Ποιοι θα δουν αυξήσεις από την Πρωτοχρονιά
Για το 2024 οι δικαιούχοι θα κινηθούν στις 100.000, ενώ σε βάθος τριετίας θα ανέλθουν σε 600.000
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Μισθολογικές αυξήσεις από 78 έως 234 ευρώ τον μήνα φέρνει για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα το ξεπάγωμα (έπειτα από 12χρόνια) των τριετιών (επίδομα προϋπηρεσίας) από 1ης Ιανουαρίου 2024. Ωστόσο, παρότι η καταβολή των μισθολογικών ωριμάσεων είναι υποχρεωτική για τους εργοδότες, δεν αφορά όλους τους εργαζομένους, παρά μόνο 100.000 στην πρώτη φάση της.
Και αυτό γιατί η καταβολή των επιδομάτων προϋπηρεσίας επηρεάζει από την Πρωτοχρονιά μόνο τους «παλιούς» ασφαλισμένους (πριν από το 2012) που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και όσους έχουν ενεργή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που προβλέπει επιδόματα προϋπηρεσίας.
Για τους νέους ασφαλισμένους (μετά το 2012), η υποχρέωση του εργοδότη έρχεται εμπροσθοβαρώς, καθώς δεν ισχύει η αναδρομικότητα για την περίοδο 14 Φεβρουαρίου 2012 έως και 31 Δεκεμβρίου 2023. Εκείνοι δηλαδή που προσελήφθησαν μετά το 2012, που σημαίνει ότι είναι με ατομική σύμβαση και σε κάθε περίπτωση εργάζονται με τα ίδια χρήματα από την περίοδο πρόσληψής τους, θα «χτίσουν» την πρώτη τους τριετία από το 2024 έως το 2027, οπότε και θα λάβουν την πρώτη τους αύξηση κατά 10%.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις τριετίες:
Το ξεπάγωμα των τριετιών αφορά περίπου 600.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Αφορά και τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), όπως επίσης και εργαζομένους μερικής απασχόλησης, εφόσον η αμοιβή τους είναι στα όρια του κατώτατου και δεν ορίζεται κάτι αντίθετο από ειδική σύμβαση.
Οι τριετίες ξεπαγώνουν έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια, με κάθε μία από αυτές να αντιστοιχεί σε αύξηση 10%. Το ρολόι της προϋπηρεσίας συνεχίζει να μετράει από εκεί που σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 2012, όχι αναδρομικά. Δεν υπολογίζονται τα τελευταία 11 χρόνια και 10 μήνες. Στην πράξη, προκειμένου να υπολογιστεί το επίδομα προϋπηρεσίας, θα αναγνωριστεί ο χρόνος εργασίας που διανύθηκε από τον μισθωτό πριν από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και αυτός που θα διανυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.
Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς τους ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023 και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα, είτε στον κατώτατο, είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ, τότε θα συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα ποσά. Για παράδειγμα, μισθωτός που αμείβεται με κλαδική σύμβαση η οποία προβλέπει ελάχιστο μισθό 950 ευρώ, αλλά εκείνος λαμβάνει 1.400 ευρώ ως οικειοθελή παροχή εργοδότη, δεν θα δει αύξηση στο επίδομα προϋπηρεσίας του καθώς ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να συμψηφίσει την αύξηση της προϋπηρεσίας με την οικειοθελή παροχή.
Η ποινή για τους απείθαρχους εργοδότες που δεν θα καταβάλλουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας στο προσωπικό τους από την 1η Ιανουαρίου 2024 ανέρχεται σε 800 ευρώ ανά εργαζόμενο, για μη καταβολή δεδουλευμένων. Μάλιστα η άρνηση πληρωμής των τριετιών μπορεί να θεωρηθεί ως βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του και ο εργαζόμενος να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας, διεκδικώντας, εκτός από τις οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές, και την αναλογούσα αποζημίωση απολύσεως.
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου – Εν αναμονή άσκησης δίωξης από τον εισαγγελέα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις