Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Οι IDF αποσύρουν δυνάμεις τους από τη Γάζα - «Είμαστε προετοιμασμένοι για μάχες διαρκείας»

Live: Οι IDF αποσύρουν δυνάμεις τους από τη Γάζα – «Είμαστε προετοιμασμένοι για μάχες διαρκείας»

Live οι εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη, ενώ πραγματοποίησε νέα χτυπήματα σε Λίβανο και Συρία - Επίθεση των Χούθι σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Το Ισραήλ επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στο κέντρο και στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, ενώ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς ακόμα και στις περιοχές που θεωρούνται «ασφαλείς».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, ενώ νέες διαδηλώσεις έγιναν το Σάββατο στο Ισραήλ, καλώντας τον να παραιτηθεί.

Οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει το 70% των σπιτιών στη Γάζα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές. Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο είναι οι άστεγοι.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου αφού οι IDF πραγματοποίησαν νέα χτυπήματα σε Λίβανο και Συρία ως «απάντηση» σε επιθέσεις μαχητών, όπως της Χεζμπολάχ. Οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

00:20 Οι παραβιάσεις κατά της Ερυθράς Ημισελήνου αυξήθηκαν κατά 310%

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) αναφέρει ότι κατέγραψε 193 παραβιάσεις κατά των ιατρικών ομάδων της κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023, αύξηση 310% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο αριθμός αυτός ξεπερνά ακόμη και τον συνολικό αριθμό των ισραηλινών παραβιάσεων που κατέγραψε η PRCS για ολόκληρο το 2022. Από τις 7 Οκτωβρίου, η οργάνωση κατέγραψε 315 «πρωτοφανείς παραβιάσεις» εναντίον του προσωπικού της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Δεν μπορέσαμε να καταμετρήσουμε ή να τεκμηριώσουμε τις παραβιάσεις κατά των ομάδων μας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά η δολοφονία των μελών της ομάδας και η στοχοποίηση αυτών των ασθενοφόρων είναι γνωστές», ανέφερε η PRCS σε ανακοίνωσή της.

«Καταγράψαμε επίσης παραβιάσεις που σχετίζονται με τη χρήση των πληρωμάτων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου ως ανθρώπινες ασπίδες. Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές άφησαν σκόπιμα τα πληρώματα ασθενοφόρων σε επικίνδυνες περιοχές, εμποδίζοντάς τα να προχωρήσουν για να μεταφέρουν τους ασθενείς και τους τραυματίες, αλλά και εμποδίζοντάς τα να αποχωρήσουν από το σημείο».

23:30 Και οι Αθηναίοι συμμετέχουν στις παγκόσμιες διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη

Στα καλέσματα που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο, από τις 23:00 και μετά στις κεντρικές πλατείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις, δεν μπορούσε να μην συμμετάσχει η Αθήνα.

23:05 Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Μ.Βρετανία υποψήφιες για τον θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να αφήσει πλοία να παραδώσουν βοήθεια στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας, άμεσα, στο πλαίσιο ενός προτεινόμενου θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, δήλωσε την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, κατονομάζοντας τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ως δυνητικούς συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που πρότεινε για πρώτη φορά η Λευκωσία τον Νοέμβριο, τα φορτία θα περνούν από έλεγχο ασφαλείας στο κυπριακό λιμάνι της Λάρνακας πριν μεταφερθούν στην ακτή της Γάζας, που απέχει 370 χιλιόμετρα (230 μίλια), αντί να περάσουν από τη γειτονική Αίγυπτο ή το Ισραήλ.

22:45 Οι IDF δηλώνουν ότι κατέρριψαν 2ο ύποπτο drone που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ

Οι IDF λένε ότι ένας «ύποπτος εναέριος στόχος» – που πιστεύεται ότι ήταν drone – που κατευθυνόταν προς τον ισραηλινό εναέριο χώρο από «την ανατολική κατεύθυνση», καταρρίφθηκε από ένα μαχητικό αεροσκάφος εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου.

Δεν διευκρινίζει αν το προφανές μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από τη Συρία ή πάνω από την Ιορδανία. Ένας άλλος εναέριος στόχος που εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τη Συρία καταρρίφθηκε επίσης από μαχητικό αεροσκάφος, αναφέρει η IDF.

22:22 Εκπρόσωπος του Μπλερ διαψεύδει ισραηλινή αναφορά για ενεργό ρόλο στη μετεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας

Εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ διέψευσε δημοσίευμα ισραηλινού καναλιού σύμφωνα με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην «εθελοντική εκκένωση» των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το ρεπορτάζ είχε αναφέρει ότι ο Μπλερ θα είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει να βρει ευρωπαϊκές χώρες που θα δεχθούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τη Γάζα.

21:59 Εκπρόσωπος του ΠΟΥ επισκέπτεται το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς

Προσωπικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς για να αξιολογήσει τις ανάγκες της υπερφορτωμένης υγειονομικής εγκατάστασης, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Τέντρος πρόσθεσε ότι το Nasser Medical Complex είναι ένα από τα δύο μόνο βασικά λειτουργικά νοσοκομεία στη νότια Γάζα που είναι σε θέση να παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε τραυματίες και άλλους ασθενείς.

21:49 Ισραηλινός στρατός: Κάποιοι έφεδροι θα επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari έδωσε συνέντευξη Τύπου:

«Ορισμένοι έφεδροι θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους και στις δουλειές τους ήδη αυτή την εβδομάδα. Αυτό θα επιτρέψει μια σημαντική ανακούφιση για την οικονομία και θα τους επιτρέψει να συγκεντρώσουν δυνάμεις ενόψει των επερχόμενων δραστηριοτήτων του επόμενου έτους, καθώς οι μάχες θα συνεχιστούν και θα τους χρειαστούμε», δήλωσε.

Συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τις σήραγγες και εργαζόμαστε για να μετριάσουμε την ένταση των πυραυλικών πυρών από τη Γάζα προς το Ισραήλ.

Συνεχίζουμε να καταρτίζουμε τις δυνάμεις σε διάφορες περιοχές και στη συνέχεια να τις επιστρέφουμε για να εργαστούν στο πεδίο.

Η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των κατοίκων του νότιου Λιβάνου καθώς τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η αεράμυνα αναχαίτισε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την Τιβεριάδα και ένα τρίτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ερευνάται.

21:35 Ο πρωτοχρονιάτικος απολογισμός του Λευκού Οίκου περιλαμβάνει τους «συμμάχους στο Ισραήλ»

Σε ανάρτησή του στο X, ο Λευκός Οίκος παρουσίασε μια σειρά δράσεων που λέει ότι έχει επιτύχει το 2023, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της «δημοκρατίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Στην κατηγορία αυτή, απαριθμεί την υπεράσπιση «των συμμάχων και εταίρων μας στο Ισραήλ και την Ουκρανία».

Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέκαμψε για δεύτερη φορά το Κογκρέσο για να εγκρίνει πώληση εξοπλισμού στο Ισραήλ ενώ ο αριθμός των θυμάτων σε αμάχους στη Γάζα αυξάνεται.

