Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Live: Φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη μετά τη δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς στον Λίβανο

Live: Φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη μετά τη δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς στον Λίβανο

Live οι εξελίξεις στο in - Εντείνει τις επιθέσεις η Χεζμπολάχ, μετά τη δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη, δηλώνει ότι βρίσκεται η Χεζμπολάχ, μετά τη δολοφονία του ανώτερου ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι σε έκρηξη στη Βηρυτό την Τρίτη, για την οποία κατηγορεί το Ισραήλ. Το  Τελ Αβίβ πάντως, δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη.

Ο Λίβανος θα καταθέσει καταγγελία κατά του Ισραήλ στον ΟΗΕ για το «κατάφωρο«, όπως το χαρακτήρισε, ισραηλινό χτύπημα στην πρωτεύουσά του. Ο εκπρόσωπος των IDF, ξεκίνησε τη νυχτερινή του ενημέρωση λέγοντας ότι ο στρατός βρίσκεται σε «πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας σε όλους τους τομείς, στην άμυνα και στην επίθεση».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις των Χούθι κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι ένα ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο al-Amal στο Khan Younis στη νότια Γάζα σκότωσε τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους.

Τουλάχιστον 22.313 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 57. 000 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε live:

Αναλυτικά οι εξελίξεις στο in:

05:45 18 μεγάλες ναυτιλιακές αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα

Μετά τις δεκάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων το τελευταίο διάστημα, 18 μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες αποφεύγουν πλέον τη διέλευση των σκαφών τους από την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ).

«Μεγάλος αριθμός εταιρειών» αποφάσισε ήδη την αναδρομολόγηση των πλοίων τους, που κάνουν τον γύρο της Αφρικής, «προκειμένου να μειωθούν οι επιθέσεις και ο αντίκτυπος για τους ναυτικούς», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΔΝΟ, ο Αρσένιο Ντομίνγκες, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Προχθές Τρίτη, ο δανέζικος κολοσσός της ναυτιλίας Maersk ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις μεταφορές φορτίων μέσω Ερυθράς Θάλασσας και Κόλπου του Αντεν επ’ αόριστον.

05:15 Το Ισραήλ «καρφώνει» αμερικανός αξιωματούχος για τη δολοφονία Αρούρι

Το Ισραήλ διεξήγαγε το πλήγμα το οποίο σκότωσε προχθές Τρίτη τον δεύτερο στην ιεραρχία της Χαμάς, τον Σάλεχ αλ Αρούρι, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

«Πρόκειται για ισραηλινό πλήγμα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

04:45 ΗΠΑ: Το πολύνεκρο χτύπημα στο Ιράν «μοιάζει» με ISIS

Η διπλή έκρηξη η οποία στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 103 ανθρώπων χθες Τετάρτη κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμάνι στην Κερμάν του Ιράν μοιάζει να ήταν «τρομοκρατική» ενέργεια του είδους αυτών που διέπραττε συχνά στο παρελθόν η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εκτίμησε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχολίασε πως «μοιάζει να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση, του είδους που έκανε το ΙΚ στο παρελθόν, αυτή είναι (…) η υπόθεση εργασίας που κάνουμε εξ όσων γνωρίζω».

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης μέχρι στιγμής.

Ο στρατηγός Σουλεϊμάνι σκοτώθηκε σε πλήγμα αμερικανικού drone κατά διαταγή του αμερικανού τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το 2020.

04:15 Επικοινωνία Ερντογάν – Ραϊσί μετά το μακελειό στην Κερμάν

Τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στην πόλη Κερμάν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 103 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 200 και πλέον, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Εμπραχίμ Ραϊσί, «καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση με στόχο αμάχους», δήλωσε ότι «η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του Ιράν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και ευχήθηκε «υπομονή στον ιρανικό λαό».

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς το Ιράν να δράσουν από κοινού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

03:45 Καταδικάζει ο Μπορέλ δηλώσεις ισραηλινών υπουργών

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ «καταδίκασε» χθες Τετάρτη τις «εμπρηστικές» δηλώσεις δυο ακροδεξιών υπουργών της κυβέρνησης του Ισραήλ, που εισηγήθηκαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της.

Πρόκειται για τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, και τον υπουργό Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, που ανήκουν σε παρατάξεις της άκρας δεξιάς (περισσότερα εδώ).

03:13 O Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Τέντρος Γκεμπρεγιέσους για τις νέες μητέρες που φέρνουν στον κόσμο τα μωρά τους στη Γάζα

Η εμπειρία της νέας μητέρας Ναρεμάν είναι παρόμοια με χιλιάδες άλλες γυναίκες στη Γάζα σήμερα, οι οποίες λόγω της σύγκρουσης αντιμετωπίζουν μια μάχη ζωής και θανάτου για να φέρουν νέα ζωή στον κόσμο. Αλλά μετά τον εκτοπισμό της, η έγκυος 9 μηνών Ναρεμάν, που υπέφερε από έντονους πόνους στον τοκετό, μεταφέρθηκε από τη σκηνή της σε έναν προσωρινό καταυλισμό με άμαξα με άλογα σε νοσοκομείο για να γεννήσει την κόρη της, πριν επιστρέψει αμέσως μετά στο αυτοσχέδιο σπίτι της.

Το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας δεν μπόρεσε ακόμη να παράσχει τους συνήθεις εμβολιασμούς στην κόρη της, ενώ τα άλλα τρία παιδιά της Ναρεμάν είναι επίσης άρρωστα.

Στη Γάζα, 50.000 έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις. Κατά μέσο όρο, 183 γεννήσεις λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα. Περίπου 130 πρόωρα γεννημένα μωρά εξαρτώνται από θερμοκοιτίδες, αλλά οι περισσότερες θερμοκοιτίδες βρίσκονται στη βόρεια Γάζα, η οποία έχει μετατραπεί σε ζώνη ιατρικής καταστροφής χωρίς πλήρως λειτουργικά νοσοκομεία.

Ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι μητέρες της Γάζας και τα νεογέννητά τους είναι η επείγουσα παροχή ανθρωπιστικής πρόσβασης και η άμεση, διαρκής κατάπαυση του πυρός τώρα.

02:50 Παραδοχή των IDF πως σκότωσαν ακόμη έναν όμηρο κατά τη διάρκεια διάσωσης στην Γάζα

Ο Ισραηλινός όμηρος Σαχάρ Μπαρούχ σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια προσπάθειας διάσωσης από ειδικές δυνάμεις στη Γάζα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Η Χαμάς ανακοίνωσε στις 8 Δεκεμβρίου ότι ένας όμηρος, τον οποίο κατονόμασε Σαάρ Μπαρούχ, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια απόπειρας διάσωσης, αναφέρει το Reuters.

«Σε αυτό το σημείο, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι συνθήκες θανάτου του Σαχάρ και δεν είναι γνωστό αν δολοφονήθηκε από τη Χαμάς ή σκοτώθηκε από τα πυρά των δυνάμεών μας», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Reuters. Ο Σαχάρ Μπαρούχ ήταν μεταξύ των 240 ομήρων που είχαν αρπάξει οι ένοπλοι της Χαμάς όταν εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 123 παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων τουλάχιστον 23 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τις ισραηλινές αρχές.

02:25 Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ του Ιράν

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο Ιράν μετά την τρομοκρατική επίθεση, όπως τη χαρακτήρισε, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν.

Δύο εκρήξεις βομβών στο νότιο Ιράν διέλυσαν ένα πλήθος στη μνήμη του στρατηγού Κασέμ Σολείμάνι, του επικεφαλής της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Quds Force, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στο Ιράκ πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, αλλά το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την εκτέλεση της τρομοκρατικής επίθεσης κατηγορώντας τον ISIS, ενώ το Ισραήλ δεν σχολίασε.

Ο Μπορέλ μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν «για να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του μετά τις φρικτές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στο Κέρμαν και σκότωσαν δεκάδες αμάχους», αναφέρει ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Καταδίκασα αυτή την τρομοκρατική επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο και εξέφρασα την αλληλεγγύη μου στον ιρανικό λαό», προσθέτει ο Μπορέλ.

02:05 Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατιωτικού επιτελείου επιθεώρησε τα σύνορα με τον Λίβανο – Κάλεσε τους πάντες να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατιωτικού επιτελείου, Χερζί Χαλεβί, περιόδευσε στα βόρεια σύνορα την Τετάρτη και πραγματοποίησε διάφορες επιχειρησιακές αξιολογήσεις με τους επικεφαλής της βόρειας διοίκησης.

Είπε  σύμφωνα με το Al Jazeera ότι «αυτή είναι τώρα μια ευκαιρία να αλλάξει το status quo της κατάστασης ασφαλείας εκεί. Ανέφερε πως η ετοιμότητά τους βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο, στην πραγματικότητα, σε μια κορύφωση που δεν έχουν ξαναδεί». Καταρτίζουν σχέδια – τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά – για την περίπτωση που η Χεζμπολάχ χτυπήσει πρώτη.

01:40 Περισσότερες Ισραηλινές φωνές υπουργών υπέρ του εκτοπισμού

Η υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ Γκίλα Γκαμλιέλ δήλωσε στην Κνέσετ στις 2 Ιανουαρίου ότι η «ανθρωπιστική μετανάστευση» είναι η καλύτερη επιλογή για τους κατοίκους της Γάζας.

«Στο τέλος του πολέμου, η κυριαρχία της Χαμάς θα καταρρεύσει, δεν θα υπάρχουν δημοτικές αρχές και ο άμαχος πληθυσμός θα εξαρτάται πλήρως από την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν θα υπάρχει εργασία και το 60% της γεωργικής γης της Γάζας θα μετατραπεί σε ζώνες ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός.

«Το πρόβλημα της Γάζας δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα. Ο κόσμος πρέπει να υποστηρίξει την ανθρωπιστική μετανάστευση, γιατί αυτή είναι η μόνη λύση που ξέρω», πρόσθεσε. «Η εκπαίδευση στο μίσος [για τους Ισραηλινούς] θα συνεχιστεί στη Γάζα και οι περαιτέρω επιθέσεις κατά του Ισραήλ είναι μόνο θέμα χρόνου», δήλωσε η Γκάμλιελ, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να καλούν σε αναγκαστική μετακίνηση και μαζική εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα στην έρημο Σινά στην Αίγυπτο. Καθώς η επίθεση στη Γάζα συνεχίζεται, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, αφού εκτοπίστηκαν από τη βόρεια Γάζα ή από άλλες περιοχές στα νότια της λωρίδας.

01:15 Δεκάδες νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

Τα θύματα ήταν στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Επικαλούμενο τοπικές ιατρικές πηγές, το δημοσίευμα ανέφερε ότι τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο Χαν Γιουνίς και τέσσερις στη Ράφα στα νότια. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές στοίχισαν επίσης τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους στο Ντέιρ ελ Μπάλα και σε δύο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ. Το Wafa μετέδωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις είχαν επίσης στόχο τη βόρεια Γάζα προκαλώντας θύματα, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Περισσότεροι από 22.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου της 7ης Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 9.600 παιδιών.

00:50 Ισραηλινά δημόσια πρόσωπα κατηγόρησαν τη δικαιοσύνη της χώρας ότι αγνοεί την υποκίνηση σε γενοκτονία στη Γάζα

Μια ομάδα επιφανών Ισραηλινών κατηγόρησε τις δικαστικές αρχές της χώρας ότι αγνοούν την «εκτεταμένη και κατάφωρη» υποκίνηση σε γενοκτονία και εθνοκάθαρση στη Γάζα από σημαίνοντα δημόσια πρόσωπα. Σε επιστολή τους προς τον γενικό εισαγγελέα και τους κρατικούς εισαγγελείς, ζητούν να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η ομαλοποίηση της γλώσσας που παραβιάζει τόσο το ισραηλινό όσο και το διεθνές δίκαιο.

«Για πρώτη φορά που μπορούμε να θυμηθούμε, οι ρητές εκκλήσεις για τη διάπραξη φρικτών εγκλημάτων, όπως αναφέρεται, εναντίον εκατομμυρίων αμάχων έχουν μετατραπεί σε νόμιμο και κανονικό μέρος του ισραηλινού λόγου», γράφουν. «Σήμερα, οι εκκλήσεις αυτού του είδους αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στο Ισραήλ». Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του Ισραήλ, το μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, καθηγητής Ντέιβιντ Χάρελ Harel, μαζί με άλλους ακαδημαϊκούς, πρώην διπλωμάτες, πρώην μέλη της Κνεσέτ, δημοσιογράφους και ακτιβιστές.

Η 11σέλιδη επιστολή αναφέρει πως «Η γλώσσα της γενοκτονίας κινδυνεύει να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο», αναφέρει η επιστολή. «Ο κανονικοποιημένος λόγος που καλεί σε εξόντωση, εξάλειψη, καταστροφή και άλλα παρόμοια είναι πιθανό να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι στρατιώτες».

Περισσότερα εδώ.

00:30 Αξιωματούχος του Μπάιντεν λέει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ δεν επιδιώκει πόλεμο ευρείας κλίμακας με το Ισραήλ – Ρίχνουν την επίθεση στο Ιράν στον ISIS

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ επιδιώκει να ανοίξει πλήρως ένα νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι από τις IDF, που φέρεται να δολοφονήθηκε χθες στη Βηρυτό, λέει ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι από όλα όσα μπορούμε να πούμε, δεν υπάρχει σαφής επιθυμία της Χεζμπολάχ να πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ και το αντίστροφο», λέει ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Μπάιντεν δεν φτάνει στο σημείο να δικαιολογήσει την υποτιθέμενη δολοφονία, αλλά σημειώνει ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με τον Αρούρι, προσθέτοντας ότι «τα ανώτερα μέλη της Χαμάς πρέπει να λογοδοτήσουν».

00:19 Σφοδρές μάχες στη Γάζα και αεροπορικές επιδρομές

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και μάχες στην κεντρική και νότια Γάζα.

Συγκεκριμένα σφοδρές μάχες φέρονται να διεξάγονται στον καταυλισμό προσφύγων al-Maghazi στην κεντρική Γάζα.

Επιπλέον, επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές αναφέρονται στη νότια μητρόπολη Χαν Γιουνίς.

00:03 Ο δήμαρχος Αβιχάι Στερν του οικισμού Κιριάτ Σμόνα ζήτησε από τους εποίκους να εκκενώσουν την πόλη

Ο βορειοϊσραηλινός οικισμός Κιριάτ Σμόνα γνωρίζει εδώ και καιρό την απειλή των εκτοξεύσεων ρουκετών από τον Λίβανο, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η συνεχής απειλή οδήγησε στην εκκένωση των περισσότερων εποίκων του, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη δημοσίευμα της Yedioth Ahronoth.

Ο δήμαρχος Αβιχάι Στερν προέτρεψε όλους τους εποίκους να εκκενώσουν την περιοχή, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πιθανή απάντηση της Χεζμπολάχ στη δολοφονία του κορυφαίου αξιωματούχου της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι.

«Πιστεύω ότι από τις 7 Οκτωβρίου, έχουμε εμπλακεί σε μια μάχη: το αισθανόμαστε και το ακούμε ευδιάκριτα… Δυστυχώς, υπάρχουν ζημιές τόσο σε περιουσίες όσο και σε ζωές. Ακούω διάφορους ευφημισμούς, «σχεδόν σαν πόλεμος», «πόλεμος φθοράς» και κάθε είδους διαφορετικούς ορισμούς… Σύντροφοι, αυτό είναι πόλεμος… Δεν υπάρχει άλλος ορισμός για την κατάσταση και δεν ξέρω τι είναι κλιμάκωση», πρόσθεσε ο Ισραηλινός δήμαρχος.

23:55 Ο πρόεδρος του Ιράν, Ραΐσι ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Τουρκία, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης

«Μετά το τρομοκρατικό επεισόδιο στο Κέρμαν, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον μαρτυρικό θάνατο μεγάλου αριθμού συμπατριωτών μας, ο πρόεδρος Ραΐσι ακύρωσε το ταξίδι του στην Τουρκία για να παρακολουθήσει προσωπικά το θέμα αυτό», ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Μοχάμαντ Τζαμσίντι, αναπληρωτής διευθυντής πολιτικών υποθέσεων στο γραφείο του προέδρου, εκτιμώντας παράλληλα την πρόσκληση του Τούρκου προέδρου.

Το ταξίδι αυτό θα γίνει σε άλλο κατάλληλο χρόνο, πρόσθεσε ο Τζαμσίντι.

23:50 ΥΠΕΞ Λιβάνου: «Προσπαθούμε να πείσουμε την Χεζμπολάχ να κάνει πίσω, αλλά δεν μπορούμε να την διατάξουμε»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε στο CNN ότι προσπαθεί να πείσει τη Χεζμπολάχ να υποχωρήσει και να εμποδίσει την ομάδα να ωθήσει τον Λίβανο σε πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά παραδέχεται ότι η Βηρυτός έχει ελάχιστο έλεγχο επί της ισχυρής οργάνωσης. Συνδυαστικά με την ομιλία του Νασράλα που ανέφερε πως η Χεζμπολάχ θα μπει πιο δυναμικά αν ξεσπάσει πόλεμος Λιβάνου-Ισραήλ, υποννοώντας πως δεν θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις πρώτοι, θα πρέπει να θεωρηθεί ως αμυντική στάση.

«Δεν είναι ότι μπορούμε να τους διατάξουμε. Δεν το ισχυριζόμαστε αυτό, αλλά μπορούμε να τους πείσουμε και νομίζω ότι λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση», λέει στον σταθμό κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον. Λέει ότι ο Λίβανος «δεν θέλει κανέναν πόλεμο» και φοβάται ότι οι αψιμαχίες μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης, οι οποίες έχουν περιοριστεί κυρίως στη συνοριακή περιοχή, θα μπορούσαν να επεκταθούν.

«Δεν μας αρέσει ένας περιφερειακός πόλεμος γιατί είναι επικίνδυνος για όλους. Επικίνδυνο για τον Λίβανο, επικίνδυνο για το Ισραήλ και για τις χώρες που περιβάλλουν το Ισραήλ», λέει.

Ο Μπου Χαμπίμπ κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τις δύο βόμβες που εξερράγησαν στον τάφο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμάνι, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 100 άνθρωποι.

23:30 Σιωπηλή συμφωνία ΗΠΑ-Κατάρ για 10ετή παραμονή των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση αλ-Ουλέιντ

Σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το CNN, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Κατάρ για την παράταση της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στην αεροπορική βάση αλ-Ουλέιντ για επιπλέον 10 χρόνια.

Η συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ιδίως λόγω του αυξημένου ελέγχου του Κατάρ λόγω των ανησυχιών για τη φιλοξενία ηγετών της Χαμάς. Η αεροπορική βάση αλ-Ουλέιντ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, παραμένει κρίσιμος κόμβος για τις αεροπορικές επιχειρήσεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επισκέφθηκε τη βάση, αλλά δεν έγινε καμία αναφορά σε παράταση. Το Πεντάγωνο επέλεξε να μην παράσχει σχόλια επί του θέματος.

Σχολιαστές θεωρούν πως η ανανέωση της σύμβασης και κυρίως η αποσιώπησή της, ήρθε υπό την πίεση της ύπαρξης μελών της Χαμάς στο Κατάρ.

23:20 Στους 103 οι νεκροί και 141 τραυματίες από τις εκρήξεις στο Κέρμαν του Ιράν

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε 700 μέτρα μακριά από τον τάφο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμάνι και η δεύτερη έκρηξη έγινε ένα χιλιόμετρο μακριά από αυτόν. Είναι μια παλιά στρατηγική, ώστε οι πολίτες που θα απομακρυνθούν από την μια έκρηξη να πληγούν από την άλλη σε μεγαλύτερο βαθμό. Πολλοί άνθρωποι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για την τέταρτη επέτειο του θανάτου του στρατηγού Σουλεϊμανί στην πόλη του Κέρμαν όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Οι εκρήξεις χτύπησαν τους πενθούντες στο νεκροταφείο του Κέρμαν και ασθενοφόρα έσπευσαν μοιράζοντας τους τραυματίες στα νοσοκομεία της πόλης.

23:12 Ισραηλινός οικονομολόγος προειδοποιεί για βαθιά ύφεση της ισραηλινής οικονομίας

«Οι περισσότερες πιθανότητες είναι ότι θα έχουμε ύφεση και ίσως βαθιά ύφεση, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας», δήλωσε ο οικονομολόγος Τζόζεφ Ζέιρα. «Η εγχώρια ζήτηση, ο τουρισμός, οι αγορές ακριβών καταναλωτικών ειδών και κυρίως οι επενδύσεις θα μειωθούν», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Anadolu.

Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι θα υποφέρουν περισσότερο λόγω της οικονομικής ύφεσης, σύμφωνα με τον οικονομολόγο. Δύο σημαντικά γεγονότα είχαν πολύ μεγάλη οικονομική επίδραση, είπε, με τον πόλεμο στη Γάζα να είναι «σίγουρα το μεγαλύτερο», μαζί με τον αντίκτυπο των πολύμηνων αναταραχών για το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

«Έτσι, είχε ήδη κάποια στοιχεία ύφεσης, αν και δεν μπορούμε να πούμε και να εκτιμήσουμε πόσο μεγάλη ήταν», δήλωσε ο αναλυτής. Αυτό «σίγουρα αύξησε τον κίνδυνο για τους επενδυτές και σίγουρα άρχισε να μειώνει τις επενδύσεις», πρόσθεσε. «Οι αβεβαιότητες, όπως πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, αν θα εμπλακούν και άλλες χώρες, τι θα συμβεί στη Δυτική Όχθη; Θα ξεσπάσει επίσης σε μια Ιντιφάντα ή μίνι Ιντιφάντα ή όχι; Έτσι, το μέγεθος της αβεβαιότητας είναι αρκετά μεγάλο και συνήθως η αβεβαιότητα μειώνει τις επενδύσεις», πρόσθεσε.

23:02 Οι ΗΠΑ δεν πάνε πουθενά, λέει ο Λευκός Οίκος εν μέσω νευρικότητας στον απόηχο της αποχώρησης του αεροπλανοφόρου

Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να διατηρούν μια σημαντική παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, εν μέσω αναφερόμενων ισραηλινών ανησυχιών για την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποσύρει το ένα από τα δύο αεροπλανοφόρα που μετέφερε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower καθώς και μια ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας, η οποία μετακινήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες μετά την αποχώρηση του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford, αναφέρει ο Kirby κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να δουν τη σύγκρουση στη Γάζα να εξαπλώνεται, «αλλά ούτε θα αποφύγουμε το καθήκον να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, τα συμφέροντά μας και τους εταίρους μας», λέει ο Κίρμπι υποννοώντας τις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης.

22:54 Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ ως αβάσιμη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν μια υπόθεση που έχει εισαχθεί στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ και κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία, χαρακτηρίζοντας την κατηγορία «αβάσιμη».

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι ένα παραγωγικό βήμα», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. «Δεν έχουμε δει σε αυτό το σημείο πράξεις που συνιστούν γενοκτονία». Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, καταδίκασε επίσης την υπόθεση σε δηλώσεις του την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας την υποβολή «αβάσιμη, αντιπαραγωγική και εντελώς χωρίς καμία απολύτως βάση».

Τα επιχειρήματα της Νότιας Αφρικής τα οποία έχουν εισαχθεί στην υπόθεση δεν αντικρούστηκαν από τις ΗΠΑ.

22:40 Το 85% των Παλαιστινίων της Γάζας υπό καθεστώς εκτοπισμού επιβεβαιώνουν τα Ηνωμένα Έθνη

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων δημοσίευσε ότι «σχεδόν το 85% των ανθρώπων στη Γάζα έχουν ξεκινήσει το 2024 σε κατάσταση εκτοπισμού».

Το γραφείο του ΟΗΕ, με βάσεις στη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη, έχει εκφράσει τη λύπη του για τη μαζική εκτόπιση και τις συνθήκες για όσους από τους 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ αναφέρουν ότι καθώς οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους «στριμώχνονται σε εξαιρετικά υπερπλήρεις χώρους, η εξάπλωση των ασθενειών έχει ενταθεί, επιβαρύνοντας ένα ήδη υπερφορτωμένο σύστημα υγείας που πασχίζει να καλύψει τεράστιες ανάγκες».

22:20 Κόντρα της Πρώτης Κυρίας του Ισραήλ με συγγενείς ομήρων

Η σύζυγος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Σάρα, επέκρινε τους συγγενείς των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, ενώ ακολουθούσε τον σύζυγό της και έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τις οικογένειες την Τρίτη, αναφέρει το Κανάλι 12.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού χωρίς αναφορά στις πηγές, η Σάρα Νετανιάχου είπε στις οικογένειες ότι οι δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης αποθρασύνουν τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από κάποιους που φώναξαν στη σύζυγο του πρωθυπουργού.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι κάποιοι συγγενείς απάντησαν ότι οι απελευθερωμένοι όμηροι είπαν ότι άκουσαν τους συγγενείς τους μέσω των μέσων ενημέρωσης, βοηθώντας τους να πάρουν δύναμη σε δύσκολες στιγμές.

22:04 «Δεν άλλαξε κάτι μετά τη δολοφονία αλ-Αρούρι» λέει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ματ Μίλερ ερωτηθείς εάν «οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η φερόμενη ισραηλινή απόφαση να σκοτώσει τον Σάλεχ αλ Αρούρι βλάπτει την επιθυμία της Ουάσινγκτον να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς», απάντησε ότι «η ανησυχία για κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου δεν είναι σήμερα μεγαλύτερη από ό,τι ήταν στην αρχή της σύγκρουσης».

Ενώ φαίνεται να γνέφει σχεδόν επιδοκιμαστικά για τη δολοφονία, ο Μίλερ λέει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τη δολοφονία του Αρούρι. Ο Μίλερ δεν φτάνει στο σημείο να επιβεβαιώσει ότι το Ισραήλ ήταν πίσω από την επίθεση, αλλά είπε: «Θα το αφήσω στην κυβέρνηση του Ισραήλ να μιλήσει για τις ενέργειές της».

21:53 Η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο

Η Γερμανία προτρέπει τους πολίτες της να εγκαταλείψουν γρήγορα τον Λίβανο, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μπορεί να επεκταθεί μετά το χτύπημα στη Βηρυτό που σκότωσε έναν ανώτερο ηγέτη της Χαμάς.

«Ζητείται από όλους τους Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη στο Λίβανο, να εγγραφούν στη λίστα ετοιμότητας ELEFAND για την αντιμετώπιση κρίσεων και να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό», γράφει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο X, πρώην Twitter.

Η προειδοποίηση έρχεται μετά από συνεδρίαση την Τετάρτη της μονάδας κρίσης της γερμανικής κυβέρνησης. Δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και επέκταση της σύγκρουσης, ιδίως δεδομένης της δολοφονίας του Σάλεχ αλ Αρούρι», του πολιτικού νούμερο δύο της Χαμάς στη Βηρυτό την Τρίτη, γράφει το υπουργείο.

«Αυτό ισχύει κυρίως για το νότιο τμήμα του Λιβάνου, μέχρι και τις νότιες αστικές περιοχές της Βηρυτού».

21:37 Νέο χτύπημα των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο εκπρόσωπος Τύπου ταξίαρχος Γιαχία Σαρί του στρατού των Ανσάρ Αλλάχ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης έβαλαν με επιτυχία στο στόχαστρο το πλοίο CMA CGM TAGE στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο κατευθυνόταν προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης» όπως ανακοίνωσε μόλις ο εκπρόσωπος Τύπου ταξίαρχος Γιαχία Σαρί. Συνέχισε λέγοντας πως «Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε αφού το πλήρωμα του πλοίου αρνήθηκε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων φλογερών προειδοποιητικών μηνυμάτων».

«Η επιχείρηση αυτή χρησιμεύει ως επιβεβαίωση της αμετακίνητης θέσης των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης που αρνούνται οποιαδήποτε συνεργασία με την κατοχική σιωνιστική οντότητα. Οι δυνάμεις μας επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να παρεμποδίζουν τα ισραηλινά πλοία ή οποιαδήποτε άλλα πλοία που κατευθύνονται στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης μέχρι να επιτραπεί η είσοδος βασικών προμηθειών, όπως τρόφιμα και φάρμακα, στην πολιορκημένη Γάζα», διευκρίνισε ο ταξίαρχος Σαρί.

21:23 Η επικήρυξη του Σαλέχ αλ-Αρούρι από τις αμερικανικές αρχές για 5 εκατ. δολάρια

Οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών προσέφεραν αμοιβή έως και 5 εκατ. δολάρια για πληροφορίες σχετικά με τον βασικό ηγέτη της Χαμάς.

Η αφίσα προσθέτει πως «Εάν έχετε πληροφορίες για τον Σαλίχ αλ-Αρούρι (γνωστό και ως Σαλέχ), μπορεί να δικαιούστε αμοιβή και πιθανή επανατοποθέτηση (σ.σ. σε άλλο μέρος ή χώρα όπως στα προγράμματα προστασίας μαρτύρων)».

21:00 Τρεις συλλήψεις στην Αργεντινή – Ύποπτοι για τρομοκρατία

Οι Αρχές της Αργεντινής συνέλαβαν τρία άτομα με συριακή και λιβανέζικη υπηκοότητα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για τη σχεδίαση τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα της Νότιας Αμερικής, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ο υπουργός ασφαλείας της Αργεντινής και η ομοσπονδιακή αστυνομία της χώρας.

Οι Αρχές δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα των υπόπτων, αλλά δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι ερευνούν τους στόχους των υπόπτων για την επίσκεψή τους στην Αργεντινή και ένα πακέτο βάρους 35 κιλών καθ’ οδόν από την Υεμένη προς έναν από τους υπόπτους.

«Προέκυψαν ενδείξεις για την πιθανή είσοδο στη χώρα τριών πολιτών συριακής και λιβανέζικης καταγωγής, οι οποίοι, αφού έφτασαν με διαφορετικές πτήσεις, επρόκειτο να συναντηθούν στην πόλη Μπουένος Άιρες για να σχεδιάσουν μια ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αργεντινής. Η αστυνομία δεν διευκρίνισε πότε έγιναν οι συλλήψεις.

20:40 Ξεκινάνε οι ακροάσεις του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) θα πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα στις 11 και 12 Ιανουαρίου, όπως  ανακοίνωσε την Τετάρτη.

Η Νότια Αφρική είχε ζητήσει από το ΔΔΔ την Παρασκευή να εκδοθεί επείγουσα διαταγή με την οποία να δηλώνεται ότι το Ισραήλ παραβίασε τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948 κατά την καταστολή του εναντίον της Χαμάς.

Το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να αμφισβητήσει τις κατηγορίες.

Περισσότερα εδώ.

20:00 Ο Νασράλα απειλεί με μάχη «χωρίς όρια» αν ξεσπάσει πόλεμος με το Ισραήλ

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ επαναβεβαιώνει ότι η δολοφονία του αλ Αρούρι δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία, προειδοποιώντας το Ισραήλ να μην επιτεθεί στον Λίβανο.

«Αν ο εχθρός σκέφτεται να διεξάγει πόλεμο εναντίον του Λιβάνου, τότε η μάχη μας θα είναι χωρίς ανώτατο όριο, χωρίς όρια, χωρίς κανόνες. Και ξέρουν τι εννοώ», λέει ο Νασράλα.

«Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο. Δεν τον φοβόμαστε. Δεν είμαστε διστακτικοί. Αν ήμασταν, θα είχαμε σταματήσει στο μέτωπο».

Ο Νασράλα ολοκλήρωσε την ομιλία του υποσχόμενος να συζητήσει περισσότερο το θέμα σε ομιλία του την Παρασκευή.

19:35 Νασράλα: Το Ισραήλ προσπάθησε να παρουσιάσει «εικόνα νίκης» σκοτώνοντας τον αλ-Αρούρι

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ λέει ότι στους τρεις μήνες μαχών στη Γάζα το Ισραήλ δεν πέτυχε καμία στρατηγική νίκη.

«Χθες το βράδυ, προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια εικόνα νίκης με την προδοτική δολοφονία του Σεΐχη Σάλεχ. Αλλά στη Γάζα πού είναι;»

Σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει πέσει εντελώς «ανθρώπινα, ηθικά, νομικά», προσθέτοντας ότι σε όλο τον κόσμο η χώρα θεωρείται ως μια χώρα που σκοτώνει και λιμοκτονεί παιδιά και αμάχους.

Σημείωσε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι νέοι στις ΗΠΑ υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους.

«Αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη σύγκρουση και στους υπολογισμούς στην περιοχή μας», δήλωσε ο Νασράλα.

19:19 Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ αποκαλεί τη βίαιη μεταφορά Παλαιστινίων «πράξη γενοκτονίας»

Ο Balakrishnan Rajagopal λέει στο Χ: «Η βίαιη μεταφορά του πληθυσμού της Γάζας αποτελεί πράξη γενοκτονίας, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός παιδιών».

«Οι αξιωματούχοι του Κονγκό ή άλλων κρατών θα είναι ένοχοι για υποβοήθηση και υποκίνηση γενοκτονίας αν συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε μεταφορά πληθυσμού», προειδοποίησε.

19:14 Ο Νασράλα επαινεί τους Χούθι για τη στόχευση πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ απαριθμεί τα βήματα που έχουν λάβει ομάδες σε όλη την περιοχή κατά του Ισραήλ, αλλά επαινεί ιδιαίτερα τους Χούθι για τη στοχοποίηση πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Το ποιοτικό, αποτελεσματικό, μεγάλο βήμα ήταν η πρόκληση στην Ερυθρά Θάλασσα», λέει ο Νασράλα.

19:00 Δεν «νίπτει τας χείρας» της η Χεζμπολάχ

Ο Νασράλα λέει ότι η Χεζμπολάχ δεν παίρνει αποστάσεις από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ τόνισε ότι όταν είπε τον Νοέμβριο ότι η Χεζμπολάχ δεν είχε προηγούμενη γνώση της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, δεν«νίπτει τας χείρας» της για την επίθεση.

Αντίθετα, είπε ο Νασράλα, τόνιζε ότι η επίθεση ήταν καθαρά παλαιστινιακή και δεν συνδεόταν με μια περιφερειακή ατζέντα.

18:30 Μιλάει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

18:15 Αλεπάλληλες επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ

18:00 Στο στόχαστρο των Αλ Κασάμ το IDF στο Χαν Γιουνίς

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ βάζουν στο στόχαστρο Ισραηλινούς στρατιώτες και οχήματα στο Χαν Γιουνίς.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ανακοίνωσαν τη στοχοποίηση ισραηλινών στρατιωτικών οχημάτων και την πυροδότηση δύο αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, ένα ισραηλινό άρμα μάχης και μια μπουλντόζα D9 έγιναν στόχος ενός πυραύλου Yassin 105, σύμφωνα με τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.

Η Αλ Κασάμ δήλωσε ότι μαχητές της πυροδότησαν επίσης δύο μηχανισμούς κατά προσωπικού σε μια ομάδα επτά ισραηλινών στρατιωτών ανατολικά της πόλης Khuzaa, ανατολικά της Χαν Γιουνίς.

17:40 80 οι νεκροί Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, τουλάχιστον 87 δημοσιογράφοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι, έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

INTERACTIVE_Journalists_killed_Gaza_Jan_3

17:25 Ρουκέτες από τον Λίβανο στο Ισραήλ

Οι IDF επιβεβαιώνουν ότι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο έπληξαν το βόρειο Ισραήλ, χωρίς να αναφερθούν θύματα

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι περίπου 4 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν νωρίτερα την Τετάρτη από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ και εξερράγησαν κοντά στο moshav Dovev. Δεν αναφέρθηκαν θύματα, αν και προκλήθηκαν ζημιές σε αρκετά κοτέτσια.

17:00 Μπορέλ: Πρέπει να βρεθεί μια λύση στη σύγκρουση στη Γάζα

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει μια λύση στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές αδυνατούν να έρθουν σε συμφωνία, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πιστεύω ότι έχουμε μάθει σε αυτά τα 30 χρόνια ότι η λύση πρέπει να επιβληθεί από έξω, επειδή τα δύο μέρη δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταλήξουν σε συμφωνία», δήλωσε σε εκδήλωση στη Λισαβόνα, προειδοποιώντας επίσης ότι «αν αυτή η τραγωδία δεν τελειώσει σύντομα, ολόκληρη η Μέση Ανατολή μπορεί να καταλήξει στις φλόγες».

16:50 Συνεχίζεται η ισραηλινή επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη

Ο Suleiman al-Zuhairi, ένας από τους αξιωματούχους στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams στο Tulkarem, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λέει ότι η ισραηλινή επιδρομή που ξεκίνησε χθες το βράδυ συνεχίζεται.

«Η επιδρομή ξεκίνησε στις 11:30 μ.μ. χθες και έχουν περάσει 16 ώρες», δήλωσε στο Al Jazeera.

Ο καταυλισμός έχει περικυκλωθεί πλήρως από όλες τις πλευρές και έχει κηρυχθεί κλειστή στρατιωτική ζώνη, ενώ στους κατοίκους έχει επιβληθεί αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας.

16:20 Η ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση των ασθενειών στη Γάζα

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι μετά από σχεδόν 90 ημέρες πολέμου, η κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική.

«Οι υπερπλήρεις δρόμοι της Ράφα είναι μάρτυρες της ανησυχητικής εξάπλωσης των ασθενειών. Ο λιμός απειλείται, που επιδεινώνεται από την περιορισμένη πρόσβαση. Είναι ζωτικής σημασίας μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για την παροχή επείγουσας βοήθειας και τον τερματισμό αυτού του αναγκαστικού, συνεχούς εκτοπισμού».

15:50 Η κυβέρνηση του Ισραήλ δείχνει ότι θα στοχοποιήσει τους ηγέτες της Χαμάς «όπου κι αν βρίσκονται»

Μετά τη δολοφονία του Σάλεχ Αλ-Αρούρι , η κυβέρνηση του Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι θα κυνηγήσει τους ηγέτες της Χαμάς όπου κι αν βρίσκονται.

Η κυβέρνηση στοχεύει επίσης να διασφαλίσει ότι η Χαμάς δεν θα επιστρέψει ποτέ, είτε στρατιωτικά είτε πολιτικά.

Η Χεζμπολάχ έχει καταστήσει σαφές ότι θα προβεί σε αντίποινα. Η ομάδα πραγματοποιεί ήδη καθημερινά πλήγματα στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

15:45 Στους 75 οι νεκροί από την έκρηξη

Ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Ιατρικής Έκτακτης Ανάγκης του Ιράν, δηλώνει στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι τουλάχιστον 73 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Είπε ότι 170 τραυματίστηκαν επίσης και έχουν μεταφερθεί σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Ορισμένοι από τους ανθρώπους πιστεύεται ότι τραυματίστηκαν αφού ποδοπατήθηκαν μετά τις δύο εκρήξεις.

15:20 Η Γαλλία καταδικάζει την έκκληση Ισραηλινών υπουργών για «μετανάστευση» Παλαιστινίων από τη Γάζα

Η Γαλλία χαρακτήρισε «προκλητικά» τα σχόλια ισραηλινών υπουργών που καλούν τους Παλαιστίνιους να εκτοπιστούν βίαια από τη Γάζα και τους εβραίους εποίκους να επιστρέψουν στο πολιορκημένο έδαφος.

«Η Γαλλία καταδικάζει τα σχόλια του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του μετά τη δήλωση του Μπεν-Γβιρ τη Δευτέρα και του Σμότριτς την Κυριακή.

«Καλούμε το Ισραήλ να απέχει από τέτοιες προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες είναι ανεύθυνες και τροφοδοτούν τις εντάσεις».

15:05 Οι Χούθι της Υεμένης ισχυρίζονται ότι επιτέθηκαν σε πλοίο με προορισμό το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Sarea, δήλωσε ότι η ομάδα έβαλε στο στόχαστρο το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM Tage, υποστηρίζοντας ότι κατευθυνόταν προς το Ισραήλ.

Ο Sarea προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ, οι οποίες ηγούνται ενός ναυτικού συνασπισμού που περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα, να μην παρέμβουν, λέγοντας ότι οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση «δεν θα περάσει χωρίς απάντηση ή τιμωρία».

Η δήλωση εκδόθηκε τρεις ημέρες αφότου οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν 10 μαχητές των Χούτι και βύθισαν τρία σκάφη των Χούτι. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι απαντούσαν σε επίθεση των Χούτι σε ξεχωριστό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το Maersk Hangzhou.

14:50 Εκρήξεις στο Ιράν κοντά στον τάφο του Σουλεϊμανί – Αναφορές για 20 νεκρούς

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο Ιράν κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί στην επέτειο του θανάτου του.

Το Tasnim, που συνδέεται με το IRGC (Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης), επικαλείται τον επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της πόλης, ο οποίος είπε ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν στο περιστατικό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

14:25 «Όσοι συμμετείχαν στη σφαγή (της 7ης Οκτωβρίου) υπέγραψαν την θανατική καταδίκη τους»

«Ας γνωρίζει κάθε αράβισσα μητέρα ότι αν ο γιος της συμμετείχε στη σφαγή [της 7ης Οκτωβρίου] – υπέγραψε την θανατική καταδίκη του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Μοσάντ, David Barnea.

Η αιχμηρή δήλωση έγινε στην κηδεία του πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Zvi Zamir, ο οποίος πέθανε χθες.

Πρόκειται για μια παράφραση, μιας δημοφιλούς δήλωσης του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, David Ben Gurion, ο οποίος είχε πει το 1963 σε ομιλία του: «Ας γνωρίζει κάθε Εβραία μητέρα ότι έχει εμπιστευτεί τη μοίρα των [στρατιωτικών] γιων της σε διοικητές που την αξίζουν».

14:17 11.000 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν το 2023

Η Παλαιστινιακή Κοινότητα Κρατουμένων (PPS) αναφέρει ότι 11.000 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν το 2023, συμπεριλαμβανομένων 1.085 παιδιών και 300 γυναικών.

Ο αριθμός των συλληφθέντων είναι παρόμοιος με εκείνον των συλλήψεων που έλαβαν χώρα τα πρώτα χρόνια της δεύτερης Ιντιφάντα το 2001-2002, δήλωσε η PPS.

Τουλάχιστον 5.500 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 355 παιδιών και 184 γυναικών.

Επί του παρόντος, υπάρχουν 8.800 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων 3.291 Παλαιστινίων που κρατούνται χωρίς κατηγορίες.

14:00 «Η Χεζμπολάχ έχει πολύ πιο εξελιγμένο δίκτυο σηράγγων από αυτό της Χαμάς»

Εκτεταμένο δίκτυο τούνελ φέρεται να διαθέτει η Χεζμπολάχ  σύμφωνα με ισραηλινό εμπειρογνώμονα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Οι υπόγειες σήραγγες της οργάνωσης εκτείνονται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων στο νότιο Λίβανο, φθάνουν μέχρι τα σύνορα με το Ισραήλ και το δίκτυο είναι πολύ πιο εξελιγμένο από εκείνο των τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον Ταλ Μπέερι, ειδικό των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:55 Οι Λιβανέζοι περιμένουν την ομιλία του Νασράλα μετά το χτύπημα στη Βηρυτό

Ο Imran Khan του Al Jazeera, ο οποίος μεταδίδει από τη Βηρυτό και το σημείο του χτυπήματος  που σκότωσε τον Saleh al-Arouri, λέει ότι υπάρχει «πολύς θυμός» για την επίθεση.

«Αυτή είναι μια κατοικημένη περιοχή – καφετέριες, καταστήματα, σπίτια», δήλωσε ο Χαν, στεκόμενος απέναντι από το κτίριο όπου ο αλ-Αρούρι και άλλα έξι μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος΄.

Ο Χαν δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ, η οποία έχει «ουσιαστικά την έδρα της» στην περιοχή, θεωρεί το χτύπημα ως μια ευθεία «επίθεση κατά της λιβανέζικης κυριαρχίας».

«Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στην ομιλία που θα εκφωνήσει απόψε ο [ηγέτης της Χεζμπολάχ] Χασάν Νασράλα», δήλωσε ο Χαν.

13:45 «Εγκαταλείψτε περιοχές της Χαν Γιουνίς»

Το Ισραήλ, ρίχνει φυλλάδια ρίχνονται στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, προειδοποιώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν συγκεκριμένες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «ζώνη μάχης» από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Το μήνυμα που δόθηκε είναι μια «επείγουσα προειδοποίηση» για την εκκένωση πολλών οικοδομικών τετραγώνων σε πολλές γειτονιές.

«Για την ασφάλειά σας, οι IDF σας προτρέπουν να εκκενώσετε αμέσως και να μεταβείτε στα γνωστά καταφύγια στις γειτονιές Shaboura, Al-Zuhur και Tal Al-Sultan», αναφέρεται.

Φυλλάδιο των IDF / Εικόνα από BBC

13:30 Οι άνθρωποι στη Γάζα, λιμοκτονούν, «εκτίθενται σε επιδημίες και ασθένειες»

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammad Shtayyeh δηλώνει ότι η Γάζα βιώνει «μια κατάσταση λιμοκτονίας σε σκηνές που σοκάρουν εμάς και τον κόσμο».

«Οι άνθρωποι έχουν χάσει τη δύναμή τους, δεν είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν τα εξαντλημένα σώματά τους και έχουν εκτεθεί σε επιδημίες και ασθένειες», δήλωσε σε κυβερνητική συνεδρίαση στην κατεχόμενη πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ακολουθούν περισσότερα από όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης σύμφωνα με το Al Jazeera:

  • Η Γάζα υποφέρει από την πείνα και την ασιτία που πλήττει ιδιαίτερα τα παιδιά και τα βρέφη.
  • Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα οδηγώντας σε λιμοκτονία τον πληθυσμό της Γάζας και εμποδίζοντας την παράδοση τροφίμων.
  • Ο κόσμος πρέπει να στείλει τρόφιμα με αλεξίπτωτα και να ανοίξει τα περάσματα για να φέρει τρόφιμα στη Γάζα.
  • Ευχαρίστησε τη Νότια Αφρική για την κατάθεση υπόθεσης κατά του Ισραήλ με την κατηγορία της γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο.
  • Ήταν αντίθετος με την ιδέα μιας υδάτινης οδού μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και φοβόταν ότι θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς απέλασης.

13:15 Έφτασαν τους 500 οι νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Eylon Levy δήλωσε ότι ο θάνατος ενός στρατιώτη των IDF κατά τη διάρκεια της νύχτας αύξησε τον συνολικό αριθμό των απωλειών του ισραηλινού στρατού σε 509 από τις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 174 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους μέσα στη Γάζα κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ εκεί.

13:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι Παλαιστίνιοι σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη πραγματοποιούν γενική απεργία με αφορμή τη δολοφονία του ανώτερου ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στο Λίβανο.
  • Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της Τρίτης που τον σκότωσε, αλλά αρκετοί υπουργοί πανηγύρισαν για τον θάνατό του.
  • Υπό τον φόβο ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω της δολοφονίας του al-Arouri, η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) προέτρεψε σε αυτοσυγκράτηση και προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση θα μπορούσε να αποδειχθεί «καταστροφική».
  • Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο να στείλουν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους από τη Γάζα στο Κονγκό και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, καθώς ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir επιμένει στα περί εκδίωξη «εκατοντάδων χιλιάδων» Παλαιστινίων από τη Γάζα.
  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι 128 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 61 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

12:18 Στις 22.313 οι νεκροί στη Γάζα από την αρχή του πολέμου

Το υπουργείο Υγείας της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 22.313 ανθρώπους από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 128 άνθρωποι οι οποίοι σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, διευκρίνισε το υπουργείο, το οποίο έκανε ακόμη λόγο για 57.296 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου, από τους οποίους οι 261 τραυματίσθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

12:02 Ποιοι είναι οι άλλοι έξι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν μαζί με τον Αρούρι

Η Χαμάς αναγνώρισε τους έξι άνδρες που δολοφονήθηκαν μαζί με τον αναπληρωτή του κινήματος, Σάλεχ αλ-Αρούρι, στη Βηρυτό την Τρίτη.

Δύο από αυτούς, ο Samir Effendi και ο Azzam al-Aqra, ήταν ηγέτες της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Qassam.

Ο Effendi, του οποίου το ψευδώνυμο είναι Abu Amer, ήταν υπεύθυνος για τη στρατιωτική δράση του κινήματος της Χαμάς στο νότιο Λίβανο. Ο Al-Aqra ήταν υπεύθυνος για τον στρατιωτικό φάκελο του κινήματος στο εξωτερικό.

Οι Mahmoud Zaki Shaheen, Muhammad Bashasha, Muhammad al-Rayes και Ahmed Hammoud ήταν όλοι μέλη της Χαμάς.

 11:45  Το Ισραήλ συζητά να στείλει Παλαιστίνιους από τη Γάζα στο Κονγκό και σε άλλες χώρες

Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται να διεξάγουν συζητήσεις με το Κονγκό και άλλα έθνη, όπου σχεδιάζουν να στείλουν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους από τη Γάζα, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Zman Yisrael.

«Το Κονγκό θα είναι πρόθυμο να δεχτεί μετανάστες και βρισκόμαστε σε συνομιλίες με άλλους», ανέφερε ο εβραϊκός ειδησεογραφικός ιστότοπος επικαλούμενος ανώτερη πηγή στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ.

Ο ιστότοπος ανέφερε επίσης ότι ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ Gila Gamliel υποστήριξε την εκτόπιση των κατοίκων της Γάζας.

11:33 Επιμένει ο Γκβιρ στα περί μαζικής μετανάστευσης των Παλαιστινίων παρά τις επικρίσεις των ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότεινε και πάλι σήμερα τη μαζική απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, απορρίπτοντας τις επικρίσεις των ΗΠΑ οι οποίες χαρακτήρισαν προηγούμενες αντίστοιχες δηλώσεις του «ανεύθυνες».

«Οι ΗΠΑ είναι καλοί μας φίλοι, αλλά πάνω απ’ όλα θα κάνουμε αυτό που είναι καλό για το κράτος του Ισραήλ: η ενθάρρυνση της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη Γάζα θα επιτρέψει στους (Ισραηλινούς) κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν με ασφάλεια, προστατεύοντας παράλληλα τους στρατιώτες μας», έγραψε ο Μπεν Γκβιρ στο Χ απαντώντας στις αμερικανικές επικρίσεις.

Ο Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος υπέρ των εποίκων Εβραϊκή Ισχύς, είχε ζητήσει τη Δευτέρα να επιστρέψουν οι Εβραίοι έποικοι στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου και «να ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να μεταναστεύσει. Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει την Κυριακή ο επίσης ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Η εκδίωξη ενός πληθυσμού εκτός της περιοχής όπου διαμένει απαγορεύεται από τις Συμβάσεις της Γενεύης, την καρδιά του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χαρακτηρίζει «τον εκτοπισμό ή την αναγκαστική μεταφορά ενός πληθυσμού» έγκλημα πολέμου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:25 IDF: Εντατικές μάχες συνεχίζονται στο Χαν Γιουνίς

Στην τελευταία του επιχειρησιακή ενημέρωση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι συνεχίζονται οι «εντατικές μάχες» στο Χαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας της Γάζας και ισχυρίζεται ότι εντόπισε αυτό που περιέγραψε ως «φρεάτιο σήραγγας» σε ένα σχολείο.

Στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, έγραψε:

«Στο Khan Younis, συνεχίζονται οι εντατικές μάχες κατά τρομοκρατικών οργανώσεων. Τα χερσαία στρατεύματα των IDF εντόπισαν έναν τρομοκράτη που επιχείρησε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε ένα τανκ και κατεύθυναν ένα αεροσκάφος των IDF να πλήξει τον τρομοκράτη και τρεις επιπλέον τρομοκράτες στην περιοχή. Επιπλέον, στο Khan Younis, ένα μαχητικό αεροσκάφος των IDF έπληξε ένα συγκρότημα παραγωγής όπλων της Ισλαμικής Τζιχάντ».

Η ανακοίνωση περιλάμβανε επίσης τον ισχυρισμό ότι «κατά τη διάρκεια ερευνών σε ένα σχολείο, τα στρατεύματα εντόπισαν ένα φρεάτιο σήραγγας και φωτογραφίες όπλων», προσθέτοντας ότι «στο Daraj Tuffah, τα χερσαία στρατεύματα των IDF εντόπισαν έναν τρομοκρατικό πυρήνα που χειριζόταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνταν για την παρατήρηση των δυνάμεων των IDF στην περιοχή. Σε συντονισμό με το πυροβολικό και τις χερσαίες δυνάμεις των IDF, ένα UAV χτύπησε τον τρομοκρατικό πυρήνα και σκότωσε τα μέλη του».

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές.

11:14 «Το Ισραήλ δεν  έχει αναλάβει την ευθύνη»

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα στη Βηρυτό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Σάλεχ αλ Αρούρι, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρέγκεβ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «όποιος και να το έκανε, πρέπει να είναι ξεκάθαρο – δεν ήταν επίθεση στο λιβανέζικο κράτος».

Είπε πάντως πως  «Όποιος το έκανε αυτό, έκανε ένα χειρουργικό χτύπημα κατά της ηγεσίας της Χαμάς».

Ο Ρέγκεβ, σημείωσε εξάλλου ότι το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία δολοφονιών «τρομοκρατών» σε ξένο έδαφος.

«Μπορείτε να κάνετε εικασίες αν θέλετε, αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Το Ισραήλ στο παρελθόν αντιμετώπισε τρομοκράτες σε ξένες χώρες», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

«Οι διοικητές που εμπλέκονται στη δολοφονία ισραηλινών πολιτών και οποιοσδήποτε εμπλέκεται στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου είναι νόμιμος στόχος» συμπλήρωσε.

11:03  «Το περιμέναμε» λέει η μητέρα του Αρούρι

Η μητέρα  και οι αδελφές του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι, δήλωσαν στο Al Jazeera ότι, αν και είναι θλιμμένοι από τον θάνατό του, τον περίμεναν από «πολύ καιρό».

10:55 Ανησυχεί για πιθανή κλιμάκωση ο ΟΗΕ

Το Reuters αναφέρει ότι εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης Unifil του ΟΗΕ στο Λίβανο δήλωσε ότι ο οργανισμός είναι «βαθιά ανήσυχος» για πιθανή κλιμάκωση στην περιοχή.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για κάθε ενδεχόμενο κλιμάκωσης που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές της μπλε γραμμής. Συνεχίζουμε να παρακαλούμε όλα τα μέρη να σταματήσουν τα πυρά τους και κάθε συνομιλητή με επιρροή να παροτρύνει σε αυτοσυγκράτηση», είπε.

Η μπλε γραμμή είναι το όριο που χάραξε ο ΟΗΕ και χωρίζει τον Λίβανο από το βόρειο Ισραήλ. Η Unifil δημιουργήθηκε το 1978 για να επιβεβαιώσει την αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο. Σήμερα αποτελείται από 9. 347 στρατιώτες, με 209 επιτελείς και 809 πολίτες που εργάζονται στη διοίκησή της.

10:42 Βίντεο με τραυματία από το χτύπημα στο γραφείο της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου

Ένας άνδρας που τραυματίστηκε σοβαρά κοντά στο ισραηλινό χτύπημα της Τρίτης στην έδρα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο Χαν Γιουνίς δίνει μάχη για τη ζωή του.

Από το χτύπημα αυτό σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα νεογέννητο, και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις.

10:30 Δεκάδες ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν στο τέμενος al-Aqsa

Ορισμένοι έποικοι, προστατευόμενοι από την ισραηλινή αστυνομία, εισέβαλαν στον περίβολο του τζαμιού αλ Άκσα και πραγματοποίησαν ταλμουδικές τελετές σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ακροδεξιοί ισραηλινοί έποικοι εισβάλλουν συχνά στο συγκρότημα που βρίσκεται στην καρδιά της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, υποστηρίζοντας την αντικατάστασή του με έναν τρίτο εβραϊκό ναό ή τον διαχωρισμό του.

Το 2023, πάνω από 48.000 Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν με τη βία στον χώρο, σύμφωνα με τη θρησκευτική αρχή που τον επιβλέπει.

10:20 Τρεις συλλήψεις στην Αργεντινή για απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας

Τρία άτομα συνελήφθησαν στην Αργεντινή, ως ύποπτοι για απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας, σύμφωνα τη Haaretz, που επικαλείται τοπικά ΜΜΕ.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αργεντινής συνέλαβε τρία άτομα συριακής και λιβανέζικης καταγωγής, ως ύποπτα για απόπειρα τρομοκρατικής δραστηριότητας στους Παναμερικανικούς Αγώνες Μακάμπι, σύμφωνα με δημοσίευμα της αργεντίνικης εφημερίδας Clarín.

10:11 Η επόμενη μέρα από τη δολοφονία Αρούρι στον Λίβανο

Σε ανταπόκριση του Αλ Τζαζίρα, από τον Λίβανο, αναφέρεται πως η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τα επακόλουθα της δολοφονίας του Saleh al-Arouri, επειδή γνωρίζει ότι θα πυροδοτήσει μια σειρά γεγονότων, τα οποία θέλει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Najib Mikati καταδίκασε την επίθεση εναντίον του Αρούρι.

Η κυβέρνηση τους τελευταίους τρεις μήνες προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την αντιπαράθεση με το Ισραήλ, όμως η κατάσταση στο νότο είναι ανησυχητική και έχει συνομιλήσει με τη Χεζμπολάχ για να μην προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.

Η Χεζμπολάχ, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει μια πολύ περίπλοκη κατάσταση. Η επίθεση κατά του αλ-Αρούρι έγινε στο κέντρο της διοίκησής του στη νότια Βηρυτό. Η Χεζμπολάχ θα πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά την απάντησή της. Η Χεζμπολάχ θα πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά την απάντησή της. Το γεγονός είναι ότι αυτή η επίθεση είναι εκτός των λεγόμενων κανόνων εμπλοκής, αναφέρει ο ανταποκριτής προσθέτοντας, ότι στο θέμα θα αναφερθεί κατά τη σημερινή ομιλία του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

09:31 Γενική απεργία στη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία Αρούρι – Δείτε εικόνες

Απεργία και γενική κινητοποίηση πραγματοποιείται σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη  για «να θρηνήσουν τον μάρτυρα Σάλεχ αλ Αρούρι».

Ένας Παλαιστίνιος περπατάει μπροστά από ένα κλειστό κατάστημα στη Ραμάλα κατά τη διάρκεια απεργίας μετά τη δολοφονία του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι/ Reuters

Παλαιστίνιες  περπατούν μπροστά από κλειστά καταστήματα στη Χεβρώνα, κατά τη διάρκεια απεργίας μετά τη δολοφονία του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι/REUTERS

Παλαιστίνιος διαβάζει εφημερίδα κοντά σε κλειστά καταστήματα στη Χεβρώνα/ REUTERS

09:19 Επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στην Tulkarm και την  Qalqilya στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στις κατεχόμενες πόλεις Tulkarm και Qalqilya της Δυτικής Όχθης την Τετάρτη, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών ακούστηκαν στην Tulkarm, γεγονός που πιθανώς υποδηλώνει συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και ισραηλινών στρατευμάτων, μεταδίδει το middleeasteye.

09:12 Το Ισραήλ προετοιμάζεται για «κάθε σενάριο» μετά την επίθεση που σκότωσε τον Αρούρι

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για «κάθε σενάριο», την επομένη του πλήγματος σε προάστιο της Βηρυτού το οποίο στοίχισε τη ζωή του δεύτερου της ιεραρχίας του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, μεγεθύνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας σε όλες τις κονίστρες, στην άμυνα και στην επίθεση. Έχουμε προετοιμαστεί για κάθε σενάριο. Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί απόψε είναι ότι είμαστε συγκεντρωμένοι και θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στον αγώνα εναντίον της Χαμάς», δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ο εκπρόσωπος του Τσαχάλ, Ντανιέλ Χαγκαρί.

Νωρίτερα, ο Λίβανος υφίστατο σοκ: πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό της σιιτικής φιλοϊρανικής παράταξης Χεζμπολά, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Σάλεχ αλ Αρούρι, ο δεύτερος στην ιεραρχία της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, και άλλα τουλάχιστον έξι μέλη ή στελέχη της.

«Ένα κίνημα οι ηγέτες και οι ιδρυτές του οποίου πέφτουν μάρτυρες για την αξιοπρέπεια του λαού μας και του έθνους μας δεν θα νικηθεί ποτέ», ήταν η αντίδραση του Ισμαήλ Χανίγια, του επικεφαλής της Χαμάς, πέρα από την καταδίκη της «παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου» και της «επέκτασης» του πολέμου ο οποίος εξακολουθεί να μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η λιβανική Χεζμπολά προειδοποίησε χθες βράδυ πως «η δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι» αποτελεί όχι μόνο «επίθεση εναντίον του Λιβάνου» αλλά και «σοβαρή εξέλιξη στον πόλεμο μεταξύ του εχθρού και του άξονα της αντίστασης» — αυτός ο τελευταίος όρος αναφέρεται στο Ιράν και στους συμμάχους του στην περιοχή, που εχθρεύονται το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

«Αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει αναπάντητο ή ατιμώρητο», πρόσθεσε η Χεζμπολά, ο γενικός γραμματέας της οποίας Χασάν Νασράλα ετοιμάζεται να εκφωνήσει απόψε πολυαναμενόμενη ομιλία, ενώ ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατηγόρησε το Ισραήλ πως αυτό που επιδιώκει είναι να σύρει τη χώρα του στη «νέα φάση» της ένοπλης σύρραξης.

09:05 Το Ισραήλ βομβαρδίζει το Χαν Γιουνίς με πυροβολικό

Ο ισραηλινός στρατός έχει πλήξει τη νότια πόλη Χαν Γιουνίς με ανελέητους βομβαρδισμούς πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές στην ανατολική πλευρά, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Τα κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου έγιναν στόχος για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Βασικός υποστηρικτής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας, η ζημιά στον ιατρικό εξοπλισμό στο εσωτερικό της θα ενισχύσει περαιτέρω τον ανθρώπινο πόνο εδώ και την άθλια κατάσταση των νοσοκομείων.

Στη νότια πόλη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι, οι ασταμάτητοι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα το πρωί. Οι ισραηλινές μπουλντόζες βρίσκονται σε γεωργική γη δημιουργώντας μια «νεκρή ζώνη», ενώ στριμώχνουν τους ανθρώπους σε μια μικρή περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

ο8:30 Απελπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Παρά τη συνεχιζόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για «παρατεταμένες μάχες» που αναμένεται να διαρκέσουν «όλη τη χρονιά» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ιδέα πως θα μπορούσαμε να σταματήσουμε σύντομα είναι λάθος. Χωρίς καθαρή νίκη, θα ήταν αδύνατον να ζήσουμε στην Εγγύς Ανατολή», είπε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Νωρίς σήμερα το πρωί δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως έγιναν νέα πλήγματα στη Χαν Γιούνις, όπου το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για «πολλούς» νεκρούς.

