Γάζα: Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να αφήσει πλοία να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια
Με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας θα δημιουργηθεί ο ναυτικός διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να αφήσει πλοία να παραδώσουν βοήθεια στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας, άμεσα, στο πλαίσιο ενός προτεινόμενου θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, δήλωσε την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, κατονομάζοντας τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ως δυνητικούς συμμετέχοντες.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που πρότεινε για πρώτη φορά η Λευκωσία τον Νοέμβριο, τα φορτία θα περνούν από έλεγχο ασφαλείας στο κυπριακό λιμάνι της Λάρνακας πριν μεταφερθούν στην ακτή της Γάζας, που απέχει 370 χιλιόμετρα (230 μίλια), αντί να περάσουν από τη γειτονική Αίγυπτο ή το Ισραήλ.
Ουσιαστικά ο ναυτικό διάδρομος θα βοηθήσει το Ισραήλ να κλείσει τα περάσματα από και προς τη Γάζα
Εάν το σχέδιο προχωρήσει, θα σηματοδοτήσει την πρώτη χαλάρωση του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε στη Γάζα το 2007, αφότου η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα.
Το Ισραήλ ζητά από τρίτες χώρες να αναλάβουν δικές του ευθύνες στην Γάζα
Το Ισραήλ έχει περιγράψει τον διάδρομο ως μέσο για τον τερματισμό των πολιτικών του δεσμών με τη Γάζα. Με εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους να έχουν εκτοπιστεί και να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, η ιδέα αυτή μπορεί επίσης να βοηθήσει να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.
«Μπορεί να ξεκινήσει αμέσως», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Eli Cohen στον ραδιοφωνικό σταθμό 103 FM του Τελ Αβίβ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον μεσογειακό διάδρομο. Είπε ότι η Βρετανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που διαθέτουν σκάφη ικανά να αποβιβαστούν απευθείας στις ακτές της Γάζας, η οποία δεν διαθέτει λιμάνι βαθέων υδάτων. Φάνηκε να αφήνει να εννοηθεί ότι αναμένει οι τέσσερις χώρες να αναλάβουν αυτή την ευθύνη.
«Μας ζήτησαν να έρθει ο εξοπλισμός μέσω (του ισραηλινού λιμανιού) Ashdod. Η απάντηση είναι όχι. Δεν θα έρθει μέσω του Ashdod. Δεν θα έρθει μέσω του Ισραήλ. Θέλουμε απεμπλοκή, με έλεγχο ασφαλείας. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο Cohen.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις