Ερυθρά Θάλασσα: Ψηφίζει για αποστολή πολεμικών πλοίων η ΕΕ – Σε τεντωμένο σκοινί ο πλανήτης
Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν, όχι μόνο για αποστολή στρατού στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και για βομβαρδισμούς στο έδαφος της Υεμένης
Από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας, τα εκρηκτικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα καθημερινά σε αυτό που αποκαλούμε «Ανατολή», είναι τόσο πυκνά το τελευταίο χρονικό διάστημα, που πλέον δεν αποκλείεται μια ευρύτερη κλιμάκωση, με σημαντική εμπλοκή της Δύσης.
Βαθαίνει την εμπλοκή της η Ευρωπαϊκή Ένωση
Ήδη, άλλωστε, πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών μάχονται με τους Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να προστατευθούν οι θαλάσσιες μεταφορές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιθανό να μην παραμείνει αμέτοχη, αρχής γενομένης από αύριο (4/1).
Συγκεκριμένα, σήμερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια πρόταση για τη δημιουργία μιας αποστολής με στόχο την προστασία των πλοίων και την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα.
Εδώ και μέρες, άλλωστε, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν, όχι μόνο γι’ αποστολή στρατού στην Ερυθρά Θάλασσα, παρά για βομβαρδισμούς στο έδαφος της Υεμένης.
Απαιτείται ομοφωνία
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική είπε στους δημοσιογράφους ότι η πρόταση που θα παρουσιαστεί αύριο, απαιτεί την ομοφωνία των κρατών μελών για να εγκριθεί.
Τελεσίγραφο ΗΠΑ και άλλων 11 κρατών στους Χούθι
Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και έντεκα χώρες σύμμαχοί τους κάλεσαν τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν «αμέσως τις παράνομες επιθέσεις» τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν τις «συνέπειες».
«Οι Χούθι θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες»
«Το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές: ζητάμε τον άμεσο τερματισμό αυτών των παράνομων επιθέσεων και την απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων που κρατούνται παράνομα» ανέφερε αυτός ο συνασπισμός των δώδεκα χωρών, σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.
«Οι Χούθι θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες εάν συνεχίσουν να απειλούν ζωές, την παγκόσμια οικονομία και το ελεύθερο εμπόριο σε βασικές πλωτές οδούς της περιοχής», συνεχίζει το κείμενο.
Εκτός από τις ΗΠΑ, την ανακοίνωση υπογράφουν επίσης η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Βρετανία, η Δανία και η Ολλανδία.
Το κείμενο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις.
Νωρίτερα σήμερα οι Χούθι ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν μια «επιχείρηση» εναντίον του γαλλικού φορτηγού πλοίου CMA CGM στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Σύμφωνα εξάλλου με τον αμερικανικό στρατό, το βράδυ της Τρίτης οι αντάρτες εκτόξευσαν δύο πυραύλους σε μια ζώνη όπου έπλεαν πολλά εμπορικά πλοία, στο στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, χωρίς να προκληθούν ζημιές.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η κρίση
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ερυθρά Θάλασσα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που πρόκειται να συνεδριάσει αργότερα σήμερα, σύμφωνα με μια γαλλική διπλωματική πηγή.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει μια λύση στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς καθώς οι εμπόλεμες πλευρές δεν μπορούν να συμβιβαστούν.
«Αυτό που έχουμε μάθει τα 30 αυτά χρόνια, και αυτό που μαθαίνουμε τώρα με την τραγωδία που βιώνει η Γάζα, είναι ότι η λύση πρέπει να επιβληθεί απ’έξω επειδή τα δύο μέρη δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταλήξουν σε συμφωνία», δήλωσε σε εκδήλωση στη Λισαβόνα, προειδοποιώντας επίσης πως, «αν αυτή η τραγωδία δεν τελειώσει σύντομα, ολόκληρη η Μέση Ανατολή μπορεί να καταλήξει στις φλόγες».
«Η ειρήνη δεν θα επιτευχθεί μόνιμα παρά μόνο αν η διεθνής κοινότητα εμπλακεί έντονα για να το πετύχει και να επιβάλει μια λύση», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχουν «οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι και οι Άραβες».
Εν τω μεταξύ, σήμερα, οι Χούθι επιτέθηκαν ξανά σε πλοίο και κατόπιν αυτού απείλησαν ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Πιθανή η κλιμάκωση της σύγκρουσης»
Παράλληλα, σχετικά με το χθεσινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό -θανατηφόρο για ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς- το οποίο αναβίωσε τους φόβους για επέκταση της σύγκρουσης, ο Μπορέλ είπε στις σημερινές δηλώσεις ότι σκόπευε να επισκεφθεί αύριο τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, για να «αναζητήσει τρόπους εξόδου» από τη σύγκρουση.
«Αυτό που συνέβη χθες με τον θάνατο ηγετικών στελεχών της Χαμάς είναι ένας επιπλέον παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση της σύγκρουσης», τόνισε.
Ο πόλεμος έφθασε στον Λίβανο την Τρίτη με τη δολοφονία στη Βηρυτό του υπαρχηγού της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι, σε επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε πως σκότωσε τον Αρούρι.
Η δολοφονία είναι ένα ακόμη σημάδι που δείχνει ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς επεκτείνεται σε όλη την περιοχή, εμπλέκοντας την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ακόμη και τις θαλάσσιες οδούς στην Ερυθρά Θάλασσα.
- Ρωσία: Δύο πύραυλοι και 27 drones καταρρίφθηκαν στο Κουρσκ
- Αντάνι: Υποβαθμίζει την δίωξη για δωροδοκία ο ινδικός κολοσσός
- Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν – Τραυματίστηκε ο διευθυντής του
- Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υποβαθμίζει την έρευνα σχετικά με τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων
- Ιορδανία: Πυροβολισμοί στην πρεσβεία του Ισραήλ στην πρωτεύουσα Αμμάν
- Ισπανία: Διαδήλωση εκπαιδευτικών και γονέων στη Βαλένθια για τα κλειστά σχολεία