Τα 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας —το 85% των οποίων εκτοπίστηκε εξαιτίας των βομβαρδισμών και των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ— υφίστανται μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, νερού, καυσίμων, φαρμάκων.

08:17 Ο Σάντερς ζητά τον τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς κάλεσε το Κογκρέσο να απορρίψει την άνευ όρων στρατιωτική βοήθεια ύψους 10,1 δισ. δολαρίων που εξετάζεται για να συνεχίσει το Ισραήλ τον «κτηνώδη πόλεμό» του κατά του παλαιστινιακού λαού.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ΟΧΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ χρηματοδότηση των ΗΠΑ για τον παράνομο, ανήθικο, βάναυσο και κατάφωρα δυσανάλογο πόλεμο του Νετανιάχου εναντίον του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Σάντερς, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέκαμψε για άλλη μια φορά το Κογκρέσο για να δώσει το πράσινο φως για μια επείγουσα πώληση όπλων στο Ισραήλ, το οποίο έχει εντείνει και διευρύνει τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας παρά την αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε στο Κογκρέσο ότι είχε προβεί σε δεύτερη απόφαση έκτακτης ανάγκης σε λιγότερο από ένα μήνα, η οποία καλύπτει την πώληση εξοπλισμού στο Ισραήλ αξίας 147,5 εκατ. δολαρίων.

08:02 Προετοιμάζονται για το Διεθνές Δικαστήριο οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τη Νότια Αφρική στη διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του Ισραήλ προετοιμάζονται για την ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για τις 11 και 12 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Clayson Monyela, εκπρόσωπος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής, σε ανάρτησή του στο X.

Στους δικηγόρους της Νότιας Αφρικής φέρεται να περιλαμβάνεται ο John Dugard, νοτιοαφρικανός καθηγητής διεθνούς δικαίου, ο οποίος ήταν ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη από το 2001 έως το 2008.

Η Νότια Αφρική κατέθεσε επίσημη προσφυγή για γενοκτονία κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα – η οποία έκτοτε εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας των 57 μελών.

07:44 Σημείο καμπής στον πόλεμο η δολοφονία Αρούρι

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι, δεύτερος στην ιεραρχία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε χθες από ισραηλινό πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βηρυτό, περίμενε εδώ και καιρό μια δολοφονική επίθεση εναντίον του. «Περιμένω να γίνω μάρτυρας, νομίζω ότι έχω ζήσει πολύ», είχε πει τον Αύγουστο, προτρέποντας τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να πάρουν τα όπλα και να εξεγερθούν.

Η δολοφονία του Αλ Αρούρι – σχεδόν τρεις μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στον πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ.

Το Ισραήλ τον κατηγορούσε εδώ και χρόνια για θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον πολιτών του. Ωστόσο, αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε ότι ο Σάλεχ αλ Αρούρι βρισκόταν «στην καρδιά των διαπραγματεύσεων» για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων, αναφερόμενος στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που είχαν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:26 Το Ισραήλ θα διεξάγει έρευνα για το θάνατο 23χρονου Παλαιστίνιου κρατούμενου

Ο Abdul Rahman al-Bahsh, ένας 23χρονος από τη Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πέθανε αυτή την εβδομάδα ενώ εξέτιε ποινή 35 μηνών στις φυλακές Megiddo.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι οι «μυστηριώδεις συνθήκες» γύρω από το θάνατο του αλ Μπαχς ώθησαν την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων και την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων να ζητήσουν άμεση έρευνα.

Ένα ισραηλινό δικαστήριο έχει πλέον ξεκινήσει έρευνα, μετά από αίτημα του δικηγόρου της επιτροπής, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σε κοινή δήλωσή τους, η επιτροπή και η κοινωνία ανέφεραν ότι η έρευνα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για τους λόγους για τους οποίους επτά Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν πεθάνει σε ισραηλινές φυλακές από τις 7 Οκτωβρίου.

07:15 Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν» δηλώσεις του Ισραήλ περί «μετανάστευσης» των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας

Η αμερικανική διπλωματία υπογράμμισε χθες Τρίτη πως «απορρίπτει» δηλώσεις ισραηλινών υπουργών περί επιστροφής εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη και περί «ενθάρρυνσης» του παλαιστινιακού πληθυσμού να «μεταναστεύσει».

«Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις πρόσφατες δηλώσεις των ισραηλινών υπουργών Μπεζαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που τάσσονται υπέρ της μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας», τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μάθιου Μίλερ, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες» τις τοποθετήσεις αυτές.

Ο ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, τάχθηκε προχθές Δευτέρα υπέρ της επιστροφής εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας και της «ενθάρρυνσης» του παλαιστινιακού πληθυσμού να μεταναστεύσει, μια ημέρα έπειτα από παρόμοια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Οι δηλώσεις αυτές είναι «εμπρηστικές και ανεύθυνες», έκρινε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπληρώνοντας πως «η ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού (Μπενιαμίν Νετανιάχου) μας έχει πει επανειλημμένα (…) ότι τέτοιες δηλώσεις δεν αντανακλούν την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι «η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη και θα παραμείνει παλαιστινιακή γη», επέμεινε.

Η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, συμμαχία κομμάτων της δεξιάς, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων εβραϊκών σχηματισμών, κατηγορείται εξάλλου πως ενίσχυσε το βάρος των εποίκων στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967.

07:03 Ενας ακόμη ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχη στη Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν το όνομα του στρατιώτη που σκοτώθηκε σε μάχη στη Γάζα.

Πρόκειται για τον «λοχία Meiron Moshe Gersch, 21 ετών από την Petah Tikva, που υπηρετούσε στην επίλεκτη μονάδα Yahalom του μηχανικού σώματος του στρατού. Σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

06:55  Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας δημοσιοποίησε 26 ονόματα για ιατρική εκκένωση

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας δημοσίευσε σήμερα τα ονόματα 26 ατόμων που εγκρίθηκε η ιατρική εκκένωση από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.

Οι ασθενείς που αναφέρονται στον κατάλογο έχουν σοβαρά τραύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού δεκαοκτώ μηνών με εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χέρια.

Μόνο περίπου το 1% του συνόλου των ανθρώπων που αναφέρθηκαν ως τραυματίες εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχουν απομακρυνθεί, ανέφερε ο ΟΗΕ στα τέλη Δεκεμβρίου.

06:47 Οι Χούθι εκτόξευσαν δύο πυραύλους κοντά σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων  στη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Πολλά εμπορικά πλοία στην περιοχή ανέφεραν την πρόσκρουση των ASBM στα γύρω ύδατα, αν και κανένα δεν ανέφερε ζημιές, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) σε ανάρτησή της στο X.

«Αυτές οι παράνομες ενέργειες έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων αθώων ναυτικών και συνεχίζουν να διαταράσσουν την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου», πρόσθεσε η CENTCOM.

Η επίθεση, η οποία σημειώθηκε στις 9:30μμ ώρα Σαναά [18:30 GMT] την Τρίτη, είναι η 24η του είδους της από τις 19 Νοεμβρίου, δήλωσε η CENTCOM.

Πρόκειται για την 24η επίθεση κατά εμπορικών πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα από τις 19 Νοεμβρίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

06:35 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση με drone στη νότια Βηρυτό του Λιβάνου, σύμφωνα με τη Χαμάς. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη. Η Χεζμπολάχ λέει ότι η επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους, «δεν θα περάσει χωρίς τιμωρία».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι η Χεζμπολάχ θα εκτοξεύσει πυραύλους ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, και σε μεγάλες πόλεις όπως η Χάιφα και το Τελ Αβίβ. Κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ ισχυρότερη αντίδραση του Ισραήλ που θα μπορούσε γρήγορα να επιδεινωθεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο.

Οι εθνικές και ισλαμικές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη ανακοίνωσαν απεργία και γενική κινητοποίηση σήμερα για «να θρηνήσουν τον μάρτυρα Σάλεχ αλ Αρούρι».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε την επίσκεψή του στο Ισραήλ για την επόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης το βράδυ της Τρίτης. Η επίσκεψη επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη..

Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείο Άμυνας δήλωσε στην Washington Post ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για την αεροπορική επιδρομή κοντά στη Βηρυτό που σκότωσε τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα την επίθεση, αλλά πολλά μέλη του συνασπισμού χαιρέτισαν τη δολοφονία.

Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα θα δώσει ομιλία την Τετάρτη, όπως έχει προγραμματιστεί, δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας στο Anadolu. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Νασράλα είχε ακυρώσει την ομιλία του μετά τη δολοφονία του Αρούρι.

Στο μεταξύ ο ΠΟΥ καταδίκασε το ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο al-Amal στο Khan Younis στη νότια Γάζα. Στη φονική επίθεση έχασαν την ζωή τους άμαχοι, ανάμεσά τους ένα μωρό πέντε ημερών. Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ.

Sports in

Έτοιμος για όλα ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Παρίσι

Ο προκριματικός της ενόργανης ανδρών θα διεξαχθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου και ο «άρχοντας των κρίκων» έχει κληρωθεί να αγωνιστεί στον πρώτο από τους τρεις ομίλους

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024