21:24 Ερυθρά Ημισέληνος: Ευχές για το 2024 με τον νου στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος εξέδωσε μήνυμα ενόψει του νέου έτους, στο οποίο η εκπρόσωπός της ζητά από τον κόσμο να έχει κατά νου τους κατοίκους της Γάζας, καθώς «παλεύουν με τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση».

«Ας κάνουμε το 2024 μια χρονιά συμπόνιας, ενσυναίσθησης και θετικής αλλαγής», έγραψε η Νεμπάλ Φαρσάχ σε ανάρτησή της στο Χ.

21:09 Οι IDF λένε ότι κατέρριψαν εναέριο στόχο που πέρασε στο Ισραήλ από τη Συρία

21:00 Εκπρόσωπος ΠΑ: Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής

Ο Nabil Abu Rudeineh, εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη ή σταθερότητα χωρίς τον πλήρη τερματισμό της ισραηλινής κατοχής σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν την ευθύνη για την εφαρμογή των αποφάσεων της διεθνούς νομιμότητας και την υποχρέωση του Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του», δήλωσε.

«Αντί να εξοπλίζει το Ισραήλ, η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας, όχι μόνο στην Παλαιστίνη, αλλά και για να αποτρέψει την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», πρόσθεσε ο Abu Rudeineh.

20:48 ΗΠΑ: Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με τους Χούθι

«Δεν επιδιώκουμε μια σύγκρουση ευρύτερα στην περιοχή και δεν επιδιώκουμε μια σύγκρουση με τους Χούθι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι στο ABC, όταν ρωτήθηκε για την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ στόχευσαν και κατάφεραν να βουλιάξουν τρεις βάρκες με μαχητές Χούθι που επιχειρούσαν εναντίον πλοίου στην Ερυθρά με προορισμό το Ισραήλ. Στην επίθεση σκοτώθηκαν δέκα μαχητές.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες της επίθεσης και κάλεσε τα υπόλοιπα κράτη να μη συμμετέχουν στην επιχείρηση της Αμερικής.

20:30 Χούθι: Οι ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες της επίθεσης κατά των δυνάμεών μας στην Ερυθρά

  • Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι στην Υεμένη, ταξίαρχος Yahya Saree, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.
  • Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλίας του όπως τα σταχυολόγησε το Al Jazeera:
  • Οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρία σκάφη και 10 από τους μαχητές μας σκοτώθηκαν
  • Οι Αμερικανοί θα υποστούν τις συνέπειες της στοχοποίησης των σκαφών των δυνάμεών μας στην Ερυθρά Θάλασσα
  • Οι δυνάμεις μας κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση με στόχο ένα πλοίο που κατευθυνόταν προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης
  • Οι μετακινήσεις των αμερικανικών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των ισραηλινών πλοίων δεν θα μας εμποδίσουν να υποστηρίξουμε το λαό μας στη Γάζα.
  • Καλούμε τις άλλες χώρες να μην συμμετάσχουν στην επικίνδυνη συμπεριφορά των ΗΠΑ λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει σε όλους

20:05 Η βρετανική πολεμική αεροπορία ετοιμάζεται να πλήξει στόχους των Χούθι σε συνεργασία με τις ΗΠΑ

19:54 Η Χαμάς υποστηρίζει ότι κατάφερε πλήγματα σε οχήματα και στρατιώτες του Ισραήλ

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι μαχητές τους έβαλαν στο στόχαστρο μια στρατιωτική μπουλντόζα D9 με αντιαρματικό όπλο Yassin 105 βόρεια της πόλης Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Υποστηρίζουν ότι επιτέθηκαν επίσης εναντίον ενός ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Skylark II πάνω από την Beit Lahia στη βόρεια Γάζα.

Εν τω μεταξύ, οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς δηλώνουν ότι οι μαχητές τους κατάφεραν να ανατινάξουν το άνοιγμα μιας σήραγγας μετά την είσοδο ισραηλινών στρατιωτών στη συνοικία Shujayea, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και έναν τραυματία.

Οι αλ-Κουντς πρόσθεσαν ότι ένας ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε έναν ισραηλινό στρατιώτη στη γειτονιά Tuffah της πόλης της Γάζας.

19:46 Οι IDF αποσύρουν δυνάμεις τους από τη Γάζα –  «Είμαστε προετοιμασμένοι»

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν πέντε ταξιαρχίες από τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων ταξιαρχιών εφέδρων και εκπαιδευτικών ταξιαρχιών.

Οι ταξιαρχίες που είναι επιφορτισμένες με την εκπαίδευση στρατιωτών θα επιστρέψουν στην άσκηση της συνήθους δραστηριότητάς τους, ενώ οι έφεδροι αποδεσμεύονται για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας του Ισραήλ, αναφέρουν οι Times of Israel

Ο στρατός πιστεύει ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς θα συνεχιστεί πιθανότατα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 και δηλώνει ότι είναι προετοιμασμένος για μακρόχρονες μάχες.

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού των ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το Ισραήλ», αναφέρει ο στρατός.

19:31 Παλαιστινιακή Αρχή: Ο Νετανιάχου κλέβει τη χαρά του κόσμου για το νέο έτος

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιλέγει «την εξόντωση των Παλαιστινίων από την αναγνώριση του κράτους τους».

Η ανάρτηση που κυκλοφόρησε στο Χ έδειχνε μια αντίστροφη μέτρηση σαν παραμονή Πρωτοχρονιάς με πλάνα από παιδιά σε κίνδυνο, σπίτια που βομβαρδίζονται, την κηδεία ενός δημοσιογράφου, ανθρώπους που εκτοπίζονται και ένα νεκρό μωρό, καταλήγοντας με τις λέξεις: «Η Γάζα δέχεται επίθεση. Κατάπαυση πυρός τώρα».

19:18 Το Ισραήλ συνέλαβε δύο εφήβους στη Δ. Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δύο παιδιά στην κατεχόμενη πόλη Deir Istiya της Δυτικής Όχθης, βορειοδυτικά της πόλης Salfit.

Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι ο Nasr Jihad Mansour, 17 ετών, και ο Muhammad Rizq Mansour, 16 ετών, συνελήφθησαν ενώ βρίσκονταν στο Wadi Qana, βόρεια της πόλης.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το Ισραήλ να τερματίσει τις «παράνομες δολοφονίες» και τη βία των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προειδοποιώντας για ταχεία επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των εντατικοποιημένων ισραηλινών επιδρομών.

Τα σημεία ελέγχου στη Δ. Όχθη

19:08 Ιορδανία: Το 2024 θα είναι επίσης μια χρονιά θανάτου εκτός αν ματαιωθούν τα σχέδια του Ισραήλ

Ο Ayman Safadi, ο οποίος είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός του βασιλείου, αναφέρει ότι το Ισραήλ υπέβαλε τη Γάζα σε φρικτά εγκλήματα πολέμου φέτος και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «δεν έκανε τίποτα για να το σταματήσει, εκθέτοντας ένα σύστημα που μαστίζεται από διπλά πρότυπα».

«Το 2024 θα είναι και αυτό μια χρονιά θανάτου, εκτός αν ματαιωθεί η ατζέντα του Ισραηλινού πρωθυπουργού να κρατήσει τη Γάζα στις φλόγες, να φουντώσει τη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο να σύρει τη Δύση σε πόλεμο και να σώσει την καριέρα του», δήλωσε ο Safadi.

18:54 Παρίστανε τον στρατιώτη για βδομάδες – Έκλεψε όπλα και φωτογραφήθηκε με τον Νετανιάχου

Ένας άνδρας από το Τελ Αβίβ κατηγορείται ότι έκλεψε στρατιωτικά και αστυνομικά όπλα από τη ζώνη μάχης στο νότιο Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με σκοπό να τα πουλήσει στη μαύρη αγορά.

Ο Roi Yifrach φέρεται να έκλεψε όπλα και εξοπλισμό τις εβδομάδες μετά την 7η Οκτωβρίου προσποιούμενος ότι είναι αστυνομικός, αξιωματικός της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Yamam και πράκτορας της Shin Bet.

Ο Yifrach, ηλικίας περίπου 35 ετών, περιπλανιόταν στην περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Γάζα για αρκετές εβδομάδες με ψεύτικη ταυτότητα, φωτογραφήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώ επισκεπτόταν τους χώρους συγκέντρωσης του στρατού και συναντήθηκε με στρατιώτες και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant χωρίς κανείς να γνωρίζει ότι ήταν απατεώνας.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Yifrach έκλεψε ένα τουφέκι εφόδου των IDF, δύο χειροβομβίδες καπνού, 14 χειροβομβίδες αναισθητοποίησης, ένα πιστόλι από έναν αστυνομικό, δεκάδες φυσίγγια πυρομαχικών και τρεις πυροκροτητές, καθώς και άλλο εξοπλισμό.

Η αστυνομία έλαβε πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση και έψαξε το σπίτι του, βρίσκοντας τα κλεμμένα όπλα.

18:43 Νεκρός από ισραηλινό πλήγμα ο πρόεδρος Πανεπιστημίου στη Γάζα μαζί με την οικογένειά του

Ο Δρ Said Al Zebda, πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου Εφαρμοσμένων Επιστημών στη Γάζα, σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του, αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

18:36 Η Παλαιστινιακή Αρχή καταγγέλλει κακοποίηση εργαζομένου από Ισραηλινούς στη Δυτική Όχθη

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) καταδίκασε την επίθεση ισραηλινών στρατιωτών σε υπάλληλο βενζινάδικου ως δείγμα της «ηθικής κατάπτωσης του στρατού κατοχής».

Σε πλάνα που κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Ισραηλινοί στρατιώτες φαίνονται να κλωτσούν έναν άνδρα πεσμένο στο έδαφος, παρότι δεν προβάλλει καμία αντίσταση.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στον προσφυγικό καταυλισμό Al Fawar, στη νότια Χεβρώνα.

18:27 Η UNRWA αναφέρει ότι 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν τώρα στις εγκαταστάσεις της

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ που παρέχει βοήθεια και ανακούφιση στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες λέει ότι «οι εγκαταστάσεις στο βορρά γεμίζουν με την ώρα. Είναι απολύτως γεμάτες και έτσι οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να καταφεύγουν σε περιοχές έξω από αυτές τις εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων σε πάρκα, στο ύπαιθρο, πολλοί κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους».

«Οι εγκαταστάσεις μας, ναι, έχουν χτυπηθεί. Έχουμε καταγράψει 180 χτυπήματα στις εγκαταστάσεις μας, ορισμένα απευθείας. Ως αποτέλεσμα αυτών των χτυπημάτων, τουλάχιστον 300 άνθρωποι που βρίσκονταν σε αυτές τις εγκαταστάσεις σκοτώθηκαν και περίπου χίλιοι τραυματίστηκαν», δήλωσε η Juliette Touma.

18:14 Παραδοχή IDF για επίθεση σε κονβόι του ΟΗΕ – «Κακή επικοινωνία»

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι στρατιώτες του άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινητοπομπής των Ηνωμένων Εθνών που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια την περασμένη εβδομάδα, αποδίδοντας το περιστατικό που καταγγέλθηκε έντονα από τον ΟΗΕ, σε «κακή συνεννόηση».

Επικαλούμενη έρευνα για το περιστατικό της Παρασκευής, η Μονάδα Εκπροσώπων των IDF αναφέρει σε δήλωσή της προς τους Times of Israel ότι αφού η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ ολοκλήρωσε την παράδοση βοήθειας σε καταφύγια στη βόρεια Γάζα, ζητήθηκε από τον στρατό να επιστρέψει μέσω διαφορετικής διαδρομής προς τα νότια.

«Αυτό έγινε για να διατηρηθεί η ασφάλειά τους, δεδομένων των μαχών που λάμβαναν χώρα κοντά στην περιοχή», αναφέρει ο στρατός.

Υποστηρίζει ακόμα ότι τα στρατεύματα στην περιοχή δεν γνώριζαν την αλλαγή της διαδρομής γεγονός που είχε «ως αποτέλεσμα, όταν έφτασαν τα οχήματα, τα στρατεύματα στο έδαφος ενήργησαν για να τα σταματήσουν  με μια διαδικασία που περιελάμβανε μια προειδοποιητική βολή που δεν στόχευε τα οχήματα».

«Όταν τα οχήματα σταμάτησαν, οι πυροβολισμοί σταμάτησαν», αναφέρει ακόμα ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα. Ωστόσο παραδέχεται ότι υπήρξαν θραύσματα από τις προειδοποιητικές βολές καθώς αυτές  χτύπησαν τελικά ένα από τα οχήματα.

17:53 Αυτοσχέδια νεκροταφεία στη Γάζα

Εν μέσω έλλειψης κατάλληλων υπηρεσιών κηδείας και με τις βόμβες να πέφτουν βροχή, οι Παλαιστίνιοι στην πόλη της Γάζας δημιούργησαν ένα αυτοσχέδιο νεκροταφείο στην περιοχή του νοσοκομείου al-Shifa για να θάψουν τους νεκρούς τους.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς συνεχίζει να αυξάνεται καθημερινά, δημιουργούνται διαρκώς περισσότερα νεκροταφεία στη Γάζα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο νεκροταφεία στην περιοχή του Shifa, ένα κοντά στο μαιευτήριο και ένα άλλο προς τα βορειοδυτικά του κτιρίου.

Σε ορισμένα από τα νεκροταφεία οι σοροί είναι ταυτοποιημένοι ενώ σε άλλα όχι εξαιτίας της παραμόρφωσης από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ορισμένα σώματα έχουν καεί εντελώς ή έχουν αποσυντεθεί, καθιστώντας επίσης αδύνατη την αναγνώρισή τους.

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τον Mohammed al-Hajjar.

17:29 ΟΗΕ: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν στη Ράφα δεν έχουν πού να κοιμηθούν

Η Τζέμα Κόνελ, αξιωματούχος της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, OCHA, που εργάζεται στη Γάζα, δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που διαφεύγουν στη Ράφα έχουν περάσει από ισραηλινές επιθέσεις και βομβαρδισμούς και έχουν φτάσει συχνά χωρίς να έχουν τίποτα μαζί τους ή χωρίς να έχουν πουθενά να κοιμηθούν.

«Απλώς φοβάμαι τόσο πολύ ότι ο αριθμός των θανάτων που βλέπουμε θα αυξηθεί εκθετικά τόσο λόγω αυτής της νέας επίθεσης όσο και λόγω αυτών των συνθηκών που είναι κυριολεκτικά απίστευτες», δήλωσε στο Reuters.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε νωρίτερα ότι τις τελευταίες ημέρες περίπου 100.000 άνθρωποι έφτασαν στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, μετά από μια νέα έντονη ισραηλινή επίθεση από ξηράς και αέρος γύρω από την κεντρική πόλη Ντέιρ αλ Μπαλάχ και αεροπορικές επιδρομές στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

17:05 Πρώην υπουργός του Ισραήλ: Ήμουν μεταξύ αυτών που προκάλεσαν την αποδυνάμωση της χώρας, που οδήγησε στη σφαγή στις 7 Οκτωβρίου

Η πρώην υπουργός Διπλωματίας Galit Distal Atbaryan δήλωσε σε συνέντευξή της στο ισραηλινό κανάλι 13 News ότι το ρήγμα που δημιουργήθηκε στην ισραηλινή κοινωνία τον τελευταίο χρόνο – στο οποίο συμμετείχε και η ίδια – είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Υπήρχαν περίπου εκατό άνθρωποι που έσπρωξαν εννέα εκατομμύρια στην άβυσσο. Από την πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε η Distal Atbaryan. «Ήμουν μεταξύ αυτών των ανθρώπων που προκάλεσαν την αποδυνάμωση της χώρας. Δημιούργησα ρήγματα, διαιρέσεις και εντάσεις και αυτή η ένταση είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία. Αυτή η αδυναμία με πολλούς τρόπους οδήγησε στη σφαγή».

Η Distal Atbaryan, της οποίας ολόκληρη η συνέντευξη θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής, απευθύνθηκε στο δημοκρατικό-κοσμικό κοινό, όπως το όρισε, λέγοντας: «Αμάρτησα εναντίον σας. Σας προκάλεσα πόνο, σας έκανα να φοβάστε για τη ζωή σας εδώ. Ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό».

Η Distal Atbaryan παραιτήθηκε από τη θέση της στις 13 Οκτωβρίου.

16:46 Αυξάνεται ο αιματηρός απολογισμός στη Δυτική Όχθη

Ο αριθμός των νεκρών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε 307 από τις 7 Οκτωβρίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 79 παιδιά που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Από αυτούς που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, 298 σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις, οκτώ από ισραηλινούς εποίκους ενώ ένα ακόμα περιστατικό θανάτου διερευνείται σε σχέση με το εάν σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους.

Αυτός ο αριθμός των νεκρών αντιπροσωπεύει το 60% του συνόλου των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη το 2023.

Με συνολικά 506 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις, το 2023 είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη από τότε που οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών άρχισαν να καταγράφουν τα θύματα το 2005.

16:30 Δέκα αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ερυθρά

Περίπου 10 αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν όταν οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν τις βάρκες τους στην Ερυθρά Θάλασσα την Κυριακή, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλούμενο πηγές στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης.

Νωρίς την Κυριακή, η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι το USS Gravely κατέρριψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων, ενώ απάντησε σε επίθεση των Χούθι σε εμπορικό πλοίο.

16:14 Συνεχίζονται οι επιδρομές στη νότια Γάζα

Συνεχίζονται οι επιδρομές στη νότια Γάζα. Το μεσημέρι ισραηλινή επίθεση χτύπησε κατοικία στη Χαν Γιουνίς, κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ.

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν, όλοι ανήκουν σε μια οικογένεια, αναφέρει το AJ.

«Πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στην ήδη υπερφορτωμένη εγκατάσταση.

Μας είπαν ότι υπήρχαν περισσότερες από μία επιθέσεις με στόχο αυτό το σπίτι».

Σε μια ξεχωριστή επίθεση, κοντά στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς, δύο κορίτσια σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν.

16:00 Δεκαέξι συλλήψεις σε ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον 16 άτομα συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε νυχτερινές επιδρομές, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ναμπλούς και της Χεβρώνας, ανέφερε η ομάδα για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων που έγιναν από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 4.876, προστίθεται στην ανακοίνωση.

15:38 Τι εύχονται τα παιδιά στη Γάζα για το νέο έτος

Στο παρακάτω βίντεο παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας απαντούν στην ερώτηση «τι εύχεστε για το νέο έτος». Όλα τα παιδιά επιθυμούν το ίδιο. «Να σταματήσει ο πόλεμος και να επιστρέψουμε σπίτια μας».

Ένα παιδί μόνο εύχεται η γιαγιά του, τα αδέρφια του και οι υπόλοιποι συγγενείς του να βρίσκονται πάντα στις προσευχές των ανθρώπων.

Η πλειοψηφία των θυμάτων στον αιματηρό πόλεμο στη Γάζα είναι παιδιά, ενώ εκτός από τους ανελέητους βομβαρδισμούς δίνουν μάχη για να επιβιώσουν από τις επιδημίες, την πείνα και την έλλειψη νερού.

15:31 Νεκρός από ισραηλινό πλήγμα πρώην υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο πρώην υπουργός Κληροδοτημάτων της Παλαιστινιακής Αρχής Γιουσέφ Σαλάμα σκοτώθηκε το πρωί της Κυριακής σε ισραηλινό πλήγμα στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Μαγκάζι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγιε.

15:23 Αλλάζει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ συμφώνησε την Κυριακή να ορίσει νέο υπουργό Εξωτερικών, τον Ισραέλ Κατζ, ακολουθώντας την πολιτική συμφωνία  που είχε συναφθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό πριν από τις 7 Οκτώβρη.

Ο Κατζ, ο οποίος υπηρετούσε ως υπουργός Ενέργειας, αναμένεται να ανταλλάξει θέσεις τη Δευτέρα με τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Έλι Κοέν. Και οι δύο είναι μέλη του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Για να επιβεβαιωθούν οι διορισμοί, απαιτείται ακόμη η έγκριση του Κοινοβουλίου του Ισραήλ, κάτι που όμως θεωρείται τυπική διαδικασία.

Ο κ. Κοέν υπηρέτησε στη θέση αυτή για ένα χρόνο. Οι δύο τους υποτίθεται ότι θα αλλάξουν και πάλι ρόλους, σε δύο χρόνια, εάν η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Νετανιάχου, η οποία σχηματίστηκε πριν από ένα χρόνο, παραμείνει στην εξουσία.

Και οι δύο θα παραμείνουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, ενός φόρουμ ανώτερων υπουργών, δήλωσε το γραφείο του Νετανιάχου.

«Αυτή η εναλλαγή -ένα έτος, δύο έτη, ένα έτος- είναι περίεργη, ειδικά σε καιρό πολέμου», δήλωσε ο Κοέν σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ που προβλήθηκε την Πέμπτη. «Αλλά είμαι κάποιος που σέβεται τις συμφωνίες».

Οι τελευταίοι μήνες της θητείας του Κοέν σημαδεύτηκαν από την ισραηλινή πολεμική επίθεση στη Γάζα. Ο ίδιος διαπληκτίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ορισμένους ξένους ηγέτες και με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι δεν ήταν επαρκώς επικριτικοί απέναντι στη Χαμάς.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι θα «ανακαλέσει τη βίζα παραμονής» της Λιν Χέιστινγκς, της συντονίστριας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στα παλαιστινιακά εδάφη.

15:14 « 3…., 2…., 1…., – Κατάπαυση τώρα» – Ακτιβιστές καλούν σε αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη στην αλλαγή του χρόνου

Ακτιβιστές ξεκίνησαν μια παγκόσμια εκστρατεία ζητώντας από τους πολίτες να μετατρέψουν την αντίστροφη μέτρηση της Πρωτοχρονιάς σε όλο τον κόσμο σε αντίστροφη μέτρηση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Με σχεδόν 30.000 αμάχους να έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 10.000 παιδιών, η μόνη μας απόφαση για την Πρωτοχρονιά είναι να ζητήσουμε μόνιμη κατάπαυση του πυρός», ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη η Countdown2Ceasefire, μια εκστρατεία βάσης με έδρα το Λονδίνο.

Μέχρι στιγμής η εκστρατεία έχει αγκαλιαστεί με επιτυχία από ακτιβιστές σε περισσότερες από 30 χώρες, όπως η Ελβετία, η Τουρκία, η Μαλαισία, η Αυστραλία, η Τανζανία, το Μεξικό και η Γερμανία, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

15:08 IDF: 13 στρατιώτες τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο – Επτά σε σοβαρή κατάσταση

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι 13 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη το Σάββατο, επτά εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Άλλοι έξι στρατιώτες που τραυματίστηκαν βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση.

Υπάρχουν συνολικά 45 στρατιώτες που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και άλλοι 260 που νοσηλεύονται σε μέτρια κατάσταση, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

14:59 Παλαιστίνια καλλιτέχνης ζωγραφίζει στα ερείπια της Ράφα

Η εκτοπισμένη Παλαιστίνια καλλιτέχνης Amal Abo στέκεται δίπλα στη ζωγραφιά της στον τοίχο ενός σπιτιού που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα [AFP]

Παιδιά που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους δίπλα στην τοιχογραφία της Amal Abo στη Ράφα [AFP]

14:50 Σμοτριχ: Θα υπάρξει έξοδος των Παλαιστινίων – Εμείς θα ζήσουμε στη Γάζα

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Bezalel Smotrich δήλωσε στο ισραηλινό Army Radio ότι θα υπάρξει έξοδος των Παλαιστινίων «και εμείς θα ζήσουμε στη Λωρίδα της Γάζας».

«Δεν θα επιτρέψουμε μια κατάσταση στην οποία θα ζουν εκεί δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Αν υπάρχουν 100.000 με 200.000 Άραβες που ζουν στη Γάζα, η συζήτηση για την επόμενη μέρα θα είναι εντελώς διαφορετική», ανέφερε ο Σμότριχ σε ανάρτηση του καναλιού στο Χ.

14:35 Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιστρέψει τους κατοίκους του βορρά

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Ναΐμ Κασέμ, δεύτερος τη τάξει της Χεζμπολάχ υπό τον Χασάν Νασράλα, δήλωσε σήμερα ότι, «το Ισραήλ δεν μπορεί να επιστρέψει» τους κατοίκους του βορρά «εν μέσω μαχών».

Δεν μπορεί να βγάλει κέρδος – ούτε σε αυτή τη μάχη ούτε στο τέλος. Πρέπει πρώτα να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα για να σταματήσει ο πόλεμος στο Λίβανο».

Ο Qassem πρόσθεσε ότι όσο συνεχίζονται «οι βομβαρδισμοί αμάχων στο Λίβανο, αυτό σημαίνει ότι η αντίδραση θα είναι ισχυρότερη και θα είναι ανάλογη με την ισραηλινή επιθετικότητα».

«Αλλά ανάλογα με τις απαιτήσεις της μάχης», πρόσθεσε ο Qassem, «αν το Ισραήλ επιμείνει στον πόλεμο, η αντίδραση θα είναι ισχυρότερη. Και αν το Ισραήλ απειλεί, οι απειλές δεν θα έχουν καμία αξία, γιατί θα είμαστε έτοιμοι. Δεν κάναμε αυτή τη μάχη για διασκέδαση».

14:19 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 286 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες.
  • Ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα πλησιάζει τους 22.000, ενώ περισσότεροι από 56.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
  • Η Maersk επιβεβαίωσε μια επίθεση σήμερα το πρωί σε εμπορικό της πλοίο στη νότια Ερυθρά Θάλασσα καθ’ οδόν προς το λιμάνι Σουέζ της Αιγύπτου. Ανακοίνωσε επίσης ότι τα πλοία της δεν θα περνούν από την Ερυθρά για δύο ημέρες.
  • Οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν τραυματίσει 15 άτομα.
  • Δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες είναι ύποπτοι ότι έχουν μολυνθεί από λεϊσμάνια (αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Maariv.

14:05 Νέα χτυπήματα των IDF στον Λίβανο – «Χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ασπίδες»

Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, αναφέρουν οι IDF που κατηγορούν τη Χεζμπολάχ ότι «χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδες».

Δείτε βίντεο:

13:55 Αναφορές για δεκάδες νεκρούς στην πόλη της Γάζας μετά από ισραηλινό χτύπημα

Σύμφωνα με το Quds News Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, 48 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη γειτονιά Ζαϊτούν στην πόλη της Γάζας.

Νωρίτερα, το ίδιο δίκτυο είχε κάνει αναφορά για άλλους 20 νεκρούς μετά από χτύπημα στο Πανεπιστήμιο Αλ-Άκσα όπου έχουν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι από μια σειρά περιοχές.

13:40 «Έτοιμο το Ισραήλ να επιτρέψει να φτάσει βοήθεια στη Γάζα μέσω θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο»

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να αφήσει πλοία να παραδώσουν βοήθεια στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας «αμέσως» στο πλαίσιο ενός προτεινόμενου θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, δήλωσε την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν κατονομάζοντας τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ως δυνητικούς συμμετέχοντες στην προσπάθεια αυτή, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που πρότεινε για πρώτη φορά η Λευκωσία τον Νοέμβριο, το φορτίο θα υποβάλλεται σε έλεγχο ασφαλείας στο κυπριακό λιμάνι της Λάρνακας προτού μεταφερθεί στην ακτή της Γάζας, 370 χιλιόμετρα μακριά, αντί να περάσει από τη γειτονική Αίγυπτο ή το Ισραήλ. Εάν το σχέδιο προχωρήσει, θα σηματοδοτήσει την πρώτη χαλάρωση του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε στη Γάζα το 2007 μετά που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα.

Το Ισραήλ έχει περιγράψει τον διάδρομο ως μέσο τερματισμού των πολιτικών του δεσμών με τη Γάζα, όπου διεξάγει επίθεση 12 εβδομάδων σε αντίποινα για τις διασυνοριακές δολοφονίες και απαγωγές από ενόπλους της Χαμάς. Με εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους εκτοπισμένους, η ιδέα αυτή μπορεί επίσης να συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην εναρμόνιση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 22ας Δεκεμβρίου που ζητά διευρυμένους μηχανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Μπορεί να ξεκινήσει αμέσως», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στον ραδιοφωνικό σταθμό 103 FM του Τελ Αβίβ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον μεσογειακό διάδρομο.

Ποιες χώρες θα συμμετέχουν;

Ο ίδιος είπε ότι η Βρετανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών με πλοία που μπορούν να αποβιβάσουν βοήθεια απευθείας στις ακτές της Γάζας, η οποία δεν διαθέτει λιμάνι βαθέων υδάτων. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ φάνηκε να αφήνει να εννοηθεί ότι αναμένει να το κάνουν αυτό αντί να ξεφορτώνουν βοήθεια στο Ισραήλ.

«Μας ζήτησαν να έρθει ο εξοπλισμός μέσω (σ.σ. του ισραηλινού λιμανιού) Ασντόντ. Η απάντηση είναι όχι. Δεν θα έρθει μέσω της Ασντόντ. Δεν θα έρθει μέσω του Ισραήλ. Θέλουμε απεμπλοκή, με έλεγχο ασφαλείας. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο Κοέν. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Λονδίνο, το Παρίσι, την Αθήνα ή το Άμστερνταμ, σημειώνει το Reuters.

Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν προηγουμένως εκφράσει την υποστήριξή τους στην κυπριακή πρωτοβουλία, με τη Βρετανία να προσφέρει κατάλληλα σκάφη για να προσεγγίσουν τις ακτές της Γάζας, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Κύπριος αξιωματούχος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επίσης υποστηρίξει το κυπριακό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή ισραηλινών πρακτόρων ασφαλείας στις επιθεωρήσεις της Λάρνακας.

«Από τώρα υπάρχει θαλάσσιος αποκλεισμός και αν ένα τέτοιο πλοίο (σ.σ. βοήθειας) έρθει από τη Λάρνακα, θα είναι με την έγκρισή μας», δήλωσε ο Κοέν. «Φυσικά θα είναι ένας ασφαλής διάδρομος, καθώς δεν έχουμε καμία πρόθεση να θέσουμε σε κίνδυνο ένα βρετανικό ή γαλλικό πλοίο που θα έρθει σε συντονισμό μαζί μας», τόνισε.

Αρκετές ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες στέλνουν βοήθεια στη Γάζα μέσω της κοντινής αιγυπτιακής παράκτιας πόλης Αλ Αρίς.

Το Ισραήλ έχει εμπλακεί στην παρακολούθηση αυτών των αποστολών, σε κάτι που, όπως λένε ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις αρωγής, δημιουργεί καθυστερήσεις. Το Κάιρο παρακολουθεί την κυκλοφορία μέσω των συνόρων του με τη Γάζα και έχει αποκλείσει οποιαδήποτε εισροή Παλαιστινίων προσφύγων.

Το Σάββατο, το Ισραήλ έδειξε την πρόθεσή του να καταλάβει τον έλεγχο της συνοριακής ζώνης Γάζας-Αιγύπτου στο πλαίσιο των προσπαθειών του να αποστρατιωτικοποιήσει τον θύλακα.

13:27 Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο τοποθέτησε σε κάθε αίθουσα αφίσα φοιτήτριας που είναι όμηρος

Με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ τοποθέτησε σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας μια φωτογραφία της Κάρμελ Γκατ που κρατείται όμηρος στη Γάζα.

Η Γκατ επρόκειτο να ξεκινήσει το δεύτερο έτος σπουδών της στην Εργοθεραπεία, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Η πρωτοβουλία για την τοποθέτηση της φωτογραφίας της Γκατ σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας ξεκίνησε από την ξαδέλφη της, Σέι Ντίκμαν.

Σε ανακοίνωσή του, το πανεπιστήμιο αναφέρει ότι αυτή η κίνηση χρησιμεύει ως «σπαρακτική υπενθύμιση της απουσίας (σ.σ. της Γκατ) και ως απόδειξη της ακλόνητης ελπίδας για την ασφαλή επιστροφή όλων των ομήρων».

Η Γκατ, 39 ετών, εργοθεραπεύτρια από το Τελ Αβίβ, επισκεπτόταν τους γονείς της στο κιμπούτς Μπε’έρι στις 7 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η μητέρα της, Κινερέτ σκοτώθηκε και η ίδια οδηγήθηκε ως όμηρος στη Γάζα.

Η Σέι Ντίκμαν τοποθετεί την αφίσα της Κάρμελ Γκατ σε αίθουσα δικασκαλίας.

13:14 Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την αναβολή των τοπικών εκλογών μέχρι τον Φεβρουάριο

Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την αναβολή των τοπικών εκλογών μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης σχετικής απόφασης από το κοινοβούλιο.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται: «Συνήθως δεν διεξάγουμε εκλογές σε καιρό πολέμου, αλλά αυτές οι εκλογές έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων.

Έχουν ήδη αναβληθεί μία φορά».

13:07 Οι ανθρώπινες απώλειες από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Το Al Jazeera παρουσιάζει σε infographic πόσες είναι οι ανθρώπινες απώλειες από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Πηγή: Al Jazeera

12:57 Δεκαπέντε τραυματίες μετά από τις ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει σε ανάρτησή της ότι τουλάχιστον 15 άτομα τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στην πόλη Τουλκαρέμ και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης επιδρομή στη Σιλουάν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δείτε την ανάρτηση:

12:48 Σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Κισουφίμ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Κισουφίμ, δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας.

12:39 Προσωρινή αναστολή δρομολογίων από τη Maersk

Η Maersk ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τα δρομολόγιά της δια μέσου της Ερυθράς Θάλασσας για 48 ώρες μετά την επίθεση σε πλοίο της από σκάφη των Χούθι.

Υπενθυμίζεται ότι τρία από τα τέσσερα σκάφη βυθίστηκαν από αμερικάνικα ελικόπτερα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Φορτηγό πλοίο της Maersk δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

12:29 Κάμερον: Το Ιράν μοιράζεται την ευθύνη για την αποτροπή των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Χ ότι μίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του για τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα «που απειλούν αθώες ζωές και την παγκόσμια οικονομία».

«Ξεκαθάρισα ότι το Ιράν φέρει μερίδιο ευθύνης για την αποτροπή αυτών των επιθέσεων, δεδομένης της μακροχρόνιας υποστήριξής του προς τους Χούθι», έγραψε ο Κάμερον.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:15 Άλλοι δύο νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα – 172 από τη χερσαία εισβολή και μετά

Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο δύο στρατιωτών σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης σε 172.

Νεκροί είναι οι έφεδροι:

  • Ταγματάρχης Ελιράζ Γκαμπάι, 37 ετών, του 7810ου τάγματος της ταξιαρχίας Yiftah, από την Πετάχ Τίκβα
  • Λοχίας Λίαβ Σεάντα, 23 ετών, του 7107ου Τάγματος Μηχανικού Μάχης, από την Τιβεριάδα

Ο Γκαμπάι σκοτώθηκε χθες στο κέντρο της Γάζας, ενώ ο Σεάντα σκοτώθηκε σήμερα στα βόρεια της Λωρίδας.

Οι δύο τελευταίοι χρονικά στρατιώτες των IDF που σκοτώθηκαν στη Γάζα.

12:00 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα – Στις 21.822 φτάνουν τα θύματα από τις 7 Οκτωβρίου

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 21.822 ανθρώπους από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, σε νεότερο απολογισμό.

Εκατόν πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 286 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από την αρχή του πολέμου οι τραυματίες ανέρχονται σε 56.451.

11:50 Ελικόπτερα των ΗΠΑ βύθισαν τρία από τα τέσσερα μικρά σκάφη των Χούθι που επιτέθηκαν σε πλοίο στην Ερυθρά

Η αμερικανική CENTCOM ανέφερε ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Hangzhou εξέπεμψε δεύτερο σήμα κινδύνου σε λιγότερο από 24 ώρες, σημειώνοντας ότι δέχθηκε επίθεση από μικρά σκάφη των Χούθι.

Αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα από τα USS Eisenhower και Gravely ανταποκρίθηκαν στο σήμα κινδύνου, λέγοντας ότι δέχθηκαν πυρά με ελαφρά όπλα και ότι ανταπέδωσαν τα πυρά, βυθίζοντας τρεις από τις τέσσερις βάρκες.

Η Maersk ανακοίνωσε ότι το πλήρωμά της είναι σώο και ότι το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του.

11:41 Ο Νετανιάχου θα προτείνει οι δημοτικές εκλογές στο Ισραήλ να γίνουν τέλη Φεβρουαρίου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να προτείνει οι δημοτικές εκλογές στο Ισραήλ να διεξαχθούν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι εκλογές, οι οποίες επί του παρόντος έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στα τέλη Ιανουαρίου, πρέπει να αναβληθούν, καθώς περίπου 700 υποψήφιοι υπηρετούν επί του παρόντος ως έφεδροι στις IDF.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

11:31 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στη Ζαρ’ίτ στο βόρειο Ισραήλ.

11:23 Για πέντε συλλήψεις και κατασχέσεις όπλων στη Νουρ αλ-Σαμς κάνουν λόγο οι IDF

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε πέντε συλλήψεις και κατασχέσεις όπλων στη Νουρ αλ-Σαμς στη Δυτική Όχθη.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

11:14 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά από πολεμικό πλοίο στη Ράφα

Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά πολεμικού πλοίου στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Το ισραηλινό πολεμικό πλοίο βρίσκεται στα ανοιχτά της Ράφα.

11:05 Ισραηλινοί στρατιωτικοί ανοίγουν τα χαρτιά τους: Το ένα λάθος μετά το άλλο κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Νέα στοιχεία δείχνουν πως oι αποτυχίες στρατηγών, υπηρεσιών πληροφοριών, καταδρομέων του Ισραήλ έστρωσαν το έδαφος για το φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:55 Πώς η Γάζα έχει μετατραπεί σε σωρό συντριμμιών

Το Al Jazeera αποτυπώνει σε γράφημα ποιες περιοχές στη Γάζα έχουν δεχθεί τους περισσότερους βομβαρδισμούς.

Η πόλη της Γάζας και το βόρειο τμήμα της έχουν δεχθεί τις περισσότερες επιθέσεις.

Πηγή: Al Jazeera

10:45 Σοβαρές ζημιές στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στη Δυτική Όχθη μετά από ισραηλινή επιδρομή

Μετά την επτάωρη επιδρομή των IDF, σοβαρές ζημιές καταγράφονται στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στη Δυτική Όχθη .

Δείτε βίντεο:

The Nour Shams camp square bears witness to significant damages caused by the 7-hour Israeli army operation, leaving it in a state of devastation. pic.twitter.com/hgVJIiq1cl

— Quds News Network (@QudsNen) December 31, 2023

10:33 Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα

Το Al Jazeera μεταδίδει ότι σήμερα Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ έτσι ώστε να συζητήσει πιθανή συμφωνία ομήρων και κρατουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνεδρίασή του ακυρώθηκε μετά τις διαμαρτυρίες του υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο οποίος έχει ζητήσει τη στρατηγική για τη Γάζα να τη συζητά το υπουργικό συμβούλιο ασφάλειας του Ισραήλ και όχι το ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο.

10:24 Οι IDF πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να καταστρέψουν πλήρως τις δυνατότητες «των τρομοκρατικών ομάδων της Γάζας να εκτοξεύουν ρουκέτες»

«Οι IDF δεν πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να καταστρέψουν πλήρως τις δυνατότητες εκτόξευσης πυραύλων των τρομοκρατικών ομάδων που εδρεύουν στη Γάζα», αναφέρει το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ενώ ο στρατός είχε επιτυχία στην εξουδετέρωση εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, θα είναι πιο δύσκολο να εξαλείψει εντελώς την απειλή πυρών μικρού βεληνεκούς στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας.

«Ακόμη και σε δύο χρόνια, είναι πιθανό οι κάτοικοι κοντά στη Λωρίδα της Γάζας να εξακολουθούν να ακούνε συναγερμούς για ρουκέτες», είπε στο ραδιόφωνο ανώτερος αξιωματικός υπό καθεστώς ανωνυμίας.

10:14 Al Jazeera: Τουλάχιστον 64 νεκροί στην κεντρική Γάζα μέσα σε 24 ώρες

Ιατρική πηγή δήλωσε στο Al Jazeera ότι τουλάχιστον μετά τα νέα ισραηλινά χτυπήματα υπάρχουν 64 νεκροί στην κεντρική Γάζα μέσα σε 24 ώρες, ενώ 186 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Τα χτυπήματα του Ισραήλ έγιναν σε σπίτια.

Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 21.672 άνθρωποι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί και 56.165 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

10:05 Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ IDF και Χεζμπολάχ

Τις τελευταίες 24 ώρες:

  • Ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν στις λιβανέζικες πόλεις Μπιντ Τζμπέιλ, Μαρουάχιν και Κφαρκέλα
  • Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο αυτοκίνητο στο χωριό Γιαρούν
  • Το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε τις περιοχές πολλών άλλων λιβανέζικων μεθοριακών πόλεων
  • Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τέσσερις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ
  • Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ένας μαχητής της σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στο Μπιντ Τζμπέιλ. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της είχε κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς μετά από άλλη ισραηλινή επίθεση
  • Σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Χαλέπι της Συρίας σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι

09:55 Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Τελ Αβίβ για να συζητήσει πιθανή συμφωνία «για να λήξει ο πόλεμος»

Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία «για να τερματιστεί ο πόλεμος» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ.

Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Al-Arabi Al-Jadid, που ανήκει στο Κατάρ, ότι «τα πράγματα είναι ακόμη περίπλοκα».

Η ανώνυμη πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι το Κάιρο διερευνούσε την «ετοιμότητα του Ισραήλ να αποσυρθεί πλήρως από τις περιοχές στις οποίες εισήλθε ο στρατός στη Λωρίδα της Γάζας μετά την χερσαία επιχείρηση, σε περίπτωση που επιτευχθεί συνολική συμφωνία».

Εν τω μεταξύ, παλαιστινιακή πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι «οι εσωτερικές διαβουλεύσεις μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων συνεχίζονται ακόμη προκειμένου να συναφθεί συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και κατάπαυσης του πυρός».

Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ φέρεται να είπαν στο Ισραήλ ότι η Χαμάς «συμφωνεί κατ’ αρχήν» να ξαναξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων που είχε συλλάβει η οργάνωση, με αντάλλαγμα μια εκεχειρία έως και ενός μήνα στη Λωρίδα της Γάζας.

09:46 Δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες φαίνεται να έχουν μολυνθεί με λαϊσμάνια

Δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες φαίνεται έχουν μολυνθεί με λαϊσμάνια  γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Maariv που επικαλείται ιατρικές πηγές.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι δερματολογικές κλινικές σε ισραηλινά νοσοκομεία διεξάγουν εργαστηριακές εξετάσεις για δεκάδες στρατιώτες.

09:36 Αναφορά για επίθεση σε πλοίο βορειοδυτικά της Χοντέιντα στην Υεμένη

Η βρετανική υπηρεσία UKMTO (U.K. Maritime Trade Operations) έλαβε αναφορά για επίθεση σε πλοίο 60 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού της Υεμένης, Χοντέιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με συμβουλευτικό σημείωμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία, ένα άγνωστο σκάφος ανέφερε ότι δέχθηκε επίθεση από τρία μικρά σκάφη στην αριστερή πλευρά του και ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί.

Δεν υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

09:28 IDF: «Καταστρέψαμε υποδομές τρομοκρατών μέσα σε νηπιαγωγείο, σκοτώσαμε 14 τρομοκράτες»

Σε νέα ανακοίνωσή τους, οι IDF υποστηρίζουν ότι: «Καταστρέψαμε υποδομές τρομοκρατών μέσα σε νηπιαγωγείο, σκοτώσαμε 14 τρομοκράτες».

09:19 Νέο χτύπημα του Ισραήλ στην κεντρική Γάζα – Αναφορές για τέσσερις νεκρούς

Μετά από χτύπημα του Ισραήλ σε σπίτι στην αλ-Ζαουάιντα στην κεντρική Γάζα, δίπλα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Το σπίτι φιλοξενούσε εκτοπισμένους από διάφορες περιοχές. Οι πρώτες αναφορές, σύμφωνα με το Al Jazeera, κάνουν λόγο για 4 νεκρούς και 12 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπαλάχ.

Η Ντέιρ ελ-Μπαλάχ, στην ανατολική πλευρά της οδού Σαλάχ αλ-Ντιν, δέχθηκε σφοδρούς βομβαρδισμούς. Το συγκεκριμένο τμήμα της πόλης είχε οριστεί ως ασφαλής περιοχή για να πηγαίνει ο κόσμος για να αποφύγει τους βομβαρδισμούς, υπενθυμίζει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Χάνι Μαχμούντ και σημειώνει ότι: «Και πάλι, πρόκειται για μια επικίνδυνη και ψευδή ανακοίνωση από τον ισραηλινό στρατό».

«Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να πλήττουν το κεντρικό τμήμα της Λωρίδας. Δεν υπάρχουν μόνο αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί πυροβολικού, αλλά υπάρχουν και οι ισραηλινές δυνάμεις στο έδαφος, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε δραματικά τις τελευταίες δύο ημέρες σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες, αυτή τη φορά στο νότιο τμήμα της Χαν Γιουνίς», εξηγεί ο ίδιος.

09:10 Ερυθρά Ημισέληνος: Δύο τραυματίες μετά από επίθεση των IDF με drone στη Δυτική Όχθη

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των IDF τραυμάτισε δύο άτομα νωρίς το πρωί της Κυριακής στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ αλ-Σαμς, ανατολικά της Τουλκαρέμ στην κεντρική Δυτική Όχθη, ανέφεραν οι τραυματιοφορείς της Ερυθράς Ημισελήνου.

Μετά την επίθεση υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε περιουσίες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε Τουλκαρέμ και Νουρ αλ-Σαμς, έκαναν επιδρομές σε σπίτια και συνέλαβαν δεκάδες κατοίκους.

Ορισμένοι από τους συλληφθέντες από τις ισραηλινές δυνάμεις ανακρίθηκαν επί τόπου και άλλοι μεταφέρθηκαν σε απομακρυσμένες εγκαταστάσεις για ανάκριση.

Οχήματα των IDF στάθμευσαν επίσης στην είσοδο του προσφυγικού καταυλισμού και ακούστηκαν πυροβολισμοί εκεί.

09:00 Νέες φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

08:53 Πάνω από 25 Παλαιστίνιοι νεκροί στην κεντρική Γάζα μετά από ισραηλινές επιθέσεις

Σύμφωνα με το WAFA, περισσότεροι από 25 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από το βράδυ του Σαββάτου έως χθες το βράδυ, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές στους προσφυγικούς καταυλισμούς Νουσεϊράτ και αλ-Μαγκάζι, καθώς και στην περιοχή Αλ-Ζαουάιντα στην κεντρική Γάζα και στη Ράφα στα νότια.

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές στη Γάζα.

08:44 Επίθεση σε αμερικάνικη βάση στην ανατολική Συρία με τρία drones

Σύμφωνα με συριακές πηγές που επικαλείται ο Τζακ Χούρι της Haaretz, αμερικάνικη βάση στην ανατολική Συρία δέχθηκε επίθεση νωρίς το πρωί της Κυριακής από τρία drones.

Με βάση τις αναφορές, τα drones χτύπησαν τους στόχους τους.

08:34 Το USS GRAVELY κατέρριψε δύο πυραύλους μετά από επίθεση των Χούθι σε πλοίο στην νότια Ερυθρά Θάλασσα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, το USS GRAVELY κατέρριψε δύο πυραύλους που είχαν εκτοξευτεί από τους Χούθι.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το πλοίο MAERSK HANGZHOU χτυπήθηκε από πύραυλο, αλλά συνέχισε το ταξίδι του, ενώ δεν υπήρξαν τραυματίες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:25 Για 86η ημέρα συνεχίζεται το αιματοκύλισμα, χωρίς να φαίνεται πώς μπορεί να μπει ένα τέλος

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη, με τον φόβο της κλιμάκωσης και εξάπλωσης του πολέμου να παραμένει.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024