Αντιμέτωποι με ένα όχι και τόσο συνηθισμένο επισκεπτήριο ήρθαν ασθενείς, σε μια ιδιαίτερη μονάδα υγείας  στη Μόσχα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Ασθενείς του κέντρου ανακουφιστικής φροντίδας Savyolovsky δέχτηκαν την επίσκεψη ενός πανέμορφου πόνυ, σαν αυτά που θα έβλεπε κανείς σε παραμύθια.

Η εθελόντρια Anastasia Kozyr και το πόνυ της μπαίνουν στον ανελκυστήρα στη μονάδα Savyolovsky (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Το πόνυ της Ντίτριχ 23 ετών, συνόδευε η εθελόντρια Αναστασία Κόζιρ (Anastasia Kozyr) η οποία επισκέπτεται ξενώνες στη Μόσχα για περισσότερο από ένα χρόνο, φέρνοντας κάποια ανακούφιση σε ασθενείς που βρίσκονται σε παρηγορητική φροντίδα.

Η Kozyr και το πόνυ της στέκονται κοντά σε μια τηλεόραση που δείχνει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, ενώ βρίσκεται δίπλα σε έναν ασθενή (REUTERS/Evgenia Novozhenina).

Τα ζώα έχουν χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη ατόμων με διάφορα προβλήματα υγείας σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για τον άνθρωπο, όπως η απελευθέρωση ενδορφινών και η μείωση του αισθήματος της μοναξιάς.

Ενδεικτικά, τα σκυλιά συναντώνται συχνά σε νοσοκομεία και οίκους φροντίδας, κυρίως για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες και στην ανύψωση του ηθικού.

«Ψάχνω για πολλά χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ιδιοκτήτες μικρών αλόγων και πόνι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Είναι πολύ συνηθισμένο εκεί, πηγαίνουν σε ξενώνες και γηροκομεία, νοσοκομεία», είπε η Kοζίρ Reuters.

«Πάντα ήθελα να κάνω το ίδιο, αλλά δεν ήξερα από τι να ξεκινήσω, σε ποιον να απευθυνθώ. Σκέφτηκα ότι εδώ στη Μόσχα (Ρωσία) δεν ήταν ρεαλιστικό να γίνει», είπε.

Η ασθενής Irina Mikhailovna, 76, κοιτάζει τον Ντίτριχ στη μονάδα Savyolovsky (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Μέσω μιας φίλης της ήρθε σε επαφή με τον ξενώνα Τσαρίτσινο, που χάρηκε που ήρθαν μαζί με το πόνυ της. Έτσι, τον Νοέμβριο του 2022 επισκέπτονται ξενώνες στη Μόσχα.

Ο Ντίτριχ είναι ένα 23χρονο πόνι που δεν είναι ντροπαλό και είναι πολύ παιχνιδιάρικο. «Ο Ντίτριχ είναι απλά υπέροχος. Θέλω να τον μοιραστώ με όλους. Σκέφτηκα ότι οι άνθρωποι σε ξενώνες δεν είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν έναν στάβλο ή να έρθουν σε επαφή με ζώα. Νομίζω ότι τους λείπει αυτή η ζωική συντροφιά και ζεστασιά», είπε ο Kozyr.

Ο ασθενής Vladimir Semyonovich, 70, και η σύζυγός του Nina Stepanovna, κοιτάζουν τον Ντίτριχ έχοντας δίπλα του την Κοζίρ (REUTERS/Evgenia Novozhenina).

Φαίνεται, ως το ιατρικό προσωπικό και οι επαγγελματίες του ξενώνα στη Μόσχα συμφωνούν με την Κοζίρ. Πολλοί από τους ασθενείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να χαϊδέψουν ένα ζώο, έτσι οι επισκέψεις του Ντίτριχ αποτελούν μια χαρούμενη και θετική απόσπαση της προσοχής για ορισμένους ασθενείς που βρίσκονται κλινήρεις για πολύ καιρό.

«Χαίρομαι που μπορώ να δώσω στους ανθρώπους αυτή την ευκαιρία να αγγίξουν ένα όμορφο, γούνινο, απαλό και ευγενικό ζώο», είπε η Κορζίρ.

Μια ασθενής χαϊδεύει το πόνι (REUTERS/Evgenia Novozhenina).

Με πληροφορίες από The Animal Reader