Η Αμέρικα Φερέρα για τα κορίτσια που αναπαριστούν το μονόλογο της στη Barbie – «Ξεκαρδιστικό, αλλά λυπηρό»
Η ηθοποιός βρίσκει «εξαιρετικά λυπηρό» το γεγονός ότι κορίτσια μόλις 11 ετών «αισθάνονται ήδη ότι ξέρουν τι λέει» στον ανατριχιαστικό μονόλογο της.
Ο μονόλογος της Αμέρικα Φερέρα στην ταινία της Barbie άγγιξε αμέσως τις γυναίκες όταν βγήκε στους κινηματογράφους. Αλλά «ακούμπησε» και μια νεότερη γενιά, όπως ανακάλυψε πρόσφατα η ηθοποιός.
Στο τεύχος αυτής της εβδομάδας, η ηθοποιός, 39 ετών, λέει στο PEOPLE ότι πρόσφατα συνάντησε ένα «νεαρό κορίτσι» που χρησιμοποίησε τον πλέον viral μονολόγο της -μια ομιλία για το «ακατόρθωτο» έργο του να είσαι γυναίκα σήμερα- για να περάσει από οντισιόν για ένα θεατρικό έργο.
Η σκηνοθέτης «έβλεπε τους ανθρώπους να σταματούν ό,τι έκαναν και να αρχίζουν να κλαίνε με λυγμούς»
Αν και «ξεκαρδιστικό» κατά μία έννοια, η Φερέρα λέει ότι ήταν «επίσης εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι 11χρονα κορίτσια αντιλαμβάνονται αυτόν τον μονόλογο και αισθάνονται ήδη ότι ξέρουν τι λέει».
Ο μονόλογος «νίκησε» την πατριαρχική πλύση εγκεφάλου
Η συγκλονιστική ομιλία έρχεται σε μια κομβική στιγμή της ταινίας, καθώς ο χαρακτήρας της Φερέρα, μια υπάλληλος της Mattel που ονομάζεται Γκλόρια, λέει σε μια αναστατωμένη Μπάρμπι (Μάργκοτ Ρόμπι) ότι είναι αρκετά καλή – και αναλύει γιατί είναι «κυριολεκτικά αδύνατο να είσαι γυναίκα».
«Δεν πρέπει ποτέ να γερνάς, να μην είσαι ποτέ αγενής, να μην κάνεις επίδειξη, να μην είσαι εγωίστρια, να μην πέφτεις ποτέ, να μην αποτυγχάνεις ποτέ, να μην δείχνεις φόβο, να μην ξεφεύγεις ποτέ από τα όρια», λέει η Γκλόρια στην ταινία. «Είναι πολύ δύσκολο, είναι πολύ αντιφατικό, και κανείς δεν σου δίνει μετάλλιο ή δεν σου λέει ευχαριστώ».
Ο λόγος που ξεχώρισε, ο οποίος τελικά εμπνέει τις υπόλοιπες Μπάρμπι στη χώρα των Μπάρμπι να ξεφύγουν από την πατριαρχική πλύση εγκεφάλου του Κεν, άγγιξε τις καρδιές μιας άλλης δημογραφικής ομάδας – των μητέρων.
«Πολλές μητέρες ήρθαν σε μένα και μου είπαν: «Έβλεπα την ταινία με τα παιδιά μου και μετά με ρώταγαν: Γιατί έκλαιγες;», λέει στο PEOPLE.
Τελική εκδοχή
Επίσης, η ομιλία συγκλόνισε κάποια από τα μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου, λέει η Γκρέτα Γκέργουιγκ, η οποία σκηνοθέτησε και συνυπογράφει το σενάριο της ταινίας – όχι μόνο της πιο κερδοφόρας ταινίας του 2023, αλλά και της μεγαλύτερης ταινίας της Warner Bros, μέχρι σήμερα.
Σε ένα πρόσφατο Q&A, η 40χρονη Γκέργουιγκ, είπε ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του μονολόγου – για τον οποίο η Φερέρα είπε ότι έκανε «πιθανώς 30 με 50 ολόκληρες λήψεις» – η σκηνοθέτης «έβλεπε τους ανθρώπους να σταματούν ό,τι έκαναν και να αρχίζουν να κλαίνε με λυγμούς».
Σύμφωνα με την Γκέργουιγκ, η οποία έγραψε την ταινία Barbie μαζί με τον σύζυγο της Νόα Μπάουμπαχ, αρχικά έγραψε η ίδια τον εμβληματικό πλέον μονόλογο, αλλά τελικά συνεργάστηκε με την Φερέρα ώστε να τον γράψουν μαζί.
Οι δυο τους «έστελναν η μία στην άλλη οτιδήποτε σχετικό με αυτό» καθώς τελειοποιούσαν την ομιλία επί αρκετούς μήνες πριν φτάσουν στην τελική εκδοχή», είπε στο The Cut.
*Mε πληροφορίες από The People | Φωτογραφίες: Warner Bros
- ΣτΕ: Σφραγίδα νομιμότητας στην προσωρινή διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου
- Μαρία Ζαχάροβα: Το τηλεφώνημα που δέχθηκε σε ζωντανή σύνδεση – «Μην σχολιάσεις το πλήγμα στην Ουκρανία»
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- ΑΕΚ Β’: Τέλος ο Κούστας – Ψάχνει νέο προπονητή
- Πούτιν: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά» – Διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας
- Υπό κράτηση η Ειρήνη Μουρτζούκου – Την Παρασκευή στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση