Τζον Πιλγκερ: Έφυγε από τη ζωή ο μάχιμος δημοσιογράφος
Ο διάσημος Αυστραλός δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ κάλυψε συγκρούσεις στο Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Μπαγκλαντές και την Μπιάφρα.
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Ο διάσημος Αυστραλός δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ Τζον Πίλτζερ πέθανε σε ηλικία 84 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του.
Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Χ αναφέρεται: «Ο Πίλτζερ είναι ο πιο διάσημος άνθρωπος που έχει δει ποτέ: «Με μεγάλη θλίψη η οικογένεια του Τζον Πίλτζερ ανακοινώνει ότι πέθανε χθες 30 Δεκεμβρίου 2023 στο Λονδίνο σε ηλικία 84 ετών».
«Προσέφερε μια ριζοσπαστική, εναλλακτική προσέγγιση στις τρέχουσες υποθέσεις και μια πλατφόρμα για τις αποκλίνουσες φωνές επί 50 χρόνια»
«Η δημοσιογραφία και τα ντοκιμαντέρ του αποθεώθηκαν σε όλο τον κόσμο, αλλά για την οικογένεια του ήταν απλά ο πιο υπέροχος και αγαπητός μπαμπάς, παππούς και σύντροφος. Αναπαύσου εν ειρήνη».
It is with great sadness the family of John Pilger announce he died yesterday 30 December 2023 in London aged 84. His journalism and documentaries were celebrated around the world, but to his family he was simply the most amazing and loved Dad, Grandad and partner. Rest In Peace. pic.twitter.com/j90QTAPgzC
— John Pilger (@johnpilger) December 31, 2023
Πολεμικές συγκρούσεις
Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Πίλτζερ ήταν σκληρός επικριτής της δυτικής εξωτερικής πολιτικής και της μεταχείρισης των αυτόχθονων Αυστραλών από την πατρίδα του.
Στο τελευταίο του άρθρο στην εφημερίδα Guardian, το 2015, καταδίκασε τον τρόπο με τον οποίο «οι αυτόχθονες λαοί εκδιώχνονται από τις πατρίδες τους, όπου οι κοινότητες τους ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια».
Τα ντοκιμαντέρ του ήταν γοητευτικά, προκλητικά και πάντα πολύ ενδιαφέροντα
Γεννημένος στο Bondi της Νότιας Ουαλίας, ο Πίλγκερ μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960, όπου εργάστηκε για την Daily Mirror, την πρώην ερευνητική εκπομπή World in Action του ITV και το Reuters.
Κάλυψε τις πολεμικές συγκρούσεις στο Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Μπαγκλαντές και την Μπιάφρα, ενώ βραβεύτηκε ως δημοσιογράφος της χρονιάς το 1967 και το 1979. Ο Pilger είχε μια επιτυχημένη καριέρα στη δημιουργία ντοκιμαντέρ, έχοντας γυρίσει περισσότερες από 50 ταινίες και κερδίζοντας μια σειρά από διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των τιμητικών διακρίσεων στα Baftas.
Πρωτοποριακές και «ελεύθερες» απόψεις
Το 1979, η ταινία του ITV Year Zero: The Silent Death Of Cambodia (Ο σιωπηλός θάνατος της Καμπότζης) αποκάλυψε την κλίμακα των εγκλημάτων των κυβερνώντων, Ερυθρών Χμερ. Ο Πίλγκερ κέρδισε βραβείο Emmy για το ντοκιμαντέρ του ITV που ακολούθησε το 1990, Καμπότζη: Η προδοσία.
Ο Πίλγκερ γύρισε επίσης το 1974 το ντοκιμαντέρ του ITV Θαλιδομίδη: Οι ενενήντα οκτώ που ξεχάσαμε, σχετικά με την εκστρατεία για αποζημίωση των παιδιών μετά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για γενετικές ανωμαλίες όταν οι μέλλουσες μητέρες έπαιρναν το φάρμακο.
Ο Κέβιν Λάιγκο, διευθύνων σύμβουλος μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας του ITV, δήλωσε: «Ο Τζον ήταν ένας γίγαντας της δημοσιογραφικής εκστρατείας. Είχε μια καθαρή, χαρακτηριστική φωνή που χρησιμοποιούσε με μεγάλη επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της διακεκριμένης κινηματογραφικής του καριέρας. Τα ντοκιμαντέρ του ήταν γοητευτικά, προκλητικά και πάντα πολύ ενδιαφέροντα.
«Η μυστικοπαθής εξουσία απεχθάνεται τους δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους, που σπρώχνουν πίσω τα παραβάν, κρυφοκοιτάζουν πίσω από τις προσόψεις, σηκώνουν πέτρες»
Απέφευγε την βολική συναίνεση και, αντίθετα, προσέφερε μια ριζοσπαστική, εναλλακτική προσέγγιση στις τρέχουσες υποθέσεις και μια πλατφόρμα για τις αποκλίνουσες φωνές επί 50 χρόνια.
Οι ταινίες του Τζον έδιναν στους θεατές αναλύσεις και απόψεις που συχνά δεν έβλεπαν αλλού στην τηλεόραση. Ήταν μια συνεισφορά που προσέφερε πολλά στην πλούσια πολυφωνία της βρετανικής τηλεόρασης».
Ο Πίλτζερ γύρισε αρκετές ταινίες για τους αυτόχθονες Αυστραλούς, όπως η ταινία The Secret Country (Η μυστική χώρα): The First Australians Fight Back το 1985 και Utopia το 2013, καθώς επίσης έγραψε το μπεστ σέλερ A Secret Country, το οποίο διερευνούσε την πολιτική και τις πολιτικές της Αυστραλίας.
«Ο Τζον ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές του Τζούλιαν»
Ο Πίλτζερ ήταν σθεναρός υποστηρικτής του Τζούλιαν Ασάνζ και επισκέφθηκε τον ιδρυτή των WikiLeaks στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ζήτησε άσυλο μετά την αντιμετώπιση κατηγοριών που σχετίζονται με τη δημοσίευση πολλών χιλιάδων απόρρητων εγγράφων.
Η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα, έγραψε στο Χ: «Ο αγαπημένος μας Τζον Πίλτζερ μας άφησε. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους. Συνεπής σύμμαχος των κατατρεγμένων, ο Τζον αφιέρωσε τη ζωή του στο να λέει τις ιστορίες τους και αφύπνισε τον κόσμο για τις μεγαλύτερες αδικίες.
Έδειξε μεγάλη ενσυναίσθηση για τους αδύναμους και ήταν αδιάλλακτος με τους ισχυρούς. Ο Τζον ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές του Τζούλιαν, αλλά έγιναν επίσης οι πιο στενοί φίλοι. Αγωνίστηκε για την ελευθερία του Τζούλιαν μέχρι το τέλος».
Ο πρώην μουσικός των Pink Floyd Ρότζερ Γουότερς, ο οποίος επίσης υποστήριξε τον Ασάνζ, δήλωσε για τον Πίλτζερ: «Μου λείπεις φίλε μου, τι σπουδαίος άνθρωπος ήσουν. Θα σε κουβαλάμε για πάντα στις καρδιές μας, θα είσαι πάντα εκεί για να μας δίνεις δύναμη. Με αγάπη R»
Ο Πίλγκερ επιμελήθηκε το 2005 το βιβλίο Tell Me No Lies: Investigative Journalism and its Triumphs (Μην μου λες ψέματα: Η ερευνητική δημοσιογραφία και οι επιτυχίες της), στο οποίο συνόψισε τις δημοσιογραφικές του αξίες.
«Η μυστικοπαθής εξουσία απεχθάνεται τους δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους, που σπρώχνουν πίσω τα παραβάν, κρυφοκοιτάζουν πίσω από τις προσόψεις, σηκώνουν πέτρες», είπε. «Η δυσφήμιση από ψηλά είναι το σήμα της τιμής τους».
*Με πληροφορίες από Guardian | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Carlton Television
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις