Λάζαρος Γρηγοριάδης: Ο Ελληνας που έγινε ο «τέλειος ένοχος»
Ενας νεαρός 21 ετών, ο Λάζαρος Γρηγοριάδης, έγινε ο υπ’ αριθμόν ένα πολιτικός κρατούμενος στη Γεωργία, με πολλούς να καταγγέλλουν πως είναι εξιλαστήριο θύμα για τη δαιμονοποίηση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων
Η ακροαματική διαδικασία αναμεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook, στον λογαριασμό που διατηρεί ο Μπέκα Γρηγοριάδης. Εκτυλίχθηκε στις 15 Δεκεμβρίου σε ένα δικαστήριο της Τιφλίδας στη Γεωργία. Ο 42χρονος είχε συλληφθεί 10 ημέρες νωρίτερα επειδή διαμαρτυρήθηκε ενάντια σε ένα νομοσχέδιο της γεωργιανής κυβέρνησης με σκοπό «τον περιορισμό των προσωρινών κατασκευών στη διάρκεια των διαδηλώσεων». Με το που ακούει την ετυμηγορία – «ένοχος» – σηκώνει το πουλόβερ του αποκαλύπτοντας μια σειρά από μακριές οριζόντιες τομές πάνω στο στομάχι του. «Ο πελάτης μου έκοψε το στομάχι του σε ένδειξη διαμαρτυρίας» επιβεβαιώνει ο δικηγόρος του Λάσα Σουκακίτζε. «Η κατάστασή του είναι αρκετά σοβαρή».
Από τις 28 Μαΐου ο Μπέκα Γρηγοριάδης έχει στήσει τη σκηνή του πίσω από το γεωργιανό κοινοβούλιο.
Απαιτεί την απελευθέρωση του γιου του, του Λάζαρου (Λαζάρ) Γρηγοριάδη, «ενός γενναίου Ελληνα που πατρίδα του είναι η Γεωργία», όπως λέει ο πατέρας του, ο οποίος έχει φυλακιστεί από τις 29 Μαρτίου για τον ρόλο του στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων, που συγκλόνισαν τη χώρα εκείνο τον μήνα, κατά της υιοθέτησης του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων». Ο 21χρονος έχει γίνει έκτοτε το πρόσωπο μιας γεωργιανής νεολαίας που εκλαμβάνεται ως απειλή από το Γεωργιανό Ονειρο, το κυβερνών φιλορωσικό κόμμα. Φοιτητές, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, διανοούμενοι, πολλές ομάδες πολιτών διαμαρτύρονται για την κράτησή του, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση τον χρησιμοποιεί ως εξιλαστήριο θύμα για τη δαιμονοποίηση των διαδηλώσεων και ταυτόχρονα ώστε να δημιουργήσει ένα προηγούμενο σκληρής τιμωρίας για την αποτροπή περαιτέρω πράξεων ανυπακοής.
Το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» ή «ρωσικός νόμος», σύμφωνα με την αντιπολίτευση, πυροδότησε μεταξύ 7 και 9 Μαρτίου ένα κίνημα διαμαρτυρίας περισσότερων από 100.000 ατόμων, στη συντριπτική πλειοψηφία τους νέων, μπροστά στο κοινοβούλιο. Επειτα από δύο νύχτες άγριας καταστολής, η κυβέρνηση υποχώρησε: το νομοσχέδιο αποσύρθηκε και οι 133 συλληφθέντες πολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι. Το Γεωργιανό Ονειρο, ωστόσο, ένιωθε ευάλωτο. Σε μια συνέντευξη που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση στις 12 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι αποκάλεσε τους νέους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις «σατανιστές» που ήθελαν να «διατηρήσουν μια μόνιμη αποσταθεροποίηση». Τρεις εβδομάδες αργότερα συνελήφθη ο Λάζαρος Γρηγοριάδης. Εχει μαλλιά βαμμένα ξανθά, πίρσινγκ και τατουάζ στο πρόσωπο, σαν ακτίνες του ήλιου γύρω από τα μάτια του: για το Γεωργιανό Ονειρο, που έχει ξεκινήσει σταυροφορία κατά της «παρακμιακής Δύσης», είναι ο «τέλειος ένοχος».
Διαψεύδονται οι πληροφορίες
Κατηγορείται ότι πέταξε πέτρες και δύο κοκτέιλ μολότοφ εναντίον αστυνομικών, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά ένα περιπολικό. Κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως 11 χρόνων. Στις 30 Μαρτίου ο γεωργιανός πρωθυπουργός αποφάνθηκε ότι είναι ένας νεαρός «μπερδεμένου προσανατολισμού», μια φράση που πολλοί θεώρησαν ως υπαινιγμό κατά των γκέι, που έχει «χάσει τον δρόμο του». Λίγες ημέρες αργότερα, ενώ ο εισαγγελέας δεν τον είχε κατονομάσει παρά με τα αρχικά του, το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο POSTV μετέδωσε φωτογραφία του όπου φαινόταν μακιγιαρισμένος, με το μεσαίο δάχτυλο υψωμένο. Το POSTV υποστήριξε επίσης πως ήταν μέλος του φιλοευρωπαϊκού αντιπολιτευόμενου κόμματος Droa, πληροφορία που διαψεύστηκε: τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει πως ο Λάζαρος Γρηγοριάδης δεν συνδέεται μαζί τους, τον υπερασπίζονται ωστόσο ως ένα θύμα επιλεκτικής δικαιοσύνης και πολιτικής εκδίκησης.
Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής
Σύμφωνα με τον πατέρα του, «συνελήφθη για παραδειγματισμό. Το παιδί κατηγορείται λόγω της εμφάνισής του». Στις 26 Σεπτεμβρίου ο 21χρονος καταδικάστηκε σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση για ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας, το 2021, εις βάρος του πατέρα του – «μια κοινότοπη διαμάχη που εκτροχιάστηκε», σύμφωνα με τον ίδιο, «αλλά επιλύθηκε γρήγορα». Ο Μπέκα Γρηγοριάδης είναι άλλωστε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του γιου του. Ο αγώνας που δίνει για την απελευθέρωσή του – στη διάρκειά του έραψε το στόμα του καθώς και το ένα του μάτι, αφήνοντάς τα έτσι για μήνες, ενώ έχασε «καμιά τριανταριά κιλά»… – του έχει επίσης κοστίσει πολλά πρόστιμα και πηγαινέλα σε κέντρα προσωρινής κράτησης. Μεταξύ άλλων, έχει διωχθεί για ύβρεις εναντίον αστυνομικών στα σόσιαλ μίντια καθώς και για «παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου