Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: «Έτοιμο το Ισραήλ να επιτρέψει να φτάσει βοήθεια μέσω θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο»

Γάζα: «Έτοιμο το Ισραήλ να επιτρέψει να φτάσει βοήθεια μέσω θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο»

Τι δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν για τον προτεινόμενο θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να αφήσει πλοία να παραδώσουν βοήθεια στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας «αμέσως» στο πλαίσιο ενός προτεινόμενου θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, δήλωσε σήμερα Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν κατονομάζοντας τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ως δυνητικούς συμμετέχοντες στην προσπάθεια αυτή, αναφέρει το Reuters.

Ανάμεσα στις χώρες που ανέφερε ο Κοέν είναι και η Ελλάδα

Σύμφωνα με τη συμφωνία που πρότεινε για πρώτη φορά η Λευκωσία τον Νοέμβριο, το φορτίο θα υποβάλλεται σε έλεγχο ασφαλείας στο κυπριακό λιμάνι της Λάρνακας προτού μεταφερθεί στην ακτή της Γάζας, 370 χιλιόμετρα μακριά, αντί να περάσει από τη γειτονική Αίγυπτο ή το Ισραήλ. Εάν το σχέδιο προχωρήσει, θα σηματοδοτήσει την πρώτη χαλάρωση του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε στη Γάζα το 2007 μετά που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα.

Το Ισραήλ έχει περιγράψει τον διάδρομο ως μέσο τερματισμού των πολιτικών του δεσμών με τη Γάζα, όπου διεξάγει επίθεση 12 εβδομάδων σε αντίποινα για τις διασυνοριακές δολοφονίες και απαγωγές από ενόπλους της Χαμάς. Με εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους εκτοπισμένους, η ιδέα αυτή μπορεί επίσης να συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην εναρμόνιση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 22ας Δεκεμβρίου που ζητά διευρυμένους μηχανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Μπορεί να ξεκινήσει αμέσως», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στον ραδιοφωνικό σταθμό 103 FM του Τελ Αβίβ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον μεσογειακό διάδρομο.

Οι άνθρωποι στη Γάζα χρειάζονται περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ποιες χώρες θα συμμετέχουν;

Ο ίδιος είπε ότι η Βρετανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών με πλοία που μπορούν να αποβιβάσουν βοήθεια απευθείας στις ακτές της Γάζας, η οποία δεν διαθέτει λιμάνι βαθέων υδάτων. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ φάνηκε να αφήνει να εννοηθεί ότι αναμένει να το κάνουν αυτό αντί να ξεφορτώνουν βοήθεια στο Ισραήλ.

«Μας ζήτησαν να έρθει ο εξοπλισμός μέσω (σ.σ. του ισραηλινού λιμανιού) Ασντόντ. Η απάντηση είναι όχι. Δεν θα έρθει μέσω της Ασντόντ. Δεν θα έρθει μέσω του Ισραήλ. Θέλουμε απεμπλοκή, με έλεγχο ασφαλείας. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο Κοέν. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Λονδίνο, το Παρίσι, την Αθήνα ή το Άμστερνταμ, σημειώνει το Reuters.

Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν προηγουμένως εκφράσει την υποστήριξή τους στην κυπριακή πρωτοβουλία, με τη Βρετανία να προσφέρει κατάλληλα σκάφη για να προσεγγίσουν τις ακτές της Γάζας, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Κύπριος αξιωματούχος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επίσης υποστηρίξει το κυπριακό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή ισραηλινών πρακτόρων ασφαλείας στις επιθεωρήσεις της Λάρνακας, αναφέρει το Reuters.

«Με την έγκρισή μας»

«Τώρα υπάρχει θαλάσσιος αποκλεισμός και αν ένα τέτοιο πλοίο (σ.σ. βοήθειας) έρθει από τη Λάρνακα, θα είναι με την έγκρισή μας», δήλωσε ο Κοέν. «Φυσικά θα είναι ένας ασφαλής διάδρομος, καθώς δεν έχουμε καμία πρόθεση να θέσουμε σε κίνδυνο ένα βρετανικό ή γαλλικό πλοίο που θα έρθει σε συντονισμό μαζί μας», τόνισε.

Αρκετές ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες στέλνουν βοήθεια στη Γάζα μέσω της κοντινής αιγυπτιακής παράκτιας πόλης Αλ Αρίς.

Το Ισραήλ έχει εμπλακεί στην παρακολούθηση αυτών των αποστολών, σε κάτι που, όπως λένε ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις αρωγής, δημιουργεί καθυστερήσεις. Το Κάιρο παρακολουθεί την κυκλοφορία μέσω των συνόρων του με τη Γάζα και έχει αποκλείσει οποιαδήποτε εισροή Παλαιστινίων προσφύγων.

Το Σάββατο, το Ισραήλ έδειξε την πρόθεσή του να καταλάβει τον έλεγχο της συνοριακής ζώνης Γάζας – Αιγύπτου στο πλαίσιο των προσπαθειών του να αποστρατιωτικοποιήσει τον θύλακα.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024