεις του παρελθόντος, από τις οποίες εμείς, ως λαός, έχουμε ήδη απεξαρτηθεί».

Το αίτημα του Σμότριχ έρχεται μετά την ακύρωση από τον Νετανιάχου μιας συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για το σχέδιο του Ισραήλ σχετικά με το ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης και φέρεται να είχε εξοργίσει τον Σμότριχ.

Μπενιαμίν Νετανιάχου και Μπεζαλέλ Σμότριχ.

09:58 Νεαροί παίζουν ποδόσφαιρο στα χαλάσματα στη Γάζα

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Instagram δείχνει νεαρούς να παίζουν ποδόσφαιρο στα χαλάσματα στη Γάζα.

Το βίντεο είναι τραβηγμένο σε χώρο του Ισλαμικού Πανεπιστημίου που έχει μετατραπεί σε καμπ για εκτοπισμένους.

09:49 Συγκλονιστικές φωτογραφίες μετά από ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στη Ράφα

To Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει και στα νότια της Λωρίδας της Γάζας παρόλο που εκεί έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Συγκλονίζουν οι εικόνες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα μετά από χτύπημα σε σπίτι στη Ράφα.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

09:40 Καταγγελία τραυματιοφορέα – Μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου υπέστησαν ξυλοδαρμό και εξευτελισμό από τις IDF

Τραυματιοφορέας της Ερυθράς Ημισελήνου, ο Μοχάμεντ Σαλάχ, καταγγέλλει τον ξυλοδαρμό και τον εξευτελισμό του ίδιου και συναδέλφων του στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα κατά τη σύλληψή τους πριν από μία εβδομάδα όταν οι IDF εισέβαλαν στο κέντρο ασθενοφόρων στην Τζαμπάλια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν οκτώ μέλη των ομάδων της Ερυθράς Ημισελήνου που ήταν μέσα στο κέντρο ασθενοφόρων.

Δείτε την καταγγελία:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:30 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών σε Νουσεϊράτ και Μαγκάζι – Τουλάχιστον 35

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera, που βρίσκεται στη Ράφα, μεταδίδει ότι ο αριθμός των νεκρών σε Νουσεϊράτ και Μαγκάζι έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 35.

«Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Μαχμούντ.

«Όσοι υπέστησαν τραυματισμούς είναι πιθανό να πεθάνουν λόγω της ακατάλληλης, ανεπαρκούς ιατρικής παρέμβασης, καθώς υπάρχει έλλειψη ιατρικών προμηθειών, σημείωσε ο ίδιος.

09:21 Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη Χαν Γιουνίς – «Βρέθηκαν φωτογραφίες παιδιών που κρατάνε όπλα»

Οι δυνάμεις των IDF επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στη Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Μαχητές της 460ης Ταξιαρχίας Μάχης, σύμφωνα με τις IDF, «σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες την προηγούμενη ημέρα. Σε ένα από τα περιστατικά στην πόλη, ένα αεροσκάφος εντόπισε έναν τρομοκράτη που κρατούσε εκτοξευτή RPG να τρέχει προς τους μαχητές, αλλά αυτοί τον εξουδετέρωσαν πριν προλάβει να πυροβολήσει.

Εν τω μεταξύ, οι αλεξιπτωτιστές άρχισαν να καταστρέφουν υποδομές των τρομοκρατών στην πόλη και εξουδετέρωσαν αρκετούς τρομοκράτες – σε ένα φρεάτιο και σε ένα κτίριο».

Παράλληλα, η 261η Ομάδα Μάχης της Ταξιαρχίας εντόπισε όπλα και εκπαιδευτικά φυλλάδια για τις IDF στο σπίτι ενός τρομοκράτη της Χαμάς στα περίχωρα της Τζαμπάλια. Επιπλέον, οι μαχητές βρήκαν φωτογραφίες παιδιών που κρατούσαν όπλα, χειροβομβίδες και RPG».

09:11 Όμηρος που απελευθερώθηκε αποκαλύπτει ότι χειρούργηθηκε στη Γάζα χωρίς αναισθητικό ή παυσίπονα

Η Μία Σεμ, μία από τις ομήρους που είχαν απελευθερωθεί μετά τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς, αποκάλυψε ότι πέρασε τρεις ημέρες σε νοσοκομείο στη Γάζα μετά που πυροβολήθηκε στο χέρι στο φεστιβάλ Supernova κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Σε τρέιλερ συνέντευξης που έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί απόψε στο τηλεοπτικό Κανάλι 12, η Σεμ, 21 ετών, λέει ότι αφού έφτασε στη Γάζα, πέρασε τρεις ημέρες ξαπλωμένη σε ένα δωμάτιο ενός νοσοκομείου πριν τη μεταφέρουν σε ένα χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση χωρίς αναισθητικό ή παυσίπονα.

«Είδα τον χειρουργό, δεν είδα το πρόσωπό του», λέει.

«Με κοίταξε και μου είπε ‘Δεν πρόκειται να γυρίσεις σπίτι σου ζωντανή’», σημειώνει.

Η Σεμ απελευθερώθηκε από τη Χαμάς την τελευταία ημέρα της εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου.

Μία από τους ομήρους που απελευθερώθηκε μετά τη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς, Μία Σεμ.

09:02 Χιλιάδες εκτοπισμένοι συγκεντρώνονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γάζα

Χιλιάδες εκτοπισμένοι συγκεντρώνονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γάζα παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις και σε αυτούς, όπως νωρίτερα στη Νουσεϊράτ.

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Λωρίδα.

Δείτε βίντεο:

08:52 UNRWA: Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς επέστρεφε από τη βόρεια Γάζα κατά μήκος μιας διαδρομής που είχε καθοριστεί από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με τον Τόμας Γουάιτ, διευθυντή της UNRWA στη Γάζα.

«Ο διεθνής επικεφαλής της αυτοκινητοπομπής μας και η ομάδα του δεν τραυματίστηκαν, αλλά ένα όχημα υπέστη ζημιές – οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο», δήλωσε ο Γουάιτ στο X.

08:43 Δεν θα γίνουν εορτασμοί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Πακιστάν σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Το Πακιστάν απαγόρευσε τους εορτασμούς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας αργά την Πέμπτη.

Σε απογευματινό τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρωθυπουργός Ανουάρ-ουλ-Χακ Κακάρ δήλωσε ότι εξαιτίας της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, η κυβέρνηση «απαγόρευσε πλήρως κάθε είδους εκδηλώσεις σχετικά με τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς γιορτάζεται συνήθως με θορυβώδη τρόπο στο Πακιστάν, με πυροτεχνήματα και πυροβολισμούς από αέρος – καθώς και με τραπεζική αργία την 1η Ιανουαρίου.

Η Σαρτζάχ, ένα εμιράτο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει επίσης απαγορεύσει τα πυροτεχνήματα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς λόγω του πολέμου στη Γάζα.

«Η απαγόρευση ήταν μια ειλικρινής έκφραση αλληλεγγύης και ανθρωπιστικής συνεργασίας με τα αδέλφια μας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η αστυνομία της Σαρτζάχ σε ανάρτηση στο Facebook.

08:33 Τριάντα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά από πλήγματα σε Νουσεϊράτ και Μαγκάζι

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera, μεταδίδοντας από τη Ράφα, σημειώνει ότι υπάρχει μια αίσθηση απογοήτευσης καθώς αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες μετά την έγκριση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι άνθρωποι βλέπουν τώρα περισσότερες βόμβες, λιγότερα τρόφιμα και λιγότερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, οι προσφυγικοί καταυλισμοί Νουσεϊράτ και Μαγκάζι είναι και πάλι τα σημεία μεγάλων μαζικών αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών με πυροβολικό.

Περισσότερες κατοικίες έχουν στοχοποιηθεί και καταστραφεί.

Οι ζημιές που προκάλεσαν αυτές οι μεγάλες βόμβες δεν κατέστρεψαν μόνο το σπίτι που στοχοποιήθηκε, αλλά και τα γύρω σπίτια. «Μιλάμε για τουλάχιστον πέντε με επτά σπίτια που έγιναν αβίωτα. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 30 νεκροί από αυτές τις συνδυασμένες επιθέσεις», σημειώνει ο Μαχμούντ.

08:24 Πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ αποκάλυψε ότι είχε δώσει εντολή για δύο χτυπήματα στο Ιράν

Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ αποκαλύπτει ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ να χτυπήσουν το Ιράν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις το 2022.

Η πρώτη φορά που το Ισραήλ χτύπησε το Ιράν υπό την εποπτεία του Μπένετ ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, γράφει σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal.

Σε απάντηση σε δύο αποτυχημένες επιθέσεις UAV που εξαπέλυσε η Τεχεράνη στο Ισραήλ, ο Μπένετ λέει ότι ενέκρινε ένα χτύπημα εναντίον μιας βάσης UAV σε ιρανικό έδαφος.

Ο ίδιος λέει ότι η δεύτερη φορά που εξουσιοδότησε τις δυνάμεις ασφαλείας να κινηθούν εναντίον της Τεχεράνης ήταν τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

Μετά από μια ιρανική απόπειρα δολοφονίας Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία, το Ισραήλ δολοφόνησε τον Χασάν Σαγιάντ Χονταέι, τον διοικητή που σύμφωνα με τον Μπένετ επέβλεπε τη μονάδα που ήταν υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας.

Ο Μπένετ είχε αφήσει να εννοηθεί στο παρελθόν ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για τη δολοφονία του Χονταέι, αλλά δεν το είχε παραδεχθεί μέχρι σήμερα.

Το Ισραήλ έχει συνδεθεί με πολυάριθμες επιθέσεις στο Ιράν κατά τη διάρκεια των ετών, κυρίως κατά του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, καθώς και με δολοφονίες υψηλόβαθμων στελεχών, αλλά σπάνια επιβεβαιώνει δημοσίως τον ρόλο της Ιερουσαλήμ στα χτυπήματα, όπως σημειώνουν οι Times of Israel.

08:15 Ισραηλινοί στρατιώτες χτυπούν Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη.

Ισραηλινοί στρατιώτες καταγράφηκαν να χτυπούν νεαρό Παλαιστίνιο στην Μπέιτ Ρίμα στη Ραμάλα.

Δείτε βίντεο:

08:06 Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο για να συζητήσει την αιγυπτιακή πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η Αίγυπτος έχει καταθέσει πρόταση σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα σε Ισραήλ και παλαιστινιακές οργανώσεις.

Όπως αναφέρει ο Guardian, αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται στο Κάιρο την Παρασκευή για να εξετάσει το αιγυπτιακό σχέδιο, δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς.

Το σχέδιο γνωστοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε αξιωματούχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, η οποία μάχεται επίσης κατά των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή.

Πηγές προσκείμενες στη Χαμάς λένε ότι το σχέδιο του Καΐρου σε τρία στάδια προβλέπει ανανεώσιμες εκεχειρίες, μια κλιμακωτή απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ και τελικά μια κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί ο πόλεμος που προκλήθηκε από τη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης μια παλαιστινιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών μετά από συνομιλίες στις οποίες θα συμμετέχουν «όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις», η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διακυβέρνηση και την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Γάζας.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο AFP την Πέμπτη για την προγραμματισμένη επίσκεψη:

«Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς θα επισκεφθεί αύριο το Κάιρο για να συναντηθεί με Αιγύπτιους αξιωματούχους και να δώσει την απάντηση των παλαιστινιακών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών παρατηρήσεων, στο σχέδιό τους».

Ο αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι οι παρατηρήσεις αυτές επικεντρώνονται «στις λεπτομέρειες των προγραμματισμένων ανταλλαγών και στον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν, καθώς και στην εξασφάλιση εγγυήσεων για την πλήρη στρατιωτική αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα».

