Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Αντιμετωπίζει έλλειψη «Καφάν» ή λευκών σάβανων, εν μέσω των αυξανόμενων θανάτων αμάχων

Γάζα: Αντιμετωπίζει έλλειψη «Καφάν» ή λευκών σάβανων, εν μέσω των αυξανόμενων θανάτων αμάχων

Σε μια από τις δυσάρεστες ειδήσεις της ημέρας, το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT που έχει δημοσιογράφους στη Γάζα, ανακοίνωσε πως υπάρχει έλλειψη σε σάβανα, εξαιτίας των πολλών θανάτων αμάχων.

Ένας εθελοντής λέει ότι στη Γάζα πεθαίνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που μερικές φορές τα σάβανα που δωρίζονται δεν είναι αρκετά και πρέπει να τυλίξει τέσσερις με πέντε ανθρώπους σε ένα σάβανο.

Τις τελευταίες 12 εβδομάδες, το κομμάτι του λευκού υφάσματος έχει γίνει σύμβολο των χιλιάδων θανάτων αμάχων που έχουν σημειωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Κάποια σάβανα φέρουν τις λέξεις «άγνωστος άνδρας» ή «άγνωστη γυναίκα» και λαμβάνονται φωτογραφίες των ατόμων μήπως αναγνωριστούν στο μέλλον

Κάποια από τα σάβανα αναγράφουν λόγια αγάπης. Άλλα δεν αναφέρουν τίποτα καθώς έχουν σκοτωθεί αλόκληρες οικογένειες ή σε άλλες περιπτώσεις οι σωροί δεν είναι αναγνωρίσιμες.

Τα τόπια λευκού υφάσματος είναι σε έλλειψη στη Γάζα, λόγω του μεγάλου αριθμού των θυμάτων.

Οι άγνωστοι νεκροί που δεν τους αναγνώρισε κανείς ή κανείς δεν ζει να τους αναγνωρίσει

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα σάβανα φέρουν τις λέξεις «άγνωστος άνδρας» ή «άγνωστη γυναίκα» και πριν από την ταφή λαμβάνονται φωτογραφίες και καταγράφεται η ημερομηνία και ο τόπος του χτυπήματος, ώστε τα άτομα να μπορούν να αναγνωριστούν από τους συγγενείς αργότερα.

Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, η προσφορά των λευκών καλυμμάτων που δωρίζουν οι αραβικές κυβερνήσεις και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις αναμένεται να συμβαδίσει με τη ζήτηση. Αλλά υπάρχουν δυσκολίες που προκαλούνται από τον τεράστιο αριθμό των νεκρών και μερικές φορές υπάρχουν κενά στην τοπική διαθεσιμότητα των σάβανων.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πάρα πολλές, υπάρχει έλλειψη στα μαχαίρια και στα ψαλίδια που χρειαζόμαστε για να ετοιμάσουμε τα σάβανα και να τα κόψουμε», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπού Μούσα, εθελοντής στην Keratan Society, η οποία προετοιμάζει τα πτώματα για την ταφή.

O Μοχάμεντ Αμπού Μούσα, εθελοντής στην Keratan Society προετοιμάζει τα πτώματα για ταφή.

Μαχαίρια, ψαλίδια, βαμβάκι, όλα σε έλλειψη λόγω του αποκλεισμού

«Όπως ξέρετε, υπάρχει αποκλεισμός και δεν υπάρχουν υλικά στη Γάζα, οπότε δυσκολευόμαστε να βρούμε μαχαίρια, ψαλίδια και βαμβάκι», είπε, προσθέτοντας ότι πεθαίνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που μερικές φορές τα σάβανα που έχουν δωρηθεί δεν είναι αρκετά και πρέπει να τυλίξει τέσσερις ή πέντε ανθρώπους σε ένα σάβανο. Ο Μαρουάν αλ Χαμς, διευθυντής του νοσοκομείου Αμπού Γιούσεφ αλ Νατζάρ, δήλωσε ότι η επικράτηση των σάβανων σηματοδοτεί τον πόνο της Γάζας.

«Ο μεγάλος αριθμός των μαρτύρων (σ.σ. νεκρών) έκανε το λευκό σάβανο σύμβολο αυτού του πολέμου και έγινε παράλληλο με τη σημαία της Παλαιστίνης ως προς την επιρροή της και τη γνώση του κόσμου για τη σημασία του αγώνα μας», είπε. Το λευκό κάλυμμα ανάγεται σε ένα χαντίθ (σ.σ. ρητό ή οδηγία ) του Προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος ενθάρρυνε τους μουσουλμάνους να φορούν λευκά ρούχα και να τυλίγουν τους νεκρούς με λευκά.

Τα σάβανα από τους Άραβες δωρητές έρχονται συσκευασμένα με μια μπάρα σαπούνι, άρωμα, βαμβάκι και ευκάλυπτο, για την προετοιμασία των σωμάτων για την ταφή, δήλωσε στο Reuters ένας γιατρός σε νοσοκομείο της νότιας πόλης Ράφα. Αξιωματούχος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα δήλωσε στο Reuters ότι τα σάβανα κατασκευάζονται είτε από ύφασμα είτε από νάιλον υλικό. Ενώ τα νάιλον κατασκευάζονται τόσο σε λευκό όσο και σε μαύρο χρώμα, το λευκό είναι το παραδοσιακό χρώμα και προτιμάται.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024