Βρετανία: Περί τους 30.000 μετανάστες διέσχισαν παράνομα τη Μάγχη το 2023
Το 2023, 29.437 μετανάστες διέσχισαν το στενό που χωρίζει τη Βρετανία από τη Γαλλία, έναντι 45.774 το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.
- Πύρινη κόλαση η Καλιφόρνια – Στάχτη δεκάδες σπίτια κοντά στο Λος Άντζελες
- Νέα προθεσμία έλαβε η 33χρονη που παραμένει στον «Ευαγγελισμό» μετά την έκρηξη στους Αμπελόκηπους
- Χτυπούν ξανά οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων - Πότε θα γίνει η πρώτη λειτουργία
- Έκλεψαν την φουστανέλα μαραθωνοδρόμου και δε θα μπορεί να τρέξει την Κυριακή - Δίνει αμοιβή για να βρεθεί
Περί τους 30.000 μετανάστες έφθασαν παράνομα στις βρετανικές ακτές το 2023 διασχίζοντας τη Μάγχη, αισθητά λιγότεροι σε σχέση με το 2022 που υπήρξε χρονιά ρεκόρ (στη φωτογραφία του Reuters, επάνω, διασχίζουν τη Μάγχη με φουσκωτή βάρκα).
Οι αριθμοί αυτοί παρακολουθούνται στενά από το Λονδίνο, όπου διαδοχικές συντηρητικές κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί ν’ αποκαταστήσουν τον έλεγχο των συνόρων μετά το Brexit.
Ο Σούνακ έχει υποσχεθεί να σταματήσει τα σκάφη των μεταναστών
Η μετανάστευση θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του 2024. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει υποσχεθεί να σταματήσει τα σκάφη των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τη Μάγχη.
Το 2023, 29.437 μετανάστες διέσχισαν το στενό που χωρίζει τη Βρετανία από τη Γαλλία, έναντι 45.774 το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα. Παρά ταύτα, ο απολογισμός του 2023 είναι ο δεύτερος υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, υψηλότερος και από το 2021 (28.526).
Το 20% των μεταναστών που έφθασαν το 2023 στις βρετανικές ακτές προέρχονται από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα στοιχεία που καλύπτουν και την 29η Νοεμβρίου. Ακολουθούν οι Ιρανοί (12%), οι Τούρκοι (11%), οι Ερυθραίοι (9%) και οι Ιρακινοί (9%).
Αντίθετα, ο αριθμός των Αλβανών, μία από τις πολυπληθείς ομάδες μεταναστών το 2022 στη Βρετανία (12.658), έχει μειωθεί δραματικά, κατά 90%.
Στη Ρουάντα
Το Λονδίνο και τα Τίρανα κατέληξαν σε συμφωνία με στόχο να εμποδισθούν οι Αλβανοί να μεταναστεύουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον Μάρτιο, το Λονδίνο και το Παρίσι συμφώνησαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταβάλει ποσό μεγαλύτερο των 500 εκατομμυρίων ευρώ σε περίοδο τριών ετών για την ενίσχυση της εποπτείας των γαλλικών ακτών και την καταπολέμηση των συμμοριών των διακινητών.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει υιοθετήσει εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία στο θέμα του ασύλου, διατηρεί την πρόθεση της μεταγωγής στη Ρουάντα μεταναστών που έχουν φθάσει παράνομα στο βρετανικό έδαφος.
Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε το σχέδιο αυτό, αλλά η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε νέα συμφωνία με το Κιγκαλί. Το νέο σχέδιο «είναι η πιο αυστηρή νομοθεσία που έχει ποτέ παρουσιασθεί στο κοινοβούλιο σχετικά με τη μετανάστευση», δήλωσε τον περασμένο μήνα στους βουλευτές ο Ρίσι Σούνακ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στο τέλος του 2023 αυστηροποίηση των ρυθμίσεων με στόχο τον περιορισμό και της νόμιμης μετανάστευσης.
Το τέλος της επανασύνδεσης
Το 2022, η μετανάστευση έφθασε σε ύψος ρεκόρ με την είσοδο επιπλέον 745.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει κατά 300.000 άτομα τη μεταναστευτική ροή τα επόμενα χρόνια.
Ενα από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι το τέλος της επανασύνδεσης των οικογενειών για τους ξένους φοιτητές. Το μέτρο τέθηκε από χθες σε εφαρμογή και αναμένεται να επιτύχει ταχεία μείωση κατά δεκάδες χιλιάδες της εισόδου μεταναστών, δηλώνει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις