Google: Λάθος στην ισοτιμία του ζλότι «έσπειρε πανικό» στην Πολωνία
Το βράδυ της Δευτέρας, η μηχανή αναζήτησης της Google εμφάνιζε εσφαλμένες ισοτιμίες που αναστάτωσαν τον υπουργό Οικονομικών.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Το πολωνικό υπουργείο Οικονομικών ζήτησε την Τρίτη εξηγήσεις από την Google επειδή οι υπηρεσίες της εταιρείας εμφάνιζαν για ώρες λανθασμένες ισοτιμίες για το πολωνικό νόμισμα ζλότι.
Το βράδυ της Δευτέρας, η μηχανή αναζήτησης της Google έδειχνε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ διαμορφωνόταν στα 5,20 ζλότι, του δολαρίου στα 4,70 ζλότι και του ελβετικού φράγκου στα 5,30 ζλότι – ισοτιμίες υψηλότερες από τις πραγματικές κατά 23%.
«Ας παραμείνουμε ψύχραιμοι. Η ισοτιμία του ζλότι που έσπειρε τον πανικό είναι λανθασμένη» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντρέι Ντομάνσκι με ανάρτησή του στη πλατφόρμα X.
«Θα ανοίξουν σε λίγο οι ασιατικές αγορές και η κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα», είπε.
Spokojnie. Ten kurs złotego, który sieje panikę to „fejk” (błąd źródła danych). Za chwilę otworzą się rynki w Azji i sytuacja wróci do normy. Na Bloombergu sytuacja wygląda tak👇 pic.twitter.com/LBhlbrAJ1G
— Andrzej Domański (@Domanski_Andrz) January 1, 2024
Το υπουργείο ανέφερε ότι ζήτησε επισήμως εξηγήσεις από την Google Poland «για τις αιτίες του σφάλματος» και «τα μέτρα που θα λάβει (η εταιρεία) για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον».
Ο εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας NBP επισήμανε ότι τα δεδομένα που παρουσιάζονται από την πλατφόρμα της Google «δεν είναι πάντοτε ακριβή».
Σύμφωνα με ειδικούς τους οποίους επικαλούνται τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, το λάθος ενδέχεται να οφείλεται στον αλγόριθμο που χρησιμοποίησε η Google ή και στην ανάλυση δεδομένων που δεν επικαιροποιήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου.
Σε ένα σχόλιο της προς το κανάλι TVN 24 η Google ανέφερε την Τρίτη ότι οι ισοτιμίες που δημοσιεύει «βασίζονται σε δεδομένα προερχόμενα από εξωτερικές πηγές».
«Εάν παρατηρηθούν ανακρίβειες, επικοινωνούμε με τους παρόχους των δεδομένων για να διορθωθούν τα λάθη μόλις αυτό καταστεί εφικτό».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις