Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Εξωδικαστική δολοφονία ανώτατου στελέχους της Χαμάς στο Λίβανο – Εντείνει τις επιθέσεις η Χεζμπολάχ

Live: Εξωδικαστική δολοφονία ανώτατου στελέχους της Χαμάς στο Λίβανο – Εντείνει τις επιθέσεις η Χεζμπολάχ

Φόβοι για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί στην κεντρική και νότια Γάζα έχουν δημιουργήσει καταστροφικές σκηνές, με Παλαιστίνιους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών έχει πλέον ξεπεράσει τους 22.000.

Ο ηγέτης της Χαμάς και ιδρυτής των ένοπλων ταξιαρχιών της οργάνωσης δολοφονήθηκε από ισραηλινό χτύπημα με drone στη Βηρυτό.

Εντείνονται οι φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Δείτε live:

Αναλυτικά οι εξελίξεις στο in:

03:30 Αναβλήθηκε για την Δευτέρα η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ισραήλ – Ερωτηματικό η επίσκεψη Χοχστάιν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε την επίσκεψή του στο Ισραήλ για την επόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης το βράδυ της Τρίτης. Η επίσκεψη επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Οι πηγές υποστηρίζουν επίσης ότι οι λόγοι για την καθυστέρηση της επίσκεψης είναι «τεχνικά θέματα μόνο» και δεν σχετίζονται με τη δολοφονία του Σάλεχ αλ-Ααρούρι, αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, στη Βηρυτό, η οποία σημειώθηκε την ίδια ημέρα.

Πριν από το χτύπημα της Τρίτης, ο απεσταλμένος του Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν, επρόκειτο να ταξιδέψει στο Ισραήλ αργότερα αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με μια διπλωματική λύση που θα μπορούσε να μειώσει τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Αποτελεί ερωτηματικό αν και αυτή η επίσκεψη θα επαναπρογραμματιστεί ως ένδειξη δυσαρέσκειας.

03:00 Ισραηλινοί αξιωματούχοι φοβούνται επιθέσεις στη Χάιφα και το Τελ Αβίβ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Axios ότι ανησυχούν ότι η Χεζμπολάχ θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ και θα εκτοξεύσει πυραύλους ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, μεταξύ άλλων και σε μεγάλες πόλεις όπως η Χάιφα και το Τελ Αβίβ. Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ ισχυρότερη αντίδραση του Ισραήλ που θα μπορούσε γρήγορα να επιδεινωθεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο.

02:20 Ιράν: «Τα ψευδή θεμέλια των Σιωνιστών βασίζονται στην τρομοκρατία και το έγκλημα»

Σύμφωνα με το Ιρανικό πρακτορείο IRNA το βράδυ της Τρίτης, ο  εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι καταδίκασε έντονα την «υποκριτική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος στη δολοφονία του σεΐχη Σαλέχ Αλ-Αρούρι και δύο διοικητών των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ στη Βηρυτό». Τόνισε ότι «το εγκληματικό σιωνιστικό καθεστώς διαπράττοντας ένα τέτοιο έγκλημα, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι τα ψευδή θεμέλια των Σιωνιστών βασίζονται στην τρομοκρατία και το έγκλημα».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την ενέργεια του «σιωνιστικού τρομοκρατικού καθεστώτος στη δολοφονία του μάρτυρα Σαλέχ Αλ Αρούρι ως αποτέλεσμα της αδυναμίας και της βαριάς και ανεπανόρθωτης ήττας ενάντια στις παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης και το ανθεκτικό παλαιστινιακό έθνος στην επιχείρηση Καταιγίδα της Αλ Άκσα και την ηρωική στάση ενάντια στην πολεμική μηχανή του σιωνιστικού επιθετικού καθεστώτος κατά της Γάζας τους τελευταίους τρεις μήνες». Ο Κανάνι καταδίκασε επίσης «την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από το επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς».

Τόνισε την «ευθύνη των διεθνών θεσμών, ιδιαίτερα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για άμεση και αποτελεσματική απάντηση σε αυτές τις τρομοκρατικές πράξεις του σιωνιστικού καθεστώτος, καθώς και την ευθύνη για τις συνέπειες του νέου τυχοδιωκτισμού των σιωνιστών».

01:45 Ο ΠΟΥ καταδίκασε την φονική επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Αμάλ στην Χαν Γιούνις

Ο Τέντρος Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι εκφράζει τη λύπη του για την επίθεση στο νοσοκομείο al-Amal που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου (PRSC), λέγοντας ότι υπέστη σοβαρές ζημιές το εκπαιδευτικό κέντρο της PRCS που βρίσκεται στο συγκρότημα. Τα νοσοκομεία της Γάζας αποτελούν συχνό στόχο ισραηλινών επιθέσεων.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι στελέχη του οργανισμού επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις για να εξετάσουν τις ζημιές μετά την επίθεση την Τρίτη. Είπε ότι «έγιναν μάρτυρες εκτεταμένων ζημιών και εκτοπισμού αμάχων».

Στην φονική επίθεση έχασαν την ζωή τους άμαχοι, ανάμεσά τους ένα μωρό πέντε ημερών

«Οι σημερινοί βομβαρδισμοί είναι ασυνείδητοι», δήλωσε ο Γκεμπρεγιέσους. «Το σύστημα υγείας της Γάζας έχει ήδη γονατίσει, με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της βοήθειας να εμποδίζονται συνεχώς στις προσπάθειές τους να σώσουν ζωές λόγω των εχθροπραξιών». Η ισραηλινή επίθεση σκότωσε τουλάχιστον πέντε αμάχους, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού πέντε ημερών, δήλωσε η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου.

01:20 Αξιωματούχος του ΟΗΕ επισκέφθηκε το νοσοκομείο Al-Amal στη Γάζα, όπου νωρίτερα σημειώθηκε ισραηλινή πυραυλική επίθεση με πέντε νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό πέντε ημερών

Ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστικά θέματα επισκέφθηκε το νοσοκομείο Al-Amal στη Γάζα, όπου νωρίτερα σημειώθηκε ισραηλινή πυραυλική επίθεση, κατά την οποία αναφέρθηκαν πέντε νεκροί, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού πέντε ημερών.

«Ο κόσμος πρέπει να είναι απολύτως τρομοκρατημένος. Ο κόσμος θα έπρεπε να είναι απολύτως εξοργισμένος ένα παιδί σκοτώθηκε εδώ σήμερα, τέσσερις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν εδώ σήμερα, σε έναν χώρο που θα έπρεπε να είναι ασφαλής», δήλωσε η Τζέμα Κόνελ, επικεφαλής του γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων, στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ.

«Βρίσκομαι σε ένα νοσοκομείο που είναι εγκατάσταση της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου, σαφώς σημειωμένη με το έμβλημα της κόκκινης ημισελήνου στην οροφή. Κανένα παιδί στον κόσμο δεν θα έπρεπε να σκοτώνεται, πόσο μάλλον ένα που βρίσκει καταφύγιο κάτω από το έμβλημα της ανθρωπιστικής οργάνωσης. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Δεν υπάρχει ασφαλής χώρος στη Γάζα και ο κόσμος θα πρέπει να ντρέπεται».

00:40 Η Χεζμπολάχ έχει ήδη πραγματοποιήσει 4 επιθέσεις από την δολοφονία του αλ-Αρούρι και μετά

Η Χεζμπολάχ λέει ότι προχώρησε γρήγορα στην υλοποίηση της προηγούμενης «υπόσχεσής της να τιμωρήσει το Ισραήλ για τον θάνατο του ανώτερου ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι» στον Λίβανο την Τρίτη. Η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι «στόχευσε με πυραύλους μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή του Μαρτζ», σύμφωνα με το Reuters.

Η ομάδα δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για την επίθεση και το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει οποιαδήποτε επίθεση κατά των δυνάμεών του.

Από ανεξάρτητη πηγή έχουν αναφερθεί δύο τραυματισμοί ισραηλινών στρατιωτών. Δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαίωση από τον Ισραηλινό στρατό και δεν αναμένεται απόψε.

00:15 Ο Ben-Gvir λέει ότι «το Ισραήλ δεν είναι άλλο ένα αστέρι στην αμερικανική σημαία»

Τα σχόλια του ακροδεξιού ισραηλινού υπουργού εθνικής ασφάλειας ήρθαν μετά την ονομαστική κριτική που δέχθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την ενθάρρυνση της μαζικής εκτόπισης των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο καλύτερός μας φίλος, αλλά πρώτα απ’ όλα θα κάνουμε αυτό που είναι καλύτερο για το κράτος του Ισραήλ: τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων από τη Γάζα», έγραψε ο Μπεν-Γκβιρ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

00:09 Εκπρόσωπος Νετανιάχου για τη δολοφονία αλ-Αρούρι: Όποιος και να το έκανε έχει κόντρα με την Χαμάς και όχι με την Χεζμπολάχ ή τον Λίβανο

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα ξένα μέσα ενημέρωσης Μαρκ Ρέτζεφ ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο MSNBC σχετικά με την (ισραηλινή) δολοφονία του αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στο Λίβανο.

Ενώ τραυλίζει σημαντικά στην απάντησή του, ο Ρετζέφ τονίζει ότι το χτύπημα στόχευε μόνο αξιωματούχους της Χαμάς, σε μια προφανή προσπάθεια να πείσει τη Χεζμπολάχ να περιορίσει την απάντησή της.

«Προφανώς στο Λίβανο υπάρχουν πολλοί στόχοι της Χεζμπολάχ, αλλά όποιος έκανε αυτό το χτύπημα ήταν πολύ χειρουργικός και πήγε για έναν στόχο της Χαμάς, επειδή το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο… Όποιος το έκανε αυτό έχει μια κόντρα με τη Χαμάς», λέει ο Ρετζέφ.

«Όποιος και αν το έκανε αυτό, δεν είναι επίθεση κατά του λιβανέζικου κράτους. Δεν είναι επίθεση στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ. Όποιος το έκανε αυτό, είναι επίθεση στη Χαμάς, αυτό είναι ξεκάθαρο», προσθέτει.

00:04 Σε ετοιμότητα δηλώνει ο ισραηλινός στρατός, χωρίς αναφορά στην δολοφονία αλ-Αρούρι

Ο εκπρόσωπος των IDF, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ξεκίνησε τη νυχτερινή του ενημέρωση λέγοντας ότι ο στρατός βρίσκεται σε «πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας σε όλους τους τομείς, στην άμυνα και στην επίθεση.

«Βρισκόμαστε σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για κάθε σενάριο», προσθέτει ο Χάγκαρι, χωρίς να αναφέρει τον αλ-Αρούρι.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να πούμε απόψε είναι ότι είμαστε επικεντρωμένοι και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην καταπολέμηση της Χαμάς», προσθέτει ο Χάγκαρι.

Ερωτηθείς ευθέως από δημοσιογράφο αν αναμένει πυρά στο κεντρικό Ισραήλ ή στη βόρεια πόλη Χάιφα μετά τη δολοφονία του αλ-Αρούρι, ο Χάγκαρι λέει: «Δεν αναφέρομαι σε αυτά που έχουν ειπωθεί εδώ [από τον δημοσιογράφο] και σε άλλα μέρη. Είμαστε επικεντρωμένοι στην καταπολέμηση της Χαμάς. Ήμασταν από την αρχή και θα συνεχίσουμε να είμαστε».

23:53 Πλάνα από την επίθεση που είχε ως θύμα τον αλ-Αρούρι και ακόμα 6 άτομα

Πλάνα από την ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, η οποία στόχευσε το γραφείο της Χαμάς στη Βηρυτό, με θύμα τον αναπληρωτή επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι και ακόμα έξι άτομα.

23:43 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αντίποινα για τη δολοφονία του αλ-Αρούρι

Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι βρίσκεται με «το δάχτυλό στη σκανδάλη», καθώς η ισλαμική οργάνωση του Λιβάνου σχεδιάζει την απάντησή της στο θάνατο του ανώτερου ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι σε έκρηξη στη Βηρυτό την Τρίτη, για την οποία κατηγορεί το Ισραήλ.

Η δολοφονία του Αρούρι και δύο άλλων ανώτερων στελεχών της Χαμάς μεταξύ των έξι νεκρών από το αναφερόμενο χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι «μια σοβαρή επίθεση στον Λίβανο», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτηση που έκανε το βράδυ της Τρίτης στο Telegram:

«Ο Αρούρι πέτυχε το μαρτύριο που από καιρό αναζητούσε, επιθυμούσε και δούλευε μαζί με τους μαχόμενους αδελφούς του: αντίσταση και τζιχάντ, νίκη ή μαρτύριο.

Θεωρούμε τη δολοφονία του Σεΐχη Σάλεχ Αλ Αρούρι και των μαρτυρικών συντρόφων του στην καρδιά του νότιου προαστίου της Βηρυτού επικίνδυνη επίθεση κατά του Λιβάνου, του λαού του, της ασφάλειάς του, της κυριαρχίας του και της αντίστασής του. Φέρει βαθιά σημαντικά πολιτικά μηνύματα και συνέπειες για την ασφάλεια και αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη στην πορεία του πολέμου μεταξύ του εχθρού και του Άξονα της Αντίστασης.

Εμείς στη Χεζμπολάχ διαβεβαιώνουμε ότι αυτό το έγκλημα αναμφίβολα δεν θα μείνει αναπάντητο και ατιμώρητο. Η αντίστασή μας παραμένει σταθερή, υπερήφανη και πιστή στις αρχές και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον εαυτό της, έτοιμη με το δάχτυλο στη σκανδάλη και τους μαχητές της στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας και ετοιμότητας».

23:36 Γενική απεργία και κινητοποίηση στη Δυτική Όχθη στην μνήμη του αλ-Αρούρι κηρύχθηκε για αύριο

Οι εθνικές και ισλαμικές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη ανακοίνωσαν απεργία και γενική κινητοποίηση αύριο για «να θρηνήσουν τον μάρτυρα Σάλεχ αλ Αρούρι».

23:29 Ο αλ-Χούθι του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου της Υεμένης, καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι ως δειλό έγκλημα

Σύμφωνα με την έκθεση της διεθνούς ομάδας του πρακτορείου ειδήσεων Fars, ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, μέλος του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου της Υεμένης, καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι, αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «Al-Ahed», ο al-Houthi τόνισε ότι η δολοφονία του αλ-Αρούρι ήταν ένα δειλό έγκλημα που αποκάλυψε την ανικανότητα του στρατού του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα.

23:24 Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου άμυνας επιβεβαιώνει ότι οι IDF πραγματοποίησαν τη δολοφονία του αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς αλ Αρούρι

Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείο Άμυνας δήλωσε στην Washington Post ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για την αεροπορική επιδρομή κοντά στη Βηρυτό που σκότωσε τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι.

Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα την επίθεση, αλλά πολλά μέλη του συνασπισμού χαιρέτισαν τη δολοφονία.

23:18 Guardian: Ο Σαλέχ Αλ-Αρούρι και οι υπασπιστές του, ήταν οι σύνδεσμοι της Χαμάς με την Χεζμπολάχ και το Ιράν

Σύμφωνα με τον Guardian o Αρούρι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους ηγέτες της Χαμάς και ο κύριος σύνδεσμος της οργάνωσης τόσο με το Ιράν όσο και με την πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ που εδρεύει στο Λίβανο. Ο Αρούρι είχε επίσης επιρροή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου γεννήθηκε και όπου η βία έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες με πολλές δολοφονίες και επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων, πριν και μετά τον πόλεμο.

Με έδρα αρχικά τη Συρία, στη συνέχεια το Κατάρ και τέλος το Λίβανο, ο Αρούρι έχτισε τη φήμη ενός έξυπνου και πολύτιμου μεσάζοντα με επαφές σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά ιδιαίτερα με το Ιράν. Επέκτεινε επίσης τα δίκτυα και την επιρροή της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και διαπραγματεύτηκε με τη Φατάχ, το κοσμικό κόμμα που κυριαρχεί στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ακολούθησε πολιτική προώθηση. Ήδη μέλος του ισχυρού πολίτμπουρό της Χαμάς, ο Αρούρι εξελέγη αναπληρωτής του Ισμαήλ Χανίγιε, του ηγέτη της οργάνωσης, το 2017. Έκτοτε, ήταν απεσταλμένος υψηλού προφίλ της ομάδας, συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και ήταν βασικός εκπρόσωπος εκπρόσωπος της οργάνωσης.

23:00 Καταδικάζει η Ανσάρ Αλλάχ (Χούθι) την εξωδικαστική δολοφονία του Σαλέχ αλ Αρούρι στον Λίβανο

Ο Μοχάμεντ Αμπντούς Σαλάμ, εκπρόσωπος της Ανσάρ Αλλάχ της Υεμένης, καταδίκασε τη δολοφονία του Σαλέχ Αλ Αρούρι αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο νότιο Λίβανο.

22:54 «Η επίθεση κατά του Αρούρι ισούται με επίθεση κατά του Λιβάνου και των πολιτών του», λέει η Χεζμπολάχ

«Θεωρούμε το έγκλημα της δολοφονίας του Saleh al-Arouri και των συντρόφων του στην καρδιά της Dahiyeh της Βηρυτού επικίνδυνη επίθεση κατά του Λιβάνου και του λαού του, της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της αντίστασης», ανέφερε η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της.

Πρόσθεσε ότι η δολοφονία αποτελεί μια «επικίνδυνη εξέλιξη» στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του «άξονα της αντίστασης».

«Εμείς, στη Χεζμπολάχ, τονίζουμε ότι αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει χωρίς απάντηση ή τιμωρία και ότι η αντίστασή μας εξακολουθεί να τηρεί την υπόσχεσή της – προκλητική και πιστή στις αρχές και τις δεσμεύσεις της με τα δάχτυλα στη σκανδάλη και οι μαχητές της βρίσκονται στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας».

22:40 Κανονικά αύριο η ομιλία του Νασράλα της Χεσμπολάχ στον Λίβανο – Επίδειξη δύναμης

Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα θα δώσει ομιλία την Τετάρτη, όπως έχει προγραμματιστεί, δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας στο Anadolu. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Νασράλα είχε ακυρώσει την ομιλία του μετά τη δολοφονία του αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό.

«Δεν θα ακυρώσουμε την ομιλία του Νασράλα την Τετάρτη», δήλωσε ο Ράνα αλ Σαχέλι.

Ο Αρούρι σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος με στόχο ένα γραφείο της Χαμάς στη νότια συνοικία της Βηρυτού.

22:18 Γκιντεόν Λεβί: Οι δολοφονημένοι διοικητές αντικαθίστανται πάντα από πιο «ακραίες και ριζοσπαστικές μορφές»

Ο αρθρογράφος της Haaretz δηλώνει στο Al Jazeera ότι η πολιτική της δολοφονίας των Παλαιστινίων ηγετών δεν έχει οδηγήσει στην αντικατάστασή τους από προσωπικότητες πιο προσιτές στο Ισραήλ.

«Τα νεκροταφεία σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι γεμάτα από τάφους όλων των ειδών των ανώτερων διοικητών που το Ισραήλ δολοφόνησε όλα αυτά τα χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν πάντα το ίδιο», δήλωσε ο Levy. «Αυτοί που αντικαθιστούσαν ήταν σχεδόν πάντα πιο ακραίοι και πιο ριζοσπαστικοί από αυτούς που βρίσκονται στα νεκροταφεία».

Ο Levy δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι κάποια δολοφονία στο παρελθόν ήταν «αλλαγή παιχνιδιού».

«Τώρα, αντιμετωπίζουμε μια περίπλοκη κατάσταση στην οποία ένας υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος δολοφονήθηκε στο έδαφος του Λιβάνου και το ερώτημα είναι πού θα το πάει η Χεζμπολάχ», πρόσθεσε ο Levy. «Θα αντιδράσουν απλώς με μια συμβολική επίθεση κατά του Ισραήλ ή θα γίνει casus belli;»

«Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι θα εξαπολύσουν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ εξαιτίας της δολοφονίας ενός Παλαιστίνιου, αλλά ποιος ξέρει».

22:15 Χεζμπολάχ: Η δολοφονία Αρούρι είναι σοβαρή επίθεση κατά του Λιβάνου – Δεν θα μείνει αναπάντητη

21:57 Διπλωματικές πηγές από Κατάρ και Αίγυπτο: Οι συνομιλίες επικεντρώνονται τώρα στην αποτροπή της κλιμάκωσης

Αραβικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν στη Haaretz το βράδυ της Τρίτης ότι η δολοφονία του αλ-Αρούρι στη Βηρυτό σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και τώρα οι συνομιλίες επικεντρώνονται στην αποτροπή της κλιμάκωσης, ιδίως στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις πηγές, που συμμετέχουν στις συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, «η δολοφονία άλλαξε την κατάσταση και τώρα δεν είναι δυνατή η πρόοδος. Η προσπάθεια είναι τώρα να διασφαλιστεί ότι η όποια αντίδραση, ειδικά από τον Λίβανο, θα είναι μετρημένη και θα επιτρέψει την ενδεχόμενη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

21:55 Χανίγια: Η δολοφονία Αρούρι είναι τρομοκρατική πράξη και παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας

Ο Χανίγια χαρακτήρισε τη δολοφονία «άνανδρη», «βάναυση επίθεση» και «κατάφωρο έγκλημα που αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, τη βαρβαρότητα που ασκεί η κατοχή εναντίον του λαού μας».

«Είναι επίσης μια παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας – που αντιπροσωπεύει μια επέκταση του εύρους της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του λαού και του έθνους μας», είπε.

«Η κατοχή είναι υπεύθυνη για τις επιπτώσεις».

21:53 Επτά οι νεκροί από το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό

Ο Ισμαήλ Χανίγια στην ομιλία του είπε ότι τα μέλη της Χαμάς που σκοτώθηκαν ήταν οι:

Saleh al-Arouri, αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ομάδας,

Οι διοικητές της Al Qassam Samir Findi και Azzam Al Aqra,

Τα μέλη της Χαμάς Mahmoud Zaki Shahin, Mohammad Bashasha, Mohammad Al Rayes και Mohammad Hamoud.

21:46 Χανίγια: Η δολοφονία του Αλ Aρούρι δεν θα σταματήσει την παλαιστινιακή επανάσταση

Ο ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια αναφερόμενος στη δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι, λέγοντας ότι «όπως και οι δολοφονίες του Αχμέντ Γιασίν και του Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, ο θάνατός του δεν θα σταματήσει την παλαιστινιακή επανάσταση».

«Ο Αρούρι αφήνει πίσω του ισχυρούς άνδρες που θα υπερασπιστούν τη γη μας», ανέφερε ακόμα.

Η ομιλία του βρίσκεται σε εξέλιξη.

21:44 Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ – Την κατηγόρησαν για αντισημιτισμό

Η παραιτηθείσα πρόεδρος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τόνισε στην ανακοίνωση της ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση που ελήφθη με βαθιά αγάπη για το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

«Με βαριά καρδιά, αλλά με βαθιά αγάπη για το Χάρβαρντ, γνωστοποιώ την παραίτησή μου από τη θέση της προέδρου», ανέφερε σε μακροσκελή επιστολή προς την πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Δεν είναι μια απόφαση στην οποία κατέληξα εύκολα. Πράγματι, ήταν πέρα για πέρα δύσκολη, διότι ανυπομονούσα να συνεργαστώ με τόσους πολλούς από εσάς για να προωθήσουμε τη δέσμευση για ακαδημαϊκή αριστεία» πρόσθεσε.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η παραίτηση της Κλοντίν Γκέι έρχεται έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η απάντησή της σε ακρόαση στο Κογκρέσο σε ερωτήσεις σχετικά με τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

21:42 Σε εξέλιξη ομιλία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια

Ο Χανίγια ξεκίνησε την ομιλία του επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Αλ Αρούρι και των άλλων μαχητών των ταξιαρχιών Κασάμ. Σύντομα θα σας μεταδώσουμε νεότερα από την ομιλία του.

21:39 Σειρήνες ηχούν στο νότιο Ισραήλ

21:33 Με την καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ το χτύπημα στη Βηρυτό – Δεν ήταν τα επίσημα γραφεία της Χαμάς

Ενώ περιμένουμε περισσότερα δεδομένα για τη δολοφονία του Αρούρι και των άλλων στελεχών της Χαμάς στη Βηρυτό, φαίνεται πως η επίθεση ήταν στοχευμένη και είχε σχεδιαστεί από τις μυστικές πληροφορίες του Ισραήλ.

Το διαμέρισμα που χτυπήθηκε – όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση της Χαμάς- δεν ήταν τα επίσημα γραφεία της οργάνωσης.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στη Βηρυτό το κτίριο δεν κατέρρευσε από την επίθεση αλλά το χτύπημα αφορούσε στο συγκεκριμένο δωμάτιο που ήταν συγκεντρωμένα τα μέλη της Χαμάς.

21:26 WP: ΟΙ ΗΠΑ λένε ότι οι IFD πραγματοποίησαν πλήγμα με στόχο τον Αρούρι στον Λίβανο

Σύμφωνα με τη Washington Post Αμερικανός αξιωματούχος της άμυνας, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των επιχειρήσεων, δήλωσε ότι οι IFD πραγματοποίησαν πλήγμα με στόχο το Αρούρι στο Λίβανο.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει ακόμα επίσημα την ευθύνη αν και ισραηλινοί αξιωματούχοι πανηγυρίζουν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

21:24 Δύο ηγέτες των ταξιαρχιών Κασάμ σκοτώθηκαν επίσης στη Βηρυτό

Ο Σαμίρ Φίντι Αμπού Αμέρ και ο Αζάμ Αλ-Ακράα Αμπού Αμμάρ σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο την τηλεόραση Al Aqsa της Χαμάς.

21:21 ΟΗΕ: Όλοι στη Γάζα πεινάνε

Οι τελευταίες προειδοποιήσεις από την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ υπογράμμισαν την απειλή της πείνας και των επιδημιών στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαφύγει από τους έντονους βομβαρδισμούς στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του πολιορκημένου θύλακα.

«Όλοι στη Γάζα πεινάνε! Η παράλειψη γευμάτων είναι ο κανόνας και κάθε μέρα είναι μια απελπισμένη αναζήτηση τροφής», ανέφερε το WFP σε ανάρτησή του στο X. «Οι άνθρωποι συχνά περνούν ολόκληρη τη μέρα και τη νύχτα χωρίς να τρώνε. Οι ενήλικες πεινάνε για να μπορούν να φάνε τα παιδιά».

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναζητούν τώρα ασφάλεια στην ήδη υπερπλήρη νότια πόλη Ράφα, σύμφωνα με την UNRWA, με εκατοντάδες χιλιάδες να κοιμούνται στην ύπαιθρο με ανεπαρκή ρουχισμό ή υλικά για να μην κρυώνουν.

21:13 Ποιος είναι ο Αλ Αρούρι που σκοτώθηκε από την επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό

Ο 57χρονος Αλ Αρούρι σκοτώθηκε σε γραφεία της Χαμάς στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μαζί με δύο διοικητές των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης.

Γεννηθείς στη Δυτική Όχθη το 1966, ο Σάλαχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και ο ηγέτης της οργάνωσης στη Δυτική Όχθη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

21:04 Ισραηλινοί αξιωματούχοι πανηγυρίζουν τη δολοφονία Αρούρι αλλά η κυβέρνηση δεν ανέλαβε ακόμα την ευθύνη

Η επίθεση χαιρετίζεται ήδη ως νίκη από ορισμένα μέλη αυτής της κυβέρνησης συνασπισμού, παρά την οδηγία του υπουργικού συμβούλου να μην μιλούν γι’ αυτήν δημοσίως.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ να λέει «ας χαθούν όλοι οι εχθροί». Μέλος του κόμματος Λικούντ Ντάνι Ντάνον να λέει ότι επαίνεσε τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα ότι πραγματοποίησαν αυτό το χτύπημα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Mark Regev, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «όποιος και αν το έκανε, πρέπει να είναι σαφές – δεν ήταν μια επίθεση κατά του λιβανέζικου κράτους. Όποιος και αν το έκανε, έκανε ένα χειρουργικό χτύπημα κατά της ηγεσίας της Χαμάς».

20:54 Το Ισραήλ περιμένει αντίποινα από τη Χεζμπολάχ μετά την επίθεση στη Βηρυτό

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Barak Ravid ανέφερε ότι το Ισραήλ περιμένει «σημαντικά αντίποινα» από τη Χεζμπολάχ μετά την επίθεση στη Βηρυτό που σκότωσε τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Saleh al-Arouri. Ο Ravid, δημοσιογράφος του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Axios, επικαλέστηκε έναν ανώνυμο ισραηλινό αξιωματούχο.

Τα σενάρια για τα οποία προετοιμάζονται περιλαμβάνουν τη Χεζμπολάχ «να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε στόχους στο Ισραήλ», ανέφερε ο Ραβίντ σε ανάρτησή του στο Χ.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια επίσημη απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση στην είδηση. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο MSNBC, ο Mark Regev, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «όποιος και αν το έκανε, πρέπει να είναι σαφές – δεν ήταν μια επίθεση κατά του λιβανέζικου κράτους. Όποιος και αν το έκανε, έκανε ένα χειρουργικό χτύπημα κατά της ηγεσίας της Χαμάς».

20:47 Η Χαμάς ενημέρωσε την Αίγυπτο και το Κατάρ ότι αναστέλλεται κάθε συζήτηση για διαπραγματεύσεις

Όπως μετέδωσε το Quds News Network η Χαμάς ενημέρωσε το Κατάρ και την Αίγυπτο ότι μετά τη δολοφονία Αρούρι αναστέλλεται κάθε συζήτηση για διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

20:32 Καταγγελία στο ΣΑ του ΟΗΕ υποβάλει ο Λίβανος

Ο Λίβανος θα υποβάλει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του «κατάφωρου» χτυπήματος στο νότιο προάστιο της Βηρυτού και όλων των «νέων ισραηλινών παραβιάσεων της λιβανέζικης κυριαρχίας

20:24 ΟΗΕ: Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση μετά τον θάνατο Σάλεχ Αλ Αρούρι

Η εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Φλορένσια Σότο Νίνο ρωτήθηκε από τον διπλωματικό ανταποκριτή του Al Jazeera για το αν η επίθεση κατά του αλ Αρούρι αποτελεί παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, εφόσον πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ και αν ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση.

Επέλεξε να παρακάμψει την ερώτηση, λέγοντας ότι δεν «θέλει να κάνει εικασίες».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζητούσε τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

«Νομίζω ότι το μήνυμά μας προς όλους … είναι το ίδιο: Λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων και της ευθραυστότητας της κατάστασης στην περιοχή, καλούμε όλα τα μέρη σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Δεν θέλουμε βιαστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω βία», δήλωσε η Soto Nino.

20:20 Ιράν: Η δολοφονία Αρούρι θα δυναμώσει την αντίσταση κατά του Ισραήλ

Το Ιράν λέει ότι η δολοφονία του αξιωματούχου της Χαμάς αλ-Αρούρι θα παρακινήσει αναμφίβολα περαιτέρω την αντίσταση να πολεμήσει κατά του Ισραήλ

20:12 Πώς θα αντιδράσει η Χεζμπολάχ στη δολοφονία Αρούρι;

Ο Imad Harb, διευθυντής ερευνών στο Αραβικό Κέντρο της Ουάσινγκτον, λέει ότι η Χεζμπολάχ πιθανότατα θα εντείνει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία του Saleh al-Arouri, αλλά δεν θα κλιμακώσει τη σύγκρουση σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Μπορεί επίσης να απαντήσει επιτρέποντας περισσότερες επιθέσεις της Χαμάς από τον νότιο Λίβανο στο Ισραήλ. Και σίγουρα, θα είναι πιο προσεκτική όσον αφορά τους δικούς της ηγέτες», δήλωσε ο Χαρμπ στο Al Jazeera.

Πρόσθεσε ότι ούτε το Ισραήλ ούτε η Χεζμπολάχ φαίνεται να ενδιαφέρονται «για πλήρη ανάφλεξη του μετώπου».

«Νομίζω ότι οι Ισραηλινοί υπολογίζουν ότι η Χεζμπολάχ θα είναι λίγο πιο προσεκτική», είπε. «Γι’ αυτό έκαναν αυτό που έκαναν».

20:06 Εικόνες από το χτύπημα στη Βηρυτό

Πλήθος κόσμου έξω από το κτίριο που χτύπησε το Ισραήλ στη Βηρυτό

Οι καταστροφές στο κτίριο

20:03 Γιατί η δολοφονία του Αρούρι αποτελεί «επικίνδυνη κλιμάκωση»

Ο Imad Harb, διευθυντής ερευνών στο Αραβικό Κέντρο της Ουάσιγκτον, περιγράφει στο Al Jazeera γιατί η δολοφονία του Saleh al-Arouri αποτελεί «επικίνδυνη κλιμάκωση» της σύγκρουσης:

  • Είναι η πρώτη στοχοποίηση αξιωματούχων της Χαμάς εκτός των παλαιστινιακών εδαφών από τις 7 Οκτωβρίου.
  • Συνέβη στην περιοχή δράσης της Χεζμπολάχ, μακριά από τα λιβανό-ισραηλινά σύνορα.
  • Προορίζεται ως μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ – ότι το Ισραήλ μπορεί να φτάσει οποιονδήποτε, οπουδήποτε στο Λίβανο.

19:59 Θρήνος στη γενέτειρα το Αρούρι στη Δ. Όχθη – Διαδηλώσεις και απεργία την Τετάρτη στη Ραμάλα

Θρήνος και οργή στη γενέτειρα του ηγέτη της Χαμάς, Αρούρι που σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό.

Διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται επίσης στη Ραμάλα και σε αρκετές πόλεις κοντά της, όπως η Ντέιρ Καντίς.

Γενική απεργία στη Ραμάλα έχει επίσης πλέον προκηρυχθεί για την Τετάρτη.

19:56 Στους έξι οι νεκροί στη Βηρυτό μετά την ισραηλινή επίθεση

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA του Λιβάνου αναφέρει τώρα ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στη Βηρυτό.

19:38 Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταδικάζει την επίθεση στη Βηρυτό – Υποκινεί νέα φάση σύγκρουσης

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι καταδίκασε την επίθεση που σημειώθηκε στη νότια Βηρυτό, σύμφωνα με αναφορές του λιβανέζικου ειδησεογραφικού καναλιού Al Mayadeen.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Mikati δήλωσε ότι πρόκειται για «‘έγκλημα του Ισραήλ που αποσκοπεί στην υποκίνηση νέας φάσης σύγκρουσης, μετά τις καθημερινές επιθέσεις στον νότο του Λιβάνου».

19:35 Βροχή τα συγχαρητήρια βουλευτών και υπουργών του Ισραήλ για τη δολοφονία Αρούρι – «Μη σχολιάζετε δημόσια» λέει το ΥΠΕΞ

Ισραηλινοί υπουργοί και βουλευτές δίνουν συγχαρητήρια για τη δολοφονία Αρούρι, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη νότια Βηρυτό. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Yossi Fuchs έδωσε εντολή να μην σχολιάσουν τη δολοφονία.

19:21 Θρηνούμε για τον μεγάλο εθνικό ηγέτη, λέει η Χαμάς

Η Χαμάς, θρηνεί τον «μεγάλο εθνικό ηγέτη», Σάλεχ αλ-Αρούρι, ο οποίος διοικούσε την Αντίσταση στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και συνέβαλε σημαντικά στην επιχείρηση Al-Aqsa Flood.

Ο Χαρούρι είχε μιλήσει προηγουμένως σε συνέντευξή του στο Al Mayadeen για τις αυξανόμενες ισραηλινές απειλές θανάτου εναντίον του. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα, είπε: «Η ισραηλινή απειλή εναντίον μου δεν θα αλλάξει τις πεποιθήσεις μου και δεν θα έχει αντίκτυπο στο μονοπάτι που έχω επιλέξει».

19:15 Ισλαμική Τζιχάντ: Το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για τη δολοφονία του Αλ Αρούρι

Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Ισλαμικής Τζιχάντ, Αχσάν Αττία, δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα για τα εγκλήματά του, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Σάλεχ αλ-Αρούρι», σύμφωνα με αναφορές στο λιβανέζικο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Mayadeen.

19:09 Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στη Βηρυτό

19:07 Συγχαρητήρια από βουλευτή του Νετανιάχου για τη δολοφονία Αρούρι

Ο βουλευτής του Λικούντ και πρώην διπλωμάτης Ντάνι Ντάνον σε ανάρτησή του στο Χ συνεχάρη τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας για τη δολοφονία του Σάλεχ Αλ Αρούρι  στη Βηρυτό, γράφοντας:

«Συγχαίρω τις IDF, τη Shin Bet, τη Μοσάντ και τις δυνάμεις ασφαλείας για τη δολοφονία του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς Σάλεχ Αλ-Αρούρι στη Βηρυτό. Όποιος συμμετείχε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα επικοινωνήσουμε μαζί του και θα κλείσουμε λογαριασμό μαζί του».

19:01 Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο Αρούρι σκοτώθηκε

18:46 Νεκρός ο κορυφαίος ηγέτης της Χαμάς αλ Αρούρι από την επίθεση  με drone στη Βηρυτό

Όπως αναφέρουν ΜΜΕ του Λιβάνου ο κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς Σάλεχ Αλ Αρούρι σκοτώθηκε στην επίθεση με drone στα νότια της Βηρυτού.

Ο Αρούρι ήταν ιδρυτικό μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και μέλος της εξωτερικής ηγεσίας της Χαμάς, έχοντας περάσει πάνω από μια δεκαετία εκτός των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Το Ισραήλ έχει προηγουμένως ορκιστεί να επιτεθεί σε ηγέτες της Χαμάς εκτός των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, μεταξύ άλλων στο Λίβανο, το Κατάρ και την Τουρκία.

18:28 Έκρηξη στη Βηρυτό με τέσσερις νεκρούς- Φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση της σύγκρουσης

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη στη νότια Βηρυτό, επικαλούμενο δύο πηγές ασφαλείας. Η περιοχή είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, η επίθεση έγινε με ντρόουν στην περιοχή  Mashrafiyah και στόχευε τα γραφεία της Χαμάς.

Από την επίθεση έχουν σκοτωθεί τέσσερα άτομα σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

18:06 Πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας: Το Ισραήλ δεν πρόκειται να καταστρέψει τη Χαμάς ακόμα κι αν καταστρέψει τη Γάζα

«Σκληρές διαπραγματεύσεις» και όχι μια κλιμακούμενη στρατιωτική εκστρατεία είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε προς την ειρήνη στη Γάζα, λέει ένας βετεράνος πρώην βρετανός βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή, γράφοντας σήμερα στον Guardian.

Ο Πίτερ Χέιν, που είναι τώρα μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων, λέει: «Κάποιες αλήθειες που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό πρέπει να ειπωθούν»:

Πρώτον, το Ισραήλ δεν πρόκειται να «καταστρέψει τη Χαμάς», όπως υπόσχονται οι ηγέτες της – ούτε καν καταστρέφοντας τη Γάζα.

Αν και το Ισραήλ βλάπτει τη Χαμάς στρατιωτικά, ίσως σημαντικά, με την εξάλειψη πολλών σηράγγων της, η Χαμάς είναι ένα κίνημα και μια ιδεολογία που, από πολλές απόψεις, ο εξτρεμισμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου βοήθησε να προωθηθεί.

Ο Hain είπε επίσης ότι η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι συζητήσεις είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη και ότι η Χαμάς πρέπει να συμπεριληφθεί σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις:

Οι βρετανικές κυβερνήσεις αρνούνταν επί δεκαετίες να διαπραγματευτούν επίσημα με τον IRA λόγω των τρομοκρατικών του αδικημάτων. Αλλά όταν τελικά το έκαναν, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998. Αν και ήταν ένα εξαιρετικά επώδυνο χάπι για τους ενωτικούς να το καταπιούν, υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και έναν πρόεδρο της ΕΕ, όλοι οι διάδοχοι των οποίων έχουν προφανώς ξεχάσει αυτό το θεμελιώδες μάθημα.

Όσο για την αντίληψη, που διακινείται από τους ηγέτες του παγκόσμιου βορρά, ότι μόνο διαπραγματεύσεις με την απαξιωμένη ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη μπορούν να γίνουν αποδεκτές – ούτε αυτή θα λειτουργήσει. Οι κυβερνήσεις του παγκόσμιου βορρά έχουν μια ιστορία προσπαθειών και αποτυχιών να προωθήσουν τους «ευνοούμενους» υποψηφίους τους σε λαούς που απαιτούν αυτοδιάθεση για να επιλέξουν τους δικούς τους αντιπροσώπους. Η Χαμάς θα πρέπει να συμπεριληφθεί με κάποιο τρόπο.

Στο τέλος, η λύση πρέπει να είναι πολιτική. Οι Παλαιστίνιοι, ανεξαρτήτως πολιτικής γραμμής, δεν μπορούν να νικήσουν στρατιωτικά το Ισραήλ, αλλά ούτε και το Ισραήλ μπορεί να νικήσει στρατιωτικά τους Παλαιστίνιους.

17:50 Τρεις ακόμα στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο επίσημο Telegram ότι δύο επιλοχίες και ένας λοχαγός σκοτώθηκαν «εν δράσει» κατά τη διάρκεια επιδρομής σε κτίριο όπου αντάλλαξαν πυρά με μαχητές της Χαμάς.

Ο στρατός υποστήριξε ότι το κτίριο ήταν «στρατηγικό προπύργιο της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, στο οποίο υπήρχαν αίθουσες επιχειρησιακής διοίκησης και ελέγχου».

17:33 Γαλλικός ναυτιλιακός όμιλος αυξάνει τα ναύλα στο δρομολόγιο από Ασία προς Μεσόγειο

Ο γαλλικός ναυτιλιακός όμιλος CMA CGM αύξησε τις τιμές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στη συγκεκριμένη διαδρομή έως και 100 τοις εκατό από τις 15 Ιανουαρίου σε σύγκριση με την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Οι μετοχές των ναυτιλιακών εταιρειών έχουν αυξηθεί μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι με έδρα την Υεμένη σε ορισμένα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, λόγω των προσδοκιών ότι τα μεγαλύτερα δρομολόγια θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές ναύλων.

17:16 Χανίγια: Ο εχθρός βρίσκεται στα πρόθυρα της ήττας – Η νίκη είναι κοντά

Ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, εξέδωσε δήλωση. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της όπως τα σταχυολόγησε το Al Jazeera:

  • Η αντίστασή μας – οι ηγέτες και οι μαχητές της – είναι σε καλή διάθεση, καθώς ο εχθρός βρίσκεται στα πρόθυρα της ήττας και η νίκη είναι κοντά.
  • Οι αιχμάλωτοι του εχθρού δεν θα απελευθερωθούν παρά μόνο με τους όρους της αντίστασης (Χαμάς).
  • Ο λαός μας στη Γάζα εξακολουθεί να αποτελεί παραδείγματα σταθερότητας την 88η ημέρα της επίθεσης, παρά τον πόνο που υφίσταται λόγω του εκτοπισμού, της καταστροφής και των σφαγών στις οποίες εκτίθεται.
  • Ο εχθρός έχει παραβιάσει τα πάντα στην επίθεσή του κατά της Λωρίδας της Γάζας με τη μεγαλύτερη δυνατή βαρβαρότητα και κτηνωδία.
  • Παρά τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις, ο λαός μας στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη θα παραμείνει πεισματάρης, με υψηλό ηθικό και πιστός στην αντίστασή του.

17:07 Οι όροι της Χαμάς για οποιαδήποτε συμφωνία ανταλλαγής ομήρων

Ανώτερο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσε ότι η Χαμάς και η Τζιχάντ έχουν πει στην Αίγυπτο τη θέση τους σχετικά με την προώθηση των συνομιλιών για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, σύμφωνα με το λιβανέζικο ειδησεογραφικό κανάλι Al Mayadeen, που θεωρείται κοντά στη Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι οι δύο οργανώσεις απαιτούν κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των δυνάμεων των IDF από τη Λωρίδα της Γάζας ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ισλαμικής Τζιχάντ, οποιαδήποτε επικοινωνία σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά την κατάπαυση του πυρός και την πλήρη απόσυρση των δυνάμεων και όχι πριν. Πρόσθεσε ότι η πρότασή τους που υποβλήθηκε στην Αίγυπτο περιλαμβάνει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων που θα γίνει σταδιακά, καθώς και την απαίτηση της αποκατάστασης της Λωρίδας της Γάζας υπό την εγγύηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

16:48 Εικόνες καταστροφής μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων στην Παλιά Πόλη της Γάζας

Οι εικόνες δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Γάζας, δηλαδή το Μεγάλο Τζαμί Omari και την παλιά αγορά, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή.

16:30 Μόνο το 15% θέλει πρωθυπουργό τον Νετανιάχου μετά τον πόλεμο

Μόνο το 15% θέλει ο Νετανιάχου να είναι πρωθυπουργός όταν τελειώσει ο πόλεμος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Ο πολιτικός αντίπαλός του και εταίρος στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, Μπένι Γκαντς, εξασφαλίζει την υποστήριξη του 23% των ερωτηθέντων. Περίπου το 30% δεν κατονόμασαν κάποιον ηγέτη τον οποίο να προτιμούν.

Στη δημοσκόπηση που διενήργησε το Israel Democracy Institute (IDI), το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η συνέχιση της στρατιωτικής επίθεσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακτηθούν οι όμηροι, ενώ το 24% πιστεύει πως μια ανταλλαγή, που θα περιελάμβανε την απελευθέρωση χιλιάδων άλλων Παλαιστίνιων κρατούμενων από τις φυλακές του Ισραήλ, θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

16:18 Ο αιματηρός απολογισμός

Ξεπέρασαν τους 22.000 οι νεκροί

16:07 ΟΗΕ: Το Ισραήλ εκτοπίζει χρόνια τους Παλαιστίνιους ατιμώρητο – Τώρα το έχει πάει σε νέο επίπεδο

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Francesca Albanese αναφέρει ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί αναγκαστικές εκτοπίσεις «ατιμώρητα κατά τη διάρκεια δεκαετιών παράνομης κατοχής».

«Τώρα το έχει πάει σε νέο επίπεδο τρομοκρατώντας τους ανθρώπους με βομβαρδισμούς, πείνα και ασθένειες», δήλωσε η Αλμπανέζε στο Χ, απαντώντας σε ανάρτηση Ισραηλινού εμπειρογνώμονα για τα νομικά δικαιώματα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι μετακινούν με τη βία Παλαιστίνιους εντός της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.

15:51 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

15:49 Το Ισραήλ κατέχει τις σορούς 450 Παλαιστινίων

Σύμφωνα με την Εθνική Εκστρατεία για την Ανάκτηση των σωμάτων Παλαιστινίων και Αράβων θυμάτων πολέμου, 450 πτώματα κρατούνται σε ισραηλινά νεκροταφεία και νεκροτομεία.

Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι Παλαιστίνιοι των οποίων οι σοροί αφαιρέθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και τα περίχωρά της από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία αποτελείται από πολλές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

15:38 Στόχος η έδρα της Ερυθράς Ημισέληνου στη Χαν Γιουνίς – Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους ένα μωρό

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο τον όγδοο όροφο της έδρας της στη Χαν Γιουνίς, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων εκτοπισμένων ανθρώπων – συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού.

15:35 Διαψεύδει ο Μπλερ ότι είχε συνομιλίες στο Ισραήλ για εκτοπισμό των Παλαιστινίων της Γάζας

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε συζητήσεις στο Ισραήλ σχετικά με τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα, όπως είχε μεταδώσει ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Channel 12, ο Τόνι Μπλερ, που αποχώρησε από την πρωθυπουργία το 2007 και ο οποίος ήταν στη συνέχεια απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή με αποστολή την εγκαθίδρυση παλαιστινιακών θεσμών, βρισκόταν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, σχετικά με έναν ρόλο διαμεσολαβητή μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς, ανέφερε το Channel 12.

Σύμφωνα με το κανάλι αυτό, θα μπορούσε επιπλέον να έχει ρόλο ενδιάμεσου με μετριοπαθή αραβικά κράτη για μια «εθελοντική επανεγκατάσταση» των κατοίκων της Γάζας.

Όμως το ίδρυμα του Τόνι Μπλερ, το Tony Blair Institute for Global Change, χαρακτήρισε «ψέματα» τους ισχυρισμούς αυτούς.

Δημοσιεύθηκαν «χωρίς καμία επαφή με τον Τόνι Μπλερ και την ομάδα του». «Καμία συζήτηση αυτού του τύπου δεν έλαβε χώρα», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ.

«Ο Τόνι Μπλερ δεν είχε μια τέτοια συζήτηση, καθώς η ιδέα είναι λανθασμένη επί της αρχής. Οι κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει να μπορούν να παραμείνουν και να ζήσουν στη Γάζα».

15:28 Γάζα: ένας πόλεμος, δύο όψεις

Πρόσφατα ο αρχισυντάκτης του Israel Hayom, Omer Lachmanovitch παρότρυνε τους συμπατριώτες του να μην αποσπάνε τους στρατιώτες και στρατιωτίνες με οτιδήποτε άλλο, αλλά να τους αφήσουν να συγκεντρωθούν στον πόλεμο.

«Αυτοί οι μαχητές είναι απασχολημένοι 24/7 διασφαλίζοντας ότι οι ισραηλινές οικογένειες μπορούν να επιστρέψουν για να ζήσουν μια κανονική ζωή στα σπίτια τους, χωρίς φόβο», έγραψε μεταξύ άλλων.

Αξίζει όμως να δούμε την «κανονικότητα» που ζουν τόσοι οι Ισραηλινοί ένστολοι, όσο και ο αντίπαλός τους, όταν δεν ηχούν τα όπλα, με πολλές διαφορές, όπως για παράδειγμα ότι οι Παλαιστίνοι δεν έχουν πια σπίτια ενώ οι Ισραηλινοί θα επιστρέψουν σε αυτά, όπως τόνισε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αριστερά, μια Παλαιστίνια κρατά ένα παιδί τραυματισμένο μετά από ισραηλινό χτύπημα, σε νοσοκομείο στο Khan Younis, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 28 Δεκεμβρίου 2023 (REUTERS/Ahmed Zakot). Μια μέρα πριν, στις 27 Δεκεμβρίου ο φακός «αιχμαλώτισε» μια Ισραηλινή ένστολη να χαλαρώνει χαμογελαστή διαβάζοντας το βιβλίο της έχοντας δίπλα το όπλο της. (REUTERS/Amir Cohen).

15:21 Γονείς στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ ζητούν συνάντηση με τον Μπλίνκεν – «Η διακοπή του πολέμου θα ήταν λάθος ιστορικών διαστάσεων»

Ο Ταξίαρχος (ε.α.) Dedy Simhi, πατέρας του πεσόντος Επιλοχία Guy Simhi, και ο Dr. Yechiel M. Leiter, πατέρας του πεσόντος Ταγματάρχη (ε.α.) Moshe Yedidyah Leiter, ζήτησαν να συναντηθούν με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

«[Οι γιοι μας] πήγαν στη μάχη με βαθιά πεποίθηση και μοναδικό στόχο να εξαλείψουν ένα απεριόριστο κακό που δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να ανέλθει ξανά στην εξουσία», έγραψαν οι δύο, τονίζοντας ότι «με μεγάλη ανησυχία ακούμε αναφορές ότι η κυβέρνηση πιέζει την κυβέρνησή μας να συντομεύσει τις επιχειρήσεις και να φέρει τον πόλεμο σε μια βιαστική ολοκλήρωση».

«Αισθανόμαστε έντονα ότι αυτό θα ήταν ένα τρομερό λάθος ιστορικών διαστάσεων», πρόσθεσαν.

Οι Simhi και Leiter δήλωσαν ακόμη ότι μιλούν «εκ μέρους δεκάδων γονέων πεσόντων στρατιωτών των IDF, μερικοί από τους οποίους έχουν αμερικανική υπηκοότητα».

15:10 Ισραήλ: Η Νότια Αφρική παίζει τον «δικηγόρο του διαβόλου»

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης επέκρινε την απόφαση της Νότιας Αφρικής να καταθέσει επίσημη προσφυγή για γενοκτονία κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα – η οποία έκτοτε εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας των 57 μελών.

Ο Eylon Levy επανέλαβε κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου ότι πρόκειται για «συκοφαντία» εναντίον του Τελ Αβίβ, είναι αντισημιτική και υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα την πολεμήσει.

Υποστήριξε ότι η Χαμάς είναι «αποφασισμένη να επιδιώξει τη γενοκτονία των Εβραίων και να θυσιάσει τους δικούς της πολίτες για τον σκοπό αυτό». Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «καταδικάζει εμφατικά την απόφαση της Νότιας Αφρικής να κάνει τον συνήγορο του διαβόλου και να καταστεί εγκληματικά συνένοχη με τους δράστες της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου».

14:48 Γκάλαντ: Δεν σταματάμε τις επιχειρήσεις στη Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λωρίδα της Γάζας ότι ο ισχυρισμός ότι οι IDF προτίθενται να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας είναι ανακριβής. «Τα αποτελέσματα της στρατιωτικής εκστρατείας θα είναι ξεκάθαρα – η Χαμάς δεν θα λειτουργεί ως κυβερνητική αρχή και σίγουρα όχι ως στρατιωτική οργάνωση».

Αναφερόμενος στην κλιμακούμενη κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο Ισραήλ, ο Γκάλαντ δήλωσε ότι «θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία των απαραίτητων προετοιμασιών για το θέμα αυτό. Έχουμε συνεχώς το μάτι στα κιάλια και το δάχτυλο στη σκανδάλη».

14:35 Οι IDF λένε ότι κατέστρεψαν στρατηγείο της Χαμάς στην πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι δυνάμεις των IDF πραγματοποίησαν έφοδο στο κεντρικό κτίριο του λεγόμενου Ανατολικού Φυλακίου της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, όπου εντόπισαν ένα κρησφύγετο σε βάθος 20 μέτρων κάτω από τη γη, καθώς και πέντε φρεάτια σήραγγας που φτάνουν σε βάθος δεκάδων μέτρων. Οι δυνάμεις κατέστρεψαν τις σήραγγες που συνδέονταν με το συγκρότημα.

Στο υπόγειο καταφύγιο, οι δυνάμεις βρήκαν ένα μεγάλο δωμάτιο επιχειρήσεων, χώρους που επιτρέπουν παρατεταμένη παραμονή, όπλα και μέσα επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τις IDF, το «Ανατολικό Φυλάκιο» περιλαμβάνει 37 ενώσεις και χρησίμευε ως στρατηγικό κέντρο της Χαμάς.

14:20 IDF: 31 στρατιώτες τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο – Οι πέντε σοβαρά

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 31 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη τις τελευταίες 24 ώρες. Πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά, 12 μέτρια και 17 ελαφρά. Σύμφωνα με τις IDF, 18 από τους 31 στρατιώτες τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

14:12 Ακροδεξιός βουλευτής: Πρώτα θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, μετά τη Χεζμπολάχ και στη συνέχεια σειρά έχει το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο ακροδεξιός νομοθέτης Otzma Yehudit Tzvika Foghel σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, την Τρίτη, έγραψε ότι «Πρώτα θα καταστρέψουμε τη Χαμάς. Σύντομα θα ασχοληθούμε με τη Χεζμπολάχ και για επιδόρπιο θα αναδιοργανώσουμε το Ανώτατο Δικαστήριο. Υπάρχει χρόνος για όλα. Υπομονή».

13:55 Η πρώτη θαλάσσια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα έφτασε από την Κύπρο στην Αίγυπτο

Βρετανικό αποβατικό πλοίο, το Lyme Bay, εκφόρτωσε στο λιμάνι Πορτ Σαίντ της Αιγύπτου, 87 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ανθρωπιστική βοήθεια, η πρώτη μέσω θαλάσσης, συμπεριλαμβάνει 10.000 θερμικές κουβέρτες, 5000 σκηνές, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Από το Πορτ Σαίντ, τη βοήθεια θα παραλάβει η Ερυθρά Ημισέληνος της Αιγύπτου και από εκεί οδικώς θα φτάσει μέσω της Ράφας, στη Γάζα. Την διανομή θα κάνει η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

13:36 Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Χαν Γιουνίς έπειτα από βομβαρδισμό του Ισραήλ

13:28 Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις ισραηλινές εκτελέσεις Παλαιστινίων ως «πράξη συμμοριών και όχι ενός κράτους που υποστηρίζει τη δημοκρατία»

Σε ανακοίνωσή του, κάλεσε το Ισραήλ να αποκαλύψει αμέσως τις άγνωστες εγκαταστάσεις κράτησης και να δώσει πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα και την ευημερία των ατόμων που συλλαμβάνονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η συμπεριφορά των [ισραηλινών] στρατιωτών κατοχής αντικατοπτρίζει τη φύση των οδηγιών και των διευκολύνσεων από το πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο του Ισραήλ να πυροβολούν τους Παλαιστίνιους, να διαπράττουν σφαγές και μαζικές δολοφονίες με βομβαρδισμούς και πείνα στη Λωρίδα της Γάζας για 88η συνεχή ημέρα», ανέφερε το υπουργείο.

13:03  Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο 22.185 ανθρώπων από τις ισραηλινές επιθέσεις

Το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει τον θάνατο 22.185 ανθρώπων από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει 207 ανθρώπους που σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, διευκρίνισε η πηγή αυτή, που έκανε επίσης λόγο για 57.035 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου.

13:00 Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε έρευνα σε βάρος στρατιώτη που φέρεται να σκότωσε Παλαιστίνιο κρατούμενο

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα εις βάρος στρατιώτη που φέρεται να σκότωσε Παλαιστίνιο κρατούμενο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παλαιστίνιος, τον οποίο ο στρατός χαρακτηρίζει «φερόμενο τρομοκράτη», συνελήφθη και στη συνέχεια ανακρίθηκε στη Γάζα προτού τεθεί «υπό την εποπτεία ενός στρατιώτη ο οποίος πιστεύεται ότι άνοιξε πυρ εναντίον του προκαλώντας τον θάνατό του», σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«Με βάση τις προκαταρκτικές πληροφορίες, ξεκίνησε έρευνα της στρατονομίας προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί», πρόσθεσε.

12:48 Πάνω από 200 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν 15 επιθέσεις και σκότωσαν 207 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 24 ώρες στη Γάζα, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι 338 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης.

Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται πλέον σε 22.185. Τουλάχιστον 57.000 έχουν τραυματιστεί.

Επιπλέον, περισσότεροι από 320 Παλαιστίνιοι έχουν επίσης σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους από τις 7 Οκτωβρίου.

12:26 ΟΗΕ: Υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε μιλώντας στο dpa ότι υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Τουρκ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των πυρών αδιακρίτως και της στρατιωτικής δράσης κατά μη στρατιωτικών υποδομών.

Σε ό,τι αφορά την απάντηση του Ισραήλ, ο Τουρκ δήλωσε στο dpa από τη Γενεύη: «Αν κοιτάξετε πώς αντέδρασε το Ισραήλ, έχω σοβαρές ανησυχίες για τη συμμόρφωσή του με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

12:02 Συνελήφθησαν 33 άτομα στην Τουρκία με την κατηγορία συνωμοσίας για λογαριασμό της Μοσάντ

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 33 πρόσωπα ως ύποπτα για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και η Daily Sabah, προσθέτοντας πως η αστυνομία καταζητεί άλλους 13 υπόπτους. Περισσότερα εδώ.

11:48 4.000 παλαιστίνιοι μαθητές έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι 4.156 μαθητές έχουν σκοτωθεί στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Τουλάχιστον 381 σχολεία έχουν επίσης βομβαρδιστεί ή υποστεί ζημιές, προσθέτει το υπουργείο.

11:40 Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την επίθεση στη Συρία

Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομή εναντίον συριακών στρατιωτικών στόχων στη διάρκεια της περασμένης νύκτας ως απάντηση σε προηγούμενες εκτοξεύσεις ρουκετών, ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως επλήγη «στρατιωτική υποδομή του συριακού στρατού».

Αργά χθες, Δευτέρα, πέντε ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί από το συριακό έδαφος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πολεμικά αεροπλάνα έπληξαν επίσης στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, πρόσθεσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

11:27 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ηχούν για την εισχώρηση ύποπτου drone σε κοινότητες του βόρειου Ισραήλ.

11:15 Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την απαγωγή βρέφους από τη Γάζα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με ανακοίνωσή του την απαγωγή ενός μικρού κοριτσιού από τη Γάζα από ισραηλινό στρατιώτη.

«Η απαγωγή του μικρού κοριτσιού από τη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί απόδειξη ότι ο στρατός κατοχής διαπράττει τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα εναντίον αμάχων χωρίς εποπτεία ή λογοδοσία», ανέφερε.

«Το υπουργείο καλεί τις κατοχικές αρχές να παραδώσουν αμέσως το βρέφος στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή».

Ένας συνεργάτης ενός Ισραηλινού λοχαγού, του Harel Itach, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη στη Γάζα, είχε δηλώσει νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ότι ο στρατιώτης πήρε το μωρό πίσω στο Ισραήλ αφού το ανακάλυψε σε ένα σπίτι.

Οι γονείς του βρέφους δεν ήταν εκεί και πιθανότατα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιθέσεων.

11:02 Επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε βάσεις της Χεζμπολάχ κοντά στο χωριό Γιαρούν στο νότιο Λίβανο

Οι IDF επιβεβαίωσαν επίσης ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε υποδομές του συριακού στρατού μετά από εκτοξεύσεις ρουκετών στο Ισραήλ τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (SANA), η ισραηλινή επίθεση πραγματοποιήθηκε σε διάφορα σημεία στην περιοχή της πρωτεύουσας Δαμασκού.

10:49 Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στη βόρεια Γάζα μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας μετά την αποχώρηση ορισμένων ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή.

«Οι άνθρωποι εδώ κάθονται και κοιμούνται πάνω στα συντρίμμια, όπου η μυρωδιά του αίματος και του θανάτου είναι παντού», δήλωσε μια γυναίκα μετά την επιστροφή της.

«Εδώ έχουν διαπραχθεί πολλές σφαγές. Η ανθεκτικότητα των ανθρώπων εδώ θα είναι πάντα ισχυρότερη από τον στρατό κατοχής».

Παρά την έλλειψη τροφίμων και καθαρού νερού, μια άλλη γυναίκα δήλωσε ότι «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τη βόρεια Γάζα».

«Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τη γη μου, το σπίτι μου και την οικογένειά μου παρά τα δεινά», πρόσθεσε.

10:24 «Αναρωτιόμουν κάθε λεπτό εάν θα με σκότωναν» – Όμηρος της Χαμάς μιλά για τις ημέρες αιχμαλωσίας της

Η 21χρονη Mia Schem που απήχθη και τραυματίστηκε από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έδωσε συνέντευξη στην ισραηλινή τηλεόραση και περιέγραψε τα όσα έζησε κατά τη διάρκεια των 54 ημερών ομηρίας της.

Επιπλέον αποκάλυψε τον μοναδικό λόγο, που η ίδια πιστεύει, ότι δεν βιάστηκε. Περισσότερα εδώ.

09:53 Καταρρίφθηκε drone πάνω από αεροδρόμιο του Ιράκ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις

Οπλισμένο drone καταρρίφθηκε πάνω από το αεροδρόμιο του Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές και άλλες διεθνείς δυνάμεις. Δεν είναι σαφές εάν η αποτυχημένη επίθεση προκάλεσε ζημιές ή θύματα.

Η απόπειρα επίθεσης είναι η τρίτη που ματαιώνεται τις τελευταίες δύο ημέρες. Τη Δευτέρα, αμυντικά συστήματα κατέρριψαν ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ στο δυτικό Ιράκ, η οποία φιλοξενεί διεθνείς δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

09:38 Ακόμη ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν ακόμη Παλαιστίνιο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δολοφονιών κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί σε πέντε.

Εκτός από τους τέσσερις Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στην Αζούν, ο στρατός δήλωσε ότι οι στρατιώτες του πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα που άνοιξε πυρ εναντίον τους κατά τη διάρκεια επιδρομής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντείνει τις φονικές επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 320 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον στρατό και από επιθέσεις εποίκων από τότε.

09:26 Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις εξουδετερώνουν μαχητές της Χαμάς κατά μήκος των ακτών της Γάζας

Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και χερσαία στρατεύματα εντόπισαν πράκτορες της Χαμάς να τοποθετούν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά μήκος της ακτής και σε κοντινά κτίρια, αναφέρουν οι IDF.

Λένε ότι το Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και τα χερσαία στρατεύματα χτύπησαν και σκότωσαν τους πράκτορες και κατέστρεψαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Νότια της πόλης της Γάζας, η 179η εφεδρική τεθωρακισμένη ταξιαρχία εντόπισε τρεις πράκτορες της Χαμάς να εισέρχονται σε κτίριο που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται από την τρομοκρατική ομάδα.

Ένα μαχητικό αεροσκάφος της IAF έπληξε το κτίριο, σκοτώνοντας τους πράκτορες που βρίσκονταν μέσα. Οι IDF λένε ότι παρατηρήθηκαν αρκετές μεταγενέστερες εκρήξεις, που υποδεικνύουν ότι το κτίριο χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη όπλων.

09:00 Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ πέθανε σε ηλικία 98 ετών

Ο Zvi Zamir, απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών, αναφέρουν εβραϊκά μέσα ενημέρωσης. Διετέλεσε επικεφαλής της Μοσάντ από το 1968 έως το 1974 και ηγήθηκε της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973.

08:27 H Maersk εξακολουθεί να σχεδιάζει να επιστρέψει στην Ερυθρά Θάλασσα μετά την επίθεση των Χούθι

Η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία Maersk εξακολουθεί να σχεδιάζει να δρομολογήσει περισσότερα από 30 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσω της διώρυγας του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας το επόμενο διάστημα, παρά την επίθεση των Χούθι το Σαββατοκύριακο σε ένα από τα πλοία της στην περιοχή, όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ.

Αλλά η Maersk θέτει επίσης σε αναμονή τα σχέδια ορισμένων πλοίων να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας εν μέσω του συνεχιζόμενου κινδύνου επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, λέγοντας ότι θα ανακοινώσει το δρομολόγιο για κάθε πλοίο σε μεταγενέστερο χρόνο.

07:46 Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη Azzun της Δυτικής Όχθης

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι οι εφεδρείες σκότωσαν τέσσερις ένοπλους Παλαιστίνιους που κρύβονταν σε ένα σπίτι στην πόλη Azzun της βόρειας Δυτικής Όχθης.

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι οι στρατιώτες εντόπισαν το κτίριο στο οποίο κρύβονταν οι τέσσερις και μετά από ανταλλαγή πυρών, οι τέσσερις ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν τρία πολυβόλα.

Ένας έφεδρος των IDF που συμμετείχε στην επιχείρηση τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας των IDF συνέλαβαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας επτά καταζητούμενα άτομα στη Δυτική Όχθη και κατέσχεσαν τα όπλα τους.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται σε 2.550, εκ των οποίων οι 1.300 είναι προσκείμενοι στη Χαμάς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF.

07:10 Αναφορές για ισραηλινές επιθέσεις στη Δαμασκό

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (SANA) μετέδωσε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές νωρίς το πρωί της Τρίτης, οι οποίες στόχευσαν τοποθεσίες στα περίχωρα της πόλης της Δαμασκού και προκάλεσαν κάποιες υλικές ζημιές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίτερα ότι έπληξε τοποθεσίες στη Συρία μετά από επιθέσεις που εξαπολύθηκαν προς το βόρειο Ισραήλ από το συριακό έδαφος.

07:02 Πώς το Ισραήλ μπορεί να «χάσει» την Αμερική;

Ο Νετανιάχου έχει ανακοινώσει ότι οι στόχοι της εκστρατείας είναι να εξαλειφθεί η Χαμάς, να ανακτηθούν όλοι οι απαχθέντες Ισραηλινοί πολίτες και να διασφαλιστεί ότι κανείς στη Γάζα δεν μπορεί να απειλήσει ξανά το Ισραήλ. Αλλά το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της φιλόδοξης επίθεσης των IDF παραμένει νεφελώδες, όπως και το περίγραμμα ενός εφικτού «τέλους παιχνιδιού» για τη Γάζα.

Αυτό που είναι απολύτως σαφές, ωστόσο, είναι ότι η ευχέρεια του Ισραήλ να επιδιώξει τους δηλωμένους πολεμικούς στόχους του θα περιοριζόταν σημαντικά αν δεν είχε την εμφατική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Καθώς οι μάχες συνεχίζονται και δημιουργούνται χάσματα μεταξύ των θέσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ έχει ισχυρούς λόγους να επενδύσει στη διατήρηση της πρωταρχικής του συμμαχίας άθικτης.

Για να διασφαλίσει ότι ο δεσμός του με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβιώσει από αυτό τον πόλεμο, το Ισραήλ πρέπει όχι μόνο να διαχειριστεί με σύνεση την τρέχουσα στρατιωτική εκστρατεία, αλλά και να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά πολιτικά του προβλήματα και να καθορίσει μια για πάντα τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να διευθετήσει τη σύγκρουσή του με τους Παλαιστίνιους, σημειώνει το Foreign Affairs στην ανάλυσή του. Περισσότερα εδώ.

06:53 Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε το Ισραήλ για χαμηλότερης έντασης μάχες και αποχώρηση στρατευμάτων από τη Γάζα

Τα σχέδια του Ισραήλ να αποσύρει ορισμένες δυνάμεις από τη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται να σηματοδοτούν ότι η χώρα μετατοπίζεται σε χαμηλότερης έντασης μάχες στον παλαιστινιακό θύλακα, μια κίνηση για την οποία έχει πιέσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, λέει ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο NBC News.

Ο αξιωματούχος σημειώνει ότι οι μάχες εξακολουθούν να διεξάγονται στη βόρεια Γάζα και δεν υπήρξαν άμεσες αλλαγές στις επιχειρήσεις στη νότια Γάζα.

Οι IDF δήλωσαν την Κυριακή ότι άρχισαν να αποδεσμεύουν πέντε ταξιαρχίες από τις μάχες στη Γάζα, καθώς ο στρατός κερδίζει όλο και περισσότερο τον έλεγχο στο έδαφος.

06:47 Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δημοσίευσε τα ονόματα κατοίκων που πρέπει να εκκενώσουν για ιατρικούς λόγους

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας δημοσίευσε τα ονόματα 19 ατόμων που εγκρίθηκε σήμερα η εκκένωση από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, για ιατρικούς λόγους.

Η ομάδα των 19 ασθενών— μεταξύ των οποίων και ένα μωρό δύο εβδομάδων— έχουν σοβαρά τραύματα και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι ο αριθμός των τραυματιών Παλαιστινίων και άλλων ιατρικών περιστατικών που εκκενώθηκαν από το πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος από τις 7 Οκτωβρίου αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που αναφέρθηκαν ως τραυματίες εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

06:40 Φιλο-παλαιστινιακή διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο J.F Kennedy στη Νέα Υόρκη

Η πρόσβαση σε έναν πολυσύχναστο τερματικό σταθμό του διεθνούς αεροδρομίου John F. Kennedy της Νέας Υόρκης περιορίστηκε τη Δευτέρα, καθώς οι φιλο-παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν πυκνή κυκλοφορία και μια αργά κινούμενη ουρά αυτοκινήτων, ορισμένα από τα οποία έφεραν παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ στα οποία αναγραφόταν η φράση: «Σταματήστε τη γενοκτονία».

06:35 Οι αρχές της Γάζας απαριθμούν ονόματα όσων μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πέρασμα της Ράφα

Οι αρχές της Γάζας εξέδωσαν κατάλογο με τους Αιγύπτιους και τους υπηκόους του Ομάν που μπορούν να ταξιδέψουν σήμερα μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.

Τα 127 άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο πρέπει να είναι παρόντα στο πέρασμα στις 7 π.μ. τοπική ώρα για να διευκολυνθεί το ταξίδι τους, ανέφερε η συνοριακή αρχή της Γάζας.

06:27 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ακυρώνει νόμο για δικαστική μεταρρύθμιση

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και είχε ως στόχο να περιορίσει την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί είχαν διαμαρτυρηθεί κατά του νόμου. Όμως, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι απίθανο να κάνει οτιδήποτε για να βοηθήσει στην άρση των βαθιών διαιρέσεων μεταξύ της κυβέρνησης Νετανιάχου και της κοινής γνώμης στο Ισραήλ.

06:12 Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι 5 στρατιώτες τραυματίστηκαν στις τελευταίες επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ

Οι πέντε τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια «ενός αριθμού» εκτοξεύσεων πυραύλων από τον νότιο Λίβανο που είχαν στόχο την περιοχή Αντάμιτ του βόρειου Ισραήλ, ανέφερε ο στρατός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και στρατεύματα επιτέθηκαν επίσης εναντίον «υποδομών» της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, «θέσεων εκτόξευσης» και «ενός τρομοκρατικού πυρήνα» που δρα στο νότιο Λίβανο.

Πέντε εκτοξεύσεις πυραύλων εντοπίστηκαν επίσης να εισέρχονται από το συριακό έδαφος, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ξεχωριστή ανάρτηση.

Αυτοί οι πύραυλοι έπεσαν στο «ανοιχτό» ισραηλινό έδαφος και οι «πηγές των πυρών» δέχθηκαν επίθεση, πρόσθεσε ο στρατός.

Το Ισραήλ έχει απειλήσει τις τελευταίες εβδομάδες να κλιμακώσει σοβαρά τη σύγκρουση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ με τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ που άρχισαν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

06:04 Βίαιες μάχες καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από την Qalqilya

Πλάνα που έρχονται από την πόλη Qalqilya στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δείχνουν φωτιές να καίνε και Παλαιστίνιους να πετούν πέτρες στις ισραηλινές δυνάμεις καθώς αυτές αποσύρονται από την πόλη μετά από νυχτερινές επιδρομές.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι ιατρικοί υπάλληλοι δέχθηκαν πυρά καθώς προσπαθούσαν να προσεγγίσουν έναν Παλαιστίνιο που τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά στην πόλη.

Ένα βίντεο κατέγραψε επίσης Ισραηλινούς στρατιώτες να κλωτσούν στο κεφάλι έναν τραυματία που βρισκόταν στο έδαφος και δεν μπορούσε να κινηθεί στην Qalqilya.

06:00 Επιζώντες από την επίθεση στο φεστιβάλ Supernova κατέθεσαν αγωγή προς τις IDF, τη Σιν Μπετ και την Αστυνομία ζητώντας αποζημίωση 55 εκατ. δολ.

«Ένα τηλεφώνημα από αξιωματούχους των IDF προς τον υπεύθυνο του πάρτι διοικητή για να διαλύσει αμέσως το πάρτι ενόψει του αναμενόμενου κινδύνου θα είχε σώσει τις ζωές και θα είχε αποτρέψει τους σωματικούς και ψυχικούς τραυματισμούς εκατοντάδων συμμετεχόντων στο πάρτι, συμπεριλαμβανομένων των εναγόντων», αναφέρεται στην αγωγή που κατέθεσαν 42 επιζώντες της σφαγής

Η πρώτη αστική αγωγή μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατατέθηκε σε ισραηλινό δικαστήριο, με 42 επιζώντες του μουσικού φεστιβάλ Nova στο Ρεΐμ να ζητούν από το κράτος 55,5 εκατομμύρια δολάρια. Οι ενάγοντες κατέθεσαν την αγωγή στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Τελ Αβίβ κατά των IDF, του Υπουργείου Άμυνας, της Ισραηλινής Αστυνομίας και της Σίν Μπετ.

Η αγωγή υπογράφεται από 42 ενάγοντες που επέζησαν από το φεστιβάλ και τραυματίστηκαν σωματικά ή/και ψυχικά. Στην αγωγή επισυνάπτονταν δηλώσεις σχετικά με τη λεπτομερή ιατρική κατάσταση των εναγόντων που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους.

Συνολικά είχαν παρευρεθεί στο μουσικό πάρτι 3.500 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 260 σκοτώθηκαν από μαχητές της Χαμάς και δεκάδες ακόμη απήχθησαν.

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Εντολή Νετανιάχου να συνεχιστεί ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ - Πώς αντιδρά η Δύση

Έγιναν δεκάδες πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ την επόμενη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024