Το Κατάρ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, βοήθησε τον περασμένο μήνα στη μεσολάβηση μιας πρώτης εβδομάδας εκεχειρίας, κατά την οποία απελευθερώθηκαν 80 Ισραηλινοί όμηροι σε αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

07:56 Πόσες είναι οι ανθρώπινες απώλειες από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Στη Γάζα:

  • Νεκροί: 21.320
  • Τραυματίες:55.603
  • Αγνοούμενοι: Περισσότεροι από 7.000

Στη Δυτική Όχθη:

  • Νεκροί: 316
  • Τραυματίες: Περισσότεροι από 3.800

Στο Ισραήλ:

  • Νεκροί: 1.139
  • Νεκροί στρατιώτες μετά τη χερσαία εισβολή στις 31 Οκτωβρίου: 167
  • Τραυματίες στρατιώτες: 921

07:46 Το Ιράν ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε «τέσσερις σαμποτέρ» που συνδέονταν με την ισραηλινή Μοσάντ

Το Ιράν εκτέλεσε τέσσερις «σαμποτέρ» που συνδέονται με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, αναφέρει σήμερα Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Mizan, το οποίο συνδέεται με την ιρανική Δικαιοσύνη.

«Τέσσερα μέλη μιας ομάδας σαμποτέρ που συνδέεται με το σιωνιστικό καθεστώς, τα οποία είχαν διαπράξει εκτεταμένες ενέργειες κατά της ασφάλειας της χώρας υπό την καθοδήγηση αξιωματικών της Μοσάντ, εκτελέστηκαν σήμερα το πρωί μετά από τις νόμιμες διαδικασίες», σημειώνει το Mizan και αναμεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

07:38 Απαντήσεις για το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα περιμένει η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι έχει υποβάλει πρόταση – πλαίσιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, η οποία περιλαμβάνει ένα σχέδιο τριών σταδίων για την κατάπαυση του πυρός, λέει ο επικεφαλής του κρατικού οργανισμού μέσων ενημέρωσης.

Η Αίγυπτος δεν έχει λάβει ακόμη απαντήσεις επί της πρότασης από τα εμπλεκόμενα μέρη και θα δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο μόλις λάβει αυτές τις απαντήσεις, λέει ο Ντιαά Ρασουάν, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου.

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία είναι ένα σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που ακόμη κρατούνται στη Γάζα, σε τρία στάδια.

Τα τρία στάδια

Το πρώτο στάδιο του αιγυπτιακού σχεδίου θα είναι η διακοπή των μαχών για δύο εβδομάδες, που μπορεί να παραταθεί σε τρεις ή τέσσερις, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 ομήρων – γυναικών, ανηλίκων και ηλικιωμένων ανδρών, ιδίως ασθενών.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 120 Παλαιστίνιους κρατούμενους, από τις ίδιες κατηγορίες. Στο διάστημα αυτό, οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν, τα ισραηλινά άρματα μάχης θα αποχωρήσουν και η ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθει στη Γάζα.

Στη δεύτερη φάση θα γίνει μια «Παλαιστινιακή εθνική συζήτηση» υπό την αιγυπτιακή αιγίδα με στόχο να τερματιστεί η διαίρεση μεταξύ των παλαιστινιακών φατριών – κυρίως της Παλαιστινιακής Αρχής που κυριαρχείται από το κόμμα Φατάχ και της Χαμάς – και να οδηγήσει στον σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, η οποία θα επιβλέψει την ανοικοδόμηση της Λωρίδας και θα ανοίξει τον δρόμο για τις παλαιστινιακές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Το τρίτο στάδιο θα περιλαμβάνει μια συνολική κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών, με αντάλλαγμα έναν αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές που συνδέονται με τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ – συμπεριλαμβανομένων όσων συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου και ορισμένων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά τρομοκρατικά αδικήματα.

Στη φάση αυτή, το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από πόλεις της Λωρίδας της Γάζας και θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας από το βόρειο τμήμα του θύλακα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ φαίνεται να έχουν πει όχι σε αυτό το σχέδιο, αν και δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση.

07:29 Στρατιωτικό ελικόπτερο του Ισραήλ προσπάθησε να απομακρύνει τραυματίες – Ματαιώθηκε η επιχείρηση λόγω πυρών

Πλάνα δείχνουν ισραηλινό στρατιωτικό ελικόπτερο UH-60 Black Hawk, γνωστό και ως Yanshuf, να ματαιώνει μια προσπάθεια εκκένωσης τραυματισμένων στρατιωτών στη Γάζα αφού δέχθηκε πυρά.

Το βίντεο προβλήθηκε από το ισραηλινό Kan11 όπου ειπώθηκε ότι το ελικόπτερο κατάφερε να διαφύγει, ρίχνοντας φωτοβολίδες ως αντιπερισπασμό.

Δείτε το βίντεο που αναμεταδίδει το Middle East Eye:

07:19 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Πολλές απώλειες αμάχων αναφέρθηκαν μετά από ισραηλινά πλήγματα με στόχο περιοχές στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ. Ο αριθμός των θυμάτων μένει να διευκρινιστεί
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και συλλήψεις
  • Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη κάνει λόγο για αύξηση των δολοφονιών Παλαιστινίων από Ισραηλινούς στη Δυτική Όχθη
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις λεηλάτησαν το σπίτι και συνέλαβαν συγγενείς Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε μετά από επίθεση με μαχαίρι σε σημείο ελέγχου στη Μαζμόρια
  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 20 βαριά άρρωστοι ασθενείς – συμπεριλαμβανομένου βρέφους ενός μηνός με τραύμα στο κεφάλι – θα φύγουν για επείγουσα θεραπεία στην Αίγυπτο
  • Τουλάχιστον 20 είναι οι νεκροί μετά από χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα, στη νότια Γάζα

07:09 Πού βρίσκονται οι προσφυγικοί καταυλισμοί στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρό του τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, με αυτόν της Νουσεϊράτ να είναι ο τελευταίος χρονικά που δέχθηκε επίθεση.

Δείτε στον χάρτη που βρίσκονται οι προσφυγικοί καταυλισμοί στη Γάζα:

Πηγή: Al Jazeera

07:05 Νέο ισραηλινό χτύπημα με θύματα στην κεντρική Γάζα

Αρκετοί άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι νεκροί ή τραυματίες μετά από νέο χτύπημα του Ισραήλ στην κεντρική Γάζα, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Ο αριθμός των θυμάτων διερευνάται ακόμη, όπως σημειώνει το Al Jazeera.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι τραυματίες από τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο αλ-Άουντα στην Τζαμπάλια για θεραπεία.

06:55 Νέες φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις στη Γάζα έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις τους στη Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

06:45 Κινητοποίηση στη Νέα Υόρκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Νέα μαζική κινητοποίηση έγινε στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Eduardo Munoz

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Eduardo Munoz

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Eduardo Munoz

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Eduardo Munoz

06:39 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: 20 ασθενείς επιτράπηκε να περάσουν από τη Γάζα στην Αίγυπτο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, 20 Παλαιστίνιοι ασθενείς επιτράπηκε να περάσουν στην Αίγυπτο για να δεχτούν επείγουσα ιατρική θεραπεία.

Οι ασθενείς αναμένεται να περάσουν το πρωί της Παρασκευής από τη Ράφα.

Ανάμεσα στους ασθενείς είναι ένα μωρό μόλις ενός μήνα που έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.

06:30 Ο Γκρίφιθς του ΟΗΕ απαριθμεί μια σειρά εμπόδια για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο επικεφαλής για την ανθρωπιστική βοήθεια στον ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο παρεμποδίζεται η είσοδος της σωτήριας βοήθειας στην εμπόλεμη Γάζα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γκρίφιθς ρωτάει: «Νομίζετε ότι η αποστολή βοήθειας στη Γάζα είναι εύκολη; Σκεφτείτε το ξανά».

Στη συνέχεια ο Γκρίφιθς απαριθμεί τα εμπόδια στη βοήθεια προς τη Γάζα, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Οι συνεχείς βομβαρδισμοί και οι αυτοκινητοπομπές βοήθειας που δέχονται πυρά
  • Τρία επίπεδα επιθεωρήσεων πριν ένα φορτηγό με βοήθεια εισέλθει στο παλαιστινιακό έδαφος
  • Μια διάβαση που έχει σχεδιαστεί για πεζούς τώρα χρησιμοποιείται από φορτηγά
  • Μια άλλη διάβαση έχει μπλοκαριστεί από απελπισμένους ανθρώπους
  • Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώνονται και άλλοι εκτοπίζονται από τα σπίτια τους λόγω του πολέμου
  • «Αυτή είναι μια αδύνατη κατάσταση για τους ανθρώπους της Γάζας και για όσους προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε

06:25 Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη περιοχή με την αιματοχυσία να συνεχίζεται για 84η ημέρα.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024