Δημοσκόπηση για Brexit: Η πλειοψηφία των Βρετανών δηλώνει ότι ήταν μια αποτυχία
Μόλις ένας στους 10 Βρετανούς πιστεύει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ βοήθησε την προσωπική του οικονομική κατάσταση
Η μεγάλη πλειοψηφία της βρετανικής κοινής γνώμης πιστεύει σήμερα ότι το Brexit ήταν κακό για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών στα καταστήματα και έχει εμποδίσει τις κυβερνητικές προσπάθειες να ελέγξει τη μετανάστευση, σύμφωνα με δημοσκόπηση ορόσημο της Opinium για τον εορτασμό της τρίτης επετείου από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση.
Η έρευνα με περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκει επίσης εντυπωσιακά χαμηλό αριθμό ανθρώπων που πιστεύουν ότι το Brexit ήταν προς όφελος αυτών ή της χώρας, όπως αναφέρει ο Guardian.
Μόλις ένας στους 10 Βρετανούς (10%) που συμμετείχαν στην εν λόγω δημοσκόπηση, πιστεύει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ βοήθησε την προσωπική του οικονομική κατάσταση, έναντι 35% που λέει ότι έκανε κακό στα οικονομικά τους, ενώ μόλις 9% δηλώνει ότι λειτούργησε θετικά για το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS) έναντι 47% που δηλώνει ότι είχε αρνητικές επιπτώσεις.
Σε ένα δυσοίωνο δημοσκοπικό αποτέλεσμα για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος υποστήριξε το Brexit και ισχυρίστηκε ότι θα ήταν οικονομικά επωφελές για τον βρετανικό λαό, μόνο το 7% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ συνέβαλε στη διατήρηση χαμηλών τιμών στα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, έναντι 63% που πιστεύει ότι το Brexit ήταν ένας παράγοντας που τροφοδότησε τον πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής.
«Αποτυχία» το Brexit
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι επτάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα και τρία χρόνια μετά από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε τελικά από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά τη μεταβατική περίοδο, η βρετανική κοινή γνώμη θεωρεί πλέον το Brexit ως αποτυχία. Μόλις το 22% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ήταν καλό για το Ηνωμένο Βασίλειο γενικά.
Η εκστρατεία “Vote Leave” με επικεφαλής τον Μπόρις Τζόνσον και τον Μάικλ Γκόουβ είχε υποσχεθεί ότι το Brexit θα τονώσει την οικονομία και το εμπόριο, καθώς και ότι θα φέρει πίσω 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα στο σύστημα υγείας NHS και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Τζέιμς Κρούτς, επικεφαλής πολιτικής και δημοσίων υποθέσεων στο Opinium, είπε ότι η αντίληψη ότι το Brexit αντιμετωπίζεται άσχημα και είχε αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορες πτυχές της ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να εξαπλώνεται: «Η δημόσια δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση το Brexit συνεχίζεται, με αντιληπτές αποτυχίες ακόμη και σε τομείς που προηγουμένως θεωρούνταν ότι είχαν πιθανώς ωφεληθεί από την έξοδο από την ΕΕ.
Πλήγμα η έξοδος από την ΕΕ όσον αφορά στον έλεγχο της μετανάστευσης
«Οι μισοί (51%) ψηφοφόροι υποστηρικτές του Brexit πιστεύουν τώρα ότι η έξοδος από την ΕΕ έπληξε την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να ελέγξει τη μετανάστευση, συσσωρεύοντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση σε ένα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση είναι ευάλωτη. Παρόλα αυτά, το Brexit είναι πιθανό να είναι δευτερεύον ζήτημα στις επόμενες εκλογές σε σύγκριση με την κατάσταση της οικονομίας και του συστήματος υγείας, που είναι η σαφής προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους».
Ο Ρόμπερτ Φορντ, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, είπε ότι ενώ υπάρχουν τώρα στοιχεία ότι οι αρνητικές αντιλήψεις για το Brexit, ιδιαίτερα για την οικονομία, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ψήφους σε γενικές εκλογές, το Brexit είναι πολύ απίθανο να παίξει τόσο άμεσο ρόλο όπως και στις δύο τελευταίες γενικές εκλογές.
Ο Φροντ πρόσθεσε: «Η προσοχή των ψηφοφόρων έχει μετατοπιστεί αποφασιστικά αλλού, με τους ψηφοφόρους υπέρ και κατά του Brexit να επικεντρώνονται στην εγχώρια ατζέντα της αύξησης των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, των δυσκολιών στις δημόσιες υπηρεσίες και της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης.
«Το Brexit ολοκληρώθηκε, αλλά αυτό δεν έχει ξεμπλοκάρει το πολιτικό σύστημα και τα προβλήματα αλλού έχουν απλώς βαθύνει. Πολλοί από τους ψηφοφόρους που υποστήριξαν τους Συντηρητικούς για να επιφέρουν την αλλαγή φαίνονται πλέον πεπεισμένοι ότι η επίτευξη της αλλαγής απαιτεί την απόρριψη των Συντηρητικών.
Ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς των Brexiters ήταν ότι η αποχώρηση από την ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση θα εγκαινίαζε μια νέα εποχή παγκόσμιου εμπορίου για το Ηνωμένο Βασίλειο βασισμένη σε εμπορικές συμφωνίες με άλλα μέρη του κόσμου. Πολλοί ψηφοφόροι φαίνεται τώρα να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Brexit ήταν στην πραγματικότητα κακό για το εμπόριο. Περίπου το 49% πιστεύει ότι ήταν κακό για την ικανότητα των βρετανικών επιχειρήσεων να εισάγουν αγαθά από χώρες εκτός ΕΕ, ενώ το 15% πιστεύει ότι βοήθησε.
Πηγή ΟΤ
- Μαρία Σολωμου: «Άφησα το σπίτι μου για να μείνει ο γιος μου, ο Μάριος και η οικογένεια του»
- Μπέρνι Σάντερς: Στηρίζει τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο γερουσιαστής
- Airbnb: Οι αλλαγές στη λειτουργία τους και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο αναβάλλει τη συνεδρίασή του
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μίλησε για νέα «δίκη του Ντρέιφους» μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
- Τρίτο κόμμα με τη βούλα, μίκρυνε η παρεούλα