Το μυστικό του Σωκράτη που γνωρίζουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι
Ο Σωκράτης έδωσε την πιο εύστοχη και πιο απλή απάντηση για το μυστικό της επιτυχίας.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Το κλειδί της επιτυχίας αποκάλυψε η καθηγήτρια φιλοσοφίας και ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ, Tamar Gendler. Και δεν είναι τα πλούτη ή η αποδοχή από τον περίγυρο, αλλά η αυτογνωσία.
Στην εργασία, η αυτογνωσία μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική επικοινωνία, ισχυρότερες σχέσεις και αυξημένη δημιουργικότητα και παραγωγικότητα.
Μέσω της αυτογνωσίας ο καθένας θα βρει το «Σωκράτη που κρύβει μέσα του»
Η Gendler η οποία μελετά πώς τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων μπορούν να λύσουν τα σύγχρονα προβλήματα, θεωρεί πως η οικοδόμηση του χαρακτηριστικού της αυτογνωσίας, περιλαμβάνει την επαφή του καθενός με τον «Σωκράτη που κρύβει μέσα του».
«Ο Σωκράτης ήταν πρόθυμος να αμφισβητήσει τα πάντα», είπε η Gendler.
Ο Έλληνας φιλόσοφος, γεννημένος γύρω στο 470 π.Χ., ήταν σκεπτικιστής. Η μέθοδός του περιλάμβανε την απάντηση σε ερωτήσεις με ερωτήσεις, αντί για άμεσες απαντήσεις, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τις πεποιθήσεις και τις δυνατότητές τους.
«Αυτό είναι το είδος κατανόησης που χρειάζονται οι άνθρωποι για να γίνουν πιο επιτυχημένοι και πιο ευτυχισμένοι», εξήγησε η Gendler.
Βρείτε τον «Σωκράτη μέσα σας»
«Απλώς πρέπει να σκεφτεί κανείς τι θα έλεγε ο ίδιος ο Σωκράτης», συμβουλεύει η Gendler.
Ο φιλόσοφος συχνά λειτουργούσε σαν επίμονο νήπιο, ρωτώντας «γιατί» ως απάντηση σε κάθε δήλωση ή ερώτηση.
Μικρές συνειδητοποιήσεις μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο
Αν αδυνατεί κανείς να οραματιστεί εύκολα τον Σωκράτη, μπορεί να κάνει την ίδια συνομιλία με έναν από τους πραγματικούς του φίλους ή μπορεί να δοκιμάσει την ενσυνειδητότητα.
Ο διαλογισμός είναι ουσιαστικά το μη λεκτικό ισοδύναμο του να ρωτάει κανείς τον εαυτό του ξανά και ξανά «γιατί», είπε η Gendler βοηθώντας έτσι να αγνοήσει τους περισπασμούς και να δει τι πραγματικά συμβαίνει.
«Καμία μέθοδος δεν είναι τέλεια λύση, γιατί η πλήρης αυτογνωσία είναι σχεδόν αδύνατη: θα έχουμε πάντα κάποια τυφλά σημεία. Αλλά το να διερωτάται κάποιος γιατί σκέφτεται και νιώθει έτσι, μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε μεγάλο βαθμό στο να αποβάλει πεποιθήσεις που δεν τον εξυπηρετούν», τόνισε η ψυχολόγος.
Όπως λέει η ίδια η Γκέντλερ όταν ρωτά τον εαυτό της γιατί νιώθει απογοητευμένη, συχνά διαπιστώνει ότι είναι επειδή καθυστερεί για κάτι. Το να αναρωτηθεί γιατί καθυστερεί, μπορεί στη συνέχεια να τη βοηθήσει να αποκαλύψει τους λόγους που πράττει έτσι.
Αυτές οι μικρές συνειδητοποιήσεις είναι ικανές να βοηθήσουν κάποιον να κάνει ένα βήμα προς τα μπρος.
«Ποτέ δεν προσπαθώ να φτάσω στην απάντηση κατευθείαν», είπε η Gendler. «Αλλά η μέθοδος του Σωκράτη μπορεί να με βοηθήσει να καταλάβω προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πάω, για να κάνω το επόμενο βήμα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις