ΗΠΑ: Η πώληση των F-16 στην Τουρκία περνά από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Τα εξοπλιστικά ο μοχλός της ασφυκτικής πίεση που ασκεί η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
- Η Χεζμπολάχ απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ - Στον Λίβανο ο Χοχστάιν για να «κλείσει» συμφωνία
Μετά από την υπόθεση των F-35, που σχετίζεται με την Ελλάδα, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν σήμερα (3/1) και αυτήν των F-13, προκειμένου να πιέσουν την Τουρκία ν’ αλλάξει τη στάση της στην υπόθεση της ένταξης της Σουηδία στο ΝΑΤΟ, αίροντας το βέτο που ασκεί.
Δώσε για να πάρεις, διαμηνύθηκε εκ νέου στον Ερντογάν
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ προχώρησε στην παραδοχή ότι η αμερικανική κυβέρνηση έπρεπε να εργαστεί προκειμένου να δώσει λύσεις στις ανησυχίες που είχε εκφράσει το Κογκρέσο σχετικά με την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
Στο κάδρο και τα ελληνοτουρκικά
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί νομοθέτες είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η Άγκυρα δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
«Είχαμε εμπόδια στο Κογκρέσο λόγω των ενεργειών που έχει κάνει η Τουρκία και που έπρεπε να τα ξεπεράσουμε και να τα επεξεργαστούμε. Προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο επιμελώς», σημείωσε ο κ. Μίλερ.
«Να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό»
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πώληση των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία δεν πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, όπως εξήγησε, υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που έχουν διαφορετική άποψη και έχουν συνδέσει τα δύο ζητήματα.
Ως εκ τούτου, δεν θέλησε να σχολιάσει το πότε η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη αμυντική σύμβαση. Ο Μάθιου Μίλερ κατέληξε λέγοντας «ότι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί για να οδηγήσει σε πρόοδο είναι η Τουρκία να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατό για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις