Γεωργία: Δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός επιστρέφει στην πολιτική σκηνή
Ο Ιβανισβίλι πιστεύεται ευρέως ότι κινεί τα νήματα στην κυβέρνηση αν και δεν είχε καμία επίσημη θέση από τότε που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2013
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας Μπιντζίνα Ιβανισβίλι, ένας δισεκατομμυριούχος πολύ γνωστός στη χώρα του και με μεγάλη πολιτική επιρροή, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι επιστρέφει στα πολιτικά πράγματα της χώρας μετά από δύο χρόνια, ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών το 2024.
Σύμφωνα με μια ομιλία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το κυβερνών κόμμα, Georgian Dream (σ.σ. Γεωργιανό Όνειρο), ο Ιβανισβίλι δήλωσε ότι επιστρέφει λόγω της «περίπλοκης» γεωπολιτικής κατάστασης και πρόσθεσε ότι ρόλο έπαιξε η αποτυχία της αντιπολίτευσης να αναγκάσει την κυβέρνηση να λογοδοτήσει.
Ο Ιβανισβίλι πιστεύεται ευρέως ότι κινεί τα νήματα στην κυβέρνηση παρόλο που δεν είχε καμία επίσημη θέση από τότε που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2013.
Επιστροφή με ενεργό πολιτικό ρόλο
Στην ομιλία του το Σάββατο, είπε ότι βρισκόταν σε τακτική επαφή με την ηγεσία της Γεωργίας και ξεκαθάρισε ότι θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία ως επίτιμος πρόεδρος του «Γεωργιανού Ονείρου».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν εδώ και καιρό τον Ιβανισβίλι, ο οποίος έκανε την περιουσία του στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990, για πίστη στη Μόσχα, η οποία εξακολουθεί να θεωρεί τον Νότιο Καύκασο ως την «πίσω αυλή» της.
Η Ρωσία δεν είναι δημοφιλής μεταξύ των απλών Γεωργιανών, έχοντας υποστηρίξει ένοπλους αυτονομιστές στις αποσχισμένες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας που υποστηρίχθηκαν από τη Μόσχα τη δεκαετία του 1990 και αργότερα το 2008.
Τόσο το «Γεωργιανό Όνειρο» όσο και ο Ιβανισβίλι αρνούνται ότι κλίνουν προς τη Ρωσία και τονίζουν ότι ευνοούν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα πέτυχε τον μακροχρόνιο στόχο της για υποψηφιότητα στην ΕΕ, ακόμη και όταν οι Βρυξέλλες επανέλαβαν το αίτημά τους για «από-ολιγαρχοποίηση» της γεωργιανής πολιτικής, μια φράση που γενικά πιστεύεται ότι αναφέρεται στον Ιβανισβίλι.
Η κυβέρνηση του «Γεωργιανού Ονείρου» επίσης τα τελευταία χρόνια κατηγορείται για αυταρχικές τάσεις. Τον Μάρτιο, προσπάθησε να περάσει ένα νομοσχέδιο που τιμωρεί τους λεγόμενους «ξένους πράκτορες» που οι επικριτές είπαν ότι έμοιαζε με νόμο που χρησιμοποίησε το Κρεμλίνο για να συντρίψει όσους εκφράζουν διαφωνία στη Ρωσία